Verse groenten en vers fruit zijn tegenwoordig twaalf maanden per jaar overal te koop. Als het seizoen in het ene land is afgelopen, worden ze geïmporteerd uit een ander land. En als het niet anders is, en de vraag is ernaar, dan desnoods uit Chili of Ergens-anders. Hierdoor leven en eten we niet meer de gewassen van de seizoenen. En, natuurlijk, de korte oogstperiode. Vroeger was dit geheel anders. Na een lange winter zonder verse groenten, en dan de eerste verse groente weer te zien groeien in de lente. Dit was een eerste luxe. Hier vindt u een informatief artikel over de eerste verse voorjaars groenten.
Wat we vroeger aten en lekker vonden, bespuiten we nu met vergif om het kwijt te raken.
Door de probleemloze aanvoer van allerlei soorten groenten, is het niet meer voor iedereen duidelijk welke soort groente en nu in het seizoen is en welke niet. Verse bladgroenten zijn het hele jaar verkrijgbaar, zelfs in december.
En als er in april verse appels in de winkel liggen, kijken we daar niet van op. En druiven in maart ? We vinden het normaal. Heel vroeger bestond deze luxe niet. Men moest in de wintermaanden tevreden zijn met aangelegde voorraden. Zoals gedroogd vlees, vis en wortelen van planten. Vruchten en kruiden. Als dan eindelijk de lente kwam, snakte men naar vers voedsel. Maar de mogelijkheden waren beperkt.
De bessenstruiken en fruitbomen stonden nog niet eens in bloei. De wortels en knollen, wilde wortelen uien en andere gewassen waren nog te klein voor de oogst. Wilde grassen en peulvruchten hadden nog geen zaad gevormd. Dus de jonge scheuten waren het enige verse groen, in deze tijd van het jaar.
Brandneteltoppen, molsla en andere lekkere groente kun je zelf zoeken. En bereiden. Lekker, gezond en voor niks. Daslook, kraailook, melde, zuring, molsla en brandnetel. En de schrik van iedere tuinier, zevenblad, is prima eetbaar.
Ja, Vroeger aten we deze groenten, nu bespuiten we ze met zwaar vergif om ze kwijt te raken. De tijden zijn veranderd.
Let wel op :
Pluk alléén op plaatsen waarvan je zeker weet dat er geen honden/vossen overheen geplast/gepoept hebben. Er kunnen in de uitwerpselen ongewenste wormpjes en/of bacteriën in zitten. Zeker in vossenpoep. Was het zeer goed af. Het beste neem je deze groenten uit eigen tuin. Men neemt het beste de jonge scheuten van de brandnetels, die groeien laag.
Wilde brandnetels zijn lekkere groenten
Ik heb vorig jaar meegemaakt dat we eigenlijk verse brandnetels zouden eten. Maar dat wist ik niet, mijn man had niets gezegd. Dus vond ik bij de achterdeur zomaar een emmer vol met verse brandnetels. Mijn man stond even bij buurman te praten. Ik dacht “..Zo, die is even flink aan het onkruid wieden geweest..”. En gooi de emmer vol brandneteltoppen met één grote zwaai in de kliko. Opgeruimd staat netjes.
Toen mijn man er weer aankwam, vroeg hij waar de emmer met brandneteltoppen was gebleven. Want we gaan brandnetelsoep eten, was het antwoord. Ohh,.. zeg ik,.. ik heb ze in de kliko gegooid. Want ik dacht dat het onkruid was. Het was even stil. Hij zegt : “..weet je wel hoevéél en hoe lang je moet plukken om 250 gram brandneteltoppen bij elkaar te verzamelen… ? Weg werk.”..
Even laten betijen, is dan de beste optie. En een week later hebben we toch nog brandnetelsoep gegeten. De smaak van de brandnetelsoep was prima, pittig en bijzonder .
Brandneteltoppen soep. Men knipte het vroeger gewoon uit de tuin en at het als
een soort spinazie. Bij brandnetels gebruik je alleen de toppen.( Daar zitten geen “netels” in.) Daarmee bedoelt men de bovenste 4 blaadjes en de groeitop.
Daarvan zit het blad nog dicht. Neem een emmertje mee, een schaar en een paar ‘prik bestendige’ handschoenen. Volgens de oude kruidenleer zijn brandnetel toppen zeer gezond. Het zuivert de maag en werkt slijmoplossend.
Ook werkt het zeer zuiverend bij huiduitslag. Even een bos brandneteltoppen in een kleine pan met kokend water leggen voor een minuut. Daarna laten afkoelen en een kompres van maken. Bovendien gebruikten onze voorouders brandneteltoppen als medicijn bij jicht. Want als je veel brandnetel at zuiverde dat het lichaam van urinezuur. En urinezuur schijnt de veroorzaker van jicht en van reuma.
