De kleur van fruit verraadt haar werking in ons lichaam (leuk om te lezen!)

Standaard

Waarom is fruit gezond ? Er zijn nu zovele soorten heerlijk gekleurd fruit in de winkels uitgestald.  Dát het gezond is weten we wel. Maar waarom het gezond is ? Veel soorten fruit zijn nu in het seizoen verkrijgbaar.  Wat doet fruit precies voor je gezondheid ?  Hoe werkt het uit in je lichaam?  Ook de kleur van fruit heeft een uitwerking. Hier vind je een leuk en boeiend artikel over heerlijk en gezond fruit. Met alles wat u over fruit wilt weten. 

Gezond fruit

gekleurd-fruit

Wist je dat de kleur van fruit ook een uitwerking heeft ?

Wist je dat aardbeien je weerstand een flinke oppeper kunnen geven ? Aardbeien bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel.  Bovendien zijn ze zeer rijk aan foliumzuur, deze stof voorkomt bloedarmoede. Bovendien bevatten aardbeien veel minder calorieën dan ander fruit.

Abrikozen zorgen voor gezonde anti-oxidanten, ze bevatten 25 x zoveel beta-caroteen dan ander fruit. Betacaroteen werkt als een zonnebrandcreme van binnenuit. Het helpt de huid te beschermen tegen de schadelijke uitwerking van zonlicht. En in het lichaam zelf wordt het omgezet in vitamine A, die vitamine hebben we nodig om goed te kunnen zien.

Bessen laten de bloeddruk zakken, dus een ideaal natuurlijk middel tegen een te hoge bloeddruk. Dit doen alle bessen, maar rode aalbessen bevatten ook nog extra veel kalium. Deze stof werkt bloeddruk verlagend. Als je twee ons bessen per dag zou eten zou je al 1/10e gedeelte van je bloeddruk medicatie binnen hebben. Bovendien zijn blauwe bessen zeer goed voor soepele bloedvaten én voor het geheugen.

Als je sterke botten wilt houden, eet dan bramen.  Het beste kun je deze toch wel in de winkel kopen, want wilde bramen zijn een potentiële bron van lintwormen. Dat komt via de uitwerpselen van vossen. Toch kun je ze wel goed gebruiken om jam van te maken. Ook bevatten bramen anthocyanen en veel mineralen. Ze zijn van alle fruitsoorten het rijkst aan calcium, magnesium en ijzer. Goed voor de botten, spieren en bloed. Ook hebben ze een hoog vitamine E gehalte.

Frambozen hebben unieke anti-oxidanten in zich, je kunt wel zeggen dat het de “kaviaar” is onder de fruitsoorten. Teer, lekker, duur maar exquise van smaak . En nectarines beschermen je ogen tegen macula-degeneratie. Wortelen en abrikozen zijn ook goed voor je ogen, nectarines echter het beste. De werkzame stoffen heten luteïne en zeaxanthine, perfect om je ogen goed te houden.  Mocht je deze ziekte al hebben, eet nectarines. Het vertraagd de achteruitgang van het zicht.

Perziken zijn goed voor van alles en nog wat. Het is een soort poldermodel onder het fruit.

Pruimen helpen je cholesterol verlagen. En pruimen spannen de kroon wat voedingsvezels betreft.  Wist je dat 10 pruimen beter als laxeermiddel helpen, dan welk laxeermiddel dan ook ?

Er zijn meer dingen leuk om te weten, namelijk dat de kleur van het fruit een duidelijke “handleiding” geeft voor de werking ervan. Wist je dat ? Hier komen ze :

Groen fruit is goed voor de bloedvaten 

fruit-appel

Een appel is een ‘gezondheids bommetje’ voor de bloedvaten

Groen fruit zoals kiwi’s, en groene appelen zitten vol met gezonde stoffen voor soepele bloedvaten.

