Paddenstoelen en groene thee ? (met recepten)

Standaard

Een poos geleden heeft een arts een boek geschreven over de relatie tussen voeding, voedingsmiddelen en kanker. Het ging, onder andere, over het feit dat hij schreef dat ..’.. paddenstoelen en groene thee goede preventieve middelen kunnen zijn tegen borstkanker en andere hormonale kankers ..’.. De complete media dook er toen direct bóven op. Men had nog nooit een dergelijke onzin gehoord, werd er geschreven en op de tv gezegd. Paddenstoelen en groene thee ? Tegen hormonale kanker ? Nee, dat kon helemaal niet.  Maar wie had er nou gelijk ? Hier vindt u een informatief achtergrond artikel omtrent deze vraag. 

Paddenstoelen, groene thee en hormonale kanker ? 

shii-take-paddenstoel-groeit-op-een-boomstam

De Shii-Take paddenstoel groeit op een boomstam

Het was het boek van Dr. Kris Verburgh “De Voedselzandloper”, waar dit in stond. Dit boek heb ik ondertussen wel 3 maal aandachtig gelezen. Wát een kennis waar we blij mee kunnen zijn. Ik ben fan. Maar in de gangbare media werd deze kundige en gedreven arts finaal werd afgebrand. De gangbare medische wereld liet geen spaander van deze ‘paddenstoelen en groene thee’ bewering heel.

Maar, wat schetst mijn verbazing, in het Juni 2019 nummer van ‘Medisch Dossier” (Wat artsen niet vertellen) staat exact hetzelfde ! Met alle vermelde bronnen. Paddenstoelen, kruisbloemige groenten, groene thee en selderij schijnen perfect voedsel te zijn, om borstkanker (of andere hormonale kankers) te helpen voorkomen.

Dus die bewering over die paddenstoelen en groene thee, van Dr. K. Verburgh, was helemaal nog niet zo vreemd (1).

In 2008 is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de wereldwijde kanker epidemie (2). De conclusie was dat slecht 5 a 10 % van alle soorten kanker het gevolg was van een genetisch defect. En 30 a 35 % van het aantal kanker gevallen het gevolg was van verkeerde voeding.

Paddenstoelen ?

De oude Egyptenaren geloofden dat je langer kon leven als je regelmatig zou paddenstoelen eten. En moderne wetenschappers ontdekten nu hetzelfde, namelijk dat paddenstoelen bepaalde wonderlijke medicinale eigenschappen hebben. In 2004 voerden onderzoekers van de Universiteit in Perth een studie uit onder 2000 Chinese vrouwen, waarvan de helft borstkanker had (3).

Ze onderzochten voedingsgewoonten, gewicht, beweging etc. En men kwam tot een opzienbarende conclusie :

Vrouwen die minstens 10 gram verse paddenstoelen aten (dat is niet eens 1 champignon van gemiddelde grootte !) kregen tot 64 % minder vaak borstkanker. Het effect van gedroogde paddenstoelen was minder. En wat nog meer indruk maakte, was dat vrouwen die zowel paddenstoelen aten EN groene thee dronken maar liefst 89 % minder kans op borstkanker hadden. Nog even ter verduidelijking : paddenstoelen eet men nooit rauw, even komen of bakken is een vereiste.

Paddenstoelen en groene thee ? Hoe kan dit ? 

één-van-de-informatie-bronnen

Eén van de duidelijke informatie bronnen,..

Het is toch opvallend dat het eten en drinken van zulke simpele dingen een dergelijke grote invloed heeft. Hoe kan dat ? Waarom weten we zoiets niet ? Het feit dat ze kunnen beschermen tegen borstkanker, en andere hormoongerelateerde kankers, komt waarschijnlijk dat ze het enzym ‘aromotase’ remmen. Dit enzym is cruciaal voor de productie van oestrogeen.

