Ayurveda kuur, Praktische tips

Standaard

Onze reis, het hotel en een paar praktische tips voor een Ayurveda kuur. Wij doen een Ayurvedische kuur. Dit zijn een reeks Ayurvedische lichamelijke behandelingen die het lichaam reinigen. Het heet Pancha Karma. Deze behandelingen versterken het immuunsysteem ,  en verjongen de lichaamsweefsels. Het is zeer krachtig, goed werkend, aangenaam en effectief. Wij gaan hiervoor een poos naar Sri Lanka.

De reis en aankomst.

Mevrouw is toch wel blij dat ze weer uit stapt. Het uitzicht tijdens vlucht was prachtig. De vlucht was spannend leuk. Niet te hoog, niet te laag.

Dinsdag  ochtend in alle vroegte zijn we naar Düsseldorf gereden. We vliegen via Abu Dhabi naar Colombo in Sri Lanka. We  komen om 3.40 u in de ochtend aan op het vliegveld van Colombo. Omdat mijn man er geen zin in hadden om 6 uren in een taxibus te zitten, heeft hij een klein Chessna’tje geboekt. Er kunnen maximaal 6 personen in. Twee piloten en 4 passagiers. …”..Dan zijn we er dan in 45 minuten…”.. was zijn redenatie. Alleen moeten we 6 uren wachten voordat het vliegtuigje vertrekt .

En, na een laatste,  wat wiebelige,  vlucht in een vliegend  ‘klein-koffertje-met-vleugels’ , met een magnifiek uitzicht komen we aan in op het vliegveldje. Het hotel ziet er goed uit, het is overal keurig schoon en het zwembad glinstert helderblauw in de zon. De kamer is ruim met een mooi uitzicht op het enorme park, aan zee .  Een goede internet verbinding, ook in de kamer, vinden wij ook belangrijk. Ik spring eerst onder de douche en trek wat minder warme kleding aan. De vorige week hebben we ook een stuk geschreven over een Ayurvedische kuur, DEEL 1 

Waarom kiezen we voor Sri Lanka.

Eigenlijk zijn er veel meer plaatsen waar men een ayurvedische Pancha Karma kuur kan doen. Waarom wij voor Sri Lanka kiezen heeft een paar redenen.

  • In Europa zijn er ook dergelijke kuren te boeken. Dat is geen probleem. Maar waar je in Europa voor EEN week betaalt, heb je er hier in Sri Lanka DRIE weken voor, inclusief vlucht. En je zit in de zon.
  • Verder zijn er ook ayurvedische kuren genoeg die aangeboden worden in India. Wij vinden de hygiënische omstandigheden in India ronduit beroerd, de meeste reizigers komen daar flink aan de diarree. En de malaria mug heerst daar ook.
  • In Sri Lanka zijn de hygiënische omstandigheden veel beter, en er is in het zuiden GEEN malaria.
  • De hotels op Sri Lanka zijn beter en het internet is er ( over het algemeen) ook beter.
  • Als men naar Colombo vliegt is verder alles binnen rij afstand te doen. Maximaal 5 uren is het verste weg. Omdat er een snelweg is aan gelegd.
  • De zee is voor ons een belangrijke PLUS, op Sri Lanka is dit geen probleem.

Het hotel van de Ayurveda Kuur.

Het enorme park ziet er goed onderhouden uit, overal zijn grote vaste bamboe parasols met ligstoelen eronder. Er lopen flink wat tuinmannen rond. Veel kleurige bloemen. De rode hibiscus en witte frangipani en enorme bossen paarse en roze bougainville zijn een lust voor het oog. Echt mooi. Er wandelt een grote varaan rond, en een paar apen klimmen  vrolijk in de bomen rond. Een heleboel mooi gekleurde vogels vliegen over het grasveld.

Het Hotel van de Ayurveda Kuur.

Het hotel waar de ayurveda kuur plaats vindt. Rechts vooraan is de Ayurveda vleugel. En in het midden het prachtige,  grote en schone turquoise zwembad.

Vriendelijk en ontspannen is het. Het park ligt aan de zee, het strand is groot en compleet leeg. De golven zijn heftig, je kunt hier nu niet zwemmen in de zee. De stroming is te sterk en gevaarlijk. Maar het natuurlijke schouwspel is geweldig. We gaan op een rots zitten en genieten van dit schouwspel .

Weet u, er zijn Ayurvedische Pancha Karma kuren, waar de behandeling prima is, maar de onderkomens erg “basic”. We hebben het mee gemaakt waar de hotelkamers luxe waren, maar de behandelingen zeer matig. Ze aaien je een beetje links en rechts. Dan heb je er ook niet veel aan.

Ook hebben we zeer ‘strenge’ behandelingen en regels gezien , waar je niet eens mocht praten aan tafel, met de andere mensen.  In dergelijke details kan nogal eens een verschil zitten.

