Smaak en gezonde voeding.

Standaard

 Onze smaak heeft invloed op onze lichamelijke gezondheid.  In de oude ayurvedische gezondheids leer werd gesteld  dat er in iedere maaltijd alle 6 smaken aanwezig moeten zijn. Zou je dus een gezonde maaltijd, op grond van deze principes willen samenstellen, dan staan er 6 verschillende gerechten op de tafel. En in ieder gerecht zijn dan alle 6 smaken aanwezig, met  EEN overheersende smaak.  Hier vindt U een  artikel over de invloed van smaak .

Mensen zijn gek op vet. En of dit vet  gemengd is met zoet (taart, slagroom) of met zout (kroketje, worst, chips ) maakt ons niet zo heel veel uit. Vet versterkt de smaak veelal. Jaren geleden heb ik eens een poos bij een Ayurvedische kok mogen werken in de keuken. Voor een langere tijd. Daarvan heb ik erg veel geleerd.

Een goede gezonde maaltijd heeft 6 gerechten,  en is ieder gerecht heeft EEN VAN DE 6 SMAKEN in zich. Dan is Uw maaltijd afgerond. Bovendien is dit het gerecht weer samengesteld uit ook die zes smaken. Dus in het zoute gerecht zijn zoet, scherp, bitter enz ook weer gebruikt bij de bereiding ervan.  Dan houdt U Uw gezondheid in evenwicht.

Uw gezondheid en de zes smaken

Smaak is belangrijk en heeft een directe uitwerking op Uw lichaam. Volgens de AYURVEDA heeft elke voedingsstof, en ook elk geneeskrachtig kruid, een specifieke smaak. Wanneer smaken in de juiste hoeveelheden worden gebruikt  -afzonderlijk en gezamenlijk- veroorzaken ze een evenwicht van de stelsels in ons lichaam. Daarom werden , in oude tijden, specerijen mengsels ook direct in verband gebracht met ‘ weer gezond worden na ziekte’. Wel is het zo dat ieder mens verschillend is, en men 3 verschillende mens types kan onderscheiden. Pitta, Kapha en een Vata- type.

De smaakpapillen op onze tong zijn in zes groepen verdeeld, die overeenkomen met de zes smaken die ayurveda onderscheidt.  Zoet, zuur, zout, scherp, bitter en astringerend. ( oftewel samentrekkend) .

Verschillende groepen smaakpapillen op de tong nemen smaak waar en sturen een signaal naar de hersenen, vanwaar boodschappen uitgaan. Deze signalen sturen dan weer de organen, “vertellen” wat ze moeten doen. En de spijsvertering wordt rechtstreeks beïnvloed.  Alle lichaamscellen, alle weefsels, alle organen en stelsels reageren rechtstreeks op de smaak. Zo maakt onze smaak een evenwicht in ons lichaam.

Als men ziek is, kan het zijn dat een smaak niet of bijna niet gebruikt is. Of niet gebruikt mag worden. De smaak heeft dan een gezonde uitwerking en werkt in op verschillende lichamelijke reacties. De smaak “zoet-zuur” en “zwanger zijn”  is zeer bekend. Weet U nog ?  de heerlijke grote zure bom augurken,..

Ons Westerse eetpatroon 

Ons Westerse eetpatroon is erg eenzijdig. Onze kinderen eten graag alleen wat “lekker” is. En in de regel zijn dan de smaken zoet, zuur en zout zwaar vertegenwoordigd. En relatief weinig scherp, bitter en samentrekkend. Natuurlijk heb je enkelvoudig samengestelde smaken, zoals een klontje suiker of een schepje zout. De meeste natuurlijke voedingsmiddelen zijn samengesteld van smaak. Kurkuma is bitter en astringerend. Citroen is zuur en bitter en zoet. Het kan dus meerdere eigenschappen tegelijk hebben. Een van de redenen waarom kurkuma een zeer gezonde uitwerking op ons lichaam heeft, zit niet alleen in de orthomoleculaire samenstelling. Maar ook in de smaak.

Wij vinden dat dekurkumaspecialist uitstekende kurkuma en curcumine heeft.  De zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs. En bevelen U deze van harte aan.

De zes smaken :

 • Zoet

De zoete smaak is aanwezig in voedingsmiddelen zoals rijst, suiker, melk, tarwe, dadels en ahornsiroop. De eigenschappen van zoet zijn meestal vet, verkoelend en zwaar. De zoete smaak vergroot de levensenergie.

