Magnesium, over brosse nagels en sterke botten.

Standaard

We hebben erg veel reacties op het artikel over magnesium gekregen. Voornamelijk vragen over nagels en botten. In de ayurveda worden de nagels  van onze handen en voeten als een ‘nevenproduct’ van botvorming beschouwd. Hier vindt u een informatief artikel met een gezichtspunt vanuit de oude ayurvedische leer.

Ayurveda over botvorming en nagels.

gezonde-nagels-gezonde-botten

Gezonde nagels, gezonde botten ?

In de ayurveda worden de nagels van onze handen en voeten als een ‘nevenproduct’ van botvorming beschouwd. Als men gezonde nagels wil hebben, is goede voeding voor botten en nagels dus essentieel. Als iemand te weinig calcium en magnesium binnen krijgt, of deze mineralen slecht opneemt, worden de nagels ruw en broos. De nagels breken snel, of splijten. Ook kunnen er zelfs ribbels en breuken verschijnen.

Als iemand deze symptomen heeft, kan men er haast wel zeker van zijn dat dit de tekenen van ondervoeding van het botweefsel is. Om de botten en de nagels weer sterker te krijgen is een combinatie van calcium, magnesium en zink het beste. Deze moeten dan een dosis bevatten van ca :

  • Calcium ca 1200 mg
  • Magnesium ca 500 mg
  • Zink 60 mg

Wanneer neemt u dit in ?

Voor onze oudere medemens is een een dosis magnesium van vitaal levensbelang ! Neem elke dag een beetje magnesium. Voor het beste resultaat neemt u dit voor het slapen gaan. Een algeheel voedings supplement , die deze mineralen bevat, zou ook kunnen helpen. Het kan zelfs zo zijn dat u voldoende mineralen binnen krijgt, maar dat deze niet volledig opgenomen worden vanwege gifstoffen in de dikke darm. Als men genoeg calcium- magnesium en zinksupplementen slikt, en de nagels blijven bros en ribbelig, wijst dat erop dat men de mineralen niet opneemt. De boosdoener is een te grote opeenhoping van ama (gifstoffen) in de dikke darm.

Triphala ondersteunt de reiniging van de darmen.

Een veilige en eenvoudige manier om de dikke darm van de gifstoffen (ama) te reinigen is regelmatig het kruidenmengsel triphala te nemen. Je kunt triphala als supplement nemen, maar ook als thee. Laat ca een ½e theelepel in een halve beker kokend water trekken, zeef het en drink het op. U kunt dit mengsel ook ’s avonds laten trekken en het ’s morgens meteen opdrinken. Het nadeel van de triphala thee is de vreselijk bittere smaak. Maar het werkt goed als reiniging voor de dikke darm.

Witte sesamzaadjes tegen brosse nagels.

gezonde-nagels-gezonde-botten

Sesamzaad is goed ter ondersteuning van nagels- en botvorming. 

Een andere manier, die door de ayurveda beschreven wordt, om de kracht en groei van de nagels te bevorderen, is elke dag een handjevol sesamzaadjes te eten. Of een flinke eetlepel tahin (zuivere sesampasta), en dan de witte ongeroosterde  tahin. Een handjevol sesamzaadjes bevat ca 1200 mg calcium en magnesium.

Ook de ayurvedische kruiden ashwagandha en shatavari kunnen hierbij het proces ondersteunen om brosse nagels te versterken. Drink dan tweemaal daags  een kop warme melk met een halve theelepel van één van deze kruiden. Of neem een supplement van ca 600 mg met de kop melk.

Bewegen voor sterke botten en nagels.

Aerobische lichaamsoefeningen zoals zwemmen, joggen en aerobic dance kunnen ook helpen. Lichaamsbeweging verbetert de bloedsomloop en helpt de mineralen naar het weefsel te vervoeren, dat aan de nagelvorming ten grondslag ligt. Omdat de nagelvorming met het botweefsel vorming zijn verbonden, zal ook versterking hiervan helpen. Bij sommige mensen gaan brosse nagels en botontkalking samen. Vooral bij vrouwen in de meno pauze kunnen brosse nagels een teken van botontkalking zijn. Als men dus erg brosse nagels heeft, zou het dus verstandig kunnen zijn om eens te laten onderzoeken of zich misschien osteoporose ontwikkelt.

Voeding met veel zink en calcium.

Oester-met-parel

De parel in de oester,… is het hoge aandeel aan zink

Calciumrijke voeding is per 100 gram

Amandelen (250 mg), Brie (400 mg), Camembert (570 mg), Chia zaad (613 mg), Oude Kaas (871 mg), Jonge Kaas (811 mg), Mozzarella (400 mg), Peper (400 mg), en de klapper is : Sesamzaad (780 mg) .

Zinkrijke voeding is per 100 gram

Haver (4,5), Krab (3,8), Lijnzaad (8 mg), Linzen (4 mg), Lupine (15 mg), Pecannoten (5,2 mg), Pijnboompitten (6 mg), Rogge (3,5 mg) , Sardientjes (4,1 mg), Sesamzaad (5,5 mg), Zonnebloempitten (4,2 mg) en de klapper is : Oesters ( 59 mg) .

En, wist u dat magnesium en ashwagandha een goed huwelijk hebben, als het over slapen en slaapproblemen gaat ?

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

BRON :

Dr. V. Lad, ayurvedisch arts, “De Ayurvedische Huisapotheek”

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Volgende »

  1. Pingback: Magnesium, een mineraal van levensbelang. | degeneeskrachtigekeuken

  2. Pingback: Ashwagandha en magnesium, een goed huwelijk | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.