Bestaan er natuurlijke remedies tegen een kalknagel ? (met veel verschillende tips)

Standaard

Een kalknagel is een vervelende aandoening. In iedere familie is er wel iemand te vinden die er last van heeft. Wist je dat één op de tien mensen er last van heeft ? En bij mensen boven de 65 jaren zijn dat er één op de twee. Kalknagels moeten eigenlijk zo vroeg mogelijk behandeld worden, en er zijn veel simpele remedies om een kalknagel te voorkomen. Veel vrouwen proberen de lelijke verkleurde nagel te verbergen met een laagje nagellak. Maar dit lost het probleem niet op. De dokter probeert met zalf, lak of tabletten het probleem op te lossen. Maar meestal komt het probleem weer terug. Wat kun je doen om een kalknagel te voorkomen en wat kun je er zelf aan doen om het kwijt te raken.

Ingezonden brief met een vraag over een kalknagel 

..”..Tien, kun je me helpen ? Ik heb vorig jaar een kalknagel opgelopen. Dit is gebeurd op onze vakantie. Het

Voeten en het zwembad

Voeten, kalknagels en het zwembad,…….

ziet er vreselijk uit. Ik doe er telkens een dikke laag nagellak op, maar dan ziet het er nóg erger uit. En met mooie sandaaltjes vertoon ik me al niet meer. Ik heb al van alles geprobeerd. Niets helpt, kun jij me wat wijzer maken ? Alsjeblieft ? Weet jij er iets tegen, of een tip ? Met een vriendelijke groet van Anna v. W…”..

Ja, ik ken het probleem. We zijn ooit eens naar Sri Lanka geweest. Daar is mij dit ook overkomen. Gelukkig niet van de grote teen, maar twee van de kleinere. Ik ben er vanaf gekomen, en kan je uitleggen hoe je dit kun aanpakken. Maar ik zeg het van tevoren, het moet volledig uitgroeien. En dat kan wel een jaar duren. Dus is het een kwestie van volhouden, Anna !

Hoe begint een kalknagel ? 

Er zijn erg veel mensen met dit probleem. Het zijn de zogeheten ‘dermatophyten’ die dit veroorzaken. En de kalknagel heet “onychomycose”. De gistschimmels of draadschimmels. De infectie gaat op een bijzondere manier.

Ze beginnen naar binnen te groeien vanaf de voorkant van de nagelhoekenEn vanaf het uiteinde van de nagel. En groeien in de richting van de onderkant van de nagelbed, waar de nagel begint te groeien. Daarna begint de nagel, van onderaf dikker te groeien en te verkleuren, wordt glansloos en geel van kleur. Het geheel breidt zich verder uit, totdat de infectie helemaal aan het begin van de nagel is terecht gekomen.

Kun je een kalknagel voorkomen ?

Er zijn verschillende factoren die meespelen in het ontstaan van een kalknagel.

 • De sterkte van ons immuunsysteem speelt in dergelijke infectie een duidelijke rol méé.
 • En de doorbloeding van de benen en voeten. Een slechtere doorbloeding geeft een verhoogt
  Schoenen desinfectie

  Houd ook de binnenkant van je schoenen schoon

  infectie niveau. Dit komt doordat onze afweer verzwakt is.

 • Daarom zijn wollen sokken tegen koude voeten een uitstekend idee. De warmte geeft een betere doorbloeding.
 • En draag geen te kleine schoenen.
 • Pas er ook voor op dat je geen wondjes verwaarloost, die in de buurt van de nagelhoeken ontstaan zijn
 • Draag schoenen die ademen en uit natuurlijk materiaal bestaan.
 • Dit geldt ook voor je sokken. Katoen, wol of linnen zijn prima.
 • Was je voeten regelmatig en droog je handen en voeten goed. Na het wassen, douchen of baden. Ook tussen de tenen en vingers.
 • Loop thuis regelmatig op blote voeten, of op sokken. Maar natuurlijk niet op straat
 • Eveneens geeft het dragen van synthetische schoenen of sokken een ongunstig klimaat voor je voeten. De hele dag met je voeten in nat-warme schoenen is een ideaal klimaat voor de vorming van een of meerdere
 • Of lange tijd met vochtige ijskoude voeten in je schoenen, dat vraagt om problemen.

Hoe word je met een kalknagel besmet ?

kalkblog douche

Een badkamer en/of douche vloer is een ideale verspreider van kalknagel infecties. Ook thuis !

Door huidcontact met andere geïnfecteerde personen. Het risico van besmetting is hoog. En de infectie is

simpel ná te gaan. Ieder mens laat via de voeten kleine huidschilfers los, bij het lopen. Deze schilfertjes bevatten de schimmels die de kalknagel kunnen veroorzaken. En in een vochtig klimaat, waar veel mensen op blote voeten lopen, kunnen deze schimmels zich ideaal verspreiden. Dus in openbare sauna’s, sport douche, thuis douche, kleedruimten, hotelkamers  of zwembaden is het risico van een infectie erg hoog. Draag altijd je eigen slippers.

Het is een zinvolle zaak om je nagels kort te houden, maar niet zódanig kort dat er ontstekingen ontstaan. En er zijn goed oliën te koop voor je nagels. En het beste is de gewone biologische kokosolie. Doe ’s avonds, voor het slapengaan even een klein druppeltje op je nagels. En masseer het in je nagels en nagelriemen.