Wanneer zoet met mate wordt gebruikt, is deze heilzaam voor het lichaam en bevordert het de groei van plasma, bloed, spieren, botten, beenmerg en zenuwweefsel en voortplantingsorganen. Het verbetert de teint en is bevorderlijk voor een gezonde huid, gezond haar en een goede stem. Zoet kan dorst en brandende gevoelens verlichten en versterkend zijn. Zoet bevordert stabiliteit.

Maar ondanks deze goede eigenschappen kan het in overmatig gebruik ook veel negatieve eigenschappen hebben. Het kan verkoudheid veroorzaken, hoesten, verstoppingen, dikte, verlies van eetlust, luiheid en obesitas.

 • Zuur.

De zure smaak vind je in voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, zure room, yoghurt, azijn, kaas, citroen, groene druiven en gegist voedsel. Zure dingen zijn vloeibaar, licht, verwarmend en vet van aard. Met mate zijn ze verfrissend en heerlijk, bevorderen de eetlust en speekselafscheiding, verbeteren de spijsvertering, geven het lichaam energie en verlichten de geest.

Maar ook hier zijn bij overmatig gebruik negatieve eigenschappen: zoals overmatige dorst, brandend maagzuur, maagproblemen en gevoelige tanden. en omdat ‘zuur’ een gistende werking heeft, kan het giftig zijn voor ons bloed en huidaandoeningen veroorzaken. Acne, eczeem, puisten en psoriasis vinden hier hun oorsprong.  De warme eigenschap kan tot een zuur pH in het lichaam leiden. Dan krijg je een brandend gevoel in keel, borst, hart, blaas.

 •  Zout.

Zeezout, rotszout en kelp zijn voorbeelden van de zoute smaak. Zout is verwarmend, zwaar en vet. Zout werkt laxerend en vermindert kramp en pijn in de dikke darm. Als je het met mate gebruikt houdt zout het elektrolytisch evenwicht evenwicht in stand. Het stimuleert de speekselafscheiding, verbetert de smaak van het voedsel en helpt bij de spijsvertering, de voedselopname en bij de uitscheiding van afvalstoffen.

Te veel zout in het eten maakt echter het bloed dik en stroperig, verergert huidaandoeningen en en kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Het ‘erg warm’  hebben, flauwvallen, huidrimpels en kaalheid kunnen aan een overmatig gebruik van zout te wijten zijn. Te veel zout kan ook water vasthouden en krijg je last van uitval van hele plukken haar, zweren, bloedziekte en huiduitslag. In onze “voorbewerkte voedingsmiddelen” zit een enorme dosis zout. Veel haar problemen vinden hier hun oorsprong !

 •  Scherp.

De scherpe smaak vindt je in de verschillende pepers, maar ook in uien, radijs, knoflook, mosterd en gember. De scherpe smaak is licht, drogend en verwarmend van aard. Als U het met mate gebruikt verbeterd het Uw spijsvertering en voedselopnamen. ook maakt het de mond schoon. Het verruimd de sinussen, waardoor Uw neus ervan “gaat lopen” . En de ogen gaan tranen. Deze smaak   bevordert de bloedsomloop,  breekt bloedproppen af en helpt bij het opruimen van afvalproducten in het lichaam.  Bovendien maakt ‘scherp’de waarneming helder.

De tegenpool  eigenschappen van ‘scherp’ , als U het teveel gebruikt, kan tot negatieve reacties leiden. Hij kan sperma  en de ova doden. Waardoor bij beide seksen een seksuele matheid kan optreden. Ook een brandend gevoel, een verstikkend gevoel of flauwvallen hoort bij een teveel gebruiken van ‘scherp’. vermoeidheid, warmte en dorst horen hierbij. Evenals diarree , misselijkheid en brandend maagzuur.  En bij een teveel aan sambal zijn duizeligheid, bevingen en slapeloosheid hieraan vaak te wijten.

 • Bitter.

Koffie, bittere meloen, aloë vera, rabarber en de kruiden gelezuring, kurkuma wortel, paardebloemwortel en sandelhout zijn voorbeelden van een bittere smaak. Bitter is de smaak die ons eten het meest ontbreekt.  Het is koel, licht en droog van aard. Hoewel bitter van zichzelf niet echt lekker is,  doet het de andere smaken beter uitkomen. Bitter is anti-toxisch en doodt bacillen.  deze smaak  helpt brandende gevoelens, jeuk, flauwvallen en hardnekkige huidaandoeningen te verlichten. Het verminderd koorts en stimuleert de stevigheid van huid en spieren. In een kleine dosis vermindert het darmgassen en veroorzaakt een afname van vet, beenmerg, urine en ontlasting.

