Kurkuma, heeft het effect op artrose ?

Standaard

Kurkuma bevat zoveel krachtige, natuurlijke stoffen, dat het ondersteunend inzetbaar is voor veel aandoeningen. Het is niet de kurkuma, maar haar werkzame curcumine die deze effecten geeft. En in Aziatische landen, zoals India, wordt kurkuma al vele duizenden jaren lang als medicinale plant toegepast binnen de natuurlijke Ayurveda. De meest bekende is de kurkuma-longa. Deze behoort tot de gemberfamilie. Deze wortelstok is zeer rijk aan vitamine C en heeft een bijdragend werkzame stof in zich. Deze heet curcumine. Hier vindt u een informatief artikel over het effect van kurkuma op artrose. 

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine ? 

verschil-kurkuma-en-curcumine

Het verschil tussen kurkuma en curcumine. In curcumine zijn alle curcuminoïden aanwezig. In kurkuma zitten ca 3 % curcuminoïden.

Je kunt het vergelijken met koffie. De werkzame stof in de koffie is de caffeïne. Zonder caffeïne heeft de koffie niet het effect, wat je van koffie kunt verwachten. Met kurkuma is het net zo, de werkzame stof in de kurkuma is de curcumine. Zonder veel curcumine heeft de kurkuma niet het effect, wat je van kurkuma wilt hebben.
Nou zit er wel een beetje curcumine in de kurkuma, ongeveer 3 %. Je kunt het soms zien. Als je een verse kurkuma wortel in kleine stukjes snijdt, (of schilt) zit er een donker geel-oranje plakkerige substantie aan je mesje geplakt zitten. En op de snijplank. Dat is de curcumine.

Maar zou je de curcumine zelf helemaal kunnen analyseren, dan bestaat dat uit verschillende curcuminoïden. Er zijn er 3 bij, die de curcumine haar werking kunnen geven. Daarom heet het Curcumine C3 ‘Superieur’. En deze natuurlijke stof heeft de ondersteund ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Toevoegingen, zoals de bioperine peper, verlengt de tijd die de curcumine in het lichaam aanwezig is. (1).

Heeft kurkuma en/of curcumine effect op artrose ?

Een jaar geleden heeft een mevrouw, die ernstige last van haar artrose in de knieën had, kurkuma en curcumine combinatie  besteld. ..”..om te proberen, wat ik wil niet zoveel zware pijnstillers meer slikken..”.. gaf ze aan. Na een gesprek, waarbij de ondersteunde ontstekingsremmende werking aan haar werd uitgelegd, is ze dit gaan gebruiken. Met een prima resultaat. Goede en natuurzuivere curcumine remt de activiteit van een ontstekingen opwekkende stof in het lichaam. (NF-Kappa-B geheten).

Bij artrose en reuma spelen ontstekingen een duidelijke rol en kan curcumine ondersteunend uitkomst bieden. Hierover zijn diverse onderzoeken gedaan bij mensen. Zo bleek uit een onderzoek bij patiënten met knie artrose, dat ca 500 mg tot 1000 mg Curcumine C3 ‘Superieur” een goede invloed had op deze aandoening. Wel is het onderzoek gedaan mét de aanwezige 5 mg bioperine, in de curcumine.

Hoe lang duurt het voordat curcumine werkt ? 

Na ongeveer 5 weken was er een duidelijk aantoonbare afname van pijn en een duidelijke verbetering van het lichamelijke functioneren. Ze kon weer een trapje oplopen (2). Het bijdragende en ondersteunende pijnstillende effect van de Curcumine C3 ‘Superieur’ in een dosis van 1000 tot 2000 mg per dag, is soms zelfs vergelijkbaar met dat van Iboprufen en Diclofenac. Maar daarbij vergeleken is de Curcumine C3 ‘Superieur’ aanzienlijk beter verdraagbaar in het lichaam (3).

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

BRONNEN :
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24853120
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003001/

PS : Wees voorzichtig met kurkuma bij galstenen, bloedverdunners, sommige hoge bloeddruk medicijnen en stop ca 10 dagen vóór een operatieve ingreep met innemen.

Volgende »

 1. Hoi Tieneke!
  Superfijn hoe jij je inzet en aanpak info via deze site met leuke anekdotes en ideetjes!
  Kun je ook wat meer delen wanneer je geen curcuma n i e t moet gebruiken? Zoals bij operatie en bij bepaalde medicatie. Zodat het in 1 oogopslag overzichtelijk is? Tis maar een idee!
  Veel gezondheid en genieten toegewenst!

 2. Beste Tineke,

  Ik wil je het volgende vragen: Waar kan ik de beste kurkuma kopen? Ik heb heel veel last van obstipatie waar door ik elke dag een opgezette buik heb. Heb jij suggesties om dit op te lossen ? Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet, Jacinta

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  • Goedemorgen, dank voor je vraag en je vertrouwen. Het beste wat je kunt nemen is niet de kurkuma, maar de ‘Triphala’. Triphala is ook een natuurlijk middel voor de darmen, het maakt de ontlasting zacht. Het helpt bij het reinigen van het oude darmslijm en ondersteunt de darm peristaltiek. Goede triphala hebben ze bij dekurkumaspecialist.nl . Met een hartelijke groet van Tieneke.

 3. Ik wilde eigenlijk iets vragen. Mijn vriend heeft een acute alvleesklierontsteking en een gedeelte necrotisch. Mijn vraag is kan kurkuma hier iets in betekenen En bijv welke. Heb het gevoel een beetje met mijn rug tegen de muur te staan. Ieder ziekenhuis zegt iets anders. Alvast bedankt.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.