Een ayurvedisch gezichtspunt over wát te doen bij milde Corona klachten

Standaard

Wij zijn lid van een grote ayurvedische informatie organisatie. Dat is niet gratis, maar we vinden het waardevol. De informatie is goed gedocumenteerd, to the point en uitgebreid. Over Corona is er ayurvedisch veel geschreven. Het blijkt dat er meerdere soorten Corona Virussen zijn. Op de informatie van het RIVM staat te lezen dat de belangrijkste klachten, die vaak voorkomen bij het Corona virus,  koorts (38 graden of hoger), droge hoest, moeheid, ophoesten slijm en benauwdheid zijn. De meeste mensen (80%) hebben verkoudheidsklachten zoals een neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, spierpijn, lichte hoest en verhoging. Sommige mensen kunnen (tijdelijk) minder ruiken en proeven. Dit komt overigens ook wel voor bij andere verkoudheidsvirussen. Ook heeft een enkele patiënt met Corona last van diarree. De Ayurveda heeft ook een duidelijk antwoord op ‘wat te doen bij milde corona klachten’. Als je flink hoest en geen eten lust. Maar ook niet doodziek bent. Hier vindt u een artikel over de ayurveda en haar natuurlijke tips bij milde corona klachten. 

Ayurveda en milde Corona klachten

milde-corona-klachten

Milde corona klachten en ayurveda

Ja, al maanden zijn we in de ban van het corona virus. Wekenlang werd het dodencijfer dagelijks op radio en tv vermeld, waarmee een diepe angst werd gezaaid. Maar als je de cijfers van het RIVM leest, blijkt dat 80% van het aantal mensen, dat door corona virus besmet wordt, helemaal niet op de IT belandt. Maar gewoon met een kop thee en een warm dekentje op de bank.

Over de levensgevaarlijke zieke patiënten, op de intensive care,  gaan we het in dit korte artikel niet hebben. Wél over de 80% mensen die geïnfecteerd werden met het Corona virus, en thuis zijn. Zich niet lekker voelen en ook niet weten wat nu te doen.

Het Corona virus vanuit een ayurvedisch gezichtspunt 

Het Coronavirus vermenigvuldigt zich voornamelijk in de keelholte en de bovenste luchtwegen. Het veroorzaakt meestal een droge hoest, koorts, kortademigheid, vermoeidheid en spierpijn.  Hoofdpijn en pijn in het lichaam, af en toe diarree, keelpijn of loopneus.

Vanuit ayurvedisch oogpunt leidt infectie tot een toename van Vata (“lucht energie”) en een blokkade van de keel energie.  TCM-artsen hebben coronaviruspatiënten onderzocht en vonden bijna altijd dikke witte tongplaque,  die op Ayurvedische afvalstoffen in het lichaam wijzen. Koorts is het gevolg van afvalstoffen in ons lichaams plasma en een verstopping van de zweterige kanalen.

Wat kun je zelf bij milde corona klachten doen ?

 • De luchtwegen verzorgen, beschermen en vrij houden. Stomen met verse tijm is een goed middel. 

Maak een bak met warm (Niet gloeiend héét !) water en doe daar een flinke eetlepel verse tijmtakjes in, en 1 a 2 flinke eetlepels keltisch (of ander) zeezout. Dit in verband met de mineralen. Doe een handdoek over je hoofd. Adem de stoom van verse tijm in warm water met  zeezout in, gedurende tien tot vijftien minuten per dag. Neem, om de paar uren, ook 1 volle beker met gemberthee.

 • Vermijd nieuwe afvalstoffen en verminder de oude afvalstoffen, door goed en gezond te eten.
stomen-met-verse-tijm

Maak een bak met heet/warm water, tijm en zeezout. Doe een handdoek over je hoofd en adem de warme stoom van tijm en zeezout in. Goed voor de longen, volgens de ayurveda

De allereerste regel, wat werd geadviseerd,  is : eet géén witte suiker. Schrap het 100% van je lijst. Witte suiker jaagt ontstekingen aan, en is beslist niet gezond. (4, 5 en 6)En hier ligt bij corona één van de problemen.  Kokosbloesemsuiker, jaggery, bruine suiker is beter. Vermijd vette, koude en zware gerechten, yoghurt en kaasproducten, kant-en-klaarmaaltijden en verminder alcohol tot een minimum. Qua voeding is het belangrijk dat je eten zo vers mogelijk is. Vermijdt het gebruik van magnetron eten, fastfood en kant-en-klaar maaltijden. Eet geen diervoeding, zoals slachtafval etc.

