Zijn zoutkamers goed voor ons ? En waarom ?

Standaard

We zijn allemaal bang gemaakt voor zout. Het zou slecht voor ons zijn, en grote gevolgen hebben als je er teveel van binnen krijgt. Overheidsrichtlijnen adviseerden ons steeds te matigen met zout. Maar is dat wel terecht? We bestaan zelf voor een groot deel uit zout. Onze huid, ons zweet en onze tranen smaken zelfs zout. Welk soort zout er dan precies bedoeld wordt, dat wordt in dergelijke berichten meestal niet vermeld. Zijn alle soorten zout hetzelfde ? En heeft iedere soort zout dezelfde uitwerking ? Hier vindt u een informatief artikel over een geheel andere uitwerking van zout.

Zout is goed voor ons

zee-en-strand-wandeling, gezond zout

Zee en strand, gezonde zout ionen

Vorige week was er een item in het nieuws, waarin gezegd werd dat zout goed zou zijn voor onze longen. Als je een vakantie bij zee zou hebben gehad, dan waren de longen en de huid in betere conditie. Werd er gesteld. Of als je longproblemen hebt, zou een zouttherapie beter helpen dan medicatie. Ook zie je soms in kuurhotels zgn zoutkamers. En in de grotere steden vind je die ook. We denken dat zout altijd slecht voor ons is, daarom hebben we een artikel geschreven over de uitwerking van zout in ons lichaam. Is zout gezond of ongezond ?

Zo tegen het voorjaar, en die tijd komt er weer aan, vinden we weer pollen in de lucht. Voor sommige mensen is dit de tijd om binnen te blijven, want ze hebben een allergie tegen pollen. En deze allergie zou een uitwerking op de longen kunnen hebben. En benauwdheidsklachten kunnen veroorzaken. Vaak wacht men tot het zover is, en dan wordt er actie ondernomen. Maar men kan de klachten ook vóór zijn, en een zoutkuur nemen. Een zout-kuur en een kurkuma-kuur tezamen, zorgt voor een ontspannen voorjaar. Zonder zware hooikoorts klachten.

Wat is een zoutkuur?

Zouttherapie wordt ook wel halotherapie genoemd. Het is een inhaleringstherapie om klachten, zoals astma, bronchitis, COPD, chronische verkoudheid en een allergie op natuurlijke wijze te verminderen. Tijdens een vakantie aan zee kun je vaak de heilzame werking van zout zelf wel merken. Dat merk je in de vorm van minder benauwdheidsklachten en minder huidklachten, soms zijn deze klachten helemaal weg. Dat zout een heilzame uitwerking op ons heeft, dat weten we al heel lang. Vroeger werden mensen met psoriasis aangeraden om een vakantie aan de Dode Zee te boeken, om daar een huidkuur te doen. Er waren soms opzienbarende resultaten.

Zoutkristal

Een zoutkristal

Ditzelfde effect werd ontdekt in zoutgrotten en -mijnen, toen bleek dat de daar werkende mensen weinig tot geen longziekten hadden. Of er juist van herstelden. Deze natuurlijke zoutgrotten hebben een heilzame en zuiverende werking en zouden helpen om ontstekingen te voorkomen en de luchtwegen vrij te houden.

Nu, na zovele jaren, zijn er natuurlijke zoutgrotten die zijn nagebootst, ze heten zoutkamers. Bij elke ademhaling worden in een dergelijke kamer minuscule zoutdeeltjes diep in de bronchiën en sinussen gebracht. In een zoutkamer is eigenlijk een gezond zoutklimaat op micro manier nagemaakt. Dit is gedaan met als basis een sub-mediterrane zoutmijn manier, en verstuift men zout met een generator in deze zoutruimte. Dit heet zout heet DSA (dry salt aerosol). Dit gestoven zout komt uit een natuurlijke zoutbron. Het gaat om minimale hoeveelheden zout, zodat men niet bang hoeft te zijn om veel teveel zout binnen te krijgen.

Deze halotherapie, of zouttherapie, reinigt de luchtwegen van ongezonde stoffen die we dagelijks via de luchtwegen inademen.

Hoe wordt dit dan gereinigd ?

