Ayurvedische middelen tegen muggen en muggensteken (met tips, recepten en ideeën)

Standaard

Er is niets zo erg als ’s nachts een mug in je slaapkamer. Je hoort het beestje op afstand al. Als het zoemt, kun je niet slapen, maar als het stil is ben je bang om gestoken te worden. Dus slaap je ook niet. Of als je ’s avonds lekker even buiten zit, en helemaal plat geprikt wordt door de muggen, knutjes of andere prikkende insecten. Kun je zelf iets tegen je”aantrekkelijkheid voor muggen” doen ? Er zijn steeds minder insecten, dus doodslaan is tegenwoordig geen optie meer. De oude ayurvedische kennis geeft veel informatie over het vermijden van muggensteken, en wat je kunt doen als je gestoken bent. Hier vind je een goed informatief artikel over het vermijden van muggensteken en andere insecten steken. Met vele tips, recepten en ideeën.  

Muggensteken vermijden.

muggen-steken

Muggen steken zijn erg vervelend, zeker als het flink jeukt ! Wat kun je doen ? 

Een van onze buurkinderen zat werkelijk onder de muggenbulten. Ze zag er niet uit ! Zelfs haar ene oog zat dicht van een enorme muggenbult. Ik was vorig jaar op het ayurvedische centrum in Duitsland, en heb met een van de artsen over natuurlijke remedies tegen muggen gepraat. Er is heel veel zelf aan te doen. Zonder dat je jezelf onder de anti muggenolie-vol-vergif wilt smeren. Dit was voor mij een aanleiding tot dit nieuwe artikel.

De bloedzuigende of stekende plaaggeesten, zijn ieder jaar weer een plaag. Zeker als er stilstaand water in de buurt is.  Ze houden van een warme , vochtige omgeving. En gezien vanuit een Ayurvedisch gezichtspunt worden ze door de “zoetheidsgraad in het bloed van hun slachtoffer” aangetrokken.  Bittere stoffen zijn een gruwel voor muggen.

Veel soorten vliegende insecten houden van zoet. De wespen zijn dol op frisdrank en andere gesuikerde voedingsmiddelen, de bijen met hun honing. De ‘gewone’ vliegen, die zich ook graag in de keuken bevinden, ruimen in de natuur veel dode dieren op.  Ook dode dieren ruiken ietwat zoetig. Het is het zoete dat ze  aantrekt. Dit is ook zo met steekmuggen, het zoete in je lichaam trekt ze als een magneet naar je toe. Vooral ’s nachts.

Wat is precies een muggenbeet ?

Een muggenbeet ontstaat wanneer vrouwelijke steekmuggen hun scherpe zuigsnuit door je opperhuid prikken en zo een gaatje in je huid maken om er bloed uit te zuigen. Het bloed hebben zij nodig om eitjes te kunnen leggen. Deze eitjes leggen zij gebieden waar veel water is (of waar het heel vochtig is zoals moerassen ). Vandaar dat er veel muggen voorkomen in de buurt van open water. Als ze je  steken, spuiten ze een in hun speeksel voorkomend spul in je lichaam dat het stollen van het bloed voorkomt. Het speeksel bevat lichaamsvreemde eiwitten die door je lichaam worden gezien als gif. De aanwezige zenuwen raken geïrriteerd, geven een alarmsignaal af en de jeuk begint.   En hiermee is de ellende begonnen.

Vooral als je ’s avonds buiten zit kan het een regelrechte plaag zijn. Sommige steken zijn niet zonder gevaar, ziekten zoals dengue en malaria vinden hier hun oorsprong.

Wat is een goed anti-muggen middel ?

Alle chemische muggenwerende middelen zijn vergif. Zeker is het zo dat je, op een lange avondwandeling langs het water, soms niets anders kunt als je goed insmeren. Of als je op vakantie naar de tropen gaat. De meeste anti-muggen middelen zijn extreem bitter, zoals gezegd muggen houden van zoet, maar hebben een gruwelijke hekel aan de smaak “bitter” . Daardoor blijven ze ver bij je uit de buurt. Echter in die muggen werende middelen zitten vaak ook nog andere zware gifstoffen, je huid “eet” dit er ook bij op.  Bijvoorbeeld “DEET” is een zenuw verlammend middel. Het is dus eigenlijk een keuze uit twee kwaden. Rode jeukbulten of gif. “DEET” is voor kleine kinderen en zwangere vrouwen niet ongevaarlijk. Maar een natuurlijk middel als ‘NEEM’ is geheel natuurlijk en ongevaarlijk. Ook voor kinderen.

