Alles over kastanjes eten (met veel tips en recepten)

Standaard

Kastanjes eten, hoe doe je dat ? Wist je dat er al sinds de prehistorie kastanjes gegeten worden ? Er zijn meerdere soorten kastanje bomen, maar er is eigenlijk maar één ervan, die eetbare kastanjes geeft. Hoe herken je deze ? Waar vind je kastanjes ? Hoe maak je ze open ? Kastanjes klaarmaken ? Hoe doe je dat ? En wat zijn kastanjes eigenlijk ? Hier vind je een leuk en informatief artikel over kastanjes.  

Wat zijn kastanjes ?

Gisteren was mijn man even boodschappen gaan doen. En hij kwam thuis met een stuk of 30 tamme kastanjes . Die waren te koop bij de LIDL. Ik dacht dat hij zelf ergens een tamme kastanje boom had gevonden. En ze zelf had geraapt. Maar het bleek dat ze bij de LIDL tamme kastanjes hadden van een excellent goede kwaliteit.

Tamme kastanjes zien er zo mooi uit, dus die hebben we gisteren lekker op gesmikkeld. Vandaag gaat de rest in de pan. Kastanjes zijn eigenlijk geen noten, het zijn vruchten. Maar voor het gemak scharen we ze onder de noten. Je hebt,  in Nederland,  2 soorten kastanje bomen :

kastanje blog tamme kastanje

Tamme kastanjes kun je eten, ze hebben stekelige doorntjes op hun bolster

A. wilde kastanjes, die hebben een paar harde stekels op de groene bolster. En kun je NIET eten. Ze zijn giftig, en de naam is paarden kastanje.

B. tamme kastanjes, die hebben harde prikkelharen op de groene bolster. En die kun je WEL eten.

Vroeger zeiden ze dat als je last had van reumatische handen, dat je dan een paar tamme kastanjes in de broekzak moest doen. Dat zou kunnen helpen tegen de pijn.

Kastanjes in de pre historie

kastanje blog wilde kastanje

Wilde kastanjes kun je NIET eten, ze zijn giftig. Ze hebben een paar kleine stekels op hun bolster

Al sinds de pre historie worden gedroogde kastanjes tot meel gemalen, en worden ze op dezelfde manier gebruikt als zetmeelrijke graan : in pap, als brood, als een pasta, in gebak en om soep een dikkere substantie te geven.

Tot aan de komst van de aardappel uit Amerika (Columbus) waren kastanjes een onmisbaar voedingsmiddel. Vooral in de bergachtige gebieden in Italië en Frankrijk.

En worden er al, sinds de 17e eeuw, een luxe product van gemaakt. Dit heet “Marrons Glacés”, het zijn grote gare kastanjes die een dag of twee in een suikerstroop met vanille hebben gelegen. En dan een glansje krijgen, door ze in een sterkere siroop te ‘glaceren’.

Hoe bewaar ik kastanjes het beste ? (Hoe controleer ik of ze nog goed eetbaar zijn ?) 

Kastanjes bevatten veel vocht. Dat komt omdat ze, anders dan andere noten, hun energie voor het toekomstige plantje niet in de vorm van olie, maar in de vorm van zetmeel opslaan. Omdat kastanjes in het begin véél vocht bevatten, zijn ze erg bederfelijk. Als je verse kastanjes hebt gekocht, bewaar je ze, afgedekt, in de koelkast. Controleer er even een paar door ermee te ‘rammelen’. Hoor je de kastanje lós zitten ? Dan zijn ze al wat ouder. Hoor je niets ? Dan zijn het meestal erg verse kastanjes.

Eet ze snel, en laat het geen dagen staan. Als je ze zelf héél vers geraapt hebt, dan moeten ze wél een dag of 2 a 3 op kamertemperatuur blijven liggen. Dat verbetert de smaak, omdat een deel van het zetmeel dan de kans krijgt om in natuurlijke suikers te worden omgezet voordat de stofwisseling van de ‘kastanje cellen’ vertraagt.

 • Wat doe je met de zinkende kastanjes ?

Doe eerst de bruine gladde kastanjes, natuurlijk zonder de harige bolster schil, in een pannetje/kom met koud water. En kijk of ze blijven drijven. Blijven ze niet drijven ? Die haal je eruit en leg deze apart.  Er zit lucht onder de schil en dan kunnen ze rot zijn. Maar dit is niet altijd zo. Je kunt, zonder problemen, de kastanjes die zinken gaan eten. Die zijn dicht, en het meest vers. Want kastanjes zijn erg bederfelijk.

 • Wat doe je met de drijvende kastanjes ?

Als dit vocht verdampt is, en er dus lucht in de schil is gekomen, blijven de kastanjes drijven, als je ze controleert op versheid. Moet je die dan weg gooien ? Nee, dat hoeft niet. Meestal zijn ze nog goed, af en toe zit er een ‘rotte’ tussen. Ikzelf snij ze voorzichtig open, aan de platte achterkant. Dus ik snij de hele achterkant open. En pel de hele kastanje eruit. Die snij in van boven naar onderen door, om te kijken of ze niet ‘rot’ zijn. (=zwarte plekken hebben).  De goede doe ik in een klein pannetje met water, en kook ze ca 45 minuten. Dan doe ik deze in een mooie schaal, en doe er wat gesmolten boter en zout over. Het is wel even een klus, maar het resultaat is lekker !

Kastanjes moeten daarom door-en-door gáár zijn. En hebben tevens een melige structuur.

Kun je álle soorten kastanjes eten ?

