Wat is goede voeding voor onze hersenen ?

Standaard

Mijn moeder zei vroeger vaak “Eet je bord leeg.Van aardappelen kun je goed nadenken.”  Waarop steevast mijn antwoord was ” ik kan al goed nadenken.”  Want het leegeten van een compleet bord eten was vroeger bij mij een drama. En nog steeds is dit een grapje bij ons thuis. Maar het klopte wel.  Want in aardappelen zit veel kalium.  Hier vindt je een leuk artikel over hersenen en goede voeding. 

Aardappelen voor je hersenen

Aardappelen zijn goed voedsel voor onze hersenfunctie

Kalium is belangrijk voor je brein. Want het beïnvloedt de algehele werking van je hersenen zeer gunstig. Het is een van de meest belangrijke wapens tegen angst, depressie en stress. Deze stof kun je in meerdere voedingsmiddelen vinden. Het allereerst in aardappelen en avocado.  Daar zit een heleboel kalium in. En wat minder in bananen en tomaten, in sinaasappelen en broccoli  en sojabonen.

Hersenen zijn een energie verslindend orgaan.

Hoewel hersenen slechts 2 % van het totale lichaamsgewicht uitmaken, verbruiken ze tot 20 % van je totale energievoorziening. Als je slaapt, nemen je hersenen twee derde van  je energieverbruik voor hun rekening. Dat is veel; en dingen die veel energie verbruiken hebben veel brandstof nodig. De brandstof voor de hersens is glucose, een type suiker. Glucose is voor alle lichaamscellen de belangrijkste brandstof, maar in tegenstelling tot andere cellen kunnen hersencellen geen andere soorten brandstof gebruiken. Ze zijn afhankelijk van glucose.  Na het eten van koolhydraatrijk voedsel, zoals granen of brood,  komt het lichaam in actie en breekt de koolhydraten af, wat glucose oplevert. De stof om goed te kunnen functioneren.

Koolhydraten,  een essentiële gezondheidsbron voor je hersenen.

Onze hersenen hebben ook koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. Ze hebben ongeveer 130 gram koolhydraten per dag nodig. Maar, dat is nog niet alles.  Koolhydraten uit volkoren producten stimuleren de productie van de  “feel-good neurotransmitter ” serotonine.  Serotonine helpt je om beter in je vel te zitten en remt de eetlust.

Een depressie kan men misschien voorkomen door goede voeding, in plaats van alleen maar medicatie.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die een dieet volgen met zeer weinig koolhydraten,  meer last hebben van depressie, angst en boosheid dan mensen die een  dieet volgen die rijk is aan volle granen, fruit, bonen en melkproducten met minder vet. Dit kan verklaard worden doordat je hersenen stoppen met de aanmaak van serotonine als je geen koolhydraten meer eet. Aangezien vrouwen over het algemeen minder serotonine hebben dan mannen, zijn zij ook gevoeliger voor deze effecten van een koolhydraatarm dieet.

De vitamine B-familie en OMEGA3

Verder is ook de hele vitamine B familie van levensbelang voor je brein. Alle volkorenproducten zijn hiervoor een belangrijke leverancier van vitamine B6 . De stof waar het hier om gaat heet “tryptofaan” , deze wordt aangemaakt door B6 . Je vindt het in volkorenbrood en bonen. Als je geen vegetariër bent zit het in   kalkoenvlees. Omega3 kennen we als de gezonde olie uit vis. Deze stof verlaagt de kansen op dementie, in zijn vele vormen. Je kunt capsules nemen, maar gewoon eens een stuk vette vis is toch net zo lekker. Nieuwe haring, zalm,  sardientjes  of makreel. ( Let wel op het kwikgehalte, anders schiet je er nog niks mee op). En ben je vegetariër, dan eet je gewoon elke dag een lepel lijnzaadolie door de voeding. Over de salade is het lekker. Lijnzaadolie mag je niet verhitten, want dan vervliegt de OMEGA3 direct.

Verder zit er OMEGA3 in walnoten, sojabonen, lijnzaad en donkergroene groente.  Ook krijg je hiervan voldoende binnen als je koolzaad olie, walnotenolie of sojaolie gebruikt. Om te koken of over de salade. Kleine hoeveelheden vindt je in lamsvlees, wild en een beetje in donker kippenvlees. (niet in kippenborst).

Er is veel onderzoek gedaan naar het gedrag van gevangenen. Bij verandering van hun eetpatroon, veranderde ook hun gedrag. Bij  taxichauffeurs in Londen , voor de tijd van de TomTom, bleek dat bij het eten van voedsel met veel  OMEGA3 het geheugen met 25 % toenam . Eet dit in ruime mate voordat je je examen gaat leren ! Je hersenen zijn eigenlijk heel erg ingewikkeld , en op de YOUTUBE heb ik een documentaire gevonden die een heldere uitleg geeft. Het is in vele meerdere,.. maar hier is alvast DEEL 1. :

 Wat is slecht voor de hersenen ?

