Bijzonder vegetaries koken in een braadzak of stoomzak met recepten en ideeën.

Standaard

Koken met een braadzak of stoomzak. Dat is echt spannend om te doen. Alles wordt lekker gestoomd in het eigen vocht en de vitamientjes blijven behouden. Ik, persoonlijk, vind het lekkerder om met een braadzak te koken. Want in de stoomzak zitten heel veel kleine gaatjes, daardoor ontsnapt veel aroma en vocht. Het is niet moeilijk om zo te koken, maar er zijn wel een paar regels die je in de gaten moet houden, als je voor de braadzak kiest. Hier vind je een paar van de ideeën,  gewoon lekker simpel en eenvoudig. Met groenten is dit net zo gemakkelijk als met vlees of vis. En echt leuk om te doen. Toen ik de eerste recepten heb samengesteld, was ik zo enthousiast. Hier vind je een artikel over vegetaries koken in een braadzak en/of stoomzak. 

Wat is een ‘braadzak’ of ‘stoomzak’? 

Een  braadzak of stoomzak is een doorzichtige zak van speciaal materiaal. Je kunt deze vullen met wat je zelf wilt. Je gebruikt deze braadzak/stoomzak één maal. Het verschil tussen de braadzak en de stoomzak zijn de ingeprikte gaatjes. Deze zitten wél in de stoomzak, en niet in de braadzak. Als je deze hebt gevuld, doe je de braad/stoomzak met vulling en al, in de oven. De ingrediënten stomen gaar in hun eigen vocht. Toen die braad/stoomzakken nét op de markt kwamen, zag je er veel reclame mee op de televisie. Bijna elke dag werden er reclamespotjes getoond waar men in een braadzak  hele  kippen en stukken vlees waren bereid. Aangezien we vega eten, leek me dit niets.

Maar na een vakantie veranderde dit idee. Want op het eiland Sao Miguel (De Caldero) op de Azoren was er iets bijzonders aan de hand. Je kunt daar koken met de hitte van de vulkaan. Gewoon in de grond. Ik dacht “als je dat vlees nou eens weglaat, wat zou er dan gebeuren ?” Eigenlijk heb je dan een beetje het principe van een braadzak. Ikzelf kies liever voor de braadzak om groentegerechten in te garen. Omdat de stoomzak, met de gaatjes, regelmatig op de kop in de oven gelegd werd. En dan verbrand het eten, als het vocht weg is gestroomd. Bovendien gaart het eten beter in een braadzak. Maar dit is geheel mijn persoonlijke mening. Dus ik schrijf verder over de braadzak, maar je kunt ook kiezen voor een stoomzak.

Vegetarische gerechten uit de braadzak. 

azoren-koken-in-de-grond

Op de Azoren kun je koken met de vulkanische hitte van de grond

We waren, vele jaren geleden, eens op de Azoren op vakantie. Daar kookten ze in de grond. Op zondag was het er enorm druk, hele families genoten in de natuur van hun ‘lunch BBQ’.  Het zijn vulkanische eilanden, en op sommige plaatsen komt de hitte gewoon uit de grond.

We hebben het met verbazing aangezien. Gaatje graven, eten in een soort zak erin, gaatje weer dicht. Een frisse duik,  zwemmen, wijntje drinken en kwebbelen met de buren.

En daarna groeven ze dat weer op en deelden met de buren, wat die hadden ook iets gekookt, in hun krater oven. En dan lekker eten met elkaar. Het was een echt “zón dagje uit”.

We vonden dat zó enorm interessant. We hebben het ook geprobeerd :  we hadden eieren gekocht, snel een gaatje graven, eieren in een zakje in het gaatje in de grond gestopt, gaatje weer dicht gooien en ff wachten,..en dan :  Lekkere eitjes ! Beetje zout erover.  Nou, dat leek ons wel wat !

Alles ging voorspoedig, maar helaas was de grond véél en véél te heet om de eieren weer met je blote handen op te graven. Achteraf hadden ze daar speciale schepjes voor, maar dat hadden we niet in de gaten. En we wilden geen schepje gaan lenen. want die mensen waren allemaal zo aardig, dan moet je ook met hun mee eten. En uitleggen dat je hun vlees niet wilt eten omdat je vegetariër bent. Dat was geen goed antwoord op hun gastvrijheid. Die eieren zullen nu wel gaar zijn, denk ik. Maar het gebruik van de braadzak lijkt wel wat op dit principe.

Je moet er wel anders mee om gaan, als je zou doen met vlees in de braadzak. Dat werd me na één poging al wel duidelijk. Maar na een paar keer proberen was het resultaat geweldig goed. Alle smaken van de groenten waren behouden. Het was niet zo dat de asperge bijvoorbeeld naar paprika smaakt. Deze manier van koken versterkt de smaak van ieder gebruikt ingrediënt.

