Hier komt een super recept. Paddenstoelen zijn erg gezond, maar je kunt ze beter niet rauw eten. Een paddenstoel is het vruchtlichaam, dat wordt gemaakt door schimmels. Ze groeien nogal snel en worden ook in Nederland gekweekt. Hun hoedje geeft ze een beetje een uiterlijk van een paraplu. De meeste paddenstoelen groeien op afstervend hout. Sommige mensen plukken ze in de natuur, maar daar moet je wel van weten welke soort het is. Om ongelukken te voorkomen. Meestal worden paddenstoelen tot de groenten gerekend, maar dat zijn ze niet. Hier vind je een heerlijke paddenstoelen-met-kokos stoofschotel. Het is een gemakkelijk recept een héél erg lekker !
Waarom zijn paddenstoelen gezond ?

Shii Take groeit aan een boom
De eigenlijke wetenschappelijke naam van de paddenstoel is ‘funghi’. Je kunt ze beter niet rauw opeten. Alle paddenstoelen moeten, voor je ze eet, altijd worden verhit. Er zit een stof in die “agaritine” heet, die kun je beter niet binnen krijgen.
Je kunt ze bakken, stomen, frituren of koken. En stoven kan natuurlijk ook. Of in de oven bereiden.
In de winkel kun je ze vers kopen, maar ook gedroogd. De verse hebben de meeste waarde voor je gezondheid.
De gedroogde paddenstoelen hebben dat ook maar minder. Laat de gedroogde paddenstoelen als tijd een paar uurtjes weken in warm water, zo worden ze zachter van structuur.
Hoewel de aanwezige eiwitten in paddenstoelen variëren van 3 tot 5 %, zijn alle aminozuren aanwezig. Hierdoor zijn paddenstoelen interessant voor vegetariërs. Een paddenstoel bevat echter géén Vitamine B12 en géén ijzer, dit maakt het geen goede vervanger voor vlees.
Het is geen wondervoedsel, zoals je soms kunt lezen. Maar er zijn wel veel paddenstoelen die gunstige effecten hebben op lichamelijke functies. Zoals het feit dat ze goed zijn voor onze hersenen (pruikzwammen), goed voor ons immuunsysteem (Shii Take) en ze helpen je ontspannen aan het einde van een drukke dag (MaiTake of Eikhaas en de Chaga Paddenstoel). Champignons zijn rijk aan polysachariden, die bijdraagt aan de versterking en behoud van je celstructuur. Dit is essentieel voor een gezond immuunsysteem. En wist je dat deze zelfde polysachariden aanvullend lijken te werken bij de conventionele behandelingen tegen kanker ? Dit is doordat de effectiviteit van een chemokuur en bestraling te verbeteren. En de bijwerkingen zoals vermoeidheid, ‘hersenmist’ en misselijkheid te verminderen. (1)
De heerlijke en gezonde paddenstoelen met kokos stoofschotel
Bedenk ook éérst wat je erbij wilt eten. Gekookte rijst met een salade ? Of een ‘naan brood’ ? Of macaroni ? Of rijstnoedels ? Of gewoon groente ? Ik heb gekozen voor rijstnoedels. Een uitgebreide salade en 2 soorten groenten. En een “Butter Naan brood” Omdat ik geen zin had om die nog helemaal vers te maken, heb ik er 2 bij de Appie Heijn gekocht. Boter erover en in de oven, voor 4 minuutjes.
Je hebt nodig voor 3 a 4 personen :
Nou moet ik er wel éérlijk bij zeggen dat wij álles met ons tweetjes hebben opgegeten.
Maar nu éérst het recept van de paddenstoelen met kokos stoofschotel .
