Honing en haar werking op onze gezondheid

Standaard

Wat is honing ? Honing is een bijzondere natuurlijke substantie met een goede uitwerking op ons lichaam. Van honing is al duizenden jaren bekend voor het feit dat het goed kan helpen tegen infecties en zweren. De geneeskrachtige eigenschappen van honing zijn in de loop der jaren bekend. Het Indiase geneeskunde systeem Ayurveda beschrijft honing als de nectar van het leven en beveelt het aan om te gebruiken bij de behandeling van verschillende aandoeningen . Ook tegen een verbrande huid is honing een goed middel. Hier vindt u een informatief artikel over honing.

Wat is nou precies honing ?

honing-en-haar-werking-op-velerlei-gebied

Een honingraat is een kunst stukje om te zien,..

’s Morgens een kommetje met muesli, noten, vers fruit en honing. Jammie ! Mijn man is vroeger imker geweest. Honing heeft bij ons een bijzonder plekje in ons hart. Vooral speciale soorten honing zijn verrassend, om ergens in een winkel te vinden. Zoals ‘arbutus honing’. Dit is een bitter smakende honing. Héél bijzonder. En gezond. Er zijn zoveel soorten honing.

Ja, Honing is een bijzonder deel van de natuur en van ons voedsel. Zelfs yogi-bear was al gek op honing. Wat is honing ? Honing is een substantie die door honingbijen wordt geproduceerd. Ze doen dit door de nectar uit de bloemen te halen en in te dikken tot honing. Deze nectar is eigenlijk een zoete vloeistof die de planten produceren om insecten te lokken. Zodat er bestuiving kan plaatsvinden.

Je ziet dit soms bij de bijen, dan hebben ze een soort ‘gele klompjes’ aan de pootjes. Dit is het stuifmeel dat nu van plant tot plant gebracht wordt. Wist u dat honing voor 20 % uit water bestaat en voor 80 % uit suikers ? De vitaminen en mineralen in honing zijn als bron voor deze laatste niet van grote betekenis. Wat er in gevonden is zijn verschillende vitamines uit het B-complex, koper en ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, natruim en zink. Ook bevat honing veel andere actieve stoffen en polyfenolen  met een krachtige antioxiderende werking. (1) Deze stoffen kunnen het oxideren van het ‘slechte cholesterol’ LDL  tegengaan en de bloeddruk helpen verlagen. (2). Honing mag je niet verhitten, dan verliest het per direct de goede werking. Ook niet verdunnen met water, niet met warm water en ook niet met koud water.

Hoe werkt honing ? Heeft het therapeutische eigenschappen ?

Er zijn zelfs onderzoeken die een daling van het ‘slechte’ LDL-cholsterol, en een stijging van het ‘goede’ HDL-cholesterol hebben vastgesteld.  Ook het hart kan voordeel hebben bij het eten van honing. (3). Daarnaast is honing ook interessant om uitwendig te gebruiken. Het blijkt dat honing wondgenezing kan versnellen. (4) Ook bij diabetische wonden.(4).

Bij-met-stuifmeel-klompjes

Bij met gele stuifmeel klompjes aan de poten

Eigenlijk speelt honing een belangrijke rol in de natuur. En dit op velerlei vlakken. Het goudkleurige zachte elixer wordt al eeuwenlang niet alleen als een heerlijk superfood beschouwd. Maar ook als een zonder meer effectief geneesmiddel. Dit is omdat honing niet alleen een krachtige antioxidant eigenschappen bezit, maar ook goede antibacteriële en antimicrobiële  heeft,  die ons immuunsysteem een flink duw in de rug kunnen geven. Door deze eiganschappen geeft honing bescherming tegen veroudering en ontstekingen.

Ook kan er van honing gezegd worden dat het, door het hoge fructose en glucose gehalte, meteen energie heeft. Deze fructose en glucose worden direct goed door het lichaam opgenomen. Een bekende honingsoort is de Manuka honing, afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Deze honing staan bekend om zijn sterke antimicrobiële eigenschappen.

Koud geslingerde honing bezit zelfs eigenschappen die schadelijke maag- en darm bacteriën bestrijden. . Wat het tot een zacht genezend middel kan maken bij een ontstoken slijmvlies in de darm en tegen diarree. Het maakt wel uit welke soort honing of je hiertegen gebruikt. Zoals gezegd is de Manuka honing het sterkst werkend. Maar ook het duurst in aanschaf. Van deze Manuka honing wordt beschreven dat het van de bacterie soorten er negen kan bestrijden. Inclusief de helicobacter pylori. Dit is een veroorzaker van veel maag- en darmzweren. Testen met verhitte honing gaven geen resultaat, alleen met de pure honing. Ook mensen die regelmatig slijmvlies irriterende medicijnen, zoals aspirine en NSAID’s, nemen kunnen baat hebben bij de beschermende werking van koud geslingerde honing.

