Lachen is gezond, maar waaróm ?

Standaard

Er is niets méér bevrijdend als een gierende lachbui. Een lachbui waar je pijn in je zij van krijgt en het bijna in je broek doet. Waar je hikkend op de grond ligt. Een lachbui waar je bijna niet meer mee op kunt houden. Dit voelt geweldig, het voelt goed in de longen en je wordt er blij van. Hoe kan dit ? En kan dit ook ‘zomaar’, zonder grapjes ? Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam, als je een poos totaal slap van het lachen over de stoel hebt gehangen. Hier vind je een leuk artikel over het gezonde aspect van lachen.

Lachen is gezond, maar waaróm ? 

kinderen-lachen

Kinderen lachen 10 maal méér en gemakkelijker dan volwassenen,..

We volgen regelmatig meditatie cursussen, op één van de vele cursussen zat ik naast een grote en brede Amerikaanse mevrouw. En als ze begon te lachen,…. Dan hing de hele zaal binnen 5 minuten hikkend van het lachen op de grond. Waarom ? Gewoon, het was “een aanstekelijke lach”. Zo kon je het zeker noemen. Oh, wat een geweldig mens. Iedereen hield van haar gulle en bulderende lach. We hebben eens een lachbui van haar opgenomen, en als je zin hebt in lachen, dan zet je een lachbui van haar op. Het is echt aanstekelijk.

Wist je dat een volwassen mens gemiddeld 13 keer per dag lacht ? Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen tien keer meer lachen dan volwassenen. Ergens, in het volwassen worden,  zijn we het lachen vergeten,…

Eens flink lachen ? Wat gebeurt er dan eigenlijk in ons lichaam ? Het zit zo : Ons zuurstof niveau en zuurstof gehalte in het bloed is, door de diepe in- en uit- ademingen bij het lachen,  met enorme sprongen gestegen, en dat voelt héérlijk aan. dit hoge zuurstofniveau maakt namelijk de lichaamscellen schoon. Dit gaat automatisch door het hoge zuurstof gehalte, ons lichaam is hier blij mee. (1)

Lachen ontspant. Een gezonde levenshouding leidt ook tot een goed gevoel voor humor, zonder direct te vervallen in sexgrapjes en onderbroekenlol. Lachen schudt de problemen los en relativeert ze. (3). En het versterkt ons immuunsysteem (4).

Wat is het verschil tussen lachen en huilen ?

Je ademhaling is het verschil. Als je lacht, gaat je adem naar buiten. “Háháhá” is elke keer een luchtstoot naar buiten toe. Je maakt je longen, tot in de diepste longpunten schoon. Je gooit de oude rommel en lucht eruit, je voelt dat ook. En zuigt iedere keer als je lacht met diepe teugen frisse nieuwe lucht in de longen. Vooral de diepste longpunten krijgen weinig nieuwe zuurstof, omdat we meestal met de bovenste long gedeelte ademen. En daar verzamelt zich de meeste stof en luchtvervuiling. Met lachen worden de hele longen schóón gemaakt, alles wordt eens flink uitgeveegd.

Als je huilt, gaat de adem naar binnen. hÎe-hÎe-hÎe, van het huilen, is een inademing, naar binnen toe. Je maakt je longen niet schoon. Huilen is het tegenovergestelde van lachen, qua ademen. Je ademt ín en niet uit.

Er was eens,…

Er was eens een journalist, hij heette N. Cousins.  Hij heeft zijn eigen leven gered, in de jaren ’70, door te lachen. Deze meneer Cousins was ziek. Hij had éérst een gewrichtsaandoening aan de wervelkolom.  En kreeg later een ernstige hartaandoening. De artsen hadden hem opgegeven, maar beide keren heeft deze man zichzelf, tegen de verwachting van de artsen in,  genezen door te lachen. Hij heeft zichzelf behandeld met een lach-therapie. (2)

Hoe ? Hij had allemaal oude slapsticks verzameld, en keek ze dagelijks. Ikzelf moet zeggen dat ik ook, jarenlang, kasten vol met oude slapsticks films heb verzameld. Van Laurel en Hardy tot geheel onbekende oude zwart/wit films. De totale kolderieke humor is ongeëvenaard leuk. Ik snap dat die man gierend van het lachen over de stoel heeft gehangen. Het ís ook leuk !

