Een Afrikaanse pindastoofschotel uit Zimbabwe

Standaard

Een stoofschotel is snel klaar, gemakkelijk te maken en gezond. Door de verse ingrediënten. Hier komt een bijzonder recept uit mijn uitgebreide ‘vakantie recepten verzameling’. Het is een Afrikaanse pinda stoofschotel. Van oorsprong werden er verse pinda’s tot een soort pindapasta gemalen. Maar het is een stuk gemakkelijker om gewoon pindakaas te gebruiken. Het recept komt van oorsprong uit Zimbabwe uit, maar het recept komt uit een piepklein restaurantje uit Gambia. De kokkin kwam uit Zimbabwe. Veel kook- en eetplezier met het recept van deze heerlijke vegetarische pindastoofschotel.

Kenia ?

dhow kenia

met een ‘dhow’ de zonsondergang gaan zien,..

Vroeger gingen we graag eens naar het Afrikaanse continent op vakantie. Dan maakten we er éérst een rondreis, en bleven daarna een paar weken op dezelfde plaats. Meestal in een klein dorpje, ergens aan zee. Kenia en Gambia waren onze favorieten. Zo hebben we ooit eens 2 maanden in Lamu (Kenia) doorgebracht. We hadden er een klein huisje gehuurd. En hebben daaraan vrienden voor het leven overgehouden. En heel veel Afrikaanse kennissen. Dat was altijd leuk.

Maar ook Gambia was fijn om te verblijven. Vooral de Gambianen waren erg gastvrij, we werden overal uitgenodigd. Ali had een ‘dhow’ en bracht ons waar we naar naartoe wilden. Om te komen eten. Op één van deze uitnodigingen, bij een gezellige brede mevrouw uit Zimbabwe, had deze mevrouw een pindastoofschotel voor ons gemaakt. Het smaakte uitstekend. We kunnen er niets anders van zeggen. Ze heeft me het recept uitgelegd, en ik heb het opgeschreven en in mijn ‘vakantie dagboek’ geplakt.

Waar komen pinda’s vandaan ?

pinda1Als je een pinda in je hand hebt, en kijkt, dan weten veel mensen niet dat ze aan een bijzondere pindaplant groeien. Je trekt de hele plant uit de grond. Slaat de aarde eraf en dan zie je, tussen de worteltjes, allemaal pinda’s zitten. Die pluk je eraf en dan heb je een pinda. De pinda is dus géén nootje, maar een peulvrucht.

Rauwe pinda’s kunnen gepeld en gegeten worden. Voor menselijke consumptie is het echter gebruikelijk om de rijpe pinda’s eerst te branden. Vooral in de winter worden ze wél ongepeld gebruikt (en dikwijls aan een draadje geregen) als voedsel voor wilde vogels.

Met name in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten worden niet geheel rijpe (“groene”) pinda’s ook in de schil gekookt. Ze worden daarbij zacht zoals bonen en worden gegeten met wat zout of ook wel scherper gekruid (cajun).

De pinda’s voor consumptie worden gepeld en kort gekookt zodat het vliesje loslaat. Hierna worden ze gebrand of vermalen tot pindakaas.  Pindasoep wordt ook van pinda’s gemaakt. Pinda’s worden zowel in zoete als in hartige gerechten gebruikt, of los gegeten.

De belangrijkste stof in een pinda is vet. Pinda’s hebben een hoger vetgehalte dan de zaden van andere peulvruchten. Pinda’s bevatten naast 46% vet (waarvan 7% verzadigd en 25% eiwit en circa 14% koolhydraten)

Is een pinda gezond ?

Ja, een pinda heeft veel goede en gezonde stoffen in zich. Sommige mensen hebben er een allergie voor. Dan moet je geen pinda eten. Heb je deze allergie niet ? Dan kunnen we zeggen dat pinda’s grote hoeveelheden vitamine C en E bevatten.

Echter is dit niet het enige, ook bevatten ze veel en goede mineralen, ze zijn rijk aan magnesium, mangaan. zink en fosfor. Ze passen goed in een vegan of vegetarisch eetpatroon.

Maar ook bevatten ze veel fytonutriënten, zoals de biotine, p-coumarinezuur, resveratol en genisteïne. Het zijn krachtige antioxidanten. Bovendien bevatten ze veel vezels en zijn goed voor ons hart en onze bloedvaten. Ze helpen om galstenen te voorkomen en zijn gezond voor ons cholesterol gehalte.

Als laatste kunnen we zeggen dat ze veel Omega-6 en Omega-9 vetzuren bevatten en ook flink wat vezels.

Groenten- met pinda stoofschotel uit Zimbabwe 

Hier komt het recept van een groenten rijke pindastoofschotel. Het is gemakkelijk te maken en erg bijzonder van smaak.

Je hebt nodig voor 3 a 4 personen :

  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 1 duimpje gember, in kleine stukjes gesneden
  • 1 theelepel gemalen koriander (+ evt wat verse koriander om erover te strooien)

    pindaplant

    Pinda’s groeien onder de grond

  • Sap van 1 kleine limoen
  • 400 gram gerookte tofu, in stukjes
  • 2 fijngesneden uien
  • 2 eetlepels tomaten puree
  • 4 fijngesneden tomaten, ontveld
  • 1 fijngesneden rood pepertje (of een schepje sambal)
  • 1 kilo gemengde en in stukjes gesneden groenten, zoals wortel, zoete aardappel, pompoen, kool, stukjes boontjes, knolraap, bloemkool of wat je maar hebt
  • 700 ml hete groenten bouillon (ik doe er óók een paar extra draadjes saffraan door)
  • Zout en peper uit de molen
  • 130 gram pindakaas, met of zonder stukjes
  • Gekookte rijst voor erbij.

Bereiden :

  1. Verhit een stevige pan, doe daar de olie, de gember, de tofu en de uien in.
  2. Bak het geheel op hoog vuur tot de tofu stukjes een beetje bruin gaan kleuren.
  3. Draai het vuur lager en laat het 6 a 7 minuten pruttelen.
  4. Maak de groenten bouillon en voeg evt de saffraan erbij.
  5. Doe nu de groenten én de bouillon erbij, in de pan
  6. Met de tomaten puree, de gehakte tomaten, de peper en de koriander poeder in de pan.
  7. Laat het geheel ca 30 minuten pruttelen.
  8. Kook de rijst ondertussen
  9. Haal de gare groenten met een zeef uit de pan. Doe ze zolang in een kom.
  10. Ondertussen maak je de pindasaus, in de waterige saus van de groenten.
  11. Dat doe je door de pindakaas voorzichtig in de pan te scheppen en te roeren tot het een dunne saus is geworden.
  12. Peper en zout en de limoensap erover doen
  13. En doe dan de gare groenten er weer bij.
  14. Goed roeren. Verse koriander erover strooien en,…
  15. Klaar !
  16. Gekookte rijst erbij doen,..

Printversie van dit recept : 

Groenten- met Pinda Afrikaanse Stoofschotel uit Zimbabwe

En een bijzonder smakelijke maaltijd gewenst van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma ! 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.