Nee, dat gaat niet, want je kunt alleen de tamme kastanje eten. De tamme kastanje heeft stekelharen, en daar kun je je

kastanje blog kastanje beestje maken

Vroeger, toen ik nog voor de klas stond, maakten we ‘kastanje beestjes’. Die waren grappig om te zien.

flink aan prikken. De wilde kastanje heeft alleen maar een paar scherpe puntjes op de schil. En deze wilde kastanje noemt men ook wel paardenkastanje. Deze heeft maar één kastanje in de bolster. En deze kastanjes zijn voor de paarden en de eekhoorns. Mensen kunnen ze niet eten, ze zijn extreem bitter en giftig.

De kastanje van de tamme kastanje zijn heerlijk om te eten. De meeste mensen zullen de tamme kastanje niet herkennen en lopen eraan voorbij. De bladeren zijn anders dan van de paardenkastanje. Ze zijn familie van de beuk, en lijken qua smaak daarom ook wat op beukennootjes.

De tamme kastanje heeft een paar kastanjes in de prikkelschil. Soms wel 2 of 3. Tamme kastanjes zijn er lekker. Je kunt ze roosteren, poffen of koken. Ze smaken heerlijk zacht, zoet en een beetje melig. Echt jammie ! Ik voeg even een snel en lekker kastanje receptje onderaan bij.

Kastanje bomen komen veel voor , in de buurt van Nijmegen zijn de eerste tamme kastanjes door de oude Romeinen ooit eens mee genomen. Toen heette Nijmegen “Novio Magum”. Heb ik me door een Nijmeegse dame laten vertellen. Daar heb je dus opmerkelijk veel tamme kastanje bomen. Veel meer als hier, in Groningen. En de rest van Nederland.

Zijn tamme kastanjes gezond ?

Ja, kastanjes zijn rijk aan vezels. Ze bevatten veel complexe soorten koolhydraten, weinig eiwitten en weinig vet. Ook bevatten ze veel Vitamine C en E, Vitamine B6, Foliumzuur, mangaan en koper. Voor een noot bevatten kastanjes bijzonder weinig calorieën. Er zijn nog weinig studies te vinden over kastanjes zelf. Maar van de nutriënten van de kastanje weten we wel veel. De mineralen in de kastanje helpen om ons skelet op te bouwen en gezond te houden. En is dus een goede hulp tegen osteoporose. En door de grote hoeveelheid Vitamine C helpt deze noot mee om ons immuunsysteem te versterken.

En als je graag een baby wilt krijgen, dan is het goed voldoende foliumzuur te nemen. Dus ook daar kunnen kastanjes uitkomst bieden.

Recepten met kastanjes ?

Gekookte kastanjes met boter en zout

Puur simpel en heel erg lekker ! Zie boven, controleer de kastanjes op zinken of drijven in een bakje koud water. De zinkende kastanjes kun je zonder problemen eten. Ze zijn vers en fris.

 • Nu komt het gevaarlijkste karwei : het inkruisen. Neem een scherp mes en zet een kruis op een kant van de
  kastanje blog gekookt

  Gekookte kastanjes met een beetje boter en zout,… Jammie ! 

  kastanje. Maakt niet uit waar dat is, boven of op de platte kant. Dwars door de bruine schil heen. Daar kun je ze straks goed door pellen en zijn ze door-en-door zacht en gaar.

Ik snij ze in met een scherp mesje en hou er goed mijn aandacht bij. Laat dit niet door de kinderen doen ! De schil is hard, en als het mes niet scherp genoeg is, is een lelijke diepe snee snel opgelopen.

 • Nu kook je ze ca 1 uurtje. Alleen een beetje zout in het water. Gewoon in de pan, zonder verder wat extra’s erbij.
 • Na een uur doe je de dampende kastanjes op een grote schaal, zet er boter en zout bij op de tafel. Buig met de handen de ingekruiste kastanjes open, en haal de zacht dampende kastanje eruit. Beetje boter en zout erover en,.. hap,.. ! . De smeltende boter en de zoete kastanje. Feest-eten !

Geroosterde kastanjes

kastanje blog kastanjes poffen

Gepofte kastanjes op de BBQ

Ook puur en lekker en simpel, maar iets meer ‘spectaculair’ dan alleen koken. Zie boven, controleer de kastanjes op zinken of drijven in een bakje koud water. De zinkende kastanjes kun je zonder problemen eten. Ze zijn vers en fris.

 • Dit is leuk om buiten te doen. Neem dezelfde kastanjes, kijk of ze zinken of drijven.

Kruis de drijvende kastanjes ín. Leg ze op de BBQ. Eventueel kun je er een bakplaat onder leggen. Dus in de oven zou ook kunnen, ca 40 minuten met 200 grdn, de kastanjes wel even een keertje ómkeren.

 • Leg de kastanjes op de BBQ of op de bakplaat en grill/pof ze gedurende 15 a 20 minuten. Keer of schudt ze af en toe even om.
 • Haal ze van de BBQ , nu kun je ze pellen en doe er daarna een beetje boter en zout over heen. Feest-eten !

Gooi de gare kastanjes, die niet opgegeten zijn, niet weg. Leg ze gewoon in de koelkast, vanavond zijn ze ook nog heerlijk. Gewoon zo puur, zonder verder iets erbij. Dan proef je goed hoe zoet ze zijn.

Waar smaakt lekker bij kastanjes ?

Echt lékker bij kastanjes smaken :  chocolade,  pompoen, kip, kool en lamsvlees. Paddenstoelen, peren, rozemarijn, selderij en vanille. 

Fijne “kastanje eet- dag gewenst” en,..

een vriendelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma !

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.