Kiwi helpt tegen het dichtslibben van de bloedvaten en het bloed dun te houden wordt door artsen soms aangeraden om regelmatig een aspirientje te eten. Maar dit is al een beetje achterhaald, onderzoek wijst duidelijk uit dat er een beter en meer natuurlijk alternatief bestaat. Een natuurlijk alternatief met hetzelfde bloedverdunnende effect. Twee a drie kiwi’s per dag eten.   Welke stof in kiwi’s dit nou teweegbrengt is niet nog niet duidelijk.

Groene appels zijn ook supergezond. In appels, zoals de felgroene Granny Smith, zit veel quercitine. Dit is een zeer sterke anti-oxidant. Deze soort fruit kan onze cellen beschermen tegen vrije radicalen. De huidige gangbare opvatting is dat je op deze manier hart- en vaatziekten kunt uitstellen. Ook kan het zo beschermen tegen kanker. Wist je dat één appel  dezelfde anti-oxidant uitwerking heeft als 1500 mg vitamine C ?

Dat zou dus betekenen dat je hier maar liefst 25 sinaasappelen voor zou moeten eten. Quercitine  lijkt bovendien goed te werken voor onze bloedvaten. Hoe hoger de inname van deze anti-oxidant, hoe lager het cholesterol gehalte.  En, dus, hoe kleiner de kans op hart- en vaatziekten. Zo blijkt uit een Fins en Japans onderzoek.

Oranje fruit is goed voor je ogen 

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom nectarines, abrikozen en perziken zo mooi oranje zijn? De stof beta caroteen is hiervoor de verantwoordelijke.  Dit is dezelfde stof die in wortelen, sinaasappels en mandarijnen voorkomt.  In deze superlekker-sappige vruchten zijn ook 2 andere stoffen zeer gezond.  Ze heten luteïne en zeaxanthine. Ja, oranje zomerfruit is goed voor je ogen.

Nectarines bevatten ook veel luteïne en zeaxanthine. Als je een nectarine opeet, gaat een gedeelte van deze gezonde stof naar je ogen. Ze vormen daar een soort “inwendige zonnebril” , en beschermen het netvlies tegen de schadelijke inwerking van uv- straling.  Op deze manier helpt deze fruitsoort de veroudering van het netvlies voorkomen.

En ook zijn er zelfs aanwijzingen dat ze beschermen tegen ouderdomsblindheid ofwel maculadegeneratie.  Dit is een oogziekte waarbij het centrum van het netvlies (de macula) afsterft. Één op de tien 80-plussers heeft deze ongeneeslijke oogaandoening. Hoeveel nectarines moet je dan daartegen eten ?  Om je tegen deze ziekte te beschermen ? Jammer genoeg is dit onderzoek nog niet afgerond.

Abrikozen bevatten van al het fruit veruit het  meeste van deze natuurlijke oranje kleurstof beta caroteen. Ruim 25 x meer dan de gemiddelde vrucht.

Ons lichaam is in staat om dat beta-caroteen om te zetten in vitamine A. En maakt daaruit weer een stof die heel belangrijk is voor het zien van licht en donker.  Je kunt dus stellen dat beta-caroteen helpt om nachtblindheid te voorkomen. En als de zomer voorbij is ? En er geen verse abrikozen meer zijn ? Neem dan gerust gedroogde abrikozen.

Want beta-caroteen zit er nog steeds in. Maar met de vitamines is dit een andere zaak, want die zul je in gedroogd fruit amper kunnen vinden.  Oh,.. en gedroogde abrikozen bevatten ook veel ijzer, dat is goed voor je bloed.

Vuurrood fruit is goed voor alles. 