Paddenstoelen bevatten ook gespecialiseerde eiwitten, lectines die kankercellen herkennen en die voorkomen dat deze cellen groeien en zich delen. Lectines (een groep eiwitten die zich aan koolhydraten binden) hebben in sommige kringen een slechte naam. Maar bepaalde soorten, zoals die in paddenstoelen, kunnen heilzaam zijn.

Welke paddenstoelen zijn dan het beste ? 

Alle eetbare paddenstoelen die we kennen. Zoals de gewone witte champignons, kastanje champignons, oesterzwammen en shii-take. De portobello, cantharellen, eekhoorntjes brood, mai-take en noem ze maar op.

Ze bevatten allemaal de krachtige bioactieve stoffen die een kankerwerende werking kunnen hebben. Ook werden kurkuma, en met name, curcumine genoemd (5).  Het betrof een onderzoek naar hormonale kankers. Genoemd werden maag- en dikke darm- en borst- en prostaatkanker.

Niet rauw opeten 

Het is wel belangrijk dat u de paddenstoelen NIET rauw opeet. Paddenstoelen bevatten agaritine. Dit is van nature een gifstof die kankerverwekkend is. Maar deze agaritine-stof wordt direct weer afgebroken door de paddenstoelen te verhitten.

Paddenstoelen ? Lekker ! Je kunt ze bakken, roosteren, grillen. Heerlijke smaak en een verfijnde textuur en hartstikke gezond, die paddenstoelen !

Waren weten we hier allemaal niets van ? 

Laten we Dr. K. Verburgh maar bedanken. Niemand leest eigenlijk zulke onderzoeken, omdat we niet weten dat ze er zijn. En we zoeken er daarom ook niet naar.

Dr. K. Verburgh besluit zijn artikel met het feit : ‘Dit toont mooi de synergie aan, die ontstaat wanneer je verschillende gezonde levenswijzen combineert : paddenstoelen zijn gezond, groene thee is gezond; en de combinatie van beide is zéér gezond’.

Paddenstoelen recepten ? 

1. Gebakken paddenstoelen met ei, op een broodje

• 1 ei
• Beetje boter of olie
• 5 paddenstoelen van normale grootte
• Beetje peper en zout

Neem een pan, snij een handjevol paddenstoelen in plakjes. Doe de boter in de pan, bak de paddenstoelen plakjes zachtjes ca 1 minuut. Kluts het eitje en doe er de peper en zout doorheen. Giet dit over de half gebakken paddenstoelen. Laat nog een minuutje door sudderen.
Smeer een beetje boter op een broodje en doe er de paddenstoelen-omelet op. En vergeet niet om er een kop groene thee bij te drinken. Hoe simpel kunnen gezonde en goede dingen zijn.

Méér paddenstoelen recepten :

Vers-gemaakte-champignonsoep

Gebakken-paddenstoelen met een zelf-gemaakte-teriyaki-saus

Met een hartelijke groet van Tieneke

Bronnen :

  1. Dr, K. Verburgh, ‘De Voedselzandloper” blz 156 en 157.
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515569/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19048616
  4. https://www.drfuhrman.com/elearning/eat-to-live-blog/50/mighty-mushrooms-boost-immune-function-and-guard-against-cancer?fbclid=IwAR1MQUgg7FYG__-waPI_qaKvfxu5PBb0Amfz6xY8kKafgVkPoBEGFcxLxfU
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30334243

Zoek je de beste curcumine, kurkuma en/of triphala? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze producten. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma, curcumine en andere ayurvedische producten. Ze zijn goed in zuivere producten. De nummer één in kurkuma !

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

  1. Pingback: Kan het eten van paddenstoelen helpen tegen kanker ? Zo ja, hóe dan ? | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Pingback: Paddenstoelen curry met kokos en kurkuma (erg lekker simpel en snel recept) | De Geneeskrachtige Keuken

  3. Pingback: Alles over Paddenstoelen (met 11 heerlijke paddenstoelen recepten) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.