Ayurveda kuur, De behandelingen.

Standaard

Deze ayurvedische kuur, pancha karma geheten, is de oudst beschreven lichamelijke gezondheids kuur. Het helpt om chronische problemen op te lossen Het wordt ook wel een verjongings kuur. genoemd. Wij hebben verschillende van deze kuren gedaan, en kunnen er alleen maar erg enthousiast over zijn. Vaak ligt er de vraag “Wat doen ze daar dan ? En hoe doen ze dat ? En wat eet je daar ? ” . Hier een artikel over de behandelingen bij een ayurvedische pancha karma kuur.

Waarom zou iemand een ayurvedische kuur gaan doen?

Ayurvedische gezichts massage.

De dag beginnen met een zachte hoofd- en gezichts massage is heerlijk.

Mijn zus, toen we haar vertelden dat we weer een Pancha Karma kuur gingen doen,  zei voor de grap ” ..Gaan jullie weer voor een APK-met-grote-onderhoudsbeurt?..” . En daarmee gaf ze goed aan dat we soms beter voor onze auto of ander vervoermiddel zorgen, als voor ons eigen lichaam. Een dergelijke kuur reinigt het lichaam.

Als ons lichaam zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan, hoopt dit zich op in een kleverige substantie, deze heet bij de ayurveda, AMA. Het is een substantie die in het diepst van onze lichaams cellen is gekomen. De cellen kunnen niet meer goed functioneren, en dit zet zich steeds dieper in het lichaam vast. Zo begint ziek worden.   En dit is niet in 3 dagen even snel te verwijderen, wij gaan meestal voor ca 16 dagen.

In deze plakkerige ‘ama’ ligt de oorzaak van veel ziekten. Waarbij onze Westerse benadering dan de patiënt middelen zou geven om deze symptomen van ziekte te onderdrukken, gaat de Ayurvedische  benadering te werk om de oorzaak van deze symptomen op te lossen. Om dan ook tegelijkertijd deze kleverige substantie uit het lichaam te verwijderen, zodat de cellen weer kunnen ademen en de levens energie verhoogt. En hiertussen ligt een wereld van verschil. Verschil in respect voor de mens zelf, maar ook in een denkproces omtrent wat  ‘ziekte’  nou eigenlijk betekent. Dit zou men kunnen gaan doen omdat :

 • Omdat Uw lichaam daarna weer helemaal schoon en soepel is.
 • Omdat je last hebt van tinnitus. ( Hier zijn speciale kuren voor, het heet  Karan Puran, goed werkend tegen oorsuizen. )
 • Omdat je een hoge bloeddruk of te hoog cholesterol hebt. Of jicht of reuma of van alles wat een teveel aan afvalstoffen veroorzaakt. Ayurvedisch gezien moet dit schoongemaakt worden, in plaats van onderdrukt met pijnstillers. Daarom werkt kurkuma soms zo goed, dit is een reiniger van de darm.
 • Omdat de verzuring van het lichaam opgelost wordt.
 • Omdat uw bloed gereinigd wordt, via het eten speciale kruidenmengsels.
 • Omdat veel klachten hun oorsprong vinden in verkeerde voeding, milieuvervuiling, weinig beweging en stress.
 • Omdat uw gehele stofwisseling verbeterd wordt.
 • Omdat u zich weer sterk, gezond en fit voelt, en er nog geweldiger uit ziet !

Zal ik er nog een paar noemen ? Bij geriatrische problemen, zwakke darmen en/of  PDS, auto-immuunziekten, hartproblemen, overgewicht, rug problemen, spierproblemen, slapeloosheid, hormonale problemen, huidziekten, haaruitval, orgaan problemen met nieren of galblaas of maag of milt of lever, astma, heftige allergieën, heftige hoofdpijn of migraine , kanker.  En zo kan men nog wel even door gaan. Deze kuur is geen kuur voor een snelle detox. Het gaat niet alleen om de reiniging, maar ook om de genezing.

De kennis van deze artsen is ( bij een goed ayurvedisch adres) zeer goed, veelomvattend en begripvol. Ze stoppen je nooit vol met chemische medicatie, alles gaat op natuurlijke wijze. Met een goede werking, zonder bijwerkingen. Ik kan mij voorstellen dat ‘men’ deze waardevolle kennis in een kwaad daglicht heeft gesteld. Dit gaat uit angst. Angst om iets te verliezen.