Om er zelf thee van te zetten kun je de toppen eerst een paar dagen drogen en dan verpulveren en er thee van zetten. Het voordeel is het gemak, het nadeel is dat gedroogde kruiden wel een gedeelte van hun bijzondere stoffen kwijt zijn.
Verse brandnetelthee is gezonder, maar erg bitter. Ik doe er zelf wat munt doorheen. Maar zelf plukken blijft spannend.
Recept : Brandneteltoppen stamppot.
Molsla, een vergeten groente
De paardenbloem komt het eerst voor in medicinale boeken uit China uit de 7e eeuw. In de 10e en 11e eeuw is het beschreven in Arabische boeken. De eerste vermelding in het westen van paardenbloem als geneeskruid stamt pas uit de 15e eeuw. De werkingen die de traditionele Chinese geneeskunde heeft beschreven zijn vandaag de dag wetenschappelijk bevestigd.
De Chinezen gebruikten het vooral tegen leverziekten. In India wordt paardenbloem eveneens voor de lever gebruikt. Vanaf de 16e eeuw is paardenbloem een officieel geneeskruid. Geneeskruiden kregen in die tijd de toevoeging ‘officinale’ mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog aten mensen paardenbloem als wilde groente.

Molsla smaakt erg goed, april, mei en juni zijn er de tijd voor. In de zomer smaakt het bitter.
Jonge paardenbloembladeren zijn heerlijk om te eten. Vroeger zocht men in de lente in molshopen naar overdekte en dus gebleekte paardebloem bladeren. Vandaar de naam MOLSLA. Je kunt het zelf heel makkelijk zoeken , ze zijn in de molshopen te vinden. Duw een molshoop omver en daar is je molsla. Er zijn vele soorten paardenbloemen, maar ze zijn allemaal eetbaar. En de meest hardnekkige soort, die tussen de tegels door kruipt of je grasveld volgroeit zijn de lekkerste ! Het is zo jammer dat we dit als groentesoort vergeten zijn.
Vol van vitaminen en gezond en lekker. Je moet een molshoop hebben die een paar dagen oud is. Bovendien moet de zon wel even geschenen hebben.. vanwege de warmte in de molshoop aarde.
En dan kun je het volgende doen: Je pakt de hele plant, dus met wortels en al, uit de grond. Zoek er een stuk of drie. Dat is genoeg voor een lekker maaltje. Thuis zet je ze in een pot met aarde. Ik heb daar een grote emmer met tuingrond voor, daar gaan later de tomaten weer in. Daar doe je een zwarte plastic vuilniszak (of een emmer op zijn kop) overheen en laat het 3 dagen staan.
MAAR : eet niet de bloemen en de bloemstengels, die witte ‘melk’ die erin zit, wordt ook wel ‘heksenmelk’ genoemd en is giftig. Van de bladeren kun je ook thee zetten. Het smaakt erg bitter maar is goed voor de lever, tegen reumatische klachten. In het voorjaar kun je paardenbloem goed eten, in de zomer wordt het een bittere smaak.
Waar je dit neer moet zetten ? Op het balkon of terras, binnen, of in een warm hoekje in de tuin. Maakt niet uit waar. En als je na 3 dagen die vuilniszak/emmer er af haalt heb je heel veel lekkere groenten.
Molsla salade . Ook erg bijzonder is Molsla uit de Provence. Je kunt ook in een klein hoekje van je tuin beplanten met paardenbloemplanten. in het voorjaar zet je er gewoon een aarden bloempot (op de kop) met een gat in de bodem overheen. En dan heb je elke dag verse groente uit eigen tuin.
Melde, vers uit de natuur.
Melde of tuin melde is een plant uit de ‘Ganzevoetfamilie’. Het is een einde van de lente/ begin zomerplant. In deze familie treft men heel verschillende eetbare planten aan. Planten die het erg goed doen in een droge, ietwat woestijnachtige omgeving. Planten die het goed doen in een zoute omgeving en planten die juist erg goed groeien in een natte omgeving. Tuinmelde hoort bij deze familie. Het wordt ook wel “rode”spinazie genoemd. In Duitsland noemt men het ook “meel“ kruid of Spaanse spinazie.
Tuin melde is een weinig bekende, zeer oude groente. Het werd vroeger vrij vaak in moestuinen als groente geteeld. Tuinmelde is gekweekt uit de overbekende, vaak als lastig onkruid bekend staande melde. De plant kan snel groeien tot wel 1 meter hoog. Vooral gekweekt voor het blad, dat pijlvormig, licht gegolfd en zeer zacht is. Het was echt de zomerse vervanger voor spinazie. Het wordt net als spinazie bereid en ook in salades gebruikt. Juist met hartige gerechten komt de smaak ervan goed tot zijn recht.

Melde is er in verschillende varianten, pas op voor een giftige ‘look-a-like’
Melde kan erg hoog worden, wel 1 a 2 meter hoog. De melde heeft vele soorten. De melde soorten zijn afkomstig uit Midden-Azië, en hebben zich over heel Europa verspreid. Wij zien de plant nu vaak als lastig onkruid. Vroeger werd ‘melde’ gebruikt als een bijzonder soort spinazie. Maar het hoort bij “De Vergeten Groenten”.