Honing en MRSA ?

Alsof zulke dingen zo moeten zijn, in mijn mailbox vond ik vanmorgen een geweldig hoopgevend artikel over honing bij een resistente MRSA-ziekenhuisbacterie. Sommige mensen kunnen de MRSA bij zich dragen zonder ziek te zijn, maar daarmee wel andere mensen besmetten. Deze bacteriën zitten dan vaak op de huid of in de neus van de drager. De MRSA bacterie (Meticilline- Resistente Straphylococcus Aureus) .

Een besmetting met een dergelijke bacterie komt in Nederland regelmatig voor. Honing, in het bijzonder Manuka honing, biedt mogelijkheden in de bestrijding van de MRSA bacterie, zo blijkt uit onderzoek. De ‘manuka’ of  ‘Tea Tree’ komt in Nieuw Zeeland voor, vooral aan de oostkusten van beide eilanden. De antibacteriële werking van de manuka honing is aangetoond bij veneuze zweren, diabetische voetzweren en andere wonden. De werking is aangetoond doordat het de celmembranen van de bacterie kapot maakt. De werking bestaat uit remming van de celdeling en verstoring van het celmembraam van de bacterie. (5). Het bijzondere is dat de werking van kurkuma hetzelfde is. Een poos geleden heb ik een artikel geschreven “Zijn kurkuma en honing vriendjes van elkaar ? “. Nu blijkt dus dat honing de werking versterkt van elkaar. Een machtig wapen tegen deze vervelende bacterie.

Nu wordt er een antibioticum met de naam ‘mupirocine’ ingezet tegen deze bacterie. Het kan ingezet worden als lokale behandeling van deze MRSA bacterie, door deze uit de neus te verwijderen.

De resultaten lieten zien dat alléén de werking van honing even werkzaam is als mupirocine (6). Op verschillende plaatsen in ons lichaam. Ook lieten de onderzoeken zien dat er voor de mupirocine wel een resistentie kon optreden, maar voor honing niet. Kurkuma is ook een sterk wapen in de strijd tegen de MRSA bacterie. Waarom ? Hier vindt een artikel omtrent dit onderwerp.

De Wikipedia over manuka honing : 

Reeds in 1982 ontdekte Peter Molan met zijn Honey Research Unit van de  Universiteit van Waikato, in Hamilton in Nieuw-Zeeland de antbacteriële  en schimmeldodende eigenschappen van de Manukahoning.  In 2008 identificeerde Thomas Henle van de Technische Universiteit van Dresden methylglyoxal (MGO) als het voornaamste antibacteriële bestanddeel van de mānukahoning  In 2011 hebben  invitro proeven aangetoond dat methylglyoxal een effectief middel is bij de behandeling van infecties van huidwonden veroorzaakt door het inbrengen van katheters.  Vooral bij de bestrijding van een aantal superbacteriën zoals MRSA (ziekenhuisbacterie) of VRE  bleek dit bestanddeel effectief. Op mensen werden evenwel nog geen proeven uitgevoerd. Tevens werd een nieuw gradatiesysteem in het leven geroepen aan de hand van het methylglyoxalgehalte (MGO) in de honing. MGO100+ vertegenwoordigt 100 mg methylglyoxal per kilogram honing.

De Active Manuka Honey Association (AMHA) is een organisatie voor de standaardisering van Manukahoningproductie. De AMHA is van mening dat methylglyoxal (MGO) niet de enige werkzame stof is maar dat ook dihydroxyaceton en Leptosperinde een belangrijke rol spelen. Daarom hadden zij eerder al, in samenspraak met Henle, een UMF-gradatiesysteem (Unique Manuka Factor) ontwikkeld. Beide gradatiesystemen zijn mogelijk op de honingproducten te vinden. Sommige als “Actieve Manukahoning” aangeboden honing heeft een lage methylglyoxal-waarde en daardoor nauwelijks antibacteriële werking, waardoor deze geen UMF- of MGO-gradatie mag voeren

Honing en de werking op een verbrande huid

De geneeskrachtige eigenschappen van honing zijn in de loop der jaren bekend. Het Indiase geneeskunstsysteem Ayurveda beschrijft honing als de nectar van het leven en beveelt het aan om te gebruiken bij de behandeling van verschillende aandoeningen zoals diarree, zweren, huidverbrandingen enzovoort. Honing wordt gebruikt als een voedzaam voedsel, aanbevolen om samen met citroensap en warm water te worden gebruikt vroeg in de morgen.  Het werd gebruikt als een onderdeel van schoonheid crèmes en voor het balsemen van de doden in Egypte.

