Alles over Palmkool of Cavolo Nero (met 5 heerlijke recepten)

Standaard

Boerenkool kent iedereen wel. Maar de boerenkool heeft ook een heel chique zusje, ze heet Palmkool of Cavolo Nero. Dit betekent ‘zwarte kool’. En ze komt uit Italië. Het is eigenlijk een wintergroente, maar als je er écht zomerse gerechten mee wilt maken ? Geen probleem, mogelijkheden genoeg. Palmkool heeft veel gezonde voedingsstoffen. Alleen is het soms wat moeilijk te vinden, de meeste natuurvoedingswinkels of marktkramen hebben deze kool wel te koop. Hier vindt je een leuk informatief artikel over Palmkool, oftewel Cavolo Nero

Wat is Palmkool of Cavolo Nero ? Waar koop je dat ?

cavolo nero foto1

Cavolo Nero bladeren, met de eerste nachtvorst erover

Soms vindt je deze groente bij AH of de JUMBO. Maar de meeste kans heb je bij een natuurvoedingswinkel.

Toen we de vorige week op de markt liepen, naar onze vaste Biologische kraam, lag er een hele bak met Cavolo Nero. Kopen !! Daar verzin ik wel een paar lekkere recepten mee. We hebben direct een pond gekocht, dat was een flink zak vol.

 

Ik vind het altijd spannend om iets bijzonders in huis te hebben. Gelukkig is het ’s nachts nog flink koud, dus kan de cavolo nero buiten, in de afgesloten emmer,  liggen. Als de koolbladeren een beetje bevriezen, dan wordt het alleen maar lekkerder.

Soms vindt je deze groente bij AH of de JUMBO. Maar de meeste kans heb je bij een natuurvoedingswinkel. Koop gerust een paar bladen, ze zijn erg gezond en je kunt er spannende gerechten mee maken.

Waar komt de Palmkool eigenlijk vandaan ? 

Cabbage white caterpillars feeding on the leaf of cavalo nero plant

Rupsen zijn ook gek op Cavolo Nero, alleen je ziet ze sneller.

Uit Italië. Om precies te zijn uit Toscane. Uit het Middellandse zee gebied. Het is een prachtige plant, en lijkt een beetje op een kleine palmboom. Vandaar de naam. De koolbladeren groeien, net als bij een palmboom, een beetje van de stengel áf. De kleur is mooi héél donkergroen. Vandaar ook de naam ‘Cavolo Nero’ of zwarte kool. het is veel gladder dan de boerenkool. En daarom ook minder ‘zanderig’. Een nadeel van de verse boerenkool is het gekrulde blad. Daar zit vaak veel zand tussen. En rupsen lusten ook graag boerenkool, dus zitten er ook regelmatig tussen. Evenals slakken.

Met Cavolo Nero heb je dit zand niet, het blad is kleiner en gladder. Alhoewel slakken en rupsen ook gek zijn op Cavolo Nero, alles hebben ze péch. Je ziet ze sneller !

Waarom is Cavolo Nero gezond ?

Eigenlijk is de hele familie Kruisbloemigen gezond voor ons. Zoals broccoli, bloemkool en alle koolsoorten : zuurkool, groene kool, spitskool, boerenkool, rode kool, spruitjes en cavolo nero. Of de palmkool

Ja, we vinden kool soms niet zo bijzonder lekker. En als je kool gekookt hebt, dan ruikt het soms sterk ‘naar kool’ in huis. Maar toch is het een aanzienlijke gezonde groente, vanwege haar basische karakter. Een kool als Cavolo Nero is zeer rijk aan vitamientjes en heeft (gemiddeld per gekookte portie) slechts 16 Kcal. Goed voor de lijn, dus !

En het zijn vooral de groene koolsoorten, zoals cavolo nero, die rijk zijn aan Vitamine C en Vitamine  K. Bovendien zit er ook een aanzienlijke hoeveelheid Vitamine E en kalium in. Verder levert palmkool bêta caroteen, vezels, foliumzuur en Vitamine B1.

cavolo nero

Cavolo Nero of Palmkool

Een van de belangrijkste redenen om regelmatig eens kool te eten is wel dat kool waarschijnlijk allerlei goede stoffen bevat die bescherming zouden bieden tegen kanker. Wetenschappelijke onderzoeken in Japan en de Verenigde Staten leggen mogelijk een relatie tussen het regelmatig eten van kool en de beperkende groei van darmpoliepen. Deze kunnen zich tot kwaadaardige tumoren ontwikkelen. Dit is een zeer goede eigenschap van kool. (1)

Tenslotte staat er ook geschreven dat donker groene kool de stofwisseling van oestrogeen bij vrouwen versnelt. Dit zou kunnen betekenen dat de groene koolsoorten bescherming zouden kunnen bieden tegen hormoonafhankelijke vormen van kanker. Zoals borstkanker en baarmoeder (hals)kanker.