Ik heb een boek in de kast staan met vele soorten en bereidingswijzen van deze vergeten groenten. Sommige zijn echt bijzonder. Ook in hun bereidingswijze en aanpak. Melde werd veel gegeten. Het is net spinazie en zo bereid je het ook.
Ze groeien razendsnel en bestaan in vele kleuren en variëteiten. Ik lust wel melde. Hier een bijzonder recept uit eigen keuken.
Wat is daslook en kun je het eten ?
Gisteren hebben we een heel eind in het totaal lege bos bij landgoed ‘Ekenstein’ (bij Appingedam) gewandeld. Overal groeit verse daslook. Vanmorgen waren we even bij Landgoed ‘Freylemaborg” in Slochteren. Het zelfde verhaal. Grote stukken grond, vól met daslook. Nu de zon lekker schijnt, steken al die plantjes hun stengels weer uit de grond. En deze daslook kun je zelfs ruiken. Als je een klein stukje van een blad afhaalt, en éven met je vingers fijn wrijft, dan ruik je een ui-achtige knoflook geur.

Verse daslook groeit in het bos
Verse daslook heet ook wel ‘wilde knoflook’ . Het heeft witte kleine bloemetjes. eigenlijk is het een beschermde plant. Die mag je dus niet plukken. Soms hebben ze het te koop in groenten speciaalzaken. Een paar weken geleden waren we in Maartensdijk, daar hebben ze zo’n bijzondere groenten zaak. Ooit eens heb ik een paar daslook bolworteltje gekregen, en onder onze de boom in de tuin geplant. Die groeit als kool, dus kun je je eigen daslook plukken, dat mag wél.
Daslook behoort tot de uienfamilie en is inheems in Europa en West-Azië. De medicinale werking van daslook lijkt op die van knoflook zij het dat daslook iets meer gebruikt wordt voor het genezen van spijsverteringsziekten.
Daslook is een leuke plant in iedere tuin en hoort zeker thuis in de vaste kruidentuin. Daslook groeit in het wild. In Nederland en België komt het plantje niet zoveel voor maar in Duitsland des te meer. Duitsers trekken er in het voorjaar op uit om de eetbare daslook bladeren uit het bos te plukken.
Daslook komt verder voor in heel Europa, behalve het Middellandse Zeegebied. Daslook is familie van knoflook, uien, bieslook en prei. En van de pijplook. Daslook betekent in het Latijn “Allium Ursinum”, wat komt van ‘ursus’ en ´beer´ betekent. In het Duits heet het ‘Bärlauch’ en ook in het Nederlands wordt dit plantje soms berenlook genoemd. Beren zouden dit plantje als eerste eten na hun ontwaken uit de winterslaap. Daslook bloeit in het voorjaar.
Het is erg lekker over de asperges en als daslook pesto over de macaroni of spaghetti (zie onderstaande video clip)
De smaak van daslook is ietwat knoflook-achtig. Dus daar moet je van houden. Echter is het niet zo zwaar en sterk als knoflook. Als je het wilt eten, over de gekookte asperges, dan moet je niet te veel daslook nemen. En beter niet tegelijk met de asperges bakken. Dat overheerst qua smaak het gehele recept, en proef je de asperges nauwelijks meer. Daslook boter is dan een beter idee.
Recept van asperges met daslook
- Neem een zacht gekookte ei per persoon
- Knip 1 groot blad daslook (per ei) in hele kleine stukjes. (of 2, als je van sterke knoflook geur/smaak houdt)
- Bak een paar kastanje champignons in boter, 2 a 3 grote kastanje champignons per persoon.
- Neem wat peper en zout.
- Neem 3 a 4 dikke asperges per persoon.
Neem de gekookte asperges, doe er het ei overheen, daarover de peper en zout. Dan de gebakken champignons en vervolgens de fijngeknipte daslook. Eet smakelijk !
Alle recepten bij elkaar :
- Brandneteltoppen soep.
- Brandneteltoppen stamppot.
- Molsla salade .
- Molsla uit de Provence.
- Melde met tomaat en gember.
- Daslook pesto recept
- Daslook met een eitje
Een fijne zondag gewenst en een hartelijke groet van Tieneke.
Last van hooikoorts ? Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma creme met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer één in kurkuma en curcumine. En hebben de beste kwaliteit tegen de laagste prijs.
Pingback: Wat is daslook ? En wat kun je ermee bereiden ? (Met keukentips en recepten) | De Geneeskrachtige Keuken
Wat een interessant artikel Tieneke, met heel veel plezier gelezen. Ik gebruik alles wat je hier beschrijft ook volop. Van de paardenbloem eet ik ook de bloem en de stengel maar………dat is misschien enkel iets voor heksen?