Peulvruchten tégen de voorjaarsmoeheid en vóór een goede gezondheid (met verfijnde recept combinaties)

Standaard

Het is al weer lente, de winter is voorbij. Wist je dat peulvruchten de ideale fitmakers in de lente zijn ? Vooral in het voorjaar, als men zich wat slap voelt na de lange winter, en we nog even op de eerste verse groente uit de volle grond moeten wachten. Voorjaarsmoeheid ? Peulvruchten. Met deze ‘ophok plicht’ ben ik eens op onderzoek uitgegaan wat je tegen de voorjaars moeheid kunt doen. En kwam tot een verrassend inzicht, peulvruchten zijn goede voedingsmiddelen tegen de ‘geen zin’ van het voorjaar. Hier vind je een goed en informatief artikel over peulvruchten en hun uitwerking in ons lichaam. En, natuurlijk, héérlijke en simpele recepten combinaties erbij 

Wat zijn peulvruchten ? En wáárom zijn ze gezond ? 

peulvruchten

Peulvruchten zijn erg gezond voor ons lichaam, jammer dat we ze zo onderwaarderen. Ze zijn zo lekker !

Peulvruchten zijn alle voedingsmiddelen die in een schil zitten. Verse peulvruchten zijn, bijvoorbeeld,  tuinbonen, sojabonen, snijbonen, sperziebonen en peultjes.

En je hebt ook peulvruchten die niet geheel vers zijn, omdat ze zolang moeten koken, kopen mensen ze graag in blik of glas. Zoals kapucijners, linzen, alle soorten erwten zoals  kikkererwten, witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen en kidneybonen etc.

Wist u dat heel gewone bonen, erwten en linzen supergezond zijn ? Vroeger werd het beschouwd als ‘armelui’s voedsel’. Nu worden ze herontdekt, en terecht. Peulvruchten bevatten grote concentraties sporenelementen, mineralen en vitamines. In het voorjaar kunnen we deze wel gebruiken.

Peulvruchten vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedings patroon, omdat :

 1. Ze bevatten maar een beetje methionine , wat de eiwitproductie afremt. Methionine is eigenlijk een bijzonder aminozuur omdat het het eerste aminozuur is waaruit eiwitten worden opgebouwd. Het is dus eigenlijk het ‘startschot’-aminozuur. Door deze methionine kan de eiwitopbouw niet van start gaan. En een beetje minder eiwitten in het lichaam zorgt ervoor dat mechanismen langer leven. Met andere woorden : minder eiwitproductie zorgt ervoor dat we minder snel dik worden en minder snel verouderen. En er zijn inderdaad wetenschappelijke studies die kunnen aantonen dat muizen die op een methionine arm dieet gezet zijn, langer leven. Iemand die voedsel eet waarin weinig methionine voorkomt, zoals dus in peulvruchten, zal ook minder eiwitten aanmaken, (1) wat het verouderings proces zou kunnen vertragen
 2. Om te beginnen stabiliseren peulvruchten de suikerspiegels in het bloed. En voor mensen met diabetes ; bonen vertragen de vertering van koolhydraten. Diabetici wordt vaak aangeraden een snelle toevoer aan koolhydraten te vermijden. En kunnen dit effect van peulvruchten prima gebruiken, ze kunnen hun bloedsuiker spiegel er beter mee stabiliseren.
 3. Peulvruchten bevatten plantaardige proteïnen, die gezonder zijn dan dierlijke proteïnen. Ook omdat ze (zie bovenstaand) minder zwavelhoudende aminozuren bevatten, in vergelijking met dierlijke proteïnen. Want deze dierlijke zwavelhoudende aminozuren verzuren het bloed. Dit heeft een domino effect, want om deze verzuring tegen te gaan wordt er calcium carbonaat aan onze botten onttrokken. Hierdoor verzwakt ons skelet en neemt de kans op osteoporose (bot ontkalking) toe. Wist u dat er bij mensen die veel dierlijke proteïnen eten de bot kwaliteit per jaar  snel afneemt ? Aanzienlijk sneller als bij mensen die proteïnen van plantaardige oorsprong eten. Voor vrouwen die in de overgang zijn is dit belangrijk nieuws. Deze groep vrouwen verliest sneller botweefsel (2)
 4. Onder andere bevatten peulvruchten veel kalium, en drijven vocht af. Voor mensen die vaak last hebben van opgezwollen benen en/of een hogere bloeddruk is dit goed nieuws.
 5. Ook bevatten peulvruchten veel magnesium. Magnesium houden de spieren en de zenuwen fit. Voor mensen met een hardwerkend druk leven, sporters en managers is dit ook goed nieuws. Magnesium houdt je scherp, en alert. En zorgt ervoor dat je celdelings proces goed verloopt.