Honing is gebruikt als middel voor het versnellen van wondgenezing bij zweren, geïnfecteerde wonden en brandwonden. Het is ook gebruikt voor het opbergen van huidtransplantaten. In 1933 noemde Philips het gebruik van honing bij brandwonden en beschreef het als de beste natuurlijke dressing. In 1937 gebruikte Voigtlander honing voor de behandeling van brandwonden en benadrukte de verlichting van pijn en de verzachtende werking van de honing. (8). (=onder deze link vindt u erg veel informatie over honing en een verbrande huid. Met de rechtermuis knop kunt u het hele artikel binnen 2 seconden in het Nederlands vertalen).

Hoeveel honing wordt per dag  aanbevolen ?

honingbijen-en-de-bijenkast-in-de-zon

Honingbijen zijn druk aan het werk in de zomerzon

Niet veel. En meng het niet met water. Niet met koud water en ook niet met warm water ! Zelfs kleine beetjes honing kunnen goed therapeutisch werkzaam zijn. Bijvoorbeeld een halve theelepel natuurzuivere honing kan al helpen.  Neem bijvoorbeeld eens een theelepel natuurzuivere honing op de nuchtere maag in tegen een maagzweer, gastro enteritis, of maag irritaties. Maar het maximum per dag is 6 eetlepels, meer honing is niet gezond meer om per dag te nemen.

Gastro-enteritis is een ontsteking van de slijmvlieswand van maag, dunne darm en/of dikke darm. De meeste gevallen zijn besmettelijk, hoewel gastro-enteritis ook als gevolg van de inname van verdovende middelen en chemisch giftige stoffen kan ontstaan (bijvoorbeeld metalen en plantaardige stoffen). De symptomen zijn, onder andere,  verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree en buikklachten.

Honing voor kinderen ?

Nee, niet voor álle kinderen, want kinderen jonger dan 1 jaar kunnen soms erg allergisch reageren op honing. Bovendien is, door het hoge suikergehalte, honing niet zo goed voor het kinderlijke gebit.

Zelf iets doen met honing ?

 1. Maak je eigen 100% natuurlijke lippenbalsem met honing

Ga droge lippen in de winter tegen met deze antibacteriële lippenbalsem.

Nodig : 1 eetlepel kokosolie, 1 theelepel honing, 2 druppels pepermuntolie (natuurdrogist), klein glazen potje met deksel.

 • Doe de kokosolie en de honing in een kleine glazen kom. Hang de kom in een pannetje met een laagje kokend water en wacht tot de olie helemaal gesmolten is. Roer tot alles goed gemengd is. Neem dan het kommetje en de pan eronder van het vuur.
 • Laat de massa een beetje afkoelen en voeg de pepermuntolie toe. Roer alles goed door elkaar en schenk het mengsel in de voorraad pot. Laat het afkoelen en opstijven. En schroef dan het dekseltje erop.

   2. Maak je eigen gezichtsmasker met honing en citroen

Verfris een droge huid met dit zacht reinigende, verzachtende en vochtinbrengende masker voor de huid.

Nodig : 4 eetlepels citroensap, 4 eetlepels zuivere honing, 4 eetlepels amandelolie (natuurvoedingswinkel of grote supermarkt).

 • Meng het citroensap met de honing en de amandelolie in een kleine kom.
 • Breng het masker aan op het gezicht. Laat het gedeelte, om de ogen, heen vrij. Laat het 15 minuten inwerken. Spoel het masker er af met warm water en dep je gezicht droog. De huid zal zacht, glad, en fris aanvoelen. Voeg voor het oplichten van pigment vlekken of voor het verminderen van acne littekens een extra eetlepel citroensap toe en gebruik iets minder amandelolie. (PS, olijfolie , in plaats van amandelolie, kan ook wel).

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12358452
 2. https://europepmc.org/abstract/med/21731163
 3. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/286051/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22985336
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29107078
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28969119
 7. https://www.orthofyto.com/author/fleur-kortekaas/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3188068/
 9. V. Lad ; ‘De Ayurvedische Huisapotheek’
 10. Zwaan ; ‘De voedingswijzer’.

Volgende »

 1. Dag Tieneke, daarnet las ik het artikel over honing, waarvoor dank. Ik raakte alleen wel een beetje in verwarring, doordat er in staat dat het aanbevolen wordt samen met citroensap en lauw water in te nemen en er vervolgens tweemaal gezegd wordt het NIET te mengen met water, koud noch warm….???? Kun je daar nog wat meer uitleg over geven? Bij voorbaat dank!

  Vriendelijke groet, Greetje Salima.

 2. Pingback: Zijn kurkuma en honing vriendjes van elkaar ? | degeneeskrachtigekeuken

 3. Pingback: Kurkuma en de invloed op candida, mrsa en andere resistente ziekenhuis bacteriën | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.