ASHWAGANDHA, een middel voor natuurlijk herstel

Standaard

Ashwagandha is, samen met kurkuma-longa  en triphala,  een van de peilers van de Ayurveda. Waar kurkuma reinigt en detoxed, is ashwagandha de hersteller. Ashwagandha versterkt uw immuunstelsel. Triphala herstelt de balans  in ons lichaam. Ashwagandha is ook een wortel, maar met een geheel andere uitwerking dan kurkuma. En het zal U vreemd in de oren klinken, maar een van de krachtigste middelen uit de ayurvedische gezondheidsleer is ‘ planten-familie’ van onze aardappel en tomaat. Ashwaghanda betekent, letterlijk vertaald, ‘paardengeur’ . Dit middel wordt  al vele en vele duizenden jaren geroemd om zijn herstellende vermogen bij of na ziekte. Bij stress en vermoeidheid werkt het prima. En als men weinig energie heeft, dan verricht ashwagandha wonderwerk. Het is een product waar men zeker eens kennis mee zou kunnen maken. Hier vindt U een goed gedocumenteerd artikel over Ashwagandha.

Wat is ashwagandha precies ?

ashwagandha Ashwagandha is een plant, waarvan wortel en bes al sinds oude tijden gebruikt worden bij problemen in ons centrale zenuwstelsel. Deze plant heeft een uitstekende staat van dienst op vele vlakken. Het hoogstwerkzame kruid werd vroeger beschouwd als een natuurlijk geschenk aan de mens.

In de Ayurveda heet zoiets een ‘rasayana’, wat eigenlijk zoveel betekent als ‘een lichaams herstellend kruid’ . Vele eeuwen lang gebruikten mensen het tegen de dagelijkse problemen. Zoals vermoeidheid, stress, slaapgebrek, angst en depressiviteit. Ashwagandha werd geroemd om zijn herstellende vermogen, en zijn positieve effect op het verfijnde centrale zenuwstelsel.

Wat we nu, met onze moderne laboratorium technieken, ontdekt hebben, is dat het extract van deze plant een adaptogeen is. “Adaptogeen” betekent “aanpassend”. Ook wordt dit nu wel een ‘intelligent molecuul’ genoemd. De wortel en bes van deze plant weten waar het probleem in het zenuwstelsel zit. En passen lichaam en geest aan elkaar aan. Dat is een wel heel korte omschrijving, we komen er later op terug.

Hoe werkt ashwagandha ?

In de Ayurvedische leer kent men specifieke kruiden met adaptogene eigenschappen en voordelen. Adaptogenen zijn aminozuren, het zijn substanties die zich aanpassen aan Uw reactie op stress of op een veranderende omgeving. Deze aminozuren herstellen als het ware het zenuwstelsel, na heftige indrukken en gevoelens. Dat kan van alles zijn in een mensenleven, van stress in werk , huwelijks leven  of wat er maar kan gebeuren. Ook zijn dan dingen als stress van buitenaf, dat kunnen ook gifstoffen in de omgeving zijn. Echter stress van binnenuit zoals kwaadheid, een opgewonden gevoel en vergeetachtigheid behoren daar ook toe. Een dame met overgangsklachten kan bij een middel als “Ashwagandha’ veel baat hebben, zeker bij een “boos en kwaad gevoel”  vanuit de hormoon-verandering. Ik spreek uit ervaring  .

Ashwagandha geeft U  heldere, scherpe en klare  gedachten in Uw hoofd, zonder de zware emoties die deze zouden kunnen verstoren. Hier zijn eigenlijk geen medicaties tegen, of het moeten ” versuffende chemicaliën” zijn. Maar zo werkt ashwagandha niet ! Het herstelt de zenuwbanen. Eigenlijk helpt het de reacties in ons emotionele systeem kalm en beheersbaar te houden. Uw denken wordt helder, klaar en scherp ! Heerlijk om te ervaren. Ook zonder problemen .

In deze laboratorium technieken heeft men , onder andere, ontdekt dat er in de ashwagandha een stof zit, die de “acetyl choline sterase” blokkeert . Deze stof is een enzym dat verantwoordelijk is voor het afbreken van de chemische overbrenging  van gedachten. En dus depressiviteit en geestelijke problemen in de hand werkt. Bij inwerking van deze stof voelt men zich niet goed.  Ashwagandha blokkeert deze stof. Eigenlijk werken onze chemische anti-depressiva op dezelfde manier. Daarom mag men ashwagandha NOOIT samen nemen met anti-depressiva. Dat zijn 2 dezelfde middelen voor hetzelfde probleem. Dat is  niet gezond, en zeker niet goed voor U .

Ashwagandha en stress, sex  en slapeloosheid.