Wat doen ze dan met je, bij zo’n ayurvedische pancha karma kuur ?

Als je er naar toe gaat, weet men daar wel dat je een lange reis achter de rug hebt. Dus eerst eens rustig afstressen en een lekkere maaltijd en een goede massage en slapen. Daar begint het mee. Beetje acclimatiseren en wat rond wandelen.

Dan wordt er de volgende dag een consult met een Ayurvedisch arts gepland. Het resort waar wij waren had 4 vrouwelijke en 1 mannelijke arts. Ze voelen je pols, kijken naar je ogen en tong en nagels. Ze bepalen je gewicht  en vragen naar je stoelgang , meten je bloeddruk enz. Dan maken ze een behandel programma die SPECIAAL voor jou is samen gesteld. Dit omvat je voeding, behandelingen en, eventuele, kruiden medicijnen. Dit is geheel afgestemd op precies jouw gezondheids situatie. De massages voor vrouwen worden hier alleen maar gegeven door vrouwen. Massages voor mannen, alleen maar door mannen.

Er zijn :

Shirodhara behandeling

Warme olie loopt met een klein straaltje over je voorhoofd. Superontspanning !

 1. Dokters consult.
 2. Hoofdmassage, met warme medicinale olie.
 3. Gezichts massage, met medicinale creme gel.
 4. Volledige massage, Lichaams massage met warme olie.
 5. Shirodhara. Warme olie stroom over je voorhoofd.
 6. Neus behandeling. Bijholte, voorhoofdsholte en neus reiniging met speciale kruiden vloeistof.
 7. Thermo behandeling.Warmte klopmassage met kruidenbundeltjes.
 8. Stoombad. ( Prive mini sauna, waar je met kruiden olie ingesmeerd in gaat liggen, het duurt ca 20 minuten voordat je gaar bent 🙂   )
 9. Kruidenbad, met warm water.
 10. Bloemenbad, dat krijg je pas als alles afgelopen is.
 11. Speciale behandeling . ( Voor iets waar je last van hebt)
 12. Intensieve massage met warme olie.
 13. Medicijnen op kruiden basis, en wanneer je ze het beste in kunt nemen.

Verder is er nog :

 • Droge poeder massages met een speciale handschoen, tegen cellulitis en poriën reiniging.
 • Zachte darm laxering.
 • Etc,..

 

Doktersconsult : Iedere 2 a 3 dagen, tijdens de behandeling ga je even 10 minuten langs de Ayurvedisch arts. Die vraagt hoe het met je is, of ze nog wat voor je kunnen doen, of je pijn hebt  etc,..

Hoofdmassage : Meestal begint men hier ’s morgens mee. Je krijgt een warme zachte olie op je hoofd gegoten en daarna een 20 minuten durende massage van nek, schouders en hoofdhuid. Uitermate aangenaam  om de dag mee te beginnen. Duurt ca 20 minuten.

Gezichts massage : Na de hoofdmassage krijg je een gezichtsmassage. Ook met een lichte bloemenolie creme. Rond de ogen, de bovenlip en onderkin, gezichtscontouren en wangen. Voorhoofd en slapen krijgen een warme ontspannende massage. Heel erg goed. Duurt ca 20 minuten.

Lichaams massage : Heet ABHYANGA. Een volledige ontspannen lichaams massage met warme medicinale kruiden olie. Je ligt dan op de massage tafel. Van nek tot voeten aan beide kanten voel je de weldadige warme ontspanning.  Dit doen ze voor de verbetering van de slaap, concentratie, om de stress en/of gespannen pijn kwijt te raken , en voor de buik en eetlust. Je wordt er soepel  van en de huid begint te glanzen en trekt strakker. In het begin is dit een op zichzelf staande behandeling, later verandert dit in een ‘voorbehandeling’.  Duurt ca een half uur.

Warme olie stroom op je voorhoofd : Heet SHIRODHARA. Dan lig je op je rug op de massage tafel. Je wordt warm toe gedekt. En dan krijg je een mooi bakje ( aan een koord) boven je voorhoofd hangen. In dat bakje zit warme olie , en onderin dat bakje een heel klein gaatje. De warme olie stroomt door dat gaatje op je voorhoofd. En deze olie stroomt dan weg in een schuinaflopende hoek. Overal is het stil je voelt de diepe  ontspanning tot in de vezels van je zijn. Geweldig goed.