Wist je dat je nagels, door het gebruik van nagellak en nagellak verwijderer  sterk in gezondheid achteruit gaan ? Als je dit wél graag gebruikt, zorg er van dan voor dat je aceton vrije nagellak verwijderer gebruikt. Van alle slechte keuzes is dit nog de beste.

Bestaat er goede voeding voor je nagels ? 

Jazeker bestaat dit. Het heet ‘kiezelzuur’. Oftewel silicium. Dit mineraal helpt mee om zowel je huid, je haren  en je nagels op te bouwen. En in voeding is kiezelzuur voornamelijk te vinden in gierst. Als je dus iets goeds wilt doen voor je haren, huid of nagels dan is een ontbijtpap met gierstvlokken een uitstekend idee.

Ook een goede hulp voor de gezondheid van onze nagels is ‘Biotine’. Dit vind je in eieren, wilde zalm, amandelen, linze en haver. Maar ook kiemgroenten, bladgroenten, worteltjes, bloemkool en droge gistvlokken bevatten veel biotine.

En regelmatig eens een voetbad met goudsbloemblaadjes is ook een goed idee. Goudsbloem is een natuurlijk desinfecterend middel. .

kalknagel blog handdoek

Houd je voeten droog

Wat kun je zelf aan een kalknagel doen ? Bestaan er natuurlijke remedies ? 

Het belangrijkste is om de voeten en nagels schóón te houden. Elke dag schone sokken aan te trekken, van natuurlijk materiaal. Desinfecteer deze (zie foto), en óók je schoenen of pantoffels. Leg een zakje lavendel tussen je schone sokken, tegen de bacteriën. Draag schoenen van natuurlijk materiaal, die ook goed ademen. En niet op die nagel drukken.

Was en droog je handen en voeten goed af. Zowel je handen als je voeten tussen de vingers en de tenen. Draag zwemschoenen of badslippers in openbare gelegenheden.

 1. Tea Tree olie. Dit is een goede olie tegen allerlei infecties, ook tegen een kalknagel. Echter om het elke dag zomaar op de nagel te smeren kan uitdroging en huid irritatie veroorzaken. Je kunt beter de  Tee Trea Olie éérst emulgeren. Dat doe je door een paar druppeltjes te mengen met een theelepeltje melk of room. Hierin lost de Tea Tree Olie goed op. 2 x per dag insmeren, (’s morgens en ’s avonds). Na 2 a 3 weken zie je langzaam de nagel blank uitgroeien. Dit is wat ik heb gedaan. Met onze eigen Tea Tree olie. Wel heb ik het soms afgewisseld met een paar druppeltjes appelazijn, want álle tea tree maakt je leren schoenen lelijk. Na verloop van tijd.
 2. Fruitazijn. Erg goed werkt ook de appelazijn. Neem in dit geval geconcentreerde azijn met 25% azijnzuren. Die van 5% is niet sterk genoeg. Smeer het elke dag 2 x (’s morgens en ’s avonds) op de geïnfecteerde nagel. Een jaar lang consequent volhouden. Na 2 a 3 weken zie je langzaam de nagel blank uitgroeien.
 3. Tijmolie. Zou ook goed kunnen werken. Het nadeel is de vettige olie-substantie in je sokken en je schoenen. Die krijg je niet meer weg.
 4. Vers gemalen knoflook: stamp elke dag 2 x een teen knoflook fijn, en smeer het met een  wattipje op de geïnfecteerde nagel. Doe er dan een sok overheen. Je zou dit eventueel door de appelazijn kunnen mengen. In een flesje blijft het langer goed.
 5. Maak je eigen mengsel ; in een klein donker glazen flesje ; neem 1 theelepel lavendelolie + 1 theelepel tea tree olie + 5 druppels tijmolie (tijm linalool) + 2 druppels kruidnagel olie. Aangezien dit niet in elkaar oplost, goed schudden voor gebruik. Elke dag de nagel ‘s morgens en ’s avonds insmeren.

Gebruik hiervoor een wattipje en gooi deze altijd wég, na gebruik.
En, nogmaals, desinfecteer je schoenen regelmatig en doe je sokken elke dag in de was. Anna, succes ! Zo moet je er toch vanaf kunnen komen. Mij is het gelukt.

Met een hartelijke groet van Tieneke

Zoek je de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Of tea tree olie ? Hier vind je een webshop met aandacht voor ons milieu.  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis over kurkuma en curcumine en veelzijdige hoogwaardige zuivere producten. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. Natuurproducten volgens de oude 100 % natuurlijke ayurvedische methode. Zonder enige vorm van toevoegingen.  Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma. Én ze doen mee aan de “antiplastic challenge”, altijd een goede zaak, en staan met *****5 sterren op de Trustpilot ! 

.
Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen : 

Volgende »

 1. regelmatig je voeten, de hele voet en ook de nagels wassen onder de douche met warm water en zeep en daarna goed drogen ( bovenstaande tips zijn tof ! – die in het artikel over kalknagels bedoel ik.) daarna je voeten goed insmeren met volle ongeraffineerde olijfolie of kokosolie. Regelmatig een zoutbad of n paar keer per jaar je voeten in een badje met een oplossing waterperoxide helpt ook. En een dieet zonder suikers/witte meel, een dieet wel met wat honing, kruiden, groente, fruit en dus ook knoflook helpt ook. Olie van de oregano en Neem helpen ook tegen schimmel. Het is goed meerder dingen te proberen, want een schimmel past zich uitstekend aan. een kuur van Echinacea extract en Echinacea tinctuur op de nagel helpt soms ook.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.