Hoevéél vocht moet je per dag drinken ? (Lees hier waaróm)

Standaard

Volgens de voedingsfysiologie blijft onze waterhuishouding in evenwicht door genoeg te drinken.  Als het evenwicht verstoord raakt, kun je uitgedroogd raken en mis je het vocht om de in de lichaamscellen opgeslagen energie vrij te maken. Maar ook in goede voeding zit vocht. Voedingsboeken stellen vaak dat gezond drinken, water bijvoorbeeld,  de spijsvertering merkbaar beïnvloedt. De oude ayurveda kijkt er weer anders tegen aan. Wat is gezond en wat is teveel of te weinig ? Hier vindt u een informatief artikel over thee, vocht of water drinken en onze gezondheid.

Over water, nieren, bloeddruk, zout en diabetes.

hoeveel-moet-je-per-dag-drinken

Lekker, fris en gezond voor de nieren 

Voldoende water drinken is belangrijk voor onze nieren. Hoe meer water je drinkt, hoe meer water er langs de nieren moet passeren. Wist u dat onze nieren ongeveer 180 (!) liter vloeistof per dag vanuit de bloedbaan door onze nieren verwerkt wordt ? Dat wil zeggen dat de 5 liter bloed die we in ons lichaam hebben ongeveer 36 keer langs de nieren komt en gefilterd wordt. Onze nieren zorgen ervoor dat onze afvalstoffen uit ons bloed gefilterd worden.

Om deze ‘schoonmaak beurt’ mogelijk te maken, stroomt elk half uur al ons bloed langs onze nieren. En dit gaat per lichaamsdeel. De hele tijd continu maken de nieren een selectie van de stoffen die wel in het bloed mogen blijven en welke schadelijke stoffen eruit gehaald worden. Deze worden via blaas en urine verwijderd.

Vanaf het 30e levensjaar daalt onze niercapaciteit langzaam. Ze leveren dan al jaren een onbegrijpelijke prestatie. Er zijn 3 belangrijke zaken die de nieren extra belasten en de oorzaak kunnen zijn dat ze extra snel achteruit gaan. Deze zijn :

 • Onvoldoende schoon water drinken.
 • Veel proteïne rijk voedsel eten.
 • Medicijnen gebruik. ( aspirine etc, sommige bloeddrukverlagers en diuretica (plaspillen).

Door genoeg vocht te drinken, helpen we onze blaas- en nierfunctie hiermee. Maar hoeveel moet je nu eigenlijk drinken ? Eigenlijk verschilt dit per mens, wie lang is heeft meer vocht nodig dan een klein persoon. En de minimale vocht inname kun je zelf berekenen.

Dit doe je door je eigen lichaamsgewicht te delen door 30. Weeg je,bijvoorbeeld,  60 kilo, dan moet je dagelijks 60 : 30 = 2 liter vocht drinken” 

Natuurlijk zit er in groente en fruit ook veel water. Dus dat moet je zeker ook ‘erbij incalculeren’. Dus is deze rekensom met ‘een korreltje zout’ te nemen.

Over zout gesproken. Zout, de bloeddruk, diabetes en je nieren hebben veel met elkaar te maken. Goede en gezonde nieren ‘filteren’ de afvalstoffen vrij gemakkelijke uit het lichaam. Maar diabetes kan de bloedvaatjes aantasten. Deze bloedvaatjes brengen het bloed naar de nieren. Het is mogelijk dat de nierfilters beschadigen, en dan gaat de reiniging moeilijker. Naast het te weinig drinken is een te hoge inname van eiwitten ongezond voor de nieren. (2) Vlees is een rijke bron van proteïnen en eiwitten, echter dit belast de nieren veel.  Het is dus mogelijk dat beschadigde filtertjes eiwitten, die eigenlijk in het lichaam thuishoren, uit het bloed halen. En ook andersom. Dat afvalstoffen, die eruit moeten, in het lichaam achterblijven. Hierdoor kunnen de nieren nog slechter gaan werken, en stijgt de bloeddruk.

Medicijnen en de invloed op onze nieren. 