Wat wij wel belangrijk vinden is een eigen schone kamer met douche en/of bad.  Warm water. Een schoon en ruim bed. Een plek waar je je thuis kunt voelen. Goede behandelingen met een duidelijk resultaat. Gewoon een goede Ayurvedische pancha karma kuur.

Voor de lunch is er onder de bomen, aan de rand van het zwembad is een feestelijke tafel voor ons allen gedekt, voor de lunch. We krijgen allemaal kleine schaaltjes met verschillende soorten lekkernijen. ..”..Het is in deze tijd niet zo druk…”.. zei de manager. We zijn maar met negen personen in  totaal. Nederlanders zal  je hier niet zo veel vinden, er zijn 6 Duitse Dames die ook een Ayurveda kuur doen. De Duitsers zijn van oudsher gewend aan kuren, De Nederlanders vinden dit meestal maar een vreemde bezigheid.

De dames zijn zo rond de 50 a 60 jaren in leeftijd en kunnen het prima samen vinden. We maken kennis, maar zijn te moe voor een uitgebreid gesprek. Achteraf bleek dat een van de dames over de 70 was. “..Ik doe dit ieder jaar 3 weken. Want dat houdt me gezond en fit….”.. zei ze me.

Het eerste consult, voor de ayurveda kuur begint. 

Aan het einde van de middag worden we voor een consult verwacht, dat is altijd best wel spannend. Onze arts is een mevrouw met hele kleine handen. Ze loopt in een witte sari, en ziet er keurig verzorgd uit.  Dan leg ik mijn hand op een kussentje, met de pols naar boven. De vrouwelijke arts legt haar drie middelste vingers op mijn pols en schrijft met haar andere hand op wat er geconstateerd wordt.

Dan vullen we een formulier in over de lichamelijke conditie.  Stoelgang, slaapgedrag, eventueel medicijn gebruik,  eventuele ziekte en nog veel meer. Als dat klaar is, gaat ze ook nog even  de bloeddruk opnemen.  130/90. Nja, na zo’n lange reis mag het wel.  “Prima” zegt ze. Dan worden we ‘getrakteerd’ op een ontspannen nek-en schouder massage.  Morgenvroeg moeten we nog een keer komen, maar nu is het eerst genoeg.

Ayurveda kuur

Iedere ochtend, middag en avond is er prachtig gedekt in de tuin. Het eten is heerlijk en aangepast op ieders gezondheid.

’s Avonds is de tafel  weer zorgvuldig mooi gedekt, met kaarsen op de tafel. Het is zomers warm, de sterren glinsteren. Ik kan het hier wel 2 weken uit houden, denk ik. Het eten is echt heerlijk, natuurlijk krijg je geen alcohol,  zoals wijn of bier of zo, bij het eten. Maar een speciale lekkere thee. Of vruchtensap, vers geperst. En , natuurlijk, heerlijk helder  water.  Roken is ook “not done” .

Tegen een uur of 8 zijn we moe. Morgen om 10.20 uur  beginnen de behandelingen, dus willen we weer fit zijn. We gaan slapen, buiten horen we de zee.

Het hele bed was versierd met verse bloemen. Zo liefdevol en mooi gedaan.  Ik val bijna direct in slaap. En heb nog geen bladzijde gelezen. Het bed ligt lekker, niet te hard en niet te zacht. De kussens zijn ook niet te hard en niet te zacht. Prima.

Wij nemen altijd allebei een brede, grote zuiver wollen sjaal van huis mee. Afmetingen 240 x 130 cm. Opgevouwen onder in de koffer, waar we ook naartoe gaan. Deze dient ’s nachts als ‘dekentje’ . Want dan is het niet te warm en niet te koud. We slapen als ‘twee dikke muizen’ en worden de volgende ochtend om 8.00 pas weer wakker.

Volgende week meer over de behandelingen.

Grtjs van  Tieneke .

Praktische tips bij een Ayurveda Kuur . 

Een mailtje van een moeder en een dochter die ook een Ayurvedische kuur gaan doen :

“..Hoi, hoi, Tieneke,

Super, dit. Ik ga zeker je blog volgen. Mijn dochter en ik gaan voor de eerste keer naar Noord-India. Naar Rishikesh voor 2 weken. Ook voor een Ayurvedische Pancha Karma kuur. Spannend. Heb je nog eventuele tips voor ons ? Alles is welkom. ….”..  Moeder en Dochter S.

Antwoord van Tieneke :

Dank voor jullie mail. Ja, altijd spannend , zo’n eerste Ayurvedische pancha karma kuur. Wij vinden het erg bijzonder goed. OK, de eerste 2  dagen zijn best wel heftig. Dan ben je kribbig en komen er dingen los. Mede gevoed door de lange reis. Maar daarna gaat het soepel en super. Gaan jullie naar het “Ananda Resort” in Rishikesh ? In de Himalaya ? Dit is een van de beste.