Wat zegt de ayurveda over natuurlijke middelen tegen muggen ? 

kurkuma-en-neem-tegen-muggenbultjes

Kurkuma poeder en neem poeder een goede combinatie tegen jeukbultjes van muggensteken. Beetje water erbij en roeren. En op de muggen bult smeren. 

Toch zijn er ook andere oplossingen, zei me een van de artsen. Bijvoorbeeld je voeding veranderen. Eet bijvoorbeeld, 14 dagen voordat je vakantie begint anders. Zeker als je op vakantie gaat naar een muggenrijk gebied, zoals in de buurt van water. Of neem ‘neem‘ capsules met een “bittere smaak”.

Als je je lichaam wat meer ‘bitter’ kunt laten smaken, heb je aanzienlijk minder last van muggensteken. Neemolie is in India, en over de gehele wereld, een veel gebruikt volledig insectenwerend middel. Neem is bitter. Bittere planten zoals Neem capsules (Azadirachta indica),  kurkuma( Curcuma longa) . Deze kun je kopen in tablet of capsule vorm.  Het bevat een natuurlijk bijzonder bestanddeel dat insecten weert.

Wrijf de verdunde neem olie (verdun pure neemolie altijd 1 : 10 met andere bittere olie bv olijfolie) op je blote huid, voordat je gaat slapen of naar buiten gaat in een ‘muggen rijk’ gebied. Of eet deze neem-capsules regelmatig en daarna zijn er weinig muggen die jou nog “lekker” vinden.  Je huid begint een licht bittere smaak aan te nemen en je hebt minder last van die plaaggeesten. Het enig nadeel is dat neem niet lekker ruikt.

Ook is het een idee om je parfum aan te passen, het natuurlijke bittere  aroma van kruidnagel, kamfer of lavendel jaagt ze ook weg.  En als er iets of iemand in de buurt is die mug-lekkerder ruikt als jij, heb je weinig last. Verminder drastisch het gebruik van suiker, zoetmiddelen, frisdranken en enkelvoudige koolhydraten.  Deze zitten in gepolijste witte rijst, in pasta’s, en in zetmeelrijke voeding. Broodjes en andere meelproducten. IJs, patat enz.  Ons lichaam zet zetmeel om in suikers.

Natuurlijke afweer tegen muggen ? Eet bittere groenten !

Bestaat er een natuurlijke bescherming tegen muggen ? Ja, bittere groenten eten helpt ook. Dit zijn tuinbonen, aubergine, spruitjes, rode sla, andijvie, radijsjes, bloemkool en broccoli.  Maar ook witlof, knolselderij, selderij stengels. Lange bittere Surinaamse meloen, rucola sla en artisjokken zijn bittere groenten. Groene tomaten, olijven en olijfolie zijn ook bitter. Bitter fruit is er niet zoveel. De grapefruit en de limoen zijn bitter van aard.

Als je een van de groenten uit deze rij regelmatig eet, én een of twee kurkuma capsules neemt ben je al een heel eind voor mugvrije nachten.  En als je geen parfum gebruikt, zul je binnen de kortste keren merken dat de muggen en/of wespen je niet meer zo graag mogen. En je met rust laten.

Ayurvedische remedies, tips en/of recepten voor als je toch geprikt bent ? 

