Wat kun je zelf tegen een koortslip doen ? (Met veel tips en natuurlijke remedies)

Standaard

Een koortslip begint met een prikkerig gevoel ergens in je lip. En voor je het weet zit er een klein blaasje. Dit wordt vaak een zweertje. Het zijn geen aften. Een koortslip wordt veroorzaakt door een virus. Het heet het “Herpes Simplex” virus. Het kan lang duren voor de plek weer helemaal schoon en genezen is. Het beste kun je direct actie ondernemen, als je dit éérste prikkende gevoel hebt. Dan is er een kans dat het niet helemaal uit gaat zweren. Wat is een koortslip ? Waardoor ontstaat een koortslip ? Wat zijn natuurlijke middelen ertegen ? Wat kun je tegen een koortslip doen ? Hier vind je een informatief artikel over een paar natuurlijke remedies tegen een koortslip. 

Wat is een ‘koortslip’ ? 

Koortslip zoen 3Tegen aften (dit zijn kleine blaasjes in de mond) kun je verschillende oorzaken aanwijzen. Bij een koortslip is er maar één oorzaak : het Herpes Simplex virus. Je kunt er wel wat tegen doen, als je er snel bij bent. Een paar simpele dingen uit je eigen keukenkastje kunnen goed helpen om dit genezing proces te versnellen. Zodat het er snel weer beter uitziet.

Er zijn weinig mensen die nooit eens een keer een koortslip in hun leven hebben gehad. Meestal loop je het virus al op als klein kind, door het knuffelen en zoenen van volwassenen die dit virus al bij zich hebben.

Of je loopt het op van iemand, waar je mee zoent, die het virus bij zich heeft. Op zich is een koortslip een onschuldige huiduitslag, en je ziet de huiduitslag op de lippen of rond de neus.

Hoe loop je het ‘herpes simplex virus’ op ? 

Het is dus het virus ‘herpes simplex’. Dit is een virus wat de koortslip kan veroorzaken. Je draagt dit virus latent bij je. Als je de eerste keer ermee geïnfecteerd wordt, merk je dit wel degelijk. De éérste keer kun je er flink ziek van worden.

koortslip lippenstift bron

Voor veel vrouwen is dit een onverwachte oorzaak van een ‘herpes’ uitbraak. 

Je krijgt dan een flinke koorts en opgezwollen klieren kunnen een teken zijn van het virus, de herpes simplex infectie. Bij latere uitbraken van dit virus krijg je geen koorts en opgezette klieren meer. En het virus blijft dan inactief aanwezig in het lichaam.

Vlak voordat de koortslip begint merk je vaak een kloppend, kriebelig of branderig gevoel. Daarna komen er witte, doorzichtige blaasjes. Als die openbreken komt er later een korstje op. Het duurt vaak wel even voordat het geheel weer genezen is.

 • Eigenlijk is een koortslip een signaal vanuit het lichaam. Het gebeurt vaak als je weerstand wat verlaagd is. Dit kan tijdens de menstruatie zijn, tijdens stress of intense vermoeidheid. Maar ook als je griep hebt, of verkouden bent en je lichaam druk bezig is met deze te bestrijden, steekt het koortslip virus weer de kop op.
 • Ook kan deze uitbraak veroorzaakt worden door fel zonlicht. Als je géén anti-zonnebrand lipbalsem hebt gebruikt. Ik heb dat één keer in Thailand gehad. Het was vreselijk om te zien. Een plek rond mijn neus was erg geïnfecteerd.
 • Omdat een koortslip erg besmettelijk is, is een goede persoonlijke hygiëne extra belangrijk. Je zou, onbedoeld, het virus kunnen verspreiden. En dit virus kan erg gevaarlijk zijn voor kleine kinderen onder de vier maanden oud. Deze hele kleine baby’s hebben nog geen enkel afweersysteem tegen dit virus. Voor een volwassene is een koortslip vooral vervelend, maar voor kleine baby’s kan het levensgevaarlijk zijn.
 • Zoiets als een fopspeen moet heel erg schoon zijn. Een poos geleden was ik in in een speeltuin.  Een kleine baby, in de buggy, liet zijn fopspeen op straat vallen. Moeder pakte het van de grond, veegde de fopspeen af aan haar shirt. Slikte toen de fopspeen af, en stopte de fopspeen weer bij kleintje in de mond. Terwijl ze zelf een flinke koortslip had. Zo kun je voor je leven lang het ‘herpes simplex’ virus oplopen.
 • Je kunt dit virus ook bij jezelf verspreiden naar je neus, ogen of geslachtorganen. Was je gezicht daarom twee keer per dag. Deel geen handdoeken, washandjes, glazen, bestek of borden met anderen. Wees ook voorzichtig met het wassen van je gezicht, doe het washandje in de kookwas. Pas op met make-up en make up artikelen (bijvoorbeeld lippenstift kan een constante infectie bron zijn, maar ook de poederkwast) en het in- en uitdoen van contactlenzen.

