Men leest zo enorm veel over gezonde voeding. Maar wat is nou precies gezonde voeding ? En wat kun je per dag het beste eten, om een gevarieerd voedingspatroon te hebben. Mijn persoonlijke mening is dat we eigenlijk allemaal wel aanvoelen wat gezonde voeding is. Ook weten we dat alles, wat van natuurlijke oorsprong of uit de eigen tuin komt, gezonder is. Maar wat moet je nou precies per dag eten ? Geen wonder dat iemand ‘door de bomen het bos niet meer ziet’. Hier komen 10 tips voor elke dag. Een informatief artikel over gezonde voeding, gewoon voor elke dag.

Gezonde voeding houdt ons helemaal in balans.
Gezonde voeding heeft een paar grondregels.
Deze eenvoudige regels helpen u om gezond te eten. Dit geldt voor mensen die niet ziek zijn en/of een speciaal dieet volgen. Deze mensen krijgen soms van een diëtist andere adviezen. Toch wil ik graag opmerken dat goede voeding een enorme uitwerking op ons lichaam heeft.
Zo wordt duidelijk dat een tekort aan Vitamine B en zink mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van de pijnlijke aften in de mond. Van zink is bekend dat we het nodig hebben voor gezonde slijmvliezen.
Als je in de stress zit, is het eerste wat hierop reageert het zink niveau in ons lichaam. En laat dit nu een van de bekendste triggers voor aften zijn.
Zo zit ons lichaam prachtig in elkaar, en bij gezonde voeding kan ons lichaam weer als een geoliede machientje draaien. Maar wat is precies gezonde voeding ?
En is het moeilijk om gezond te eten ? Nou, nee, eigenlijk helemaal niet. Hier een paar simpele en gezonde “eetregels” :
-
5 Stuks groenten en fruit per dag
Hierbij telt alles mee. Ook de verse sinaasappel sap ’s morgens, de kiwi of appel als tussendoortje en de augurken of tomaat op het brood. Groenten zoals broccoli, spruitjes, venkel of paprika bevatten veel mineralen en vitaminen, maar ook peulvruchten en paddenstoelen hebben veel te bieden. Als je er een gewoonte van maakt om vaak andere soorten verse groenten te kiezen hebt u een goed wapen tegen alle welvaartsziekten in de handen.
-
3 Keer per dag een beetje graan
Dit is een goed advies, maar we bedoelen er niet mee dat je erg veel graan moet gaan eten. “s Morgens een volkoren broodje en tussendoor een rijstwafeltje of een volkoren beschuitje. ’s Avonds een gevarieerde keuze aan groente met een beetje noedels, pasta of een ander (volkoren)graan product is goed. Een mens heeft nou eenmaal wat koolhydraten nodig, deze houden je geestelijk en lichamelijk fit. En zijn goed voor je hersenfunctie.
-
60 a 70 Gram vet per dag is voldoende
Eigenlijk heb je helemaal geen ‘vetarme dieet producten’ nodig. Een scheutje olijfolie, een stukje roomboter en wat volle room is prima per dag. Heel gezond voor je is walnoten olie. Het lichaam heeft zijn vetzuren gewoon nodig, dit is om er belangrijke hormonen uit te maken. Vaak zit hier het gevaar ook niet in, deze zit eerder in vet vlees , vette worst en in vette snacks. (1 kroket staat voor 70 gram vet).
Als je deze kunt minderen zullen de weegschaal en de cholesterol waarden het bewijs zijn dat het werkt.
-
2 Keer per dag wat rauwkost
Per dag een appeltje, een beetje rauwkost of een paar stukjes selderij met een yoghurt-dipsausje is lekker. Een banaan. Het is vaak een kwestie van gewoonte. Het zijn de fitmakers. En simpeler als dit kan haast niet. Uit de koelkast pakken, even afwassen en klaar. Ook gefermenteerde producten ernaast zijn uitstekend. Bij een fermentatie proces zorgen bacteriën, schimmels en gisten voor het omzetten van stoffen van samenstelling verandert. En onze darmen zijn daar weer blij mee.
Wist je dat een klein bakje met wat gewone biologische zuurkool een zeer gezond hapje is ? Haal een schepje uit het pak zuurkool. Spoel het af en eet het bij het een maaltijd.
