Neem is een boom. Het is een groenblijvende boom, en groeit in Zuidoost Azië. Deze boom levert een van de bekendste en antiseptische en ontgiftende middelen uit de ayurveda. Al vele duizenden jaren lang. Deze neem wordt met name gebruikt ter bestrijding van infecties en ontstekingen. Van deze neemboom, wordt alles gebruikt. Bladeren, bloemen, zaden, takken en bast. Hier vindt u een goed artikel over een van de oudste ayurvedische natuurgeneeskundige middelen. Het heet NEEM.
We waren ooit eens in India, bij een project op een school. We wilden graag een kadootje aan de school schenken, en vroegen het schoolhoofd wat een nuttig kadootje voor de hele school zou kunnen zijn. Over het antwoord nadenken hoefde hij niet . ..”..Wat voor iedereen, en de hele omgeving, een geweldig kado zou zijn, is een paar NEEMBOMEN op het schoolplein. Dat zouden we graag willen hebben. ..”.. Was zijn antwoord. En zo is het ook gedaan.
Een klein voorbeeldje, als je onder deze neemboom zou gaan zitten, dan zit men daar geheel insecten vrij en in de schaduw. Voor iedereen is dit geweldig, zeker voor een juffie met een klas vol kinderen. De bladeren van deze neemboom, werken als een geheel gifvrije insecticide.
De werkzame stoffen van deze neemboom zijn talrijk. Maar laten we ons eerst bepreken tot de bladeren en de schors. Neembladeren zijn extreem bitter, zodanig bitter dat je het niet door het eten kunt mengen. Dan smaakt het eten helemaal niet meer, en je moet er daarna ook direct van overgeven.
In de bladeren zitten werkzame stoffen als flavonoïden, meliacine, triterpenen, fytosterolen, omega3- 6 en 9 vetzuren, nimbidine tannines en nog veel meer zeldzame en beschermende stoffen. In de schors zitten weer geheel andere stoffen. Te noemen zijn arginine, glutaminezuur, methionine, triptofaan, nimbinine, galzuur, epicatechine en polysachariden. Op het internet is het wel eens leuk om de werking van deze stoffen op te zoeken.
Waarom wou deze school graag een neem boom?
De reden was omdat het voor de gehele omgeving goed zou zijn. De wereld in India ziet er anders uit als bij ons. Als je daar in India een ontsteking hebt, dan kun je niet even langs de drogist om XYZ-spul te kopen. Maar als je altijd op blote voeten moet lopen, is een ontsteking snel ‘opgelopen’. Hoe geweldig zou het zijn om iets te bezitten waarvan je weet hoe het werkt en zeker weet dat het helpt.
En als er een dergelijke boom op het schoolplein staat, kunnen de kinderen ook wat van de bladeren, bast, bloemen of zaden mee naar huis nemen. De ouders weten wel wat ze ermee moeten doen.
Neem ? Wat kun je daar mee doen ?
Neem werkt ondersteund koortswerend, anti septisch, helend, insectenwerend, ontstekingsremmend, slijmoplossend, is een natuurlijk middel tegen malaria, vermindert de vruchtbaarheid (!), is anti bacterieel, schimmelwerend, werkt anti viraal, een sterke bitterstof. Zo’n boom is toch goud waard ? Het enige nadeel is de geur van de neemboom.
Laten we ons daarom eerst beperken tot een uitwendig gebruik. Bijvoorbeeld Neemolie. Van de bladeren wordt de olie geperst. Deze olie is bijna zwart van kleur, en heeft een zeer sterke geur. Al sinds vele eeuwen wordt deze olie voor veel huidproblemen gebruikt. Het reinigt de huid en kan deze herstellen. De bladeren en de schors zijn schimmelwerend en werken tegen parasieten. Bij een probleem als voetschimmel is een drupje neemolie een supergoed middel. Doe een drupje op een klein kwastje, smeer het op de plek. Na een dag of 4 is de voetschimmel genezen. Maar als je hoofdluis hebt, dan werkt deze neemolie even goed. En tegen de waterpokken. Een minidrupje op de ontstoken plekken voorkomt litteken vorming.
Het werd vroeger tegen allerlei huidaandoeningen gebruikt, zoiets als eczeem werd ook met neemolie behandeld. Een paar drupjes olie zijn perfect te gebruiken. Het kan puur, maar u kunt het ook door een beetje crème mengen. Want pure ‘neem’ zou overgevoeligheid reacties kunnen oproepen. Het is derhalve niet de bedoeling om grote lichaamsdelen met de neemolie in te wrijven.
Waar de ayurveda, in de oude geschriften, over berichten is de behandeling van ‘acne’ en ‘neem’. Een oud ayurvedisch recept beschrijft een graansoort, en mengt deze met neemolie. Nu zou hier, bij ons in het Westen, het graan ‘haver’ goed tegen zijn. Meng een paar warme druppels neemolie en meng deze met ‘haver’. En gebruik het als een zachte scrub bij een ontstoken en geïrriteerde huid.
Ook staat neemolie beschreven als effectief ondersteunend middel tegen abcessen, psoriasis en aambeien.
Neem voor gebit en nagels.