- Een flinke duim gember ( in dobbeltjes gesneden)
- 1/2e stengel struikselderij ( mini schijfjes gesneden)
- Een flinke eetlepel verse koriander steeltjes ( in stukjes van 1 cm gesneden)
- 1 afgestreken theelepel ‘shak shuka’ poeder (Verstegen)
- 1 blik kokosmelk
- !! (laat dit blikje éérst ca 24 uren gewoon staan, je hebt de kokosroom ook nodig, die erop komt drijven)
- Ca 500 gram paddenstoelen. Maakt niet uit welke. Een mix is erg lekker
- Zout naar smaak
- 1/2e theelepel kurkuma poeder
- 4 eetlepels olie om te bakken
- 5 sjalotjes, gepeld en in stukjes gesneden
- 1 theelepel korianderzaadjes
- 1 theelepel gemalen koriander
- Een klein schepje sambal of 2 verse hete chilipepers (wat je maar lekker vindt)
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel limoensap
Bereiden van de paddenstoelen en kokos stoofschotel
- Open het blik kokosmelk, zoek een wat grotere schaal en schep de dikke kokosroom in de schaal. Doe er wat zout bij. En het kurkuma poeder. Alles roeren.
- Laat de dunne kokosroom in het blikje zitten, zet dat even weg.
- Was of poets de paddenstoelen, snij de grootse in 4 stukken. Doe ze in de schaal met de dikke room, kurkuma en het zout. En roer nu alles goed door elkaar. Zodat de paddenstoelen goed ‘ingeroomd’ van de kokosroom zijn. Zet het ca10 minuten weg.
- Pak een stevige braadpan, doe er wat olie in.
- Snij de gember in kleine dobbeltjes, en doe in de pan.
- Met het laurierblad
- Snij de sjalotjes, de 1/2e stengel selderij, de koriander zaadjes, de gemalen koriander, de shak shuka, de sambal en doe alles in de braadpan.
- Even lekker aanbakken, 2 minuutjes op halfhoog vuur
- Doe nu rest van de kokosmelk bij je mengsel in de pan. Even goed roeren en ca 10 minuten in de open pan koken
- Doe dan pas de schaal vol met de paddenstoelen bij je mengsel in de hete pan.
- Breng het geheel weer aan de kook, als alles kookt draai je het vuur lager en laat het (af en toe roeren) ongeveer 1 a 2 minuutjes pruttelen
- Als de paddenstoelen zijn geslonken en het vocht in de curry zit, dan is het klaar.
Dan maak je het áf, door,…
Doe nu de rijstnoedels (of wat je er maar bij eet) in het kokende water. Zet de 2 boter Naan broden in de oven. En de groente stond al klaar, halverwege het recept. In een stoompan had in onderin stukken wortel in gember-en-kardemom-peulen laten koken. En bovenin de stoompan had ik de spinazie gedaan. Want ik maak dan even spinazie-met-kikkererwtjes-en-een-schepje-shakshuka poeder in een bakpannetje. Zo klaar.
Stip met het Naan brood in de vochtige stoof saus, leeg ook een flinke schep paddenstoelen stoof op het Naan brood. Of over de rijstnoedels. Oh, wat lekker allemaal ! Ik moet toch eens een ‘afhaal restaurantje’ beginnen. Denk ik wel eens. Het enige probleem is dat we alles van tevoren al zélf opgegeten hebben. Mijn man heeft maar geluk met mij !
En hoe smaakte de paddenstoelen stoofschotel ?
Uitstekend ! Uitstekend ! Ik heb een briefje in mijn kookschrift gestopt, “voor gasten maken” staat erop. En dat zijn écht de beste recepten. De aller- allerbeste, lekkerste en meest bijzondere recepten ! Ik had ca 1 kilo paddenstoelen gekocht, morgen maak ik er weer wat anders met de overgebleven rest.
Met een hartelijke groet van Tieneke, en eet smakelijk gezond.

Een mand vol met paddenstoelen
PRINTVERSIE VAN DIT RECEPT :
Bronnen :
Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij !
De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten.
Pingback: Kan het eten van paddenstoelen helpen tegen kanker ? Zo ja, hóe dan ? | De Geneeskrachtige Keuken
Pingback: Herfst stoofschotel met pastinaak, paddenstoelen, tijm en wortel uit Polen | De Geneeskrachtige Keuken