Je kunt ook een ander, onbedoeld, besmetten. Knuffel of zoen daarom niet tijdens een infectie. En zoen of knuffel géén

Koortslip Baby oma is weer langs gewest

Oma is weer langs geweest,..

kleine kinderen, hoe goed het ook bedoeld is. En zéker niet op de mond !  Normaal is het besmettingsgevaar voorbij, zodra de koortslip genezen is. Maar toch is het advies om zeer voorzichtig te blijven in het contact met baby’s en jonge kinderen. Zeker wanneer je regelmatig een koortslip hebt.

Bestaan er geneesmiddelen tegen een koortslip ? 

Nou, eigenlijk, niet. Je kunt het wel onderdrukken, maar het virus blijft constant in het lichaam aanwezig.

Vanuit de reguliere gezondheidszorg wordt er meestal een antivirale crème met de werkzame stof ‘aciclovir’ gebruikt. Zovirax is een dergelijk merknaam. Het is wel bewezen dat het het herstel van een koortslip versneld. Begin dan vóór de uitbraak begint, dus vanaf de eerste tintelende fase. Maar ook als er al een uitbraak is geneest het sneller met aciclovir, als zonder. Maar het is en blijft een chemisch middel.

De belangrijkste natuurlijke remedies tégen de uitbraak van een koortslip.

Is er iets tegen een koortslip te doen ? Er zijn verschillende natuurlijke middelen tegen de uitbraak van dit virus. Als je snel op de eerste tekenen van een koortslip reageert, heb je kans dat het zich rustig blijft houden. Je stopt de uitbraak in de kiem. Hier komen een paar natuurlijke middelen.

 • Melisse olie : Doe, bij het eerste gevoel dat je een koortslip krijgt, 1 a 2 druppeltjes Melisse olie op de blaasjes. Deze olie doodt de herpes virussen in de blaasjes.
 • Verdroogde rode wijn : Doe een beetje rode wijn op een schoteltje, en laat het indrogen. Smeer de ingedroogde plakkerige rode wijnrestje op de blaasjes, het helpt direct tegen het gekriebel en de pijn. In rode wijn zit resveratrol, dit zou de ontsteking kunnen verminderen. Sommige mensen vinden dit een supertip, anderen niet.
 • Melk : Doe een beetje melk op een wattenstaafje en doe het op je lip. Laten drogen. Drie maal herhalen en na 15 minuten weer afspoelen.
 • Zwarte thee : Een nat en weer uitgeknepen zakje gewone zwarte thee kan prima helpen. Kies dan voor de “Earl Grey” thee. Leg, bij het eerste gevoel ‘dat het weer mis’ kan gaan, op de getroffen plek en laat het ca 10 minuten zitten. Doe dit 3 a 4 maal per dag.
 • Aloë Vera gel : Breek een stukje van een Aloë Vera plant áf. Schraap er de gel uit en smeer het 3 a 4 maal per dag
  Aloë Vera

  Een stuk van de Aloë Vera plant kan ook helpen tegen een koortslip

  op de blaasjes. Dit hebben de Thaise mensen mij aangeraden, het hielp !