Deze man bleek zich los te kunnen maken van zijn ziekte en werkelijk te lachen. En het onverwachte gebeurde, na een kwartier totaal ontspannen lachen had hij 2 uren lang geen pijn in de gewrichten en in de rug. Uiteindelijk herstelde hij grotendeels. En hij werd een sterk pleitbezorger voor de aandacht voor de invloed van ziekte op emoties. Hij stimuleerde de aandacht van de wetenschap voor de rol van humor en lachen bij het behoud of herstel van gezondheid. Dit onderzoek is er geweest, en er is geconstateerd dat :

 • Door het lachen verbetert de werking van je immuunsysteem, je weerstand wordt er sterker door. Aangetoond is dat de zogenaamde Natural Killercellen, die virussen en foute cellen opruimen, in activiteit toenemen. Je immuunsysteem komt beter in balans waardoor allerlei klachten kunnen afnemen.
 • Door het lachen verbetert je fysieke reactie op stress. Je stressbestendigheid neemt toe. Dat komt omdat je bijnieren sterker worden. De bijnieren zijn jouw stressklieren. Lachen is een natuurlijke ontspanning.
 • Door lachen vermindert pijn. Dat komt omdat bij lachen zogenaamde endorfinen in de hersenen vrijkomen.
 • Door lachen verbrand je nogal wat calorieën. Als je 10 minuten per dag lacht, verbrand je al gauw zeventig kcal en 10 minuten lachen per dag is niet zoveel. Een uur lachen, per dag, verbrandt twee maal zoveel kcal als een uur fietsen en evenveel als een uur zwemmen. Ja, lachen is hard werken.

Humor in de dierenwereld

Men zegt dat lachen een unieke menselijke ervaring en eigenschap is. Men zegt dat humor in de dierenwereld niet voor komt. Men zegt dat dieren geen gevoel voor humor hebben en niet kunnen lachen. En derhalve zal het leven van een dier verschrikkelijk saai moeten zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Mijn persoonlijke mening is, dat het afhankelijk is van de intelligentie van een dier. Op de onderstaande clip ligt een gorilla schééf van het lachen om een malle goocheltruc. Dat is leuk om te zien. En dat deze gorilla lacht, dat valt niet te betwisten.

Ja, zeker kunnen mensen sneller en gemakkelijker lachen doordat we de humor kunnen begrijpen. Gevoel voor humor is een teken van hoge intelligentie. Iedereen kan zijn hogere intelligentie op veel manieren gebruiken. Maar lachen is een van de betere.

Lachen maakt je mooier en aantrekkelijker

Lachen is niet alleen gezond, het maakt je ook aantrekkelijker. Het is wetenschappelijk aangetoond dat lachende mensen aantrekkelijker gevonden worden. Eigenlijk is dat ook wel logisch, iemand kan nog zo mooi zijn, maar als deze persoon met een chagrijnig gezicht en een ontevreden trek om de mond de wereld in kijkt, zullen er weinig mensen zijn die er teruglachen. Maar als je zelf met een vriendelijke glimlach over de markt gaat, dan lacht bijna iedereen wel terug. Ik heb dit zelf ervaren. Een glimlach nodigt uit tot een praatje.

Maar kun je ook om jezelf lachen ?

Er is een Amerikaans gezegde ‘laugh at yourself first, before anyone else can’ . Als je ook om jezelf kan lachen, heeft dat als extra voordeel dat je jezelf minder serieus neemt. En daardoor alle problemen die je hebt, direct afzwakken. Het leven wordt er gewoon lichter door, als je jezelf wat meer kunt relativeren. En niet alles bloedserieus neemt.