Wist u dat peulvruchten de darmen en daarmee het gehele lichaam activeren ? Wist u dat ze daardoor ze ook de opbouw van onze beenderen en ons gehele lichaam ondersteunen ? En dat peulvruchten uw weerstand flink vergroot ?

Peulvruchten en onze darmen

peulvruchten-wind-laten

..Ieder boontje heeft zijn toontje, ieder erwtje zijn concertje..

” De toontjes van de boontjes” zei men vroeger, en liet het even flink waaien vanaf de achterkant. Het zijn de ballaststoffen die ze zo in-populair maakten. Terwijl het supergoed voedsel is voor mensen met trage darmen. Want deze ballaststoffen zetten de darmbacteriën ertoe aan gassen te vormen. En sommige darmen zijn hier niet op voorbereid, en reageren met winderigheid. Dit gaat snel over.

En het fijne is dat deze ballaststoffen de goede darmbacteriën voeden. Zorg er wel voor dat de peulvruchten goed gaar zijn, als u ze eet. En voeg er gewoon wat bonenkruid en/of koriander aan toe. Tegen de winderigheid.

Peulvruchten voor onze botten, stofwisseling en weerstand 

Omdat bonen een hoog calciumgehalte hebben versterken ze ons botstelsel en helpen osteoporose voorkomen. Net als linzen, bevatten ze ook veel Vitamine B6. Het lichaam gebruikt deze vitamine voor de afbouw en omvorming van eiwitten. Peulvruchten bevatten veel eiwitten, en ons lichaam gebruikt de Vitamine B6 om dit ‘pakket eiwitten’ open te maken.

Linzen en erwten hebben een hoog gehalte aan zink, goed voor onze weerstand. En wist u dat mensen met vaak gescheurde mondhoeken de Vitamine B2 uit de peulvruchten missen ? Eet gewoon eens één van de onderstaande recepten, en het is zó over !

Simpele en lekkere combinaties voor recepten met peulvruchten 

Je kunt peulvruchten of bonen heel eenvoudig combineren. Hier komen onderstaand een boel combinaties, en ze zijn allemaal éven lekker. Kijk eerst even of je ze vers kookt omdat je ze van de markt hebt gehaald, uit een blik/pot haalt of gedroogd. In het ene geval moeten ze soms een a twee uur koken (gedroogde tuinbonen). Maar uit glas of blik hooguit 10 minuten.  Dat maakt wel een verschil wanneer je kruiden of specerijen je erbij doet.

 • Ga er maar van uit dat de kruiden er vers overheen geknipt moeten worden. Daarna éven 1 minuutje meebakken met een beetje boter, na het koken, is nóg lekkerder.
 • De harde specerijen zaadjes, zoals kummel, karwij zaad, komijnzaad kunnen vanaf het begin mee gekookt worden.
 • Kaas moet je eerst even raspen, met een grove rasp, en er, na het opdienen in de serveerschaal,  pas overheen doen.

Lekker combinaties :

 1. Neem een pot biologische kapucijners -beetje zout, peper en een eetlepel kokosrasp erover. Schepje sambal erover. Warm maken en dan vers geknipte koriander erover- Jammie !!
 2. Een schepje ‘ras-el-hanout’ of ‘garam-massala’ of een beetje “kerrie poeder” erover en een beetje boter en vers geknipte koriander over de gare peulvruchten is echt superlekker.
 3. Neem een pot doperwtjes, doe er -verse citroen tijm, peper en zout overheen-
 4. Tuinbonen ? zijn heerlijk met één van de volgende specerijen/kruiden : – met citroenmelisse of citroentijm en geraspte citroenschil-, anijs, ciderazijn, kervel, milde kaas, munt, noten, peterselie, salie, citroentijm, tijm, venkel (zaad), waterkers en zeekraal. Meer ? Tuinbonen ? – met Feta kaas of Italiaanse pecorino of Franse romige schapenkaas-
 5. Wat zijn kruiden of specerijen die lekker bij peulvruchten zijn ? : Augurk, azijn, bieslook, citrus vruchten of rasp, dille, dragon, foelie, nootmuskaat, hysop, kerrie poeder, komijn, koriander, kummelzaad (karwij) of poeder, maggiplant (lavas), peterselie, ras-el-hanout, rozemarijn, salie, sereh (citroengras), tijm, tomaat, vijfkruiden poeder en bonekruid. Oh, ja en gerookte paprika poeder is ook heerlijk bij peulvruchten.
 6. Borlotti- of kievits bonen passen goed bij : basilicum, bieslook, bosui, citroenmelisse, citrus(sap), dragon, hysop, komijn, oregano, pittige kaas (pecorino of parmezaan), rozemarijn, salie, tijm, tomaat, verse peper, zeewier
 7. Sperziebonen passen perfect bij de volgende kruiden/specerijen : gekookt met gedroogde tomaat in stukjes geknipt en later feta erbij, basilicum, bieslook, citroen(sap), granaatappel, kerrie, kervel, knoflook, meiraapjes, mierikswortel, mosterd, paddenstoelen, pindasaus, rozemarijn, nootmuskaat, salie, verse tomaat, peper.
 8. Peultjes zijn heerlijk met een van de volgende specerijen/kruiden : amandelen, basilicum, boter, bieslook, bonenkruid, bosui, citroensap, dragon, foelie, geitenkaas, gember, kervel, knoflook, paddenstoelen, pistache nootjes, salie, sesam(olie), tijm, zeewier.
 9. Witte bonen met een sjalotje, peper en zout, en een blikje goede tonijn. Even door elkaar roeren. Een totale delicatesse !