Ashwagandha is een middel wat inwerkt op ons verfijnde zenuwstelsel.  Dit zenuwstelsel regelt al onze lichaamsfuncties. Van de hormoonbalans tot

COCO DE MER - kokosnoot

. “COCO DE MER” -kokosnoot.

ons slaapgedrag, van de rust tot de kwaadheid en de overgangsklachten. Zoals al meerder malen gezegd, ashwagandha is een regelaar van het zenuwstelsel, en een adaptogeen. Het zou een enorm verhaal worden om uit te leggen over het preciese ” hoe, wat, waarom en waardoor” omtrent ashwagandha. Daarom  ( bij bestelling ) komt er een GRATIS  Eboek.  In dit Eboek worden al deze vragen minitieus verklaard, met alle bronnen van informatie erbij. Maar tegen een ‘laag sex gehalte’ , op welke manier dan ook, is er vele eeuwen geleden in de “KAMA SUTRA” al vermelding gemaakt over een  ‘sex-stimulans op natuurlijke wijze’ . Het heet ashwagandha, en werkt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Een maand geleden was er een vriendelijke meneer op deze BLOG. ..”.. Mevrouw, weet misschien iets voor mij ? Want ik ,.. mijn probleem is ,.. etc “..

Mijn antwoord was ..”NEE,.. daar weet ik niets van..”..

Maar dit is wat deze meneer wou hebben. Een natuurlijke manier om problemen op te lossen. En de dames zullen even tevreden zijn 🙂

Ashwagandha, dementie en alzheimer .   

ash denkenBij een ziekte als, bijvoorbeeld Alzheimer, wordt in de Ayurvedische leer ashwagandha herhaaldelijk genoemd. Er zijn vele studies op het internet te vinden, waarbij  het nemen van ashwagandha genoemd wordt als een herstellend middel. Hier stelt men dat ashwagandha de zenuwbanen helpt herstellen, deze zijn bij een dementie ziekte , zwaar beschadigd. En tussen de zenuw-uiteinden is er wat ‘rommel’ door een lichte ontsteking gekomen. Deze verhindert de overbrenging van gedachten.  ( Zie linker afbeelding. )  De curcumine c 3 maakt deze stukken schoon, en de ashwagandha herstelt de zenuwbanen. Samen een hoogstwerkzame combinatie.

Tussen deze zenuw uiteinden zit wat ‘ rommel van de ontsteking, geheten ‘pus’ . Dit belemmert het overbrengen van gedachten. Daarom vergeet men ook vaak alles , wat 5 minuten geleden gebeurd is. Door het nemen van Curcumine C3 worden deze eiwitten ( pus genaamd) schoon gemaakt. een goede zaak. Wij geven een gratis ashwagandha eboek bij een bestelling van 2 natuurzuivere ashwagandha producten

Echter de zenuwuiteinden zijn dan dikwijls beschadigd. Ashwagandha doet het herstellingswerk. Samen een gouden combi voor dementie en hersenproblemen . Dit weet men al vele eeuwen lang, maar ons is de kennis onthouden. Want het is “niet bewezen dat het werkt” . Dan is er ook niets meer tegen te beginnen. De grootste firma wint. Maar niet op natuurlijk  gebied. Wel op chemisch gebied. Eeuwen van natuurlijke menselijke ervaring staan tegenover chemisch geldelijk gewin.

Wat kan men nog zeggen, de natuurlijke kennis van de  Ayurveda staat in het ‘verdomhoekje’  .

De afgelopen week heb ik een mail ontvangen ( naam en adres bij mij bekend) van een echtpaar , waar de man   kanker had. Met uitzaaiingen. De paniek was groot. En zijn  behandelde artsen raadden hem curcumine etc etc ten sterkste af. ..”.. Ga voor de reguliere behandeling, want,.. “.. etc.

De afgelopen week  heb ik contact met deze mensen gehad. De uitslag van de scans waren binnen, na een maand of 2 van Ayurvedische behandeling door een arts met kennis van beide “geneeskundige inzichten”. ( Adres bij ons bekend) .

De uitzaaiingen waren met 80 % geslonken. Het echtpaar heeft zich verheugd in vreugde. En daar kan ik U wel meerdere voorbeelden van noemen. Maar dat mag ik niet doen, zonder problemen te krijgen. Ik weet daar niets van, ik ben een ‘doorgeef-luik”. Ik ben geen arts, en pretendeer dat ook niet te zijn. Maar dat wil niet zeggen dat deze website ‘van niets weet’. We zijn in het bezit van ‘gouden adressen’ voor mensen die niet meer weten wat te doen. Of iets anders willen, als gangbare behandeling.

Ik heb dat niet gedaan, maar ik ken een zeer kundig Westers opgeleid en Ayurvedisch opgeleid Universitair arts. Een aimabel man, met liefde voor U als mens!  Zonder een  mens vol te gieten met chemicaliën is nog veel mogelijk.

