Kruiden en hun uitwerking

Standaard

Vaak zijn kruiden de kneusjes van de keuken. Gedroogd, verpulverd en van hun werkzame stoffen ontdaan gebruiken we ze in onze gerechten.  Ze staan vaak veel te lang in de keukenkast, en ruiken soms nauwelijks meer naar het verse kruid, wat het ooit eens was. Verse kruiden zijn een geschenk van de natuur. Ze hebben een goede uitwerking op ons lichaam. Bovendien zijn ze vele duizenden en duizenden jaren door de mensheid gebruikt als vers geneesmiddel. Hier vindt U een leuk artikel over de werking van een paar van onze gewone keukenkruiden.

SALIE,..

SALIE,..

In potjes gestopt, ietwat stoffig en grijzig van kleur. We weten dat iets “oregano” of “tijm” is, omdat het erop staat. Maar als ze buiten groeien weten we vaak niet welk kruid het is. En als ze per ongeluk de etiketten hebben verwisseld, komen we er niet eens achter. We merken het verschil niet eens. Laat staan dat we weten hoe gezond het is, en waarvoor het werkt en hoe het werkt..

Kruiden eet je vers

Kruiden eet je vers. Want daar zitten de werkzame bestanddelen het meeste in. Verse kruiden hebben een gezonde en regulierende werking op ons lichaam. In een boek van kruidenvrouwtje “Mellie Uyldert” las ik een zin waarin ze zei “.. haastig , en in gedachten gevangen rennen we met het geld in de portemonnee en een boodschappentas naar de winkel. Om dat te kopen waar we net overheen gestapt zijn.. We kennen onze kruiden  niet…”

Hier vindt U een goed overzicht van een paar verschillende kruiden en hun uitwerking op onze gezondheid. Wat nu als smaakmaker en garnering gezien wordt, was ooit een wetenschap over gezondheid en wat te doen bij ziekte.

Het lijkt alsof kruiden leuk zijn als garnering, en om de smaak te verbeteren. Dat is niet zo. Kruiden kunnen belangrijke gezondheidseffecten op het lichaam uitoefenen. Zo hebben veel kruiden een sterke kankerwerende werking. Dit geldt voor veelgebruikte kruiden zoals peterselie, tijm, rozemarijn, basilicum, oregano, marjolein of munt.

Graag zou ik hier een paar willen bespreken.

Peterselie

Neem bijvoorbeeld peterselie. Peterselie bevat een stofje met sterke anti-kankereigenschappen, namelijk apigenine . Apigenine remt de bloedvatvorming (angiogenese) rond tumoren af. Kanker heeft ook voedingsstoffen en veel suiker nodig om te groeien. Dus maakt kanker nieuwe bloedvaten aan, zodat de benodigde voedingsstoffen voldoende aangeleverd worden. Deze bloedvatengroei noemen artsen angiogenese. APIGENINE remt dus deze groeifactoren af, waardoor de bloedvatgroei , en zo ook de tumorgroei afgeremd wordt. Een team van topwetenschappers heeft in 2009 een middel ontdekt dat “imatinib” heet, en was als een wondermiddel tegen kanker omschreven.  “…Waarbij kanker veranderde in een beheersbare ziekte…” Maar de natuur had al iets soortgelijks klaargespeeld met peterselie. De garnering die wij vaak wegleggen, als we de maaltijd hebben gegeten.
Opmerkelijk is dat hiervoor geen hoge concentraties van apigenine nodig zijn. De vereiste concentraties worden al bereikt door een normale hoeveelheid peterselie te eten bij een maaltijd. Het is dus niet nodig om een gezuiverd hoogwaardig apigenineconcentraat rechtstreeks in de bloedbaan in te spuiten.

Uiteraard wil ik hier NIET beweren dat kankerpatiënten nu alleen maar gemalen peterselie blaadjes hoeven te eten. Maar wat wel zo is, en wat tal van onderzoeken ook aantonen, is dat kruiden tal van stoffen bevatten die het risico op kanker verminderen en de kankergroei kunnen afremmen.

Verder heeft peterselie nog tal van goede eigenschappen in zich, bijvoorbeeld helpt het tegen verouderingsziekten en tegen reuma. Slagaderverkalking en ontstekingsziekten. Strooi het gewoon vers gewassen en geknipt over je groente, over de aardappelen en vers op je bord als je de soep eroverheen schept. Doe het over de macaroni met verse basilicum erbij..

Basilicum

Basilicum wordt in India als een heilig kruid gezien. Het verwarmt het lichaam en heeft een sterk reinigende werking. Het zorgt voor een klare en heldere denkwijze. Als je dus nerveus bent en  depressief, neem gerust flink wat basilicum. Bij examens helpt de basilicum je om meer concentratie te hebben en het denken te verhelderen. Kopje thee van verse basilicumblaadjes voordat je je examen moet doen helpt absoluut. Verder stopt het de zenuwachtigheid. Je wordt er rustig van. Helder en geconcentreerd.

Er zijn er aan basilicum nog veel meer  eigenschappen toe te schrijven. Omdat de bacteriologische en ontsmettende werking ervan erg hoog zijn. Het maakt je schoon van binnen. En het lost slijm op. Dus verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholtes, aften in je mond, huidproblemen etc. (ontsteking in de huid).

Het werkt ook krampstillend, vochtafdrijvend en het weert schimmels. Bij maag- en darmproblemen maakt het je weer schoon. Buikpijn en braakneigingen, spijsverteringsstoornissen en brandend maagzuur.

Ben je gebeten door een insect ? Wrijf er direct een paar fijngemalen basilicumblaadjes op. Er zijn ook een paar dingen waarmee je voorzichtig moet zijn, namelijk basilicum wekt menstruatie op en werkt bij zwangere vrouwen als weeën opwekker.