Dit kalmeert en is zeer goed werkzaam tegen stress- en slapeloosheids problemen. Ook tegen aandoeningen in het centrale zenuwstelsel werkt dit goed. Ik had er vaak eens last van dat ik, vlak voordat ik in slaap viel, het gevoel had dat ik in een gat viel. En schrok. Gelukkig was dit vervelende gevoel nu snel opgelost. Duurt ca 20 minuten.

Bijholte en voorhoofdsholte reiniging : Heet NASYA . Hier lig je op je rug op een massagetafel. Dan krijg je een warme massage van voorhoofds- en bijholten. Dit is ter bestrijding  van problemen in je volledige ademhalings systeem. Hoofd, bijholtes en voorhoofdholtes, neus, keel en longen. Het is reinigend en je kunt weer tot in de diepste punten van je longen ademen. De behandeling duurt ca 10 minuten.  Het resultaat is heerlijk. De behandeling zelf een beetje tintelend.

Warmte klopmassage met kruidenbundeltjes :  Heet PINDA SWEDA. Je ligt op de massage tafel, dan wordt je ingesmeerd met zachte warme medicinale olie. In een grote stoompan liggen  witte bundeltjes met een steel eraan. In die bundeltjes zitten medicinale kruiden.  Die warme bundeltjes worden van hoofd tot tenen en van voor tot achter over je lichaam heen geklopt. Vooral op de gewrichten.  Dit is een voorbehandeling van het sauna/stoombad. Dit is tegen stijfheid, pijn, gewrichtsproblemen en wervelkolom problemen. Dit duurt ca 40 minuten .

Stoombad :  Heet SWEDANA . Een prive mini sauna cabine, waar je met kruiden olie ingesmeerd in gaat liggen. Onderin de sauna staat een grote pan met een heet kruidenmengsel . Je hoofd is buiten de sauna. Dit is een aangename manier om de gifstoffen uit je lichaam los te weken en uit te zweten. De vorige behandeling heeft je lichaam voorbereid op deze behandeling. En nu is het uit zweten en uit zweten. Het zweet stroomt langs je lichaam. Ik vind dit absoluut heerlijk ! . Duurt ca 20 minuten.

Kruidenbad met warm water : Heet SWEDAN VAGHA.  Nu is het ook mooi geweest en krijg je ( om weer wat af te koelen) een warm kruidenbad waar je 20 minuten in mag liggen. Dan is meestal de afsluiting van de dagelijkse behandelingen. Het kalmeert en is rustig gevend. Het haalt de laatste gifstoffen uit de huid. Zeer goed tegen huidklachten.

Bloemenbad : Dit krijg je maar een keer, als alles is afgelopen en je behandelingen voorbij zijn. Je ligt in een warm bad water met honderden bloemen erin. Een bijzondere ervaring. Al je massage therapeuten en doktoren staan om je heen en bespreken wat ze hebben gedaan met jou. Hoe je binnen kwam en hoe je nu bent. Duurt ca 20 minuten.

Acupunctuur  : Dit krijg je alleen in overleg en/of op eigen verzoek.

Speciale behandeling : Voor iets waar je last van hebt. Dit is dus per persoon verschillend. Ik kwam binnen met een dikke verstuikte enkel. Drie maal binnen een tijdsbestek van 5 jaren was ik door dezelfde enkel gegaan. Die was dik en herstelde zich niet meer.  En deed pijn. Ik heb hier 5 behandelingen voor gehad. Olie massages. En warme duw- en trek massages en een vilten heet drukverband. En  ben met een slanke enkel naar huis gegaan. Happy !

Intensieve massage : Met warme olie. Dan wordt je ingesmeerd met warme medicinale olie en krijg je een zeer uitgebreide volledige lichaamsmassage van 2  massage therapeuten. En aan beide kanten, links en rechts, tegelijkertijd. Zeer ontspannen en aangenaam. Duurt ca 40 minuten.

Medicijnen : Ligt eraan of er iets, aan je gezondheid,  verbeterd kan worden.

EXTRA :

Darmreiniging : De meeste lichamelijke problemen beginnen in de  darmen. Als je dus IETS wilt reinigen moet men eerste de ‘afvoer’ goed schoon maken. En krijg je eerst een darmreiniging. Dan krijg je ’s avonds een klein pilletje en zul je ’s nachts een paar keer ZEER UITGEBREID naar de wc moeten. Daarom ligt er nu op je hotelkamer ook wat extra wc-papier. Men weet wat er gebeurt, en houdt rekening met de gasten.  Nu pas kunnen de echte behandelingen beginnen.