-
Beetje minder vlees en/of vis doet goed, maar je eiwitten moet je wel binnen krijgen
Twee vismaaltijden per week zijn voor onze gezondheid ruim voldoende, en zee vis is de beste keuze. Door deze keuze krijgt u waardevolle vetzuren en de noodzakelijke jodiumzouten voor uw schildklier binnen. Vis is vaak duurder dan vlees, maar dat heft elkaar weer op als je eens per week een dagje vleesloos eet. Je eiwitten moet je wél binnen krijgen, dus een gebakken eitje met wat gebakken champignons erdoor is een goed idee.
Vis is óók goed voor ons lichaam. Maar wat is gezonde vis ? Je kunt het grofweg zó stellen, hoe groter de vis, hoe meer gifstoffen. Hoe kleiner de vis, hoe minder gifstoffen. Sardientjes zijn dus gezonder als kabeljauw. En een broodje zoute haring op zijn tijd is ook gezonder als een broodje shoarma.De standaard aanbeveling is dat een volwassen persoon dagelijks 0,8 gram eiwitten per kilogram gewicht nodig heeft. Dit komt neer op: 56 gram eiwitten per dag voor een gemiddelde volwassen man van 70 kilo. 46 Gram eiwitten per dag voor een gemiddelde volwassen vrouw van 57.5 kilo.
-
Gebruik wat meer jodiumzout
Bijna iedere Nederlander heeft een tekort aan jodium. En het is bewezen dat zout niet zo slecht voor ons lichaam is als suiker. Dus de keuze voor jodiumzout is een redelijk goede keuze. Hier snijdt het mes aan twee kanten tegelijk. Eventueel kun je bij de bakker en slager vragen naar producten met jodiumzout. Want steeds meer aanbieders schakelen wel over op zout met jodium. Of neem een jodium supplement, als je geen jodium zout wilt eten.
-
1 Maal per dag een melkproduct
Water drinken is gezond
De verhalen dat melk niet zo gezond is als altijd werd beweerd, kent iedereen wel. Echter iets van calcium hebben we voor onze botten nodig. De meeste calcium vindt men trouwens in sesamzaad. Echter in melkproducten zit ook redelijk wat calcium.
Een goede keuze hierbij is yoghurt, kefir of wei. Dus gewoon een broodje met kaas is nog niet zo’n gekke keuze. Of een broodje met tahin (Tahin is sesamzaad pasta, puur goed voor je botten)
-
Drink veel water
Als je er een gewoonte van kunt maken om veel kruidenthee of gewoon water te drinken is dat een gezonde zaak. Gewone zwarte thee en koffie tellen niet mee, want ze werken ‘uitdrogend’ . En wat zeker niet mee telt is alcohol, alcohol verbruikt water als dit wordt afgebroken.
Vandaar de dorst na een “nat” avondje uit. Minstens anderhalve liter water per dag is een algemeen advies.
-
Diepvries eten is snel klaar
Haast, haast en een druk dagelijks programma is wat veel mensen herkennen. Dan vinden we de cafetaria en de diepvriespizza een uitkomst. Of de diepvries magnetronmaaltijd. Maar dat bedoel ik niet. Gewone diepgevroren groente is een betere keuze. Deze bevatten nog vrij veel waardevolle stoffen en is zeker een beter idee dan de ‘pizzafoon’. En vaak ook nog veel sneller.
Groenten uit een glazen pot zijn ook een beter alternatief. Een omeletje met spinazie-met-feta erin gerold en een paar gebakken krieltjes uit de diepvries ? Simpel en beter.
-
Af en toe een extraatje ?
Naar mijn persoonlijke mening hoeft alles niet altijd zo ‘strak aangetrokken’ zijn. Dan is er geen lol meer aan, vind ik. Dikke plakken cake en big size zakken chips, die zie ik nooit staan en neem het gewoon nooit mee als ik boodschappen ga doen. Maar eens een chocolaatje, eens een plakje cake of een zakje noten. Een donkere reep chocolade met sinaasappel smaak. Dat lust ik wel graag en trakteer me er ook op.
Met een vriendelijke groet van Tieneke.
Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in veel kurkuma producten. En u krijgt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare Nederlandse aantal’ van 60 capsules. (600 mg per capsule) Scheelt toch mooi weer even 50% !
Pingback: Eten in je ééntje (met goede tips) | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Wat is eigenlijk gezond eten ? (8 tips om gezonder te gaan eten) | De Geneeskrachtige Keuken
Wat inspirerend weer, Tieneke! De meeste dingen die je hier schrijft, weet ik wel, maar het is goed om ze op een rijtje te zien, en de manier waarop je schrijft, is zo lichtvoetig. En uitnodigend. Dank je wel! groet, Liesbeth