Behalve een te hoge eiwitten en/of proteïne inname, zijn er ook veel medicijnen schadelijke voor de nieren, bijvoorbeeld antibiotica of via de mond ingenomen aciclovir ( tegen koortsblaasjes). Dit zijn stoffen die door de nieren uitgescheiden worden, iets wat bijzonder toxisch en belastend voor de nieren kan zijn. Ook het gebruik van pijnstillers zoals aspirine, diclofenac, ibuprofen, naproxen en bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen (zoals de ACE – inhibitoren) kunnen er voor zorgen dat de bloedvaatjes in de nieren vernauwen, zodat er minder bloed doorheen kan en de nieren beschadigd kunnen worden (1).

Er zijn dus heel wat medicijnen die mensen soms voor langere tijd innemen, zoals pijnstillers en bloeddrukverlagende medicatie, die de nieren kunnen beschadigen. Je moet dus een wel wat oppassen met medicijnen, maar ook met de inname van veel proteïnen. En uiteraard veel water drinken. Maar buiten het drinken van water bestaan er ook nog tal van andere gezonde drankjes, die ieder op hun eigen manier een positieve invloed op het lichaam hebben. Ook kun je wel eens je lichaam reinigen met schoon, warm water.

Groene thee, witte thee en gember en/of kurkuma thee.

Zowel groene thee alsook witte thee hebben in vele onderzoeken uitgewezen dat ze een goede invloed op onze gezondheid hebben. Van groene thee wordt er geschreven dat het een gunstige invloed op kanker zou kunnen hebben en het beïnvloedt ons metabolisme op een gewichts reducerende manier.

witte-thee-en-onze-huid

Witte thee heeft een zeer gunstig effect op onze huid.

Over witte thee staat er geschreven dat het een goede invloed heeft op de huid. En dan specifiek op de rimpelvorming van de huid. Het zou proteïnases afremmen. Dit zijn stoffen die het collageen en elastine in onze huid afbreken. Deze collageen en elastine zijn lange strengen eiwitten, die de huid haar elasticiteit geven. Als deze eiwitten afgebroken worden, dan wordt de huid minder elastisch en ontstaan er rimpels.

En als u hierbij nog veel suikers, bijvoorbeeld in de vorm van frisdrank, neemt dan wordt dit proces nog eens extra versneld. Witte thee is een van de meest krachtige remmers van dit proces. Natuurlijk is dit proces niet te stoppen in de loop der jaren, maar sterk afremmen is zeker mogelijk. Groene thee heeft ook een gunstig effect op de huid, maar minder sterk dan witte thee.

Gember en/of kurkumathee hebben ook een gunstig effect op onze gezondheid. Een belangrijk onderdeel van gemberthee is gingerol.  En van kurkuma heet dit curcuminoïden(7). Van deze stoffen is het ontstekingen remmende effect, anti reumatische effect (4) en het effect op kanker (5 en 6)  en vele andere gezonde eigenschappen onderzocht met een gunstig resultaat.

De ayurveda en water drinken 

Een-koperen-bekerDe ayurvedische leer adviseert, voor onze gezondheid,  om iedere morgen de dag te beginnen met een glas lauwwarm water. Dit warme water zal niet opgenomen worden, maar zal het maagdarm kanaal reinigen en de nieren spoelen. Het stimuleert ook de darmbeweging (darmperistaltiek), de afdaling door dikke darm en darmafsluiter, alsmede een goede stoelgang. Heb je een moeilijke stoelgang ’s morgens ? Probeer dit eens een week lang, elke ochtend een glas goed warm water. Niet koel, niet heet. Goed warm om direct te drinken.

Ook water op kamertemperatuur is prima. Dit, bij voorkeur, uit een zuivere koperen beker of glazen beker. Als u de koperen beker wilt gebruiken, vul deze dan de avond voor het slapen gaan. Dek de kom ’s nachts af met een schoteltje o.i.d. Laat het een nacht staan en drink het ’s morgens.

Het krijgt het niet alleen een positieve lading van het koper, maar ook alle andere positieve eigenschappen die erbij horen zijn erin getrokken. Van koper is bekend dat wetenschappers en de medische gemeenschap het hebben geclassificeerd als anti-bacterieel, anti-microbieel, anti-viraal en anti-inflammatoire.  Eigenschappen die zouden kunnen helpen als eerste hulp bij lichamelijk herstel na ziekte en wondgenezing.  Koper is ook een onderdeel van onze voeding en ons lichaam gebruikt het koper om nieuwe cellen aan te maken. Het versterkt ons immuunsysteem.  En als je water drinkt, dat een nacht in een koperen beker heeft gestaan,  dan kan dat de spijsvertering zeer gunstig beïnvloeden.