 • Waterstofperoxide : Dit schijnt goed te kunnen werken tegen een koortslip. Doe het op een watje en dep het op de open plek.
 • Knoflook : Je zou een teentje knoflook uit kunnen persen en op het wondje aanbrengen. Het antibacteriële in knoflook kan helpen. Het ruikt daarna wel sterk.
 • Appelcider is een goed middel voor de huid. Doe een paar druppeltjes op een wattenstaafje en breng het op de plek aan. Virussen houden niet van appelazijn. Alcohol of een ijsblokje erop kan ook.
 • Kurkumazalf kan ook goed helpen, vanwege het ontsmettende effect
 • Tea Tree Olie : Verdun een druppeltje tea tree olie met een druppel andere olie. Olijfolie of iets dergelijks. En doe 3 a 4 maar per dag een druppeltje op de blaasjes.
 • Cat’s Claw (schors) olie : Het schijnt dat een beetje ‘Cat’s Claw’ (Kattenklauw) goed zou kunnen helpen. Dit kun je als olie bijna overal wel kopen. Zoek wel even de goede, je moet de ‘schors’ hebben. De schors van de Cat’s Claw bevat alkaloïden, die stimuleren het immuunsysteem waardoor betere weerstand kan worden geboden tegen virale infecties. Zoals koortsblaasjes. Doe het direct, na de eerste tekenen van een koortslip, op het blaasje.
  Er zitten glycosiden in, dit heeft een sterk remmend effect op het uitbreken van een zweertje in de lip.
  Doe 3 a 4 maal per dag even een druppeltje “Cat’s Claw” (schors olie) op de getroffen plek. Dit zou prima kunnen helpen, het enige nadeel is de prijs. 

Je kunt ook zelf een paar soorten olie combineren en in een klein druppelflesje doen.

Recept tegen de uitbraak van een koortslip                                                 

Neem een klein druppelflesje, en :

 • Doe er 25 druppeltjes melisse olie in
 • Doe er 10 druppeltjes lavendel olie in
 • Doe er 40 druppels olijfolie in

Éven schudden en per druppel op een wattipje doen. Kom er niet met de vingers aan. Breng het op de blaasjes aan. Doe dit 3 a 4 maal per dag.

Bestaat er goede voeding tegen een koortslip ? 

Ja, gepeld hennepzaad is een goed middel tegen een koortslip, vanwege het aanwezige zink. Deze zink zit ook pompoenpitten, dus dat is een juiste keuze bij een koortslip.

koortslip koffieMaar ook de kefir, vanwege de goede pre-biotica bacteriën. Ook knoflook wordt genoemd als een goed  voedingsmiddel tegen een koortslip, dit vanwege de aanwezige thiosulfinaten. En gewone zuivel is ook prima, dit vanwege de aanwezige lysine.

 • Maar wist je dat doodgewone koffie ook kan helpen? Iemand die 3 koppen koffie per dag neemt, heeft een directe en goede bescherming tegen het herpex simplex virus. Er zitten in koffie veel verschillende stoffen die helpen. Dan wordt er gewone gezette koffie, met een ouderwets koffiefilter bedoeld. Dit heeft de goede stoffen van koffie nog in zich.
 • Ook is curcumine c3 ‘superieur’ een goed ondersteunend middel om het virus onder controle te houden. Curcumine is een middel dat de vermeerdering van het virus helpt tegen houden. Dat bestrijdt het virus van binnen uit.

Toch willen we ten slotte nog even opmerken dat het belangrijk is om het immuunsysteem te ondersteunen. Dit doe je door goed te eten, rustig aan te doen en goed te slapen.

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Eén reactie Volgende »

 1. Ik ben met een koortslip geboren. Als mijn weerstand naar beneden is, komt het soms terug. Mijn lichaamstemperatuur is normaal boven de 37 graden en bij verhoging ben ik eigenlijk nooit ziek.ik merk dat ik bij een koortslip een uitwerking van een virus of bacterie. Rust, groene groente en fruit brengen mijn lichaam weer in herstel. Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die dit herkennen. Groetjes Marjo

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.