Zie eventueel :  https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2015/01/19/kurkuma-en-alzheimer-vanuit-een-ayurvedisch-gezichtspunt/

Contra indicaties bij ashwagandha

Heeft ashwagandha bijwerkingen ? Weinig, dat is het mooie voordeel van ashwagandha en het nadeel van kurkuma/curcumine . Ashwagandha kan bijna geheel zonder problemen naast de meest gangbare reguliere medicatie genomen worden. Op een paar uitzonderingen na :

 • bij SCHILDKLIER PROBLEMEN kunt U dit product beter overslaan.
 • En bij het ( behandeld nemen ) van ANTI DEPRESSIVA ook.
 • Omdat ashwagandha het immuunsysteem activeert, kan dit middel ook problemen geven met AR en andere bij reumatische klachten gegeven medicatie.

Ashwagandha en veroudering.

Ja, de exacte naam is een “rasayana” , en zet een rem op het verouderings proces in alle opzichten. Deze wortel ondersteunt het reparatie en regeneratie proces in ons lichaam. En dat is niet ‘van vandaag op morgen’ , het is niet nieuw. Maar al vele eeuwen lang kent  men dit product. Onderaan staan verschillende ashwagandha ervaringen van mensen.

U heeft iets bijzonders ontdekt.

Mijn Eboek is  gereed.  Maar bij een bestelling van 2 x ASHWAGANDHA capsules is dit Eboek GRATIS . En wordt gemaild.  Het is het eerste boek, in het Nederlands, over de werking van ashwagandha. Een gratis ashwagandha eboek. Als U belangstelling ervoor heeft om eens de natuurzuivere ashwagandha kopen .

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Mij bevalt het ook goed! Aswagandha.. mijn vraag is gebruik zo’n 300mg per dag soms minder soms iets meer.. maar kan ik dit voor langere tijd gebruiken? En voor slaapverbetering beter s’avonds slikken?

  • Goedemorgen, Weet u, ik kén dit merk en haar (misschien) extra toevoegingen eigenlijk helemaal niet. En hoe sterk het is etc,.. Maar als het goed werkt kunt u het prima ’s avonds nemen. Voor een diepere slaap. Anders overleg dit even met de winkel waar u het heeft gekocht. Met een hartelijke groet van Tieneke

 2. Hallo.

  Ik ben geïnteresseerd in zowel curcuma als ashwagandha. Waar kan ik dit het beste bestellen?

  Groetjes Danielle

 3. Beste Tieneke,
  Mag ashwaganda ingenomen worden bij lage bloedddruk?
  Is ashwaganda verslavend en moet de dosis telkens verhoogd worden?
  Veel dank voor uw hulp.

 4. Hallo, ik neem al meer dan 20 jaar anti-depressiva. Ik wil ervan af, want ik blijf depressief. Natuurlijk niet zo intens wanneer ik ze niet zou innemen. Ik zou willen afbouwen maar tijdens dit afbouwen en stoppen neemt de depressie, de droefheid enorm toe. Ik weet niet hoeveel tijd er tussen het stoppen van de AD en het starten van de Ashwaganda dient te zitten. En wanneer begint de Ashwaganda te werken. Ik heb in het verleden alternatieven gebruikt voor de depressie, maar het hielp niet.
  Ik heb CVS en Fibro, diabetes2, licht vertraagde schildklierwerking en bijnierproblemen. Enorm hoge waardes van noradrenaline zodat ik me nooit kan ontspannen. Het is en vicieuze cirkel.
  Dank je.

  • Hallo, Chantal. Ja, middelen slikken die niet helpen heeft weinig zin. Je kunt kiezen voor de ashwagandha, echter er is één maar,… (voordat ik een heel verhaal ophang). Schildklier medicijnen en ashwagandha gaan slecht samen. Want ashwagandha reguleert ook de schildklier werking. Ik kan niet uit je mail lezen of je er al medicijnen tegen slikt. Zullen we even privé verder mailen ? Dat kan op degeneeskrachtigekeuken@gmail.com . Met een hartelijke groet van Tieneke.

 5. Nog iets liefe mensen,ik leerde ashwaganda kennen toen ik googelde op hoe krijg ik mijn longen schoon,want ik rook nu 1 jaar niet meer gr lia

 6. Beste mensen,ik maak smorgens goude thee dus 1thlepel kurkuma,gember echina kaneel,peper en hennepzaadolie,honingmag ik hierbij de ashwhaganda ook bij voegen?Of moet ik de ashwaganda echt 10 min koken!want mijn thee doet ik gewoon in heet water ,en alles is poeder van jacobhooy.

  • Dank voor uw vraag, ashwagandha zou rust kunnen geven. Maar als men al medicatie gebruikt, lijkt het me verstandig dat u eerst met een arts overlegt. Want hierin kan een interactie zitten, die niet te voorzien is. Met een vriendelijke groet van het ‘degeneeskrachtigekeuken’-team.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.