Hoe bewaar je cavolo nero het beste ?

Cavolo Nero wordt vaak verkocht als bloemen, in bossen. Palmkool heeft mooie, iets kleinere wuivende bladeren. Ze worden lekkerder als er een keertje een nachtvorst over is gegaan, en ze een keertje bevroren zijn geweest. Eist je dat cavolo nero bladeren lekkerder en zachter worden als je ze een even inwrijft met wat zout en azijn. Vooral als je ze in en salade serveert ? Rauw is immers het gezondste. Maar ook erg lekker, cavolo nero is een ‘chique’ soort verfijndeKeukendoek, keukenpapier, rol kool.

Zoek altijd de donkerste en gaafste bladeren uit, als je cavolo nero koopt. Koop ze met zo weinig mogelijk géél verkleuringen en geen gaten erin. Die komen van slakken of rupsen. Gele verkleuringen erin, bijv aan de uiteinden of slappe stelen betekent dat het al oude palmkool is, en te lang heeft gelegen.

Als je het hebt gekocht dan was je thuis de cavolo nero even, maak de bladeren goed droog. En bewaar het, losjes verpakt, in de groenten la van de koelkast. Het beste rol je alle bladeren even tegelijk in een stuk keukenpapier of in een schone theedoek. NIET in krantenpapier, de inkt is giftig.

Heb je het niet opgegeten ? Of nog wat over ? Vries het dan op tijd in, vóórdat ze geel worden.

Wanneer is palmkool het gezondst om te eten ?

Als je het NIET te lang kookt ! Rauw dus, maar dat smaakt niet zo lekker. Daarom voeg ik straks even een cavolo nero pesto toe. Die is onnavolgbaar gezond en lekker !

Heeft véél groene kool eten dan geen nadelen ?

Jazeker wel.

 • Je leest op het internet dat kool zou helpen tegen maagzweren omdat het de stof ‘S-Methyl-Methionine’ bevat. Dit zou de genezing van zweren kunnen bevorderen. En de maagpijn verlichten. Maar dan zou je 8 dagen lang 1 hele liter koolsap moeten drinken om een resultaat te bereiken.
 • En als je té veel koolsap drinkt of kool eet, kan dat de opname van ijzer hinderen, en dit kan weer tot bloedarmoede leiden.
 • Ook niet onbelangrijk, kool kan winderigheid veroorzaken. Zeker belangrijk als je de volgende dag véél mensen moet zien. Toch ?

Als je al deze informatie zo eens rustig leest, dan is het een voldongen feit dat verse, frisse en zuivere voeding het gezondst voor een mens is om te eten. Al de diepvries maaltijden, magnetronmaaltijden, kant en klaar maaltijden enz komen bij ons ook niet over de drempel. Mijn persoonlijke mening is al bijna 50 jaren lang dezelfde spreuk van Hippocrates : : ‘…voeding is je medicijn, en je medicijn is je voeding…’

Waar smaakt Cavolo Nero lekker mee ?

Wat erg goed bij de cavolo nero past zijn :

 • Appelcider azijn
 • Boter
 • Chilipoeder
 • Honing
 • Knoflook
 • Sojasaus
 • Laurier
 • Cayennepeper
 • Kümmel of karwij zaadjes (al dan niet gemalen)Boerenkool, Lacinato, Lacinato Boerenkool, Dino Boerenkool
 • Gewone aardappel
 • Zoete aardappel

Recepten met Cavolo Nero

En dan komt nu het gezondste gedeelte van het hele verhaal : De recepten !

 1. Cavolo Nero Pesto
 2. Cavolo Nero soep
 3. Cavolo Nero chips met azijn en zout
 4. Cavolo Nero, gesmoord in tomaat
 5. Pittige Cavolo Nero met kerrie en Indiase Naan

Met een hartelijke groet van Tieneke, en eet smakelijk ! 

Bronnen :

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardigezuivere producten. Zij zijn gewoon de beste als het over kurkuma gaat ! De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.