Een bonen-spreuk 

Jaren geleden hadden we voor een weekend een huisje in Duitsland gehuurd. Op de wc hing de volgende spreuk :

..”.. Wenn Ärschel brummt, ist Herzl gesund..” .

We zeggen het nu nog wel eens als we er eens eentje flink laten waaien, en moeten dan allebei lachen. “..Huisje Nummer 7 !!..”..

Meer spreekwoorden met bonen ?

We waren even bezig met de spreekwoorden die we ‘met bonen en erwten kennen’.  Kijk, hier is een hele lijst vol.

 • Moet je nog een peul ? Zeggen ze bij ons in Schin-op-Geul ? (Wim Sonneveld)
 • Ieder moet zijn eigen boontjes doppen.
  Moet voor zichzelf zorgen.
 • Ik ben een boon, als het niet waar is.
  Wordt in scherts gezegd, om de nadruk op een verhaal te leggen.

  peulvruchten-op-houten-lepel

  Heilige boontjes

 • Zijn boontjes op iets te weken leggen.
  Ergens op rekenen.
 • Boontje komt om zijn loontje.
  Verdiende straf.
 • Een heilig boontje.
  Iemand die zich braaf voordoet.
 • Boontjes uit water eten.
  Een eenvoudige maaltijd.
 • Een boontje voor iemand hebben.
  Verliefd zijn.
 • Dat is een boon in een brouwketel.
  Dat stelt niets voor.
 • Daar kan hij zijn boontjes te weet zetten.
  Daar hoeft hij niet op te rekenen.
 • Hij doet voor spek en bonen mee. Hij zit er voor spek en bonen bij.
  Hij doet niet mee. Hij telt niet mee.
 • Ik bid niet veur brune bonen (ik bid niet voor bruine bonen).
  Bartje Bartels is de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries.
 • Hij is het bonennat niet waard.
  Hij is niets waard.
 • Zo stijf als een bonenstaak.
  peulvruchten

  Lekker, als je het even kook met wat kokosmelk in en kerrie poeder

  Erg stijf.

 • Bonen knopen.
  Onbegonnen werk.
 • Ergens geen bonen bij hebben.
  Er niets mee te maken hebben.
 • In de bonen zijn.
  Verward zijn.
 • Hij is in de bonen en plukt erwten.
  Hij is in de war.
 • Honger maakt rauwe bonen zoet.
  Als je erge honger hebt, lust je alles.
 • Een blinde kip / duif vindt ook wel een boon.
  Zelfs een dom en onbekwaam mens doet weleens iets goeds of heeft een meevallertje.
 • Wie peper te veel heeft, die pepert ook zijn bonen.
  Wie veel bezit, kan veel uitgeven.
 • Ieder boontje heeft zijn toontje, ieder erwtje zijn concertje.
  Van bonen en erwten ga je winden laten.
 • Werken is zalig, zeiden de begijnen en ze droegen een bonenstaak met zijn zessen.
  Begijnen zijn niet zo heilig als ze lijken.

Met een vriendelijke groet van Tieneke 🙂

Last van hooikoorts ? Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma creme met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer één in kurkuma en curcumine. En hebben de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bron :

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1474-9726.2005.00152.x
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11124760 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.