Magnesium, een mineraal van levensbelang.

Standaard

Wist u dat veel mensen, tegenwoordig, een bedenkelijk tekort aan magnesium heeft ? We kunnen dit met onze slechte bodem, waar ons eten op groeit niet meer oplossen. Eigenlijk zou iedereen dit moeten weten.  Het is een feit dat onze groente, fruit en granen  die op de enorme akkers en landerijen groeien, bepaalde mineralen nauwelijks meer bevatten. Hier vindt u een informatief artikel over magnesium en de werking van magnesium.

Honger naar goede voeding

magnesium-capsules

Magnesium is voor onze oudere medemens van vitaal levensbelang

Eigenlijk ‘verhongeren’ we met onze buik vol eten.  De vreemde waarheid is dat de gezondheids waarden van ons voedsel  zo sterk kunnen variëren, dat het bij bepaalde voeding eigenlijk niet eens meer loont om ze op te eten en te verteren.

Toch hangt onze gezondheid en lichamelijk welbevinden hiervan af. Laboratorium testen wijzen uit dat graan, eieren en zelfs onze melk en ons vlees van heden ten dage niet meer dezelfde gezonde mineralen en vitaminen bevatten dan een paar generaties terug. Geen mens kan zoveel groente en fruit  meer eten dat hij/zij aan voldoende gezonde mineralen komt, die er nodig zijn voor een goede gezondheid. Waarom niet ? Simpelweg omdat onze maag er niet groot genoeg voor is.

De vorige maand heb ik een paar boeken in Duitsland en uit Amerika besteld, met een enorme hoeveelheid onafhankelijke informatie over magnesium. De lijst met de gevolgen van een magnesium tekort is indrukwekkend. Van Artritis, Angstdepressies  tot Ziekte van Alzheimer, en alles wat daar tussen in ligt wordt besproken. Met het hoe en wat en waarom en het werkingsmechanisme erbij. Van diabetes tot  osteoporose en obesitas.

Magnesium en een vicieuze cirkel

Een probleem zou kunnen zijn dat patienten vaak medicatie krijgen toegediend, omdat men ziek kan worden door een tekort aan magnesium. En de meeste medicatie haalt nog meer magnesium uit ons lichaam. Een maagbeschermer klinkt als een vriendelijk medicijn. Echter het blokkeert de opname van magnesium. Door dit tekort ontstaan klachten, we krijgen er wat tegen etc. Zo komt men in een vicieuze cirkel terecht.

Dit boek is geschreven door een arts, ze haalt honderden voorbeelden aan. Het zijn er te veel om op te noemen. De naam van de arts is Dr. Carolyn Dean.

Laat ik één voorbeeld van de schrijfster hier herhalen :

..”…Een verhoogde cholesterolspiegel

Toen ik in het midden van de 70-er jaren medicijnen studeerde, was de regel voor een goede en normale cholesterol spiegel 245mg/dl. In de eerste twee oplagen van dit boek “magnesium” was dit veranderd naar 180 mg/dl en 200 mg/dl . Ondertussen is in ieder ziekenhuis de regel gesteld dat de eitjecholesterol spiegel zich onder de 200 mg/dl moet bevinden om als normaal te kunnen gelden. Als de cholesterol spiegel te hoog is, dan verlangzaamt magnesium de activiteit van de zgn HMG-CoA-reduktase. Maar hierbij gaat het om hetzelfde enzym, die dus ook door statines gedeactiveerd worden. Maar het onderliggende feit, wat niemand weet, is dat de statines daarbij een magnesiumtekort in de hand werken…”..

Een magnesium tekort en ouder worden

Eigenlijk raad ik u aan om dit boek eens te lezen. Maar het is alleen in het Engels en het Duits verkrijgbaar. Waarschijnlijk zullen er ook goede boeken in het Nederlands over geschreven zijn, maar die heb ik niet gelezen. En deze wel.

De Franse arts Dr. J. Durlach, een uitblinker in het onderzoek naar magnesium, vat  het magnesium tekort en de gevolgen daarbij van het ouder worden als volgt samen :

Citaat :

“…begin citaat………….

  1. Een gebrek aan magnesium versnelt het verouderingsproces vanwege de verschillende effecten op de neuromusculaire, endocriene en cardiovasculaire systemen, nieren en botten, evenals immuun-, antistress- en antioxidantsystemen.
  2. In ontwikkelde landen is de magnesiuminname van de gehele bevolking marginaal, ongeacht de leeftijd; Het is 4 mg / kg per dag in plaats van de aanbevolen 6 mg / kg per dag, wat zou zorgen voor een uitgebalanceerde magnesiumbalans. Oudere mensen lijden aan nog grotere tekorten aan voedingsstoffen als gevolg van ziekte, handicap en fysieke of mentale beperkingen.
  3. Rond de leeftijd van 70 jaar is de magnesium absorptie capaciteit met een derde afgenomen in vergelijking met een leeftijd van 30 jaar.
  4. De mechanismen die magnesiumtekort bevorderen omvatten darm- en maag absorptie stoornissen; verminderde opslag en mobilisatie in de botten (osteoporose); verhoogde uitscheiding van urine; chronische stress; insulineresistentie met als gevolg diabetes, waarbij ook veel magnesium verloren gaat via de urine; gebrek aan reacties op voedseluitscheiding; magnesium verlies door medicatie, vooral diuretica (plas tabletten) mag hierbij genoemd worden; alcoholverslaving en het roken van sigaretten.
  5. Symptomen van magnesiumtekort kunnen zich manifesteren als CZS-symptomen bij oudere mensen, die voor het grootste deel ‘neurotisch’ lijken: zoals angst, overdreven emotionele toestand, uitputting, hoofdpijn, slapeloosheid, slaperigheid, duizeligheid, nerveuze aanvallen, een brok in de keel hebben en ademnood. Er zijn ook wijdverbreide aanwijzingen voor het perifere zenuwstelsel: tintelingen, krampen en spierpijn. De stoornissen die optreden, omvatten pijn op de borst, kortademigheid, pijn op de borst, hartkloppingen, extrasystolen (tijdelijk voorkomend, geïsoleerd tussen- hartslag), hartritmestoornissen en duizeligheid bij te snel opstaan, door een plotseling dalen van de bloeddruk.
  6. De belangrijkste aspecten van een magnesiumtekort bij ouderen zijn overdreven emotionaliteit, trillende handen en ledematen, zwakte, slaapstoornissen, (zie magnesium en ashwagandha ) geheugenverlies en cognitieve stoornissen. 6. Een onderzoek naar orale magnesiumsuppletie is het meest geschikte diagnostische hulpmiddel om de waarde van magnesium te bewijzen………-einde citaat-