Wist je dat iemand die kan blijven lachen, óók als die persoon ziek is, en daardoor zijn eigen gezondheidsproblemen kan relativeren, de meeste kans op herstel heeft ? Hoe dit kan ? Het voorkomt dat je jezelf volledig gaat identificeren met de ziekte. Het voorkomt dat je jezelf gaat identificeren met de ziekte.

Want als je zegt ‘ik heb dit nou eenmaal en ik kom er nooit meer vanaf’ dan leg je jezelf helemaal vast. En eigenlijk klopt dat niet, want niets blijft altijd gelijk. Alles verandert, wijzelf ook. Humor relativeert en maakt los wat vast lijkt te zitten.

Vorig jaar waren we in Zuid Italië, in de buurt van Gallipoli, een klein stadje aan de zee. De zon scheen en in het midden van het stadje was een marktpleintje met bankjes. Onder de bomen. Er zaten een paar heel oude mannetjes op de bankjes. En ze hadden de grootste lol om  elkaar. Lachen en lachen en grapjes en lachen. Zo kun je wel oud worden, ze hadden nog flinke pret in hun leven.

Ik kan niet lachen, ik ben geen lolbroek

Er zijn veel mensen die niet kunnen lachen. Want ze zijn geen lolbroek. Begrijpelijk. Maar wist je dat er een oeroude ayurvedische techniek bestaat, die óók (op de manier van lachen, dus een stevige uit-ademing en in-ademing) je longen schoon maakt ? In Juni 1996 zijn mijn man en ik naar een cursus gegaan en hebben toen deze techniek geleerd. Het kost je ongeveer 10 minuten per dag om je longen goed schóón te krijgen, en het gevoel ná deze oefening is geweldig. Je lichaam prikkelt van de nieuwe en frisse zuurstof, en je voelt je als nieuw.

Het heet “ Sudarshan Kriya”, en deze originele Sudarshan Kriya kun je leren bij de Art-of-Living. Het is een simpele en moderne, veilige en betrouwbare techniek. Kan niks mee mis gaan.  In  Amerika is onderzoek naar deze gezondheids effecten van deze Sudarshan Kriya gedaan. En deze waren verbluffend. Ja, we zoeken onze bril, terwijl die op ons hoofd staat. (5) .

Stress, angst en depressie ? 

Het is een perfecte techniek voor mensen met stress, angst en depressies (6). iemand die depressief is en kan lachen, is niet meer depressief. Met de Sudarshan Kriya kan dit. Niet direct het lachen zélf, maar dezelfde ademhaling van het lachen heeft een enorm effect. Je kunt het in een paar uurtjes leren, simpel en eenvoudig. En zeer doeltreffend !

Eigenlijk een gek idee, dat je je huis wél schoon maakt, maar je longen niet. Hiernaast, aan de rechterkant staat een link naar de “Art of Living-Community”. Klik dáár maar op, en bij de “Art-of-Living zoekfunctie” : typ je”Sudarshan Kriya”. En je hebt gevonden wat je zoekt. Misschien wat voor jullie ? Het is gewoon een tip. Niet meer en niet minder. Voor sommige mensen is dit wél wat, voor anderen gewoon níet.

Met een hartelijke groet van Tieneke,

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2249748/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2762283/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1375238/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2686627/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573542/ 
 6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15750381/ 

Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule)  Scheelt toch mooi weer even 50% ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Zin in even lachen ? Oude zwart/wit slapsticks blijven leuk !

Volgende »

 1. Hallo Tineke, wat heerlijk die slapsticks, ik kan ze nog herinneren uit mijn jeugd. Op zondagmiddag voor een kwartje naar het gymlokaal van school, waar de films getoond werden. Het lachen voelde toen al als een vrolijke ervaring.
  Dank je wel voor de herinnering van toen, maar nu ook weer heerlijk om naar te kijken.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.