Magnesium is goed voor u

Standaard

Magnesium is een belangrijk mineraal, dit mineraal regelt bijna al Uw biochemische processen in Uw lichaam. Van hartslag tot vermoeidheid, van depressie tot slapeloosheid. Zelfs Uw haargroei wordt door dit mineraal geregeld . Een tekort aan dit mineraal Magnesium heeft gevolgen voor  Uw lichamelijke functioneren. Wat doet dit mineraal precies . Zijn er verschillende soorten ? Wat gebeurt er bij een tekort. Hier vindt U een goed informatief artikel over Magnesium. 

Magnesium, wat is het precies.

Als mensen vroeger ziek werden , een van de belangrijkste voorbeelden is “scheurbuik”, had men in die tijd geen idee dat wel eens een tekort aan Vitamine C de oorzaak zou kunnen zijn.

Ook “beri-beri” is zo’n voorbeeld. Men at eeuwenlang  de volledige rijstkorrel met vlies.  Totdat  men de  “bruine vliesjes van de rijst” eraf gehaald had, en men dus eigenlijk de Vitamine B1 eruit haalde.  Vervolgens kregen mensen ernstige neurologische problemen. Men had toen geen idee van de oorzaak.

Magnesium is ook zo’n voorbeeld. Het is een mineraal dat voorkomt in allerlei verbindingen . Er zijn vele soorten Magnesium verbindingen, ook zijn erbij die chemisch zijn gemaakt. Deze synthetische vormen worden vaan nauwelijks opgenomen in het lichaam. Hooguit krijgt U er diarree van,  daar hebt U dus niet veel aan.  Magnesium Oxide is hier een voorbeeld van.

Een van de beste manieren om Magnesium op te nemen in het lichaam,  is in de vorm van “MAGNESIUM CITRAAT” verbinding.  Dit is een organische, natuurlijke verbinding. Magnesium Citraat “Organic” is in water oplosbaar. Ons lichaam heeft dit mineraal nodig.

Hoe krijg je magnesium binnen ?

Ons lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus dient het uit Uw voeding opgenomen te worden. De gemiddelde dagelijkse dosis is ca 300 mgr voor een volwassen mens.

Magnesium komt bijvoorbeeld veel voor in verse groene groenten, in haver, amandelen of avocado’s. In zeewier, in zaden en in quinoa zit veel magnesium. Ook vind je dit mineraal in appels, rozijnen en bananen , dadels en zoete aardappelen.

Zonder magnesium kan ons voedsel niet omgezet worden in energie, daarom zijn mensen met een magnesium tekort ook vaak erg moe. Ook kan ons lichaam geen hormonen aanmaken, als we een tekort aan magnesium hebben. En het hormoon om lekker te kunnen slapen werkt niet goed bij een magnesium tekort. Etc.

Zo zijn er ongeveer 300 processen in ons lichaam,  waarbij Magnesium betrokken is. Men zou kunnen zeggen dat het een belangrijke rol speelt bij onze zenuwfuncties, spierfuncties en ons hart- en bloedvatenstelsel.

Hoe komt U dan aan een tekort aan magnesium ?

Ja, zouden we elke dag goed en volwaardig eten, dan ontstaat er niet zo snel een tekort. Echter hier zit de eerste moeilijkheid. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar eventuele tekorten van het mineraal magnesium in de bodem van Westerse landen.  Dit is gedaan omdat  hier in het Westen veel mensen klachten vertonen die duiden op een tekort aan magnesium.

Het blijkt dat het gebruik van kunstmest en de consumptie van bewerkte industriële voedingsmiddelen ertoe hebben geleid dat veel mensen lijden onder een chronisch tekort aan magnesium.

Maar vooral door een veranderd, eenzijdig eetpatroon en het gebruik van onvolwaardige voedingsmiddelen.

Echter zit er nog een complicatie bij. Want er zijn zelfs voedingsmiddelen die magnesium afbreken.  Bovendien vinden we het vrij normaal om af en toe eens een afhaalmaaltijd of een magnetron maaltijd te nemen, in plaats van elke dag uitgebreid te koken.

En zeker heeft ons medicijn gebruik een grote invloed op onze voorraad magnesium.

Wij vinden dat dekurkumaspecialist ook een uitstekende vorm Magnesium citraat aanbiedt, deze is zelfs samen met ashwagandha verkrijgbaar.