Neemolie is een middel dat afdoende tegen muggen is. Maar als je toch geprikt bent, zijn er wel recepten en remedies die goed helpen tegen de jeuk en tegen de rode bultjes. Hier komen er een paar :

 • Koriander. Drink zo snel mogelijk, nadat je gestoken of gebeten bent, koriandersap. Doe een handjevol korianderblaadjes met ongeveer 1/3 e kop water in een blender ; meng grondig en zeef het mengsel. Drink het sap. Neem daarna ook 3 x daags twee theelepels. Breng de pulp aan op de plaats van de beet of steek in je huid. Hierdoor zullen de jeuk, het brandende gevoel en de bulten of uitslag, die na de beet zijn gekomen, onmiddellijk minder worden.
 • Kokosnoot as. Zie je bij de supermarkt een bakje met stukjes verse kokosnoot ? Neem het mee en droog het. De kokosnoot as is een oeroude
  Kokosas-tegen-jeukende-muggenbulten

  Een klein stukje witte kokos brandt als was. Een zeer goede remedie tegen jeukende muggen bulten

  remedie tegen de jeuk en ergernis van een flinke muggen beet. Neem een stukje gedroogde witte kokosnoot, en hou er een vlammetje bij. Het zal gaan branden als was. Laat het ongeveer een centimeter verbranden en blaas het vuurtje uit.

  Er zal wat rook ontstaan, en als de rook verdwijnt, zal er een teerachtig zwart residu overblijven. Breng dit ter onmiddellijke verlichting rechtstreeks op de beet aan. Waarom dit werkt ? Omdat kokosnoot een goede bron van zowel anti-histaminica alsook van natuurlijke steroïden is. Je zou hetzelfde ook kunnen doen met de as van een stukje verbrande kokosnoot schil.

 • Neem olie of neem pasta. Je kunt ook neem olie of neem pasta op de plaats van de beet aanbrengen. Neem is tegengif voor de meeste insecten vergiften. Om een pasta te maken, neem je wat neempoeder en meng dit met een beetje water. Breng de pasta op de huid aan, laat het 15 a 20 minuten zitten en was het af. Voor de neemolie kun je beter geen pure neem olie gebruiken. Doe een paar druppeltjes neemolie in een eierdopje sesam olie (of olijfolie) 1 : 10 is een goede verhouding.
 • Kurkuma. Je kunt van kurkuma een genezende pasta tegen muggenbultjes maken. Het kan op verschillende manieren :  kurkuma poeder met sandelhout. Half om half gemengd en wat water erbij zodat het tot pasta wordt. Maar kurkuma poeder met neem poeder is ook een prima remedie. Meng het ook half-om-half met water. En smeer de pasta op de beet of steek. Kurkuma zalf is ook een prima remedie. Evenals een drupje kurkuma olie.
 • Bananenschil. Aan de binnenkant van een bananenschil zit een stofje die helpt tegen de jeuk van een muggenbeet. Open de banaan voorzichtig. Eet de banaan lekker op en smeer het binnenste zachte schil op de muggenbeet.
 • Citroen sap. Gestoken door een mug ? Snij een plakje van een verse citroen en doe dit op de muggenbeet. Even een lang verbandgaasje erover en laat het maar een half uurtje zitten. Een probaat middel.
 • Zout. Veel mensen raden allerlei zoutachtige middeltjes aan tegen de jeuk van een muggenbeet. Waarom? Met een scrub van iets zoutigs, droog je de muggenbult uit. Wil je het proberen, maak dan eerst de huid waar de muggenbeet zit even nat. Pak vervolgens wat keukenzout en leg het erop! Laat het op de huid indrogen, en de jeuk is weg.

Nog méér tips ? 

 • Tandpasta. Toen ik vroeger nog voor de klas stond, gebeurde het regelmatig dat één van de kinderen werd gestoken door een wesp. Een dikke laag tandpasta werkte goed. Hetzelfde geldt voor een muggenbeet. De steek of beet geeft ‘zuur’af. Tandpasta is een basische pasta. Dus dat heft elkaar op. Helpt prima.
 • Aspirine. Mijn zus werd werkelijk lék geprikt door de muggen, ’s nachts. Als ze weer beneden kwam zaten haar ogen soms helemaal dicht van de muggensteken en haar handen en polsen waren opgezet en dik. En jeuken dat het deed ! Mijn oma pakte dan een paar aspirientjes, drukte ze fijn in een klein kopje met een eetlepel water. En smeerde deze pasta op de muggenbultjes. Het jeuken was snel weg en de bulten zakten weer af.

Vele mugvrije nachten en gezellige buiten-zit avonden gewenst ! 

Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule)  Scheelt toch mooi weer even 50% ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.