Volgens de ayurveda is het géén goed idee om de dag met koffie of zwarte thee te beginnen. Deze putten de energie van de nieren uit en prikkelen de bijnieren teveel. Daardoor bevorder je constipatie. En deze beide dranken zijn ook verslavend.

Wat is gezond om te drinken?

 • Water. Het is misschien een idee om een theezakje in een fles water te hangen. Ikzelf ben gek op bloedsinaasappelthee. Dus doe ik een zakje in een fles water. Laat het een paar uurtjes staan en heb een gezond en goedkope ‘verfrissend lekkere drank’. Eens heb ik een erg sterke kop thee gezet, en dit in de fles water gedaan, dat smaakte me niet.
 • Thee. Thee is erg gezond voor ons lichaam. Vooral witte en groene thee, deze staan op de wereldranglijst van meest gezonde voedingsmiddelen. (3).  Maar ook specerijenthee is heerlijk. En dit is makkelijk zelf te maken. Ook koud is dit echt lekker en gezond. Zoutloos en suikerloos
 • Bouillon. Dit is gezond voor onze nieren, neem dan wel een bouillon met weinig zout. Deze zijn onder ‘diabetes’ in de meeste supermarkten wel verkrijgbaar. Als “zoutloos” product. Of neem een 1/2e portie bouillon in een groot glas.
 • Eet groente met veel vocht. Zoals komkommer, tomaat en fruit. Dit is makkelijk in een blender te doen, en je hebt een lekker drank. Ik doe er dan vaak een heel klein beetje sambal of peper door.
 • Cranberry. Dit is een bes die een gezonde blaasfunctie ondersteunt. Je kunt ook cranberry sap kopen, maar let wel op het suikergehalte.

Specerijenthee zelf maken.

Neem een saté stokje en prik de ingrediënten er op.

 • Sinaasappel met munt en kaneel thee. Neem een schijfje sinaasappel, snij deze in 4 stukken. Prik ze aan een sate prikker en schuif het
  Rijkdom-uit-de-kraan

  Rijkdom uit de kraan,….

  kaneelstokje erbij op. Doe maar in een thee glas met heet water. Met een munt takje erbij.

 • Gember met citroen thee. Kook de gember even 10 minuutjes, neem dit water en doe er 4 kleine schijfjes citroen bij.
 • Tijm en citroen thee. Neem een glas heet water en doe er een takje verse tijm en een schijfje citroen in.
 • Kurkuma thee

Neem een half pijpje kaneel en half stokje citroengras, overdwars doorgesneden.  Ook 1 cm kurkuma, in dunne plakjes gesneden, en 5 kardemom peultjes. Doe alles in een glas heet water. En je hebt een goede detox-thee. Eventueel kun je er wat honing bij doen.

 • Gemberthee : neem wat schijfjes verse gember, doe deze met een schijfje citroen (zonder de schil !) in een beker heet water. Laten trekken en opdrinken.
 • Verwarmende ayurvedische gember thee. Neem een stukje verse gember ( 1/2e pink lengte, en in 4 stukjes snijden) , 2 a 3 kruidnagels, snufje zwarte peper, 3 peultjes kardemom, stukje verse kurkuma wortel ( 1/2e pink lengte en in 4 stukjes snijden) en ook 4 a 5 draadjes saffraan. Doe dit in een beker heet water. Even laten trekken. Dit is heerlijk en erg gezond.
 • Een mengsel van appelstukken, rozemarijn en een pijp kaneel is geweldig lekker. Maak er een lange satestok van.
 • Een mengsel van sinaasappelstukken, rozemarijn, pijp kaneel en dragon in een grote kan, water erop, even laten staan. Jammie !

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

PS : Wist u dat water een geheugen heeft ? Water is wonderbaarlijk !

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn gewoon goed ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke methode.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. “De Voedselzandloper”. Dr. K. Verburgh (blz 119, 120).
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30601830
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28640307
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2837120/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208778/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17683926
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26024538
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30546830

Volgende »

 1. Dank voor het informatieve artikel.

  Waar koop ik een goede koperen beker? En waar moet Ik dan op letten?

  Er is veel in de handel zie ik op internet.

  Met vr Grt,

  Tineke Meeuwsen

  Outlook voor Android downloaden

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.