Cellulitis behandeling : Met zachte, droge poeder krijg je dan een massage op de plaatsen waar cellulitis voor komt. Dat moet even inwerken. Het helpt prima !

Tot zover de behandelingen bij een ayurveda kuur. Geen van de behandelingen is “eng of griezelig”. Men is ervaren en alles gaat onder dokters visie. En de behandelingen zijn ook niet van de  categorie ‘even volhouden’. Het is zo ontspannen, als je niet uitkijkt val je erbij in slaap.

Wat krijg je dan te eten tijdens zo een ayurveda kuur ? 

Eten bij een ayurveda kuur.

Het eten is hier geweldig. Men eet alleen maar wat goed en gezond voor u is. Met ruime keus en mooi geserveerd.

Omdat er bij het eerste dokters consult wordt gekeken naar je mens type, en waar je gevoelig voor bent, qua voedsel. Er zijn drie ‘hoofdtypen’, dit zijn de Pitta-types of Kapha-types of Vata-types. Dit heten de dosha’s .

Je hebt van ieder wat, en het meest gezonde is om deze drie weer in balans te brengen. Wat je beter niet kunt eten en wat erg gezond voor je is. Aan de hand van deze informatie wordt er een ‘eet plan’  ( speciaal voor jou ) samen gesteld. Ayurvedisch eten is niet , per definitie, vegetarisch. Weliswaar worden een geen dikke biefstukken geserveerd, maar vis en kip worden wel aangeboden.

Iedere lunch en diner worden er een heleboel kleine schaaltjes op de tafel gezet. Met lekkere groente mengsels in een zachte saus. Daarnaast krijg je dan vis of kip . Als je dat wilt en geen vegetariër bent. Het eten bestaat uit 4 gangen. Voorgerecht is een salade. Tussengerecht is een soep en het hoofdgerecht staat boven beschreven. En na krijg je vers fruit of een pudding. Of alletwee, als je vriendjes bent geworden met de kok, zoals ik.

Wat mij echt is opgevallen, ze koken ‘achterste voren’. Heel bijzonder, ga ik thuis ook doen. Bijvoorbeeld de soep. We kregen ’s morgens, bij het ontbijt, kruiden soep. De kruiden waren vers en voor iedereen’s  type. Ze maken eerst de koude soep helemaal klaar, met de blender. ..”.. dan zitten alle gezonde vitaminen etc er nog in…” zei de kok. En als dat klaar is, maken ze het warm. Dat noem ik dus “achterstevoren koken”. Erg handig, moet ik zeggen. Maar dit kan alleen met soep uit de blender. En dan doet de  kok dit ook met dahl’s en curry’s.

Tot zover deze mini-serie over een ayurveda kuur. Wij hebben de kuur achter de rug, en we zijn weer als ‘nieuw’. Een vrolijk en stralend gevoel overheerst. Fijn om te weten dat je geen enge ziektes hebt, fijn om te weten waar de ‘zwakke’ punten zitten in jouw eigen lichaam. En ook fijn om te weten dat je zelf een heleboel kunt bijsturen. Natuurlijk is het ook van belang hoe men thuis eet en leeft.  Omdat dit hele gebeuren, in Sri Lanka, mij erg boeit is mijn voornemen om iedere week een item over voeding te gaan schrijven. Over een paar dagen zijn we weer thuis, ik zie alles weer blij en vol energie tegemoet. Nu gaan we eerst nog gewoon een paar dagen naar zee.

Binnenkort zetten we deze geheel verzorgde ayurveda kuur op onze dekurkumaspecialist website. Mocht er iemand interesse hebben, daar kun je het met alles-erop-en-eraan’ vinden. En waar u zulke kuren kunt boeken.

Dank voor het lezen,

Met veel vriendelijke groeten van Tieneke 🙂

Klik hier voor meer info over reis, verblijf en hotel etc,..

 

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Wij, persoonlijk, bevelen u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Pingback: Hoe versterk ik mijn immuunsysteem ? (een ayurvedisch gezichtspunt vol tips, uitleg en slaap oefeningen) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: Wat is de invloed van curcumine op chemotherapie ? | degeneeskrachtigekeuken

 3. Pingback: AYURVEDA KUUR, PRAKTISCHE TIPS | degeneeskrachtigekeuken

 4. Pingback: AYURVEDA KUUR | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.