Vroeger had men geen tandenborstels, en werd er hiervoor op kleine takjes van de ‘neem’ boom gekauwd. Net zolang tot er een klein kwastje ontstond. In deze takjes zit een stof die het tandvlees gezond hield en vrij van bacteriën. De tanden en het tandvlees werden diep schoon en licht van kleur van de ‘neem’ . Een oude remedie. Ikzelf heb eens een dergelijk takje gekocht, om op te kauwen. Dat was één keer maar niet weer, zo vreselijk bitter. Wij hebben nu de neem tandkrijt, omdat het een perfect middel is voor een schone en aangenaam aanvoelende mond en gebit. Want pure neem, dat zou men niet kunnen gebruiken. Nou, kan wel, maar lekker is toch anders.
Ook is neemolie prima te gebruiken tegen een kalknagel. Sinds een bezoek aan een zwembad, in de tropen, had ik een kalknagel opgelopen. Omdat het niet de grote teennagel was, was het niet zo erg. Totdat ik las dat neemolie helpt tegen een kalknagel. Ja, dit klopt volledig, alleen moet je dat 1 x iedere dag insmeren. Ik heb er een mini klein kwastje voor, en smeer elke ochtend een druppeltje op de nagel. Ikzelf ben nu al bijna een jaar bezig, en heel langzaam groeit de bacterie, met het nageltje, uit. Ik heb een foto gemaakt van het begin. Nu, een klein jaar later, zie je dat het er bijna af gegroeid is. De nagel erachter is weer mooi nieuw. Maar dit is wel voor de doorzetters onder ons. Want ‘neem’ olie is bruin zwart, dus die kalknagel wordt ook zwart bij het geïnfecteerde gedeelte. Maar niet waar de nagel weer mooi blank en nieuw is. Zo is de vooruitgang prima te volgen.
Maar omdat ‘neem’ een zeer sterke geur heeft, heeft men deze, in oude tijden, vaak gemengd met een lichtere en zachtere olie.
Neemolie is afhankelijk van de omgevings temperatuur. Het is bij ca 25 graden vloeibaar. Onder deze temperatuur wordt steeds harder en minder vloeibaar. Tot het op het laatst een harde plak is geworden, in plaats van zachte olie. Daarom werd het vaak gemengd met kurkuma olie. Deze kurkumaolie blijft onder alle omstandigheden vloeibaar. Bovendien is de geur van kurkumaolie een stuk aangenamer, als de geur van ‘neem’. ‘Neem’ ruikt naar uien en knoflook tegelijk. Wij hebben dit oude gebruik na gevolgd, en een bijzonder ayurvedisch product erbij gekregen. Neemolie (gemengd met een beetje kurkuma olie).
Omdat het een geheel gifvrij middel is, is dit een waardevol natuur product. Bij huidaandoeningen zoals eczeem of acne maakt de neemolie de huid en nagels intens schoon van ontstekingen door de bacteriën te doden. Ik kan me voorstellen, dat een gemeenschap blij is met een dergelijk kado .
Neem, slakken en een zonnenbloemen wedstrijd.
PS: Nee, insecten houden absoluut niet van de geur van ‘neem’ . We hebben onze neemolie al een poosje. Onze buurvrouw kwam, vorig jaar zomer, klagen over de slakken op haar zonnebloemen. Ze deed mee aan ‘de grootste zonnebloemen wedstrijd’ . Ik heb haar een flesje neemolie gegeven . Smeer maar op de stam. Dat heeft ze gedaan, de slakken hebben per direct hun biezen gepakt, en de zonnebloemen waren goed toonbaar voor de ‘zonnebloemen wedstrijd’ . Buurvrouw had niet gewonnen, het scheelde 3 centimeter.
Toen kwam de andere buurvrouw, ze zei dat ze toch zo vreselijke veel slakken in haar Hosta-plant had, opeens. Of ik er ook last van had, en of ik wist hoe dat kwam. ..”..Geen idee,.. ik heb er weinig last van..”… heb ik gezegd. 🙂
Met een groet van Tieneke.
Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.
Bronnen :
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21707253
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21279892
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25077355
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18949897
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11808064 , The effect of indigenous Neem Azadirachta indica [correction of (Adirachta indica)] mouth wash on Streptococcus mutans and lactobacilli growth.Vanka A1, Tandon S, Rao SR, Udupa N, Ramkumar P.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11414503 , Antibacterial activity of Karanj (Pongamia pinnata) and Neem (Azadirachta indica) seed oil: a preliminary report. Baswa M1, Rath CC, Dash SK, Mishra RK.
- “India wins landmark patent battle”. BBC. 9 March 2005. Retrieved 2 October 2009.
- J Ethnopharmacol. 1999 Nov 30; Early post implantation contraceptive effects of a purified fraction of neem (Azadirachta indica) seeds, given orally in rats.
- http://en.wikipedia.org/wiki/Azadirachta_indica
- http://www.ingentaconnect.com/search/article?option1=tka&value1=neem&pageSize=10&index=1, Medicinal Properties of Neem Leaves: A Review Authors: Subapriya, R.; Nagini, S.
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24497731 , Screening and design of anti-diabetic compounds sourced from the leaves of neem (Azadirachta indica). Jalil A1, Ashfaq UA1, Shahzadi S, Rasul I, Rehman SU, Shah M, Javed MR.
Pingback: Neem, een boom als apotheek – Alles Over Kurkuma
Pingback: Neem, een boom als apotheek | degeneeskrachtigekeuken
Pingback: Neemolie, dáár zit wat in. | degeneeskrachtigekeuken
Pingback: Neem is een bijzonder kruid voor onze huid. – Alles Over Kurkuma