Gebruik dit ook niet overmatig, want ook deze smaak heeft negatieve eigenschappen. Bijvoorbeeld het verzwakken van bloed, plasma, beenmerg en sperma. Extreme droogheid en vermoeidheid horen hier ook bij. Soms kan het duizeligheid of bewusteloosheid leiden bij overmatig gebruik.

 • Astringerend. ( ook wel “samentrekkend” genoemd).

Astringent is de laatste, deze is aanwezig in onrijpe bananen, granaatappel, kekererwten, sperziebonen, gele spliterwten, okra, alfalfa en de kruiden Canadese geelwortel, kurkuma, lotuszaad, arjuna en aluin. Het is verkoelend, drogend en zwaar van karakter. En het brengt een droog en verstikkend gevoel in de keel teweeg.  Het helpt goed bij de genezing van maagzweren en stopt bloedingen door stolling te bevorderen.

En als laatste de negatieve eigenschappen. Een droge mond, spraakproblemen en constipatie zijn er een paar van. Ook een opzwellen van de buik, hartkramp en stagnatie van de bloedsomloop horen hierbij.  Wees erg voorzichtig met een zeer overmatig gebruik van deze smaak, neuro musculaire aandoeningen vinden hierin soms hun oorsprong.

Ayurveda en de zes smaken

Een van de redenen waarom ayurvedische artsen een kruid voorschrijven, is om de smaak die in het lichaam ontbreekt in evenwicht te brengen. In de ayurvedische geneeskunde worden de kruiden ingedeeld naar hun overheersende smaak, vervolgens naar na-smaak, en ‘potentiële’  smaak.

Dit verklaart ook  waarom het belangrijk is het smaakeffect op Uw tong te krijgen, wanneer U van Uw voedsel geniet. En dat het zelf bereiden van voedsel een goede zaak is om Uw gezondheid op peil te houden. Zelf een beetje kennis van deze zaken hebben, kan Uw een goede gezondheid geven. En laten houden.

We  hopen dat dit artikel een goede bijdrage aan ieders voedsel keuze heeft geleverd. De materie is eigenlijk nog veel diepgaander, omdat bij ieder  type mens, zijn eigen voedselkeuze hoort. Het is, in de Ayurveda , een wetenschap op zich.

Persoonlijk gezegd denk ik dat onze huidige gezondheidszorg met zulke belangrijke dingen niet zoveel rekening houdt. Instant genezing bestaat niet, en een “pil” is niet altijd een oplossing voor een diepliggend probleem in ons voedsel. En de tong is een zeer belangrijk orgaan, een tatto laten zetten, piercing of laten delen is een slecht idee. Hierdoor kunnen op de lange duur ernstige gezondheidsproblemen  optreden.

RECEPT VOOR EEN ZUIVERE KURKUMA/GEMBER  THEE :

Met alle zes smaken :

Goed voor een liter heerlijke verse thee.                                                                                                    

 • Neem een pink grootte verse kurkuma wortel.
 • Neem een duim grootte verse gemberwortel.
 • Neem een 1/2  kaneel stokje.
 • Neem een theelepel venkelzaad.
 • Neem een theelepel hele kardamon zaad.
 • Neem een 1/2 theelepel fenegriek.
 • Neem een stukje zoethout.
 • Een schijfje citroen , om later in de fles erbij te doen.

Doe dit in een grote pan, samen met een liter water. Kook het ca 20 a 30 minuten. Laat het dan volledig afkoelen en giet het door een zeef/doek  in een schone fles. Dan even een schijfje verse citroen erbij in. U hebt een heerlijke en gezonde frisdrank. Klaar voor de zomer   🙂   .

Wij vinden dat dekurkumaspecialist uitstekende kurkuma en curcumine heeft.  De zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs. En bevelen U deze van harte aan.

Een fijne dag gewenst en veel groetjes van Tieneke   🙂

BRON:    “DE AYURVEDISCHE HUISAPOTHEEK”  Dr. Vasant Lad.   uitgeverij  Altamira Becht ( de meest voorkomende ziektes en hun remedies)

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.