Mensen die zeker extra magnesium kunnen gebruiken zijn mensen die onder een van  de volgende groepen vallen :

 

 • Bij het gebruik van veel melkproducten, koffie, alcohol en suiker.
 • Bij hoge consumptie van veel vlees eten en calcium- of melkproducten.
 • Bij het gebruik van Plastabletten en Laxeermiddelen.
 • Antibiotica, anti conceptiepillen en medicijnen tegen hartritme stoornissen.
 • Medicijnen tegen een te hoge bloeddruk.
 • Bij langdurige lichamelijke en/of geestelijke inspanning .
 • Bij stress, bij zorgen, pijn en verdriet.
 • Bij traumatische ervaringen.
 • Bij topsport en intensief sauna gebruik, want bij veel transpireren verliest het lichaam zijn magnesium .
 • Bij zwangerschap en borstvoeding.
 • Sommige nierpatiënten.
 • Veel 50+plussers en ook studenten
 • Diabetici .

Hoe werkt het en wat doet Magnesium ?

Het mineraal magnesium speelt een grote rol in het  omzetten van voedsel  naar energie. Daarom kunnen mensen zoveel baat hebben bij Magnesium, bij vermoeidheid. Het speelt bovendien ook een rol bij het vrijkomen van het hormoon insuline, dat de bloedsuikerspiegel regelt.

Ons zenuwstelsel is afhankelijk van magnesium. Mede door de stress verminderende eigenschappen. Magnesium helpt lichaamscellen te repareren en te behouden.  Er wordt zelfs aan Magnesium toegeschreven dat het hart- en bloedvaten gezond zou kunnen houden.

Bovendien regelt Magnesium de beweging van calcium in- en uit de cellen, daarom is het een belangrijk mineraal voor sterke botten en tanden.

De werking van magnesium op de gezondheid is zelfs erkend door de EFSA, de Europese Voedselveiligheids Autoriteit .

En waarom is Magnesium zo belangrijk ?

Magnesium is een mineraal, net als calcium, zink of ijzer. Mineralen zijn belangrijk voor Uw gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen hun werk kunnen doen in Uw lichaam.

Het mineraal magnesium stuurt meer dan 300 verschillende processen  aan.  En zorgt ervoor dat deze processen in Uw lichaam goed verlopen. Het is een veelzijdig mineraal, en cruciaal voor talloze functies van ons lichaam. Waaronder de productie van onze energie en het samenvoegen van genetisch materiaal.

 

 • Het zorgt voor de vorming van botten en tanden en voor gezond tandglazuur.
 • Wist U dat NIET calcium, maar Magnesium zorgt voor gezonde botten.
 • Het houdt Uw botten gezond en sterk.
 • Het regelt de opname van vitamines in ons weefsel.
 • Het maakt Uw energie vrij uit Uw voeding.
 • Het ontspant Uw spieren, Uw bloedvaten en uw zenuwstelsel.
 • Het helpt depressies te bestrijden, en tegen stress, spanning  en slapeloosheid.
 • Magnesium ondersteunt de geheugen functie en het concentratie vermogen.
 • Het zorgt voor een gezond hart en gezonde bloedvaten.
 • Het brengt de zenuwprikkels naar de spieren, zodat deze goed coördineren.

Magnesium tegen spierkrampen.

Magnesium helpt de spieren ontspannen.  De overbrenging van zenuwprikkels naar de spieren wordt door magnesium  geregeld. Derhalve bij de kramp in de benen- of kuiten , ’s nachts, is magnesium een zeer goed helpend natuurlijk middel. Of bij een  trillend gevoel in de spieren, of benen. Vaak ziet men dit gebeuren bij mensen die veel van de bovengenoemde  medicijnen moeten gebruiken.  Wat extra van de zuivere magnesium citraat “organic” verbinding kan voor een ongestoorde nachtrust zorgen

Wanneer werkt Magnesium het beste ?

Magnesium werkt het beste in combinatie met calcium, fosfor, zink en Vitamine D en Vitamine C . Ook verbetert eiwitrijke voeding, zoals kip en vis, de opname ervan.

