Hoe kweek ik tomaten op mijn balkon

Standaard

Zonet las ik in de krant dat het vorig jaar 22 grdn was op de eerste Paasdag, dat halen we morgen niet, denk ik. Daarom hier een nieuwe enthousiaste BLOG over zelf je tomaten kweken op het balkon. Ik heb er veel info over verzameld en heb onder andere
gelezen dat het gemakkelijker is om tomaten te kweken op je balkon, als in de volle grond. Het is wel zo dat je balkon niet op het noorden mag liggen. Want tomaten houden van warmte, en kunnen niet zo goed tegen grote temperatuurs schommelingen. Tussen de 20 a 25 grdn is prima, dan groeien ze het snelst.

HOE BEGIN JE:

Door enthousiast te zijn en je niet bij de eerste de beste bladluis uit het veld te laten slaan. Iedereen kan dit doen, en ja,.. soms gaat er ook wel eens iets fout. Mislukte oogst hoort erbij en dan begin je gewoon overnieuw. Begin gewoon rustig met 2 of 3 soorten groente. En neem dan groente die je zelf graag lust. Bovendien is het ook zo dat je best uien kunt gaan kweken, hou alleen wel in het oog dat uien haast niks kosten in de winkel. Dus het levert je niet veel op qua verdiensten. Tomaten zijn grappig, lekker en brengen je wel wat geld in je spaarpot. Simpel als dat.

Je kunt ze zelf gaan opkweken uit zaad, neem dan geen groot uitgroeiend ras ! Er zijn tomatenrassen bij die 2 meter hoog kunnen uitgroeien. Die zijn niet geschikt. Het beste zijn klein blijvende struiktomaten of  kerstomaatjes. Het is ook leuk om verschillende rassen te nemen. Smakelijke rassen zijn bijvoorbeeld ” TOM RED ” , of  ” LEMON TREE “, ” WHIPPER SNAPPER ” of “RED ALERT” .

Kijk even op het zaadenvelopje hoe hoog ze kunnen uitgroeien. Maar in de regel zijn deze rassen geschikt voor het balkon. Je neemt een paar lange zaaibakken, of potten en zaait de zaadjes binnen alvast uit. Plaats ze op de vensterbank. Veel tuincentra, kwekerijen en zelfs op het internet kun je het zaad kopen.

Laat de kleine plantjes eerst een paar weken , bijv 6 tot 8 weken, binnen staan. De nachtvorst kan in een nacht al je inspanning bevriezen. Zet daarom de plantjes NIET EERDER als 16 mei ( =ijsheiligen ) buiten. Doe dit niet in een keer, laat ze rustig een paar nachtjes binnen en overdag buiten staan. Daarna kun je ze uit kun “wiegje” halen en uitplanten in de bakken.

 TOMATEN KWEKEN OP JE BALKON..  EN DAN ?

Het beste kun je een paar grote bakken (bijv. plastic vierkante bakken) op een paar bakstenen plaatsen. Leg onderin een laagje kapotte bloempot scherven, dan kan het overtollige water weg. Prik met een hete priem een paar gaten in de bodem van de plastic bak. Het beste in de hoeken. En zet de bak IETSJE schuin. Bijvoorbeeld door een stukje extra steen onder een hoek te leggen. (Dan loopt het water makkelijkere weg) .

Plaats de tomaten planten achter in de bak, dan hou je de voorkant over om wat kruiden te plaatsen. Eigenlijk heb je dan 2 niveau’s gemaakt.

  TOMATEN BEMESTEN.

Tomaten vergen veel van de grond, dus je moet ze regelmatig bemesten. En dan kun je het beste doen met speciale tomatenmest. Deze is rijk aan kalium , maar arm aan stikstof. Daar houden de tomaten van. En dit kun je gewoon aan het gietwater toevoegen. Geef de tomaten elke dag water, en als ze opgroeien kun je ze opbinden.

Hang een paar opengeklapte grote    paperclips aan de muur en koop wat plastic opbindlussen. ( Bouwmarkt). En je tomaten gaan precies waar je ze wilt hebben. De meeste hebben niet zoveel steun nodig. Een bamboestok is in de regel voldoende. Van ca 50 cm hoog.

Zon en een beetje luwte is de ideale groeiplek voor je tomaten. Wat ook heel erg leuk is is de zogenaamde “TASTY TUMBLER”, dat is een hangtomaat. Deze keer geen hang geranium, maar een hangtomaat. Hij geeft je tomaten vanaf ca juli tot in het najaar. Ik heb er ooit eens een besteld bij www.easyplant.nl .

TOMATEN OPKWEKEN.

Als de takken te lang worden dan knip je ze gewoon af. En de nieuwe scheuten in de “oksel” van de blaadjes moet je er in de regel ook uithalen. Dat heet “dieven” .  En dan hou je de boel gewoon goed in de gaten. Voel elke dag even met de handen in de aarde of het ook te droog of te nat is. Tomaten houden van vochtige grond, maar het mag niet zo nat zijn dat je  pissenbedden onder de bak gaat vinden.

TOMATEN KWEKEN OP JE BALKON..  IDEE om meer mee te doen?

Naast de tomaten is het ook een mogelijkheid om courgettes in een bak ernaast te zetten. Courgettes en tomaten gaan goed samen. Of komkommerplanten. Zet onderin de bak wat kruiden uit eigen kweek. Salie, rozemarijn of tijm zijn ideaal. ook oregano is een dankbare bak-plant. Alhoewel deze behoorlijk groot kan uitgroeien als die het goed naar zijn zin heeft.

Munt is ook erg gemakkelijk. En dek dan de aarde af met cacao schillen. Dat voorkomt ongedierte en uitdroging van de grond. Zet er een paar tomatenplanten in gewone bloempotten tussen en je hebt een geweldige groentetuin ! En het is zo leuk om te doen. Hip, trendy, lekker en biologisch gezond !

RECEPTEN :

TOMATENSAUS met ansjovis 

TOMATENCHUTNEY

TOMATENSAUS MET PADDENSTOELEN

TOMATENSAUS MET UI EN BOTER

HIER EEN LEUKE VIDEO OVER TOMATEN ZELF KWEKEN OP JE BALKON :

HOE KWEEK IK TOMATEN OP MIJN BALKON.

BEDANKT VOOR HET LEZEN EN TOT DE VOLGENDE BLOG 🙂

Groeten van Tieneke     🙂

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Pingback: Een klein budget en toch gezond en vers eten, 10 goede en bruikbare tips | degeneeskrachtigekeuken

  2. Good post. I be taught something more difficult on totally different blogs everyday. It is going to always be stimulating to read content material from different writers and observe slightly something from their store. I’d prefer to use some with the content material on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a hyperlink on your internet blog. Thanks for sharing.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.