  • De braadzak, voor het behoud van vitamines en mineralen. 

braadzak-met-tomaat-en-peper

Een braadzak met tomaat, zout, verse rode peper en basilicum en een béétje witte wijn. 

Dit is echt koken op een van de meest gezonde manieren, die ik ken. Op de römertopf na dan .  De groenten garen in hun eigen vocht. Je gooit er niets van weg. Daarmee bedoel ik het kookwater. Eigenlijk kook je op de meest natuurlijke manier die er is.

En het is zo leuk om het gaar te zien worden. Je kunt gewoon meekijken.  Het ziet er ook bijzonder uit !

Waar moet je op letten als je met een braadzak of stoomzak gaat koken ?

1. Op het gaatje dat je in de bovenkant moet prikken. 

Mijn eerste poging met de braadzak was bijna al mislukt. Ik had geen gaatje in de braadzak geprikt. En omdat groente veel stoom los laat, in zo’n zak, scheelde het niet veel of de braadzak was, met alles erin,  ontploft in de gloeiend hete oven. Ik schrok van de opgeblazen braadzak. En dat in een gloeiend hete oven.  Nog iets : prik dat gaatje NIET aan de onderkant van de zak, dan loopt al je groenten vocht eruit. Geen groot gat erin, of een hoek eruit knippen.  Gewoon een gaatje ter grootte van een perforator gaatje. Knip geen groot gat erin, want het enige doel is dat het de opgebouwde druk kwijt kan raken. En niet dat het vocht weg kan. Dit geldt ook voor de stoomzak. Leg deze niet met de gaatjes naar beneden in de oven.

2.  Let op het toevoegen van vocht 

Ikzelf doe er graag een 1/2 borrelglas witte wijn in. Of wat water. En verder waterrijke groenten erbij. Bijvoorbeeld asperges. Ook moet je er , vanwege het vocht, een paar champignons in doen. Die zijn goed vochtig, en laten het vocht ook los. Dus niet alleen maar harde groenten gebruiken. Zoals aardappelen, bieten, knollen etc.

Hierboven staat een lekkere tomaten/peper foto : Prik een gaatje in de zak, dan kan de stoom weg. En snij een paar kleine sneetjes in de tomaat en in de rode peper. Beetje witte wijn en water erbij,.. De peper geeft de tomaat een pittige bite. Neem een kleine peper, anders wordt het geheel iets te heftig. Een schepje sambal IN de tomaat kan ook, in plaats van de verse peper.

3. Bereid de braadzak als eerste.

Als je een dinertje gaat koken,  maak dan eerst die braadzak klaar. Doe deze in de oven en begin dan pas aan de rest. Het moet gewoon even de tijd hebben om gaar te worden. Stel de oven in op 200 graden. Het duurt ca 45 minuten voor dat de braadzak, met de groenten erin,  gaar is. Het hoeft niet door-en-door gaar te worden.

4. Leg de braadzak NIET op het ovenrooster en/of de ovenplaat. 

Een belangrijke regel. Waarom niet ? Dan wordt het véél te heet. En heb je kans dat de groenten zelf binnen in de zak verbranden. Neem een ovenschaal, leg daar eerst een laagje bakpapier onderin. Leg de zak daar maar op. En schuif het dan pas in de oven. Mocht er wat vocht vrij komen, dan hou je je oven schoon.

5. Voeg ruim kruiden toe aan de inhoud van je vega braadzak.

De eerste keer had ik alleen maar groenten in de braadzak gestopt. Het resultaat was helemaal niet lekker. Want er was geen ‘sjeu’ er was geen ‘bite’. Geen verrassing aan de smaak van het gerecht. De volgende keer heb ik er flink wat rozemarijn toegevoegd. Toen was het heerlijk. Met een beetje wijn, met wat bijzondere specerijen of kruiden maak je spannende gerechten.

6. Vergeet niet om er een beetje peper en zout en olie bij te doen. 

Dat maakt alles wat meer ‘soepel’ in het gerecht. Ik had Asperges met Pinot Blanc wijn, verse munt, een schijf citroen, olie peper en zout in de braadzak gedaan. Het was ronduit een zeer bijzondere asperge tractatie. Alles klopte aan alle kanten.

7. Open de braadzak, als alles gaar is, aan de onderkant. 

verse-rozemarijn-voor-de-braadzak

Rozemarijn smaakt erg lekker bij veel gerechten uit de braadzak.