Door deze vorm van ‘schoonmaak actie van de longen’ krijgen de longen eigenlijk een grotere capaciteit. Door deze verhoogde capaciteit krijgt men meer zuurstof binnen. En deze verhoogde zuurstofopname in het lichaam verhoogt weer de vitaliteit van lichaam en geest. Ook wordt overmatig slijm opgelost, waardoor luchtweg klachten verminderen. Ook is er een gunstig effect op de huid te merken, waardoor eczeem klachten kunnen verminderen. Vooral jongeren en kinderen reageren goed en snel op deze natuurlijke behandelwijze.

Hoe werkt een dergelijke zoutkamer ?

Het werkt op ionen. Ionen zijn moleculen, die minstens een elektron hebben verloren of erbij hebben gekregen en zijn of negatief dan wel positief geladen en daarmee gepolariseerd. Relatief veel negatieve ionen worden in de berglucht en zeelucht aangetroffen en in de lucht na een onweersbui ontstaan door UV-straling, bliksem en fijne waterdruppeltjes die met de luchtmoleculen reageren.

Ionen streven altijd naar een neutrale stand. Sommige worden direct na het ontstaan geneutraliseerd en andere bestaan langer al naar gelang de omstandigheden.

Ionen kunnen zich aan aërosolen (dat zijn vaste of vloeibare stoffen in gassen) maar ook aan stofdeeltjes  binden. Deze worden zwaarder dan de omringde lucht en slaan daardoor neer. Ionen hechten zich ook aan bacteriën en ziektekiemen en maken deze door elektrische oplading onschadelijk.

Wat is het effect van negatieve ionen, uit zout,  op de mens?

Wetenschappers uit de biologie hebben kunnen aantonen dat negatieve zuurstofionen uit onze ademhalingslucht van essentieel belang zijn voor de stofwisseling. Het zout produceert deze negatieve ionen, wat dus een goed positief effect heeft. Negatieve ionen zorgen voor meer energie, minder hoofdpijn en een verminderd gevoel van stress.

Het inademen van geïoniseerde lucht verhoogt de concentratie zuurstof in het bloed, waardoor de afzonderlijke organen beter functioneren en de celstofwisseling verbeterd. Want zuurstof is alleen goed werkzaam, als het negatief geladen is. Zou je daarom, na een flinke strandwandeling, zin krijgen in wat stevigs te eten ?

een-stopcontact-is-een-ionen-rover

Elektrische apparaten zijn ‘rovers van goede ionen’ , dus niet zo gezond. 

De ergste “ionen-rovers” zijn onze elektrische geladen kunststof oppervlakten in huis, huisstof en elektrische apparatuur. Bij een tekort aan negatieve zuurstofionen, hebben veel mensen last van nervositeit, voelen zich depressief of vermoeid, hebben een gestoorde nachtrust of hebben een verlaagde psychische of fysieke weerstand. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het verrijken van de lucht met negatieve ionen een positief effect op ons heeft. Er is een duidelijke toename van onze weerstand, een verbetering van het concentratievermogen en een toename van de levensvreugde geconstateerd.

Deze negatieve ionen uit het zout kunnen dus de zuurstof opname in het lichaam makkelijker maken en verhogen. En zo ervoor zorgen dat er minder histamine vrij komt in de luchtwegen.

Histamine is een lichaamseigen stof die een rol speelt binnen ons afweersysteem.

Het frisse gevoel van een strandwandeling

Ionen zijn moleculen die een elektrische lading hebben gekregen. Het frisse gevoel dat je krijgt als je over het strand loopt of onder een waterval doorloopt, dit gevoel komt door de negatieve ionen in de lucht die hier in overvloed in de lucht zitten.

Als we deze negatieve ionen inademen is dit belangrijk voor onze stofwisseling. De extra zuurstof hebben we nodig voor het verbranden van vetten, koolhydraten en eiwitten.

Het is dus best wel belangrijk om veel natuurlijk stoffen in je huis te hebben, en wat minder kunststof en plastic oppervlakten. En het verminderen van elektrische apparatuur helpt ook mee om de atmosfeer in je huis te verbeteren.

Als je in een zoutkamer verblijft, profiteer je van de goede en gezonde atmosfeer met veel negatieve zoutionen, wat een ontspannende en gezonde werking heeft. En dit nog náást het gunstige effect op de luchtwegen en de huid.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige kurkuma producten. Zij zijn gewoon goed ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke methode.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Wilt u eens een zoutkamer zien ?

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.