Hartige, vegetarische cupcakes zelf maken.

Standaard

Cupcakes zijn lekker, maar vaak zit er veel suiker in. Het zijn dan kleine suikerbommetjes geworden. Hartige cupcakes zijn eigenlijk nog veel lekkerder. U kunt ervoor kiezen om een hartige en zelfs zoutloze variant ervan te maken. Wij zijn voor u aan de slag gegaan, en de resultaten waren uitstekend en lekker. Hier vindt u een artikel over het zelf maken van hartige, en eventueel zoutloze en suikerloze, cupcakes. Met heerlijke recepten toegevoegd.  

Over vegetarische cupcakes. 

hartige-cupcakes-zelf-makenEen week of wat geleden zagen we een cupcake bakmachine voor 12  cupcakes. Daar hoeven geen plastic vormpjes in. Ongebruikt en bij de kringloop. Het zat nog in de gesloten doos. Die hebben we voor u  meegenomen, en het leek ons wel leuk om dit eens te proberen. We hebben gekozen voor suikerloze en zoutarme hartige cupcakes.  We dachten dat we gewoon het vlees of vis weg konden laten, maar daarmee trek je het originele toch recept uit elkaar. En is het minder lekker. We zijn voor u aan de slag gegaan. Met originele en bijzondere recepten.

Wat kunt u het beste kopen voor deze cupcakes ?                                                                         

  1. Cupcake vormpjes of een cupcake bakmachine.
  2. Een groot vormblik, om de kleintjes in te zetten.
  3. Zelfrijzend bakmeel,  het liefst biologische.
  4. Bakpoeder.
  5. Ingrediënten, voor cupcakes die u lekker zou kunnen vinden.

Hoe begint u met cupcakes bakken ?

We hebben het snel en simpel gehouden. U kunt het beste beginnen om zelf eerst een ‘basis mengsel’ te maken.

Basis mengsel voor 12 hartige cupcakes.                hartige-cupcakes-zelf-maken                

  • 250  gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 eetlepel bakpoeder, daar worden ze luchtiger van
  • 2 eieren
  • 7 a 8  eetlepels olijfolie of zonnebloemolie.
  • 250 ml melk (of karnemelk of sojamelk )
  • beetje zout/peper, naar smaak

Deze ingrediënten doet u in een beslagkom, pak een garde en roer het flink door. Tot het beslag zacht en zonder klontjes is. Nu hebt u een basismengsel, en van hieruit kunt u de andere ingrediënten toevoegen.

En dan ? 

Als u geen kleine vormpjes gebruikt, maar direct in de grote bakvorm bakt, dan moet je de vorm invetten. Wij hebben alle vormpjes, waar het beslag in gaat,  zo-wie-zo licht ingevet. Met een kwastje.

EN : vul de vormpjes niet tot de rand af, want cupcakes rijzen nog flink !

En met wat zoutloze boter, maar olie kan ook. Dan kunt u de verschillende ingrediënten naar keuze toevoegen.  Kies geen erg natte ingrediënten (spinazie bijvoorbeeld), dan wordt de boel klef.

Hier een paar voorbeelden:

Voorbeeld van een hartig cupcake mengsel zelf maken. Dit roert u door het basismengsel. 

  • Ca 3 stuks heel fijn geknipte gedroogde tomaten,
  • Klein schepje oregano,
  • 5 grote verse basilicum bladeren (fijn geknipt),
  • 2 theelepels willekeurige tapenade.
  • 2 eetlepels pijnboompitten.
  • 6 eetlepels vers geraspte parmezaanse kaas.

En dit roert u dan door het basisbeslag. Behalve de parmezaanse kaas, die gaat er overheen.  Dit beslag verdeelt u gelijkmatig over de 12 ingevette vormpjes. Vul de vormpjes niet tot de rand af, ze rijzen nog flink. Half vullen is het beste.

Doe nu de parmezaanse kaas erop, en zet het in een voorverwarmde oven van ca 200/220 grdn. Gedurende ca 25 minuten. Als u wilt weten of ze gaar zijn, kunt u erin prikken met een lange prikker, en dan mag er geen beslag aan de prikker blijven plakken.

Haal het eruit en laat minimaal even 5 a 10 minuten afkoelen.

Een paar ideetjes voor hartige cupcakes.

  • BASISMENGSEL + 170 gram havermout + 80 gram gele rozijnen + paar druppels vanille aroma + pijnboompitten als garnering.
  • BASISMENGSEL + 2 bananen die door de melk zijn geprakt + 50 gram pompoenpitten als garnering.
  • BASISMENGSEL +  200 gram ongezoete muesli + ca 10 fijngedrukte walnoten + karnemelk i.p.v. melk .
  • BASISMENGSEL + 200 gram pindakaas met stukjes noot . En als garnering bovenop gecrushte stukjes (eventueel) ongezouten pinda’s.
  • BASISMENGSEL + 1/2  citroen, zonder schil in HELE KLEINE stukjes gesneden +1  1/2 theelepel Ras-el-Hanout specerijenmengsel+ 10 blaadjes fijngesneden verse munt. Citroenrasp bovenop de cupcake.
  • BASISMENGSEL + een borrelglas van uw favoriete likeur + 50 a 75 gram van dezelfde vrucht vers en in hele kleine stukjes gesneden erdoor mengen. ( bijv sinaasappel likeur en verse sinaasappel ) . En de schil als garnering  erbovenop.

Recepten voor hartige cupcakes                     hartige-cupcakes-zelf-maken

SPECERIJEN CUPCAKES

WALNOTEN CUPCAKES

HARTIGE SINAASAPPEL CUPCAKE

KAAS CUPCAKES

Hartige vegetarische cupcakes

We geven u ook een clip over het maken van cupcakes, van onze zuiderburen uit België.  Het is erg leuk om de clip eens te bekijken. En deze zijn dan niet vegetarisch, maar ook niet iedereen is vegetariër.

Veel plezier met uw zelfgemaakte snelle hartige cupcakes.

Eet smakelijk en gezond  🙂

Met een vriendelijke groet van uw “degeneeskrachtigekeuken”-team.

Videoclip over het maken van hartige cupcakes :

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.