Een zoete smaak helpt bij het opbouwen van energie zoals dadels, melk, ghee, amandelen en  advocado. Veel mensen geven aan dat zij gezond eten, omdat zij bv biologisch eten, weinig snoepen en weinig vet eten. Hier draait het niet alleen om. Het gaat erom dat je datgene eet wat bij je constitutie past en bij je verteringscapaciteit. Alleen dan kan er een optimale vertering plaatsvinden waardoor je lichaam in staat is de juiste voedingsstoffen op te nemen, waardoor uiteindelijk je immuniteit versterkt wordt. Een ayurvedisch arts kan dit, desgewenst,  voor je uitzoeken.

 • Versterk en regel de spijsvertering beter, eet veel vezels en verse voeding

De beste preventie tegen infectie is onze gezonde en individueel heilzame levensstijl, die leidt tot een sterk immuunsysteem. Besteed aandacht aan dagelijks warme en vers bereide vegetarische gerechten met veel groenten, zoet en rijp fruit, volle granen, peulvruchten, gezonde vetten (ghee, olijfolie, walnootolie) en veel kruiden. Lust je geen eten en heb je helemaal geen trek ? Eet dan warme havermoutpap met noten en vruchten. Drink warm water en gemberthee.

 • Voed je energie om je immuunsysteem te versterken, dit doe je door goede voeding en een goede ochtend routine
 1. Er zijn ook  ayurvedische middelen die de mate van ziek worden van het corona virus zouden kunnen verminderen. En een mogelijk verloop van de ziekte kunnen verzachten te maken. Dit staat op de voorgrond in Ayurveda.
 2. De ayurvedische top 6-voedingsmiddelen voor het versterken van het immuunsysteem zijn gember, mierikswortel, chili, knoflook, kurkuma en limoen. Voeg ze zo dagelijks mogelijk toe aan je voeding.
 3. In de Ayurvedische ochtendroutine moet je eerst een glas heet water (60 °) drinken en je tong vrijmaken van witte plaque.
 4. Voer dagelijks een oilpulling van tien minuten uit met sesamolie, ghee of andere ayurvedische oliemengsels.
 5. Maak je neus schoon met zout water en doe een paar druppels gouden sesamolie of ghee in elk neusgat, op een wattipje, en draai zachtjes even rond.
 • Ayurvedische voedingssupplementen worden al 2000 jaar gebruikt om het immuunsysteem en de luchtwegen te versterken.

 

 • Amalaki (of Triphala) voor immuunversterking
 • Kurkuma om infectie te bestrijden
 • Ashwagandha voor immuunversterking
 • Vasaka om de ademhaling te vergemakkelijken

 

 • Zouden we de corona crisis als een kans kunnen gebruiken, kunnen we zelf iets gaan veranderen voor onszelf ? 

Moeten wij onze levensstijl veranderen omdat onze gezondheid eigenlijk geen vanzelfsprekendheid is ? Moeten we erop gaan letten dat we steeds minder diervoeder moeten eten ? Is het verstandig om terug te gaan naar de kernwaarden van een mens, en niet alleen als mens takenlijsten af te werken ? Is het leven in harmonie met de natuur en haar ritmes niet veel beter voor ons ? Moeten we de natuur, haar planten en dieren meer respecteren en beschermen ?

Is het verstandig om weer méér met buren, families en vrienden samen te zijn en samen te doen ? Zouden we elkaar niet méér kunnen respecteren en steunen ? Waar we voorheen vijandigheid vonden, zouden we dit kunnen omdraaien in samen zijn en samen doen ? Kunnen we een einde maken aan de wereldwijde armoede, honger en onderdrukking ? Heeft globalisering écht alleen en uitsluitend betrekking op economische belangen ?

Iedere kleine stap is waardevol en is er één !

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule)  Scheelt toch mooi weer even 50% ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7177084/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7095418/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2876924/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6046027/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26376619/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4336865/

 

Volgende »

 1. Ik zou graag weten of er al iets is tegen hoge bloeddruk. Bij de chemische medicijnen zijn de bijverschijnselen vreselijk en niet echt vol te houden. Terwijl je weet dat te hoge bloeddruk zeer gevaarlijk is. Wil je eigenlijk niet meer beginnen aan die medicijnen. Zo slecht ervaar ik ze. Het komt bij mij in de familie voor. Vandaar mijn vraag.
  Groetjes Leni

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.