Te weinig OMEGA3 is slecht.  En dit is grotendeels te wijten aan de intensieve landbouw en commercieel verwerkt voedsel.  Het OMEGA3 gehalte in ons voedsel is nog nooit zo laag geweest. Melk bijvoorbeeld, breekt OMEGA3 af. Daarom zie je ook nooit recepten van vis met room of  melksausjes. Iemand die veel melk drinkt, breekt consequent zijn OMEGA3 inname af. Brood met een glas melk past eigenlijk helemaal niet bij elkaar. En dat weten weinig mensen.

Maar ons is door “JORIS DRIEPINTER” wijs gemaakt dat melk “gezond” is.  Nou, van veel melk krijg je een osteoporose probleem.  En verder is het voor een volwassen mens helemaal nergens goed voor. Wel moedermelk, maar dat is voor baby’s en kleintjes. Maar die eten geen brood. Geen enkel zoogdier op onze aarde drinkt melk op volwassen leeftijd. Wij, als mensen, zijn de enige

Problemen in de hersenen, kan er een oorzaak zijn ?

Verder zijn er E-nummers in ons voedsel te vinden die gewoon niet zo goed voor je zijn. Hier een link naar een website die de ergste keurig op een rijtje heeft gezet. Helder en duidelijk. Bijvoorbeeld E385 . Een stof die bijvoorbeeld in veel voedingsmiddelen te vinden is. Mayonaise is er een voorbeeld van. Deze stof is erg slecht voor de hersenen. Het prikkelt tot de aanmaak  van ontstekingen en tumoren.

Het grootste gevaar van problemen in de hersenen in de opslag van zware metalen in het hersenweefsel.   Die hechten zich aan vet, en hersenen zijn een groot gedeelte vetweefsel. Dit kun je eruit krijgen door kurkuma te eten. Veel en regelmatig. Kurkuma reinigt diep en grondig. Hier een
uitgebreid artikel over dit onderwerp.  Kurkuma kan reinigen.

Kun je de hersenen beschermen tegen Alzheimer door goede voeding ? 

Onderzoekers zijn op zoek naar de mogelijke invloed van de voeding op de ziekte van Alzheimer. Waar staan nu we op dat gebied? Een ding is zeker: er bestaat geen wondervoedingsmiddel dat altijd beschermd of een demonische voedingsstof die regelrecht naar dementie leidt. Het is zoals steeds een kwestie van evenwicht. Wel is het groot belang hersenen te onderhouden, en er goed voor te zorgen. Als jij voor je hersenen zorgt, zorgen zij voor jou ! En regelmatig wat kurkuma houdt je hersenen schoon. 

En als laatste een artikel over slechte voeding en hersenen;

Slechte voeding doet hersenen krimpen

 • PORTLAND – Onvolwaardige voeding zorgt ervoor dat onze hersenen krimpen en de verstandelijke vermogens sneller achteruitgaan.
 • Dat blijkt uit een al 30 jaar lopende Amerikaanse studie naar breinveroudering onder bejaarden, die woensdag werd gepubliceerd in het tijdschift Neurology.
 • Onvolwaardige voeding bevat veel verzadigd vet en transvet. Ook bevat fastfood maar weinig B-vitamines en vitamines C, D en E, waardoor de bloedvaten achteruitgaan en de hersenen krimpen. Mensen die voldoende vitamines en omega-3 vetzuren binnenkrijgen, hebben een betere doorbloeding van de hersenen en een verhoudingsgewijs groter brein, zo is te zien op MRI-scans. Eerder werd dementie al gelinkt aan het eetpatroon.            

Wat is goede voeding voor ons hersenweefsel

 • Eet veel fruit, (vooral appels. In appels zit een stof die metalen aan zich bindt en verwijdert uit het lichaam, deze stof zit ook in kurkuma)
 • Drink veel water.
 • Groente eten. (vanwege de waardevolle mineralen)

  Walnoten zijn goed voor de hersenen

  Walnoten zijn regelrecht goed voor de hersenen, ‘hersenvoedsel’.

 • Noten zijn zeer goed. ( vnl walnoten en walnoot olie)
 • Vis eten. (vanwege de OMEGA-3)
 • Volkoren producten eten. (de koolhydraten zijn perfecte hersenvoeders )
 • Eet eieren (daar zit choline en lecithine in)
 • Gedroogde abrikozen (veel kalium )

Een paar recepten, die goed zijn voor ons hersenweefsel

En voor iedereen die meer wil lezen over hersenen en voeding, er is een artikel op ayurvedische basis:  Kurkuma en het ontstaan van Alzheimer geef ik hier een link naar een website met  veel info hierover

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Eén reactie Volgende »

 1. Pingback: Waarom is groente gezond ? « tienekescholtens

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.