Een basilicumplant in je huis zuivert je omgeving. Zet er een paar in je huis, goed voor de binnenkant EN de buitenkant van je lichaam.

Dille

Is zo mooi om te zien. . ‘Dilla’ of ‘dillan’ betekent ‘sussen’, het kruid werkt kalmerend. De oude Egyptenaren gebruikten dille als pijnstiller, omdat het licht verdovend werkt. Het kalmeert. Dille is echt een ingewanden en spijsverterings kruid. De zaden zijn rijk aan mineralen en geschikt voor een zoutarm dieet. Dille bevordert de spijsvertering en werkt koelend en rustgevend op het lichaam. Daardoor is het een bloedreinigend kruid, dat werkt op de longen en het lymfesysteem.

Vroeger kreeg je thee gezet van  verse dille als je de hik had. Ook voor kleine kinderen werd dille en dille zaad gebruikt bij buikpijn. Het is een goed en zacht middel, zet er gewoon thee van.

Onze oma’s wisten ook dat dille goed werkte bij slapeloosheid. Een kopje dillethee voor het slapengaan, en je had er de hele nacht een rustig kind slapen.

Bovendien werd het veel gebruikt bij winderigheid in de darmen. Kauw maar op een takje dille. Waar wij nu tabletten slikken tegen brandend maagzuur, gebruikte men vroeger dille. Ook als je wat zwaar en vet gegeten had, nam je een takje dille om op te kauwen.

En voor mensen met veel maagpijn, of maagklachten helpt dille prima. Gebruik dille alleen maar vers en je kunt het in je gerechten eigenlijk niet combineren met andere kruiden. Gewoon omdat dille een geheel eigen smaak heeft. Daar past niets echt lekker bij.

De oude Romeinen aten bossen dille, ze dachten dat ze er sterk van werden. Maar of dat zo was…. ?

Tijm

‘Thymus’ of tijm komt waarschijnlijk van het Griekse woord ‘ontsmetten’. Dat is ook de werking van dit kruid. Een andere interpretatie kan ook zijn dat het van ‘thumus’ komt, dat betekent ‘moed’ . De soldaten uit oude tijden wasten zich er mee.

“DE YOGA OF HERBS” van Dr. D. Frawley en Dr. V. Lad zeggen over tijm dat het een lichaamswarmend kruid is, een reinigend kruid voor je lichaam en geeft helderheid aan je denken. Het kruid heeft sterke medicinale kwaliteiten. Zijn krachtige antiseptische en conserverende eigenschappen waren in oude tijden al bekend. Tijmthee met honing bijvoorbeeld is een eeuwenoud middel tegen hoest, omdat het zowel antiseptisch als slijmoplossend werkt. Voor mensen die astma of bronchitis hebben is het een goed middel.

Ook werkt tijm stimulerend op de productie van witte bloedlichaampjes. Daarmee versterk je je eigen immuunsysteem en je afweersysteem. Zoals genoemd, het werkt sterk op luchtweginfecties, maar ook bij blaasontsteking of huidinfecties (abcessen) is tijm een reinigend kruid.

Nog een goede eigenschap van tijm is dat het de vetverbranding bevordert, dus voor mensen die wat sneller willen afvallen of obesitas hebben is tijm een goed kruid.

En als je erg hoest, je voorhoofd- en bijholtes vol zitten en je neus ook: maak jezelf een zacht stoombadje met verse tijmzakjes erin. Geen KOKEND heet water, gewoon goed warm. Handdoek over je hoofd en blijf maar 10 minuutjes zitten.. De hele rommel komt naar buiten.. !

Verder heb ik gelezen dat er vroeger een probaat middel was tegen verlegenheid, “.. men neme een pint bier en voegt daaraan een takje verse tijm toe.. opdrinken…”

Maar of dat nou van de tijm of van het bier kwam…..??

Bieslook

Bieslook komt van oorsprong uit China. Je hebt er vele soorten van, zowel met citroensmaak als een knoflook variant. De oude Chinezen gebruikten het niet alleen in de keuken, maar ook gebruikten ze het als tegengif bij vele soorten vergiftigingen. Dit kruid is door de Romeinen naar Europa gebracht.

De belangrijkste werking van bieslook is dat het vochtafdrijvend werkt. En zodoende de bloeddruk reguleert. Verder is het een kruid dat vele mineralen en vitaminen in zich meedraagt.

Vroeger werd het veel gebruikt als eetlust opwekker en omdat het ook een bacterieremmende werking heeft.

Karel de Grote adviseerde dit kruid  “…. als middel tegen maagklachten, constipatie en…. als middel tegen hardhorendheid…”

…. maar wat die hardhorendheid  er nu mee te maken heeft ?

Kruiden en hun uitwerking

Bronnen:

1. Dr. Vasant Lad  “De Ayurvedische Huisapotheek”     uitg. Altamira-Becht

2. Dr. Vasant Lad en Dr. David Frawley  “The Yoga Of Herbs”     uitg. Lotus Light Publications

3. Dr. Kris Verburgh  “De Voedselzandloper”  uitg Bert Bakker

4. Mellie Uyldert  “De Taal Der Kruiden”   uitg. Synthese B.V.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

    • Ha, Olympische fans..Alles OK met jullie ? Ja verse kruiden zijn lekker en gezond. ‘k Heb speciaal voor kruiden liefhebbers een recept onderaan mijn nieuwe BLOG (over suiker )geschreven. is heerlijk ! EET SMAKELIJK.. GRTJS van Tien 🙂 .

  1. Pingback: Kurkuma,.. Het lichamelijke reinigingsmiddel bij uitstek. « tienekescholtens

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.