Zeewier, Zoute groente.

Standaard

Zeewier eten is hot, lekker en uitermate gezond. In de jaren negentig waren het eerst voornamelijk de vegetariërs die zeewier aten.  Nu begint het iedereen te bereiken.  Zeewier is voedsel om gezond te blijven. Het kan prima bij een te hoog bloedvet gehalte en het is  bijzonder en lekker. Hier vindt u een artikel met veel informatie  en heerlijke recepten met zeewier als voedingsmiddel. 

Zeewier eten.

zeewier-eten

Zeewier eten

Zeewier bestaat uit micro-algen. Het zijn grote algen die in de zee leven, maar op planten lijken. Zeewieren behoren tot de zgn  “PROTISTA”, een  groep organismen die tussen planten en dieren instaat. Ze bevatten veel eiwitten, een soort als zeesla tot maar liefst 25 % .

In vergelijking tot land-planten bevat zeewier een , voor mensen, gunstiger mix van essentiële aminozuren ( eiwitbouwstenen die we uit onze voeding moeten halen.  Ook leveren zeewieren vitaminen, mineralen, jodium, anti-oxidanten en omega-3 vetzuren. Voor onze gewrichten zijn deze Omega-3 vetzuren van groot belang.

Zeewier wordt veel in de Japanse keuken gebruikt. Bijvoorbeeeld in de sushi.  