Origineel ayurvedisch recept van ‘Gouden Melk’ met kurkuma

Standaard

Dat er vele pagina’s, op het internet, geschreven worden over kurkuma, is iedereen wel duidelijk. En van de Gouden Melk zijn er ook ontelbare varianten te vinden. Maar om een origineel recept te vinden, is er méér nodig. Vroeger, in de oude ayurveda, werd er ook Gouden Melk gemaakt. Omdat de ayurveda niet alleen de ingrediënten belangrijk vindt, maar ook de zes smaken een rol mee spelen. Daarom is een goed ayurvedisch Golden Milk recept opgebouwd uit deze 6 smaken. Hier vind je een leuk en informatief artikel over Gouden Melk, en de zes smaken.  

Ayurveda en de zes smaken : 

gouden-melk-kurkuma

                 Mooi goud oranje van kleur 

Smaak is belangrijk en heeft een directe uitwerking op je lichaam. Volgens de Ayurveda heeft elke voedingsstof, en ook elk geneeskrachtig kruid, een specifieke smaak. Wanneer smaken in de juiste hoeveelheden worden gebruikt  -afzonderlijk en gezamenlijk- veroorzaken ze een evenwicht van de stelsels in ons lichaam. Ieder mens zit anders in elkaar, en globaal gezien kun je 3 types onderscheiden. Pitta, Kapha en Vata -type.

De smaakpapillen op onze tong zijn in zes groepen verdeeld, die overeenkomen met de zes smaken die de ayurveda onderscheidt.  Zoet, zuur, zout, scherp, bitter en astringerend. (oftewel samentrekkend of wrang) .

Verschillende groepen smaakpapillen op de tong nemen smaak waar en sturen een signaal naar de hersenen. Em vandaar uit gaan weer ‘boodschappen’ in de vorm van enzymen of hormonen naar onze organen. Deze signalen sturen dan weer de organen. En  “vertellen” wat ze moeten doen. En de spijsvertering wordt zo rechtstreeks beïnvloed.  Alle lichaamscellen, alle weefsels, alle organen en stelsels reageren rechtstreeks op de smaak. Zo maakt onze smaak een evenwicht in ons lichaam.

Als iemand ziek is geworden, kan het zijn dat één smaak niet of bijna goed werkt.  Kijk maar eens naar de corona problemen. De ayurveda zal een dergelijk probleem of ziekte dus gehéél anders behandelen.

Volgens de ayurveda zou die specifieke smaak weer geactiveerd moeten worden. De smaak zélf heeft dan een gezonde uitwerking en werkt in op verschillende lichamelijke reacties. De smaak zuur en zwanger zijn is zeer bekend. Van de heerlijke “zure bom” augurk voor aanstaande moeders. Het is een wetenschap op zich, die smaak theorie in de ayurveda. En erg boeiend om erover te lezen.

Welke zijn de zes smaken ?

Niet iedere smaak is altijd 100% zuiver alléén maar één smaak.  Kurkuma valt, bijvoorbeeld onder astringerend én onder bitter. Maar hieronder staand geef ik je een idee van deze smaken. Nu kun je je eigen Gouden Melk recept gemakkelijk zelf samenstellen. En nu weetje wat een juist of onjuist recept is. Niet dat andere recepten niet lekker zijn, dat zal vast wel. Maar hier vind je de basis van de werking van Golden Milk.

Want je kunt ze als een puzzeltje onderling samenstellen. Als je alle zes smaken maar hebt gebruikt.

 • Zoet = honing, koksbloesemsuiker, dadelsuiker, suiker en kandij
 • Zuur = azijn, tomaat, citrusvruchten, zure room, yoghurt, azijn, kaas, citroen, groene druiven
 • Zout = zoute kaas, zout, zeezout, rotszout en kelp, himalaya zout
 • Bitter = koffie, bittere meloen, aloë vera, rabarber en de kruiden gele zuring, kurkuma wortel, paardenbloemwortel en sandelhout
 • Scherp =  pepers,  uien, radijs, knoflook, mosterd en gember
 • Samentrekkend  (astringerend) =  onrijpe bananen, granaatappel, kikkererwten, sperziebonen, gele spliterwten, okra, alfalfa en de kruiden canadese geelwortel, kurkuma, lotuszaad, arjuna en aluin

Origineel ayurvedisch recept van “Gouden Melk” met kurkuma

In het volgende recept zijn deze ‘6 smaken’  samengebracht. En zolang je alle smaken er vers in hebt gedaan, dan klopt jouw ayurvedische Gouden Melk recept volledig. (Gebruik beter géén zoetjes, die horen hier niet in thuis) 

Nodig voor Golden Milk 

(ca 2 bekers)

 • 500 ml havermelk, gewone melk of amandelmelk (zoet)                                        gouden-melk-foto
 • Een theelepeltje honing (zoet)
 • Een afgestreken eetlepel kurkuma (bitter, samentrekkend)
 • Een halve theelepel gemberpoeder (scherp)
 • Een halve theelepel kaneelpoeder (zoet en zuur)
 • Een flinke snuf zwarte peper (scherp)
 • Een theelepel olie
 • Een snufje himalaya zout (zout)

Bereiden  van Golden Milk

Doe alles in een blender, maal het tot een romige drank en verwarm het daarna pas. Niet volop koken, maar zachtjes flink warm maken.

Met een gezonde groet van Tieneke.

Wil je meer lezen over de zes smaken en onze gezondheid ? Hier vind je een interessant artikel :

 1. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/09/15/de-invloed-van-de-6-smaken-op-onze-gezondheid/
 2. https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2017/05/22/smaak-en-gezonde-voeding/ 

Zoek je de beste curcumine en/of kurkuma. Kurkuma poeder ? Biofotonisch glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Want men ontvangt 90 capsules per verpakking, in plaats van het ‘gangbare’ 60 stuks. Scheelt toch mooi even de helft van de prijs ! Ze hebben  goede Know-How, en kennis van de producten. Met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige ayurvedische producten. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.