Als je gerecht gaar is, kun je deze het beste aan de onderkant van de zak openknippen. En dan laat je je lekkere groenten in de hete ovenschaal glijden. Het sist dan even, en blijft goed warm. De ovenzak moest je zo-wie-zo toch weg doen.

8 Je kunt er gewoon van alles in bereiden. 

Wat dacht je van een venkel knol uit de braadzak ?  Gisteren heb ik er pompoenstukjes in gedaan, met zoete aardappel en citroen en rozemarijn. Alles lukt er gewoon in. Er zijn kookboeken te vinden die uitgaan van smaak combinaties. Dat is ideaal voor de braadzak.

9. Je maakt er de spannendste gerechten in klaar.

Wat dacht je van halve krieltjes, met halve zwarte olijven en ingelegde Marokkaanse citroenstukjes. Beetje witte wijn in de braadzak. Met een paar verse dille takjes erbij.

10. Het snelle gemak is geweldig.

Het is zo leuk en simpel, doe de boel in de braad/stoomzak. Je hebt er geen omkijken naar.  Reken één braad/stoomzak per persoon. Dichtbinden en in de oven zetten.  Daarnaast kun je ook nog wat kleine gerechtjes ernaast in de oven zetten. Ik vind dit koken op de meest gezonde manier die ik me kan bedenken.

Koken met ovenpannetjes is ook spannend. Voorbeeld van een gebruik van een ovenpannetje : Doe eens een ei in een klein ovenpannetje Doe een beetje boter in het pannetje, en het ei erop met peper, zout en provencaalse kruiden) Of  een ovenpannetje met een stukje Feta erin met oregano en olijf en tomaat, olijfolie erover. Even 15 minuten in de oven, naast de braadzak.

Ideeën voor het zelf vullen van een braadzak :

Pak een klein kommetje, doe er anderhalve theelepel mosterd  in. Met een flinke toren erop, zoveel als op het eerste theelepeltje past. De tweede is half vol mosterd. Doe het in het kommetje en doe er ook 2 eetlepels witte wijn in. Roer het sausje. En voeg dan één van de onderstaande verse kruiden toe. Neem een eetlepel versgehakte kruiden. Doe het bij de mosterd en giet dit mengsel bij de groenten in de braadzak.

Paddenstoelen uit de braadzak zijn ook een traktatie. Doe er de paddenstoelen met een beetje witte wijn en mosterd in. En dan één van de kruiden, die je graag lust, erbij. Bij paddenstoelen passen goed : basilicum, bosui, dragon, foelie, kervel, oregano, peterselie, pijnboompitten, salie, sjalot, spinazie, tijm, rozemarijn en venkel(zaad).

Paprika uit de braadzak ? Echt heerlijk ! peper en zout. Béétje rode wijn erbij en mosterd en dan met één van de volgende ingrediënten ; amandelen, anijs, basilicum, bosui, dille, dragon, gember, hysop, kappertjes, kardamom, kervel, komijn, koriander, oregano, pijnboompitten, rozemarijn, saffran, salie, tijm, tomaat, verse peper en zeekraal.

Asperges uit de braadzak ? Beetje witte wijn, mosterd en boter erbij. Peper en zout. En dan past het goed met één van de volgende ingrediënten : truffel, basilicum, bieslook, dille, dragon, foelie, kervel, noten, peterselie, saffraan salie, vanille, waterkers en zeekraal. Groene asperges ? deze combineren goed met anijs, bosui, gember, granaatappel, hysop, kappertjes, mosterd, verse peper en zeewier.

Vegetarische recepten uit de braadzak en/of  stoomzak ?  

Meer lezen over het koken met een Römertopf ? Of koken met Ovenpannetjes ? Of over brood bakken met een broodbakmachine ?

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Het ziet er allemaal lekker uit, maar een braadzak van “een of ander materiaal”, vind ik persoonlijk een beetje vaag om overtuigd te zijn, dat dit echt gezond zou zijn.

    • Dank voor je reactie. Ja, er zijn ik kan me voorstellen dat u graag precies antwoord op uw vraag wilt hebben. Het probleem zit in de verschillende soorten braadzakken en stoomzakken. Je hebt ze als ‘eigen merk’ van de verschillende supermarkten. Maar die zijn soms zo dun, dat ze al kapot zijn na een kwartier in de oven. Die zou ik ook niet nemen. Er zijn ook hele goede (en duurdere), die geven mijzelf nooit problemen met scheuren of opengaan. Met een vriendelijke groet van Tieneke.

  2. Ik bereid al een paar jaar de kipdrumsticks of kippenvleugeltjes in een braadzak in de oven. Dit is een hele gezonde manier om kip te bereiden. Maar ik vraag me dus ook af of je vis of ander vlees daarin kan bereiden en op welke manier?

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.