Voor onze vogels is rood fruit onweerstaanbaar. Aardbeien, frambozen en kersen. De vogels hebben groot gelijk, rood fruit is een weldaad voor je lichaam. Zelfs als gezichtsmasker zijn kersen superfruit.  Er zit niet alleen veel vitamine C in, maar ook zogenoemde ellagittannine en lycopeen. Lycopeen is de kleurstof die tomaten en granaatappel en meloen zo mooi rood kleurt Dit is een zeer gezonde stof.

aardbei-bramen-frambozen-zijn-gezondWatermeloen ?  De rode kleurstof lycopeen wordt altijd in een adem genoemd met tomaten. Maar in watermeloen zit een kwart méér lycopeen. En dat is veruit het meeste van alle vruchten. Vooral mannen kunnen daar hun voordeel mee doen, want lycopeen zou wel eens cruciaal kunnen zijn bij de bescherming tegen prostaatkanker. Daarom geeft granaatappel ook een goede beschermingskans. Maar ook watermeloen heeft deze stof in ruime mate. Het is ook nog eens ideaal bij warm weer, want één flinke portie watermeloen bevat evenveel vocht als een glas frisse drank. Maar het helpt beter tegen de dorst, omdat er veel minder suiker in zit.

Kersen ? Wist u dat je eigenlijk de gedroogde steeltjes van kersen heel goed tegen opgezette benen kunnen werken ?  Eet de kersen lekker op, er zit veel vitamine A in. En droog dan de steeltjes, doe ze in een potje. Neem een eetlepel gedroogde kersensteeltjes op een halve liter water. Knip de steeltjes in kleine stukjes en doe deze in het kokende water. Laat dit dan 15 tot 20 minuten even trekken. Giet het daarna door een theezeefje. En neem een dag voor het opdrinken. Neem dus af en toe een kop thee van dit mengsel.

Er is een onderzoek geweest, waaruit bleek dat deze steeltjes een natuurlijke stof bezitten die de nieren een beetje harder laten werken. En zo het vocht uit je weefsel halen.  Is het niet geweldig dat onze oudere medemens dit allemaal wist ? Al is het ook kennis van lang geleden.

Aardbeien ? Lycopeen zult U niet in aardbeien vinden, terwijl te toch rood zijn. Maar aardbeien zijn ware vitamine C bommetjes. Er zit  meer vitamine C in als bijvoorbeeld in sinaasappelen. Om helemaal precies te zijn : in 100 gram sinaasappel zit 49 mg vitamine C, en in 100 gram aardbeien 60 mg.

Vitamine C is belangrijk om je weerstand op peil te houden, en voor de genezing van wonden. Wat niet veel mensen weten is dat Vitamine C de huid stevig houdt. Het is namelijk nodig voor de vorming van collageen, het bindweefsel wat de huid de stevigheid geeft. Bij het klimmen der jaren wordt er steeds minder collageen aangemaakt, zodat de huid slapper wordt en gaat hangen. En ook zonlicht is een beruchte sloper van bindweefsel. Maar gelukkig zijn er juist ’s zomers volop aardbeien te koop.

Frambozen zijn ongekend gezond, zo stellen de onderzoekers van de Wageningen Universiteit. Er zit een stof in die verder eigenlijk alleen maar in geneeskrachtige kruiden voorkomt. Het heet ellagitannine.  Dezelfde stof die ook de granaatappel zo gezond voor ons lichaam maakt. Aan deze stof worden kankerremmende effecten toegeschreven. Al is dat alleen nog maar in het laboratorium aangetoond.

Paars fruit voor een jeugdig lichaam en een jonge geest. 

Bosbessen, bramen, zwarte bessen en pruimen, ze staan rond van de natuurlijke blauw-paarse kleurstoffen. Deze kleurstoffen heten anthocyanen.  Aan deze kleurstoffen zijn geweldige effecten toegeschreven. Eet veel paars fruit, hoe meer je eet,. hoe meer het anthocyanen gehalte in je lichaam toe neemt.

pruimen-voor-de-stoelgang

Pruimen zijn goed voor de stoelgang

Bosbessen danken hun diep-paarse kleur aan de flinke hoeveelheid anthocyanen.  Na ruim onderzoek blijkt dat deze stof een gunstige invloed heeft op onze hersenen en het op het geheugen. Bij dieronderzoek blijkt dat anthocyanen vrij snel in de hersenen terechtkomen, precies in het gebied van het geheugen en leervermogen. En hoe hoger het gehalte daar is, des te slimmer de diertjes waren en bleven ook tijdens het ouder worden.  Dit is goed voor ons allemaal.

