Het originele 10 minuten recept voor een échte Panpizza (uit de jaren ’80)

Standaard

Nu alle restaurants dicht zijn, en de pizzeria’s óók, kún je toch zin hebben in een lekkere pizza ! Natuurlijk kun je een pizza ophalen of laten bezorgen. Maar waar wij wonen heb je een dergelijke luxe niet écht. Of de pizza komt koud aan. Of ze kunnen het adres en huis niet vinden. Ook altijd leuk. En een héle pizza zelf maken ? Wel leuk om te doen, maar je bent er wel de hele middag mee bezig. In de jaren ’80 hadden ze op de tv een reclame over oud brood. En dat je dat oude brood niet wég mocht gooien. Want je kon er iets geweldigs mee maken ! Het heet  een PANPIZZA. Hier komt een leuk artikel over een oude techniek. Namelijk het maken van een pizza in een pan. Snel, lekker, milieu bewust en in 10 minuten klaar. Oude recepten, nieuw ontdekt. Kijk, dát moeten we hebben

Wat is eigenlijk een Panpizza ? 

Dat is een pizza die je in een grote koekenpan bakt. Met 4 plakjes oud brood, waar je de korstjes vanaf hebt gesneden. En, die vier broodjes-zonder-korstje tegen elkaar aan hebt gelegd. Weten jullie ? Ik ben zo’n recepten bewaarder, en toen ik eens een héél oud plakboek pakte, stond daar het ‘jaren 80 PANPIZZA’ recept in. Uit een of ander stokoud tijdschrift. Uit 1975. Vroeger stond ik voor de klas, en had soms geen zin om voor mezelf alleen te koken, Dus had ik een plakboek met ‘snel-snel-en-niet-ongezond’ recepten verzameld. Mijn favoriet was ??? Panpizza !

Ik heb op het internet gekeken, maar dit soort dingen vind je er niet meer. Waarom niet ? Panpizza maak je van oud brood. En niet van gekocht deeg. En ook niet van een gebakken pannenkoek. dat was niet de bedoeling. Zo’n Panpizza is ook in 10 minuten klaar. En hoeft niet in de oven. Maar in de pan.

Het recept van de enige échte jaren ’80 Panpizza

panpizza

Panpizza van één broodje kan ook,..

Ja, je kunt er werkelijk alles op doen. Je hoeft er écht niets voor te kopen. Plakje kaas, laagje tomaten puree uit een mini-blikje, gesneden verse tomaatjes, en de rest. Champignons natuurlijk. Toen at ik nog vlees, dus een plakje salami of zo. En wat paprika snippers en een paar olijfjes en kappertjes. Het was heel simpel. Ik had eens een ‘meeneem Pizza menukaart’ van onze pizzeria mee genomen. Voor de inspiratie voor mijn eigen panpizza.

Natuurlijk kun je ook éérst pannenkoeken gaan bakken, en die als bodem gebruiken. Maar dat was niet de bedoeling. De bedoeling was om geen brood weg te gooien, en er snel en simpel wat lekkers mee te maken. Wat niet ongezond was. En goed voor het milieu. Alhoewel dat indertijd geen overweging was. Dat je een paar centen uitspaarde, dat was wél een overweging.

Nâ, genoeg gepraat !  Hier komt het recept :

Nodig per persoon :

 • 1 grote koekenpan per persoon.
  En daar doe je een klein beetje olijfolie in. Niet meer als één eetlepel ! Even door de pan vegen. Je wilt een lekkere pizza, en geen soppig broodje. Want olie verdampt niet.
 • Je moet erbij blijven staan. Anders gaat dit niet goed.

En dan neem je dit : Per Persoon : 

 1.  Neem nu 4 gelijke plakjes brood (volkoren, wit, zuurdesem oid maakt niet uit), daar snij je de korstjes vanaf. Nu doe je een beetje gewone boter aan BEIDE kanten van het broodje, en leg ze in de pan. Liever geen margarine. Nu heb je een vierkant pizza-broodje. Van 4 gesneden plakjes brood. In één grote koekenpan per persoon.
 2. Dan smeer je een béétje tomatenpuree op de 4 broodjes
 3. Dan leg je er een paar plakjes héél dun gesneden verse tomaat op de broodjes
 4. Dan strooi je er wat droge Italiaanse kruiden op (verse kruiden kan natuurlijk ook altijd, maar hoeft)
 5. En daarna wat je wilt : heel dunne plakjes champignon of een paar dun gesneden olijven of kappertjes of plakjes ham of worst of een beetje vis-uit-blik, Paprika, verse blaadjes basilicum. Héle dunne plakjes ui. Platgedrukte of fijngesnipperde knoflook. Gorgonzola.
 6. Etc,.. Beetje zout en peper
 7. En afdekken met 1 a 2 gewone ‘Nederlandse’ plakjes kaas.                                                      verse-basilicum

! Maar wat luxeres, zoals brie of mozzarella kan ook.

!!Niet teveel dingen erop leggen die nat zijn, dan wordt het een soppig broodje.

Of laat het deksel niet de hele tijd op de pan liggen. Dan kan de condens niet weg.

 • Dit maak je klaar IN één van je pannen. Je kunt het er namelijk niet in stukken uit halen.
 • Want anders vallen die 4 broodjes uit elkaar. En wordt het een kliederboel.
 • Verhit een kookplaat (of zet het gas aan) Niet te heet.  Gewoon bijna láág.
 • Deksel er éérst op, en later er hálf op.
 • Zet de hittebron NIET te hoog, je panpizza’s  mogen niet verbranden aan de onderkant.
 • En daar komt langzaam je panpizza aan
 • Omdraaien gaat niet, dus dat hoeft ook niet. Maar dat doen ze in de Pizzeria óók niet

Blijf er wel even bij, want ze moeten een béétje knapperig zijn, maar mogen niet verbranden aan de onderkant.

 • Als de champignons zacht zijn en de tomaat ook en de kaas ook, dan is het wel klaar.
 • Nu schuif je de hele panpizza op IN ÉÉN KEER op een groot bord, en ‘smakelijke eten’ .

Het is niet zo zout en vet als een pizzeria-pizza. Je ligt niet ‘uit te buiken’ op de bank. Je kunt het ook van verse groente dunne plakjes maken, creatief mag je zelf zijn,.. Het is veel ‘frisser en knapperiger en verser’ als van de pizzeria. Dit vond ik een  lekkere pizza-zonder-schuldgevoel.

En in 10 minuutjes klaar.

Eet smakelijk.

Met een hartelijke groet van Tieneke 

Zoekt u de beste curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de NR 1 specialist in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Want u krijgt 90 capsules per zending, in plaats van het in Nederland gebruikelijke 60 capsules. Dat scheelt 30% in de prijs ! Oftewel u krijgt 50% méér capsules. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Pingback: Wat is eigenlijk gezond eten ? (8 tips om gezonder te gaan eten) | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.