Wat doet magnesium ?   

  • Magnesium is een ‘verbindende faktor’ voor enzymen en is daarmee de ‘smeer olie’ voor de meeste chemische reacties in ons lichaam. Het is een mineraal dat ons lichaam goed laat functioneren op alle gebieden, het regelt onder andere de warmte huishouding. ·
  • Magnesium wekt energie op en verdeelt deze in ons lichaam.·
  • Magnesium regelt de spierfuncties.·
  • Magnesium helpt bij de overbrenging van alle zenuw functies en signalen van onze zenuwen. Zelfs ons denken, in de hersenzenuwen,  wordt door magnesium geregeld.·
  • Magnesium is nodig voor onze eiwit- proteïne synthese.  Eiwitsynthese (ook wel proteïne synthese) is het proces waarbij de biologische cellen nieuwe eiwitten maken, door middel van de eiwitsynthese. Hierdoor is het mogelijk om de spiervezels te laten groeien.

Wat is magnesiumrijke voeding ?

Voedingsmiddelen waar van nature veel magnesium in zit zijn per 100 gram/ml:

zonnebloemAmandelen (150 mg), Boekweit (150 mg), Cacao (520 mg), Chiazaad (335 mg), Gierst (150 mg), hazelnoten (150 mg), Hennepzaad (237 mg), Kaviaar (300 mg), (Lupine 198 mg), Lijnzaad ( 180 mg), Paranoten (410 mg), Peper (171 mg), Pijnboompitten (230 mg), Pinda’s (210 mg) , Pistache nootjes (158 mg), Pompoenpitten ( 535 mg), Quinoa (192 mg), Zilvervliesrijst ( 160 mg), Sesamzaad ( 370 mg), Spelt (150 mg), Walnoten (160 mg), Teff (184 mg), Zonnebloempitten (390 mg),

 

  • Naschrift van Tieneke, Eigenlijk vind ik het, persoonlijk,  geen goede zaak om onze oudere medemens geen extra magnesium te geven, als dit zo gezond voor ze is. Andere medicijnen geeft men ze toch ook. Mijn Moeder is 87, krijgt elke dag van mij haar ‘gezonde portie magnesium citraat’ . Magnesium citraat werkt beter dan magnesium oxide, was er ook in dit boek te lezen. Teveel magnesium is niet goed, een ca 300 mg/per dag is voldoende. Weliswaar krijgen we te weinig via onze voeding binnen, maar dat we helemaal niets binnen krijgen is ook niet zo. Ze voelt zich er uitstekend bij.  Wat vindt u van het idee om eens een boek bij de bieb, of informatie op het internet te zoeken en te lezen over magnesium ? Ik denk dat we allemaal wel wat extra magnesium kunnen gebruiken.

Bron : ·

  • Durlach, J. et al.: “Magnesium and ageing. II. Clinical data: aetiological mechanism and pathophysiological consequences of magnesium deficit in the elderly”, Magnesium research, Dezember 1993, 6(4):379-394·
  • Dr. Carolyn Dean : “Magnesium, das Wundermineral als Schlüssel für Ihre Gesundheit. ISBN: 978-3-86445-308-3
  • EFSA·         (entry id; 241-380-3083)·         (entry id: 366)·         (entry id :239)·         (entry id: 365)

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveeel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Volgende »

  1. Bedankt Tieneke … weer een interessant artikel, ik ben bij jou op leerschool ! Ik neem al een tijdje 1 magnesium citraat capsule per dag omdat ik besef dat onze groenten/fruit veel voedingsstoffen verloren hebben. Preventief neem ik nog andere producten zoals curcumine, kurkuma… Ik lees jouw E-Books om te verstaan wat ik doe. Ik hoop dat je er nog nieuwe bijmaakt !

  2. Pingback: Magnesium, over brosse nagels en sterke botten. | degeneeskrachtigekeuken

  3. Pingback: Ashwagandha en magnesium, een goed huwelijk | degeneeskrachtigekeuken

  4. Goede morgen Tineke Ik wil wel magnesium bestellen als dat kan Ik vond het interessant. Groetjes Marijke.

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    >

  5. Nederlands boek over magnesium:anders denken serie.anders denken over magnesium. De oplossing voor ADHD ATISME enz door:dr.mariane mousain _bosc, kinderarts.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.