Pruimen ? Misschien zou je het niet achter deze paarse vrucht zoeken, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat pruimen een heel erg sterke anti-oxidatieve werking hebben. Misschien wel de sterkste van alle vruchten die we kennen.  Dat is dus een goede en sterke vrucht, want anti-oxidanten beschermen ons lichaam tegen ziekten. Geen verse pruimen meer te koop ? Gedroogde pruimen en pruimenjam zijn ook goede bronnen van de anti-oxidanten.

Geel fruit helpt mee voor een goede bloeddruk. 

Geel is de kleur voor de bloeddruk.  Waarom ? Omdat geel fruit een bestanddeel bevat dat  kalium heet. Het is een mineraal . De echte ‘kalium-koninkjes’ zijn gele honing-meloenen en bananen . Hoge bloeddruk ? Honing-meloen kan prima helpen. Geel fruit is hierin de expert.

Een egale gele schil  en zacht geel vruchtvlees , dat is het kenmerk van de de honing-meloen. Want deze meloen is een uitstekende bron van kalium : een honing meloen bevat bijna 2 x zoveel  kalium als het gemiddelde fruit.  Kalium verlaagt de bloeddruk, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En is goed, en gezond voor je .

Bananen bevatten niet alleen veel kalium, maar ook veel vitamine B6.  Sterker nog, het is van alle soorten fruit EN groenten de rijkste bron van deze vitamine.  B6 is veelzijdig en werkt samen met deze kalium. Beide stoffen spelen een belangrijke rol bij ons tastgevoel. Dit 5e zintuig wordt gevormd door zenuwuiteinden die eindigen in de huid. Ze vangen prikkels van buitenaf op.  Je kunt ermee voelen of iets heet, koud, ruw,  scherp, zacht , glad of wat dan ook is. Je tastgevoel is hiermee verbonden.

Of de zon schijnt en warm aanvoelt, of dat sneeuw koud is.  Een zachte aanraking of iets scherps kunnen  voelen is hier de belangrijkste factor. Zowel kalium alsmede vitamine B6 zijn nodig om deze zenuwprikkels via de zenuwbanen door te geven aan de hersenen.  Nou zou ik wel graag willen opmerken dat deze vitamine B6 en Kalium in veel voedingsmiddelen zitten. Heel erg snel zal een tekort niet optreden. Tenzij je haast nooit fruit eet. En als je een “sinaasappel-banaan-appel”  mens bent, geen enkel probleem.

Fruit is gezond, maar moet ik dit nu allemaal gaan eten ? 

Wat, in de regel, wordt aangeraden is van iedere kleur elke dag iets eten.  Flink variëren met kleuren is het beste.  Elke kleur, zoals je hebt gelezen,  bevat weer een andere unieke supergezonde stof.  We eten eigenlijk het meeste rood, oranje , geel en en groen. Paars is het minst gegeten fruit. Nu weet je dat iedere kleur zijn eigen gezonde eigenschappen heeft.

Waarom zou ik fruit gaan eten ? Omdat iedereen wel graag oud wil worden, maar het niet zíjn.  En dat hoeft ook niet zo snel te gaan,  als je gezond eet, beweegt en goed slaapt.  En vooral véél lachen, want dat is ook gezond.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

Volgende »

  1. Pingback: Waarom is kleurrijk voedsel gezond ? | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Hallo Tieneke,

    ik wil even zeggen dat ik altijd geniet van je kleurige informatieve nieuwsbrieven. DANK JE WEL XXX

    Conny

    ________________________________

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.