De zogenaamde oxalaten, stoffen die , onder andere, in chocolade of rabarber en spinazie zitten, hinderen de opname van Magnesium. Niet VERhinderen, maar hinderen. Daarom zou het een goede oplossing kunnen zijn om wat extra Magnesium rijke voedingsmiddelen te eten. Zoals kip, vis, noten, volkorenbrood . Maar ook in popcorn, pindakaas, kaas en eieren en melk vindt men veel magnesium. Ook in sesampasta ( tahin)  zit veel magnesium. En in zeewier.

 

Magnesium voor vrouwen.

Dit bijzondere mineraal is zonder meer effectief bij het bestrijden van de symptomen van PMS ( pre menstrueel syndroom ) , dit door de spierontspannende eigenschappen. Magnesium kan dus  bij erge menstruatiepijnen goed helpen . Samen met het ontspannende Ashwagandha een zeer goede combinatie.

Het verlicht  vermoeidheid, geïrriteerdheid, en zorgt ervoor dat het lichaam minder vocht vast houdt. Daarnaast helpt magnesium bij het groeien en vasthouden van onze haren.  Als U veel last hebt van haar uitval, zou een tekort aan magnesium hier wel eens een rol in kunnen spelen. Zeker als U regelmatig eens een glas wijn lust. Dan breekt de alcohol Uw magnesium voorraad sterk af.  Magnesium speelt een rol bij het vasthouden van  Uw haren.

Waarom wordt Magnesium Citraat vaak verkocht samen met Ashwagandha ?

Zoals U in dit artikel heeft gelezen is Magnesium Citraat een belangrijke magnesium verbinding , welke invloed heeft op vermindering van vermoeidheid en de veerkracht van ons geestelijk welzijn. Ook op ons algehele welbevinden.

Ook hebt U kunnen lezen dat stress van grote invloed is op het verminderen van het magnesium niveau. Dat zou betekenen dat onder grote stress het magnesium niveau ernstig af zou kunnen nemen.

Ashwagandha helpt het magnesium niveau te stabiliseren. Het is een adaptogeen, en kan zich aanpassen aan de behoefte van het moment. Ashwagandha helpt stress te relativeren en helpt zo de magnesium niveau op peil te houden.

Bovendien, en misschien wel het belangrijkste punt, magnesium is belangrijk voor onze zenuwfuncties. Ashwagandha helpt beschadigde zenuwbanen herstellen. Neem eens een voorbeeld van iemand met een pijnlijk zenuwprobleem, zoals ischias . In dergelijke situaties zijn ashwagandha en magnesium een grote hulp voor herstel voor U.

Ook bij enorme stress situaties, verdriet, verlies  en veranderingen in ons leven is de combinatie van ashwagandha met magnesium een grote hulp.  Omdat ons magnesium niveau , door stress,  drastisch verlaagt.  Ashwagandha verlaagt de stress, U voelt zich rustiger en beter. En U houdt derhalve de magnesium niveau beter op peil.

Als U ’s morgens EEN magnesium citraat “Organic” capsule neemt , en ’s avonds , voor het slapen gaan , EEN ashwagandha “Excellent” capsule, dan slaapt U geweldig goed. Voor mensen met een slaap probleem is dit een geheime en gouden tip !

Wilt U nog zo een Gouden Tip ? Bij ernstig tandenknarsen ( bruxisme) ’s nachts, helpt ashwagandha het ontspannen ondersteunen en magnesium helpt om de tanden harder te maken.

Op welke manieren kun je het beste een magnesium tekort aanvullen ?

Er zijn verschillende manieren om een magnesium tekort op te heffen. Een heerlijke lange wandeling langs de zee is mogelijk. In frisse zeelucht zit veel magnesium chloride. En deze wordt goed door de longen opgenomen.

Ook is het mogelijk om een magnesium verbinding in bad op te lossen. Dan wordt deze door de huid opgenomen.  Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om deze via  een injectie , door de dokter, toe te laten dienen.

Het aller gemakkelijkste is om het oraal te nemen, als zuiver en biologisch supplement in de goede magnesium verbinding . Magnesium citraat “organic” is  prima.

De dagelijkse behoefte is ongeveer 400 mgr, maar we nemen ook in onze voeding magnesium op. Daarom is een 300 mgr capsule , per dag, een uitstekende aanvulling.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Alweer een fantastisch en welkom idee om beter te functioneren en daarna lekker te slapen.
  Tineke, hartelijk dank en “ga zo door”

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.