Tips ? Jazeker, die heb ik voor jullie. India is en blijft India. Dus een kleine ‘self supporting’ uitrusting is zeer handig. Bijvoorbeeld :

  • Elke dag krijg je uitgebreide heerlijke massages met sesam olie. Maar het is ‘not done’ om compleet in je nakie te gaan liggen. Even een slip aan, en die hou je ook aan, is gebruikelijk. Echter zit deze , na een paar massages, vol olie. Dus nemen wij van de “Zeeman” een stapeltje goedkope slips mee , en gebruiken deze tijdens de massages. Weggooien doe ik niet want de mensen daar zijn er weer blij.
  • Het is zeker de moeite waard om even een stukje ‘ossegal zeep’ mee te nemen. Dan kun je snel iets uit wassen en droog is het daar ook snel. Daarom is een :..
  • Klein stukje touw en een paar wasknijpers echt wel handig.
  • Verder neem ik altijd ook een paar simpele hemdjes met spaghetti bandjes mee. Zwart ( vanwege de olie die er op komt) . Want niet bij iedere massage , hoef je je uit te kleden. En dan is zo’n hemdje super makkelijk. Je krijgt die olie er niet weer uit. Ik haal ze bij de “Zeeman”. Kost niet veel , maar heb er veel plezier van.
  • Omdat je voeten veel te lijden hebben, neem ik altijd een goed ontsmettings middel mee voor de voeten. Bijvoorbeeld wat neem olie. Anti bacterieel en zuiverend. Stinkt ook flink, maar dat hoort bij NEEM. Zeker voor je nagels is dit goed, vanwege een kalknagel. Die heb je snel opgelopen.
  • Ook is het zeer handig om even een grote sjaal mee te nemen, in het vliegtuig zit ik erop. Bij de meditaties heb ik die als meditatie sjaal en ’s nachts is het heerlijk om even wat extra’s over je heen te hebben. Ik heb een dunne wollen sjaal van 240 x 130 cm speciaal hiervoor gekocht. En gebruik die vaak en veel.
  • Zorg altijd voor wat kleingeld om een kleine fooi te geven. Bedenk dat ( hier in Sri Lanka ) de massage-meisjes ca 300 € per maand verdienen. Dan is het al geweldig om eens af-en-toe , aan mijn vaste massage-mevrouw, omgerekend 2 a 3 € fooi te geven. Daar is ze blij mee. Geef het altijd als een ander het niet ziet. Ook neem ik een paar kleine papieren zakjes mee, om het in te doen. Terwijl ik een hand geef, zit dat zakje met een roepies biljet erin.
  • Zorg voor een kam waar je je haren mee kunt kammen, terwijl deze vol met olie zitten. Lang haar ? Een stapel elastiekjes en een simpele haarklem heb je dan echt nodig. En shampoo zonder zoete geur, vanwege de insecten ’s avonds.
  • Het is altijd goed om een potje kurkuma/curcumine mee te nemen. Tegen darmparasieten enz. Ook is het handig een tubetje kurkuma zalf mee te hebben. Bij een ontsteking. Ik had een velletje van mijn vingernagel afgetrokken en binnen een paar uren een vervelende ontsteking opgelopen. Twee dagen kurkuma creme met een dubbele pleister erop . Over.
  • Weet je, de allerlaatste dag van de kuur mag je in een mooi  “bloemenbad”. Dat is prachtig. Je zit dan midden tussen de bloemen en iedereen komt kijken. Men prijst je aan alle kanten en je verstaat er geen woord van. De eerste keer zit je daar dan te kijks. Dat voelde mij niet zo goed. Sindsdien heb ik een zwart bikini bovenstukje mee, speciaal voor deze gelegenheid. Het is maar dat u het van tevoren weet.

Zo, Allebei, geniet van jullie voorbereidingen. Ik moet zeggen dat ik erg benieuwd ben naar jullie ervaringen. Wij zijn nu op de helft van de kuur, en we gaan er steeds beter uit zien, en voelen ons erg goed. Vooral die paar kilo, die er thuis niet af willen, verdwijnen hier als sneeuw voor de zon.

Heel veel  Ayurvedische Pancha Karma kuur plezier  gewenst , Enjoy !

Groeten van Tieneke  en tot volgende week.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Wij, persoonlijk, bevelen u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Pingback: Hoe versterk ik mijn immuunsysteem ? (een ayurvedisch gezichtspunt vol tips, uitleg en slaap oefeningen) | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Pingback: Wat is de invloed van curcumine op chemotherapie ? | degeneeskrachtigekeuken

  3. Pingback: AYURVEDA KUUR, DE BEHANDELINGEN. | degeneeskrachtigekeuken

  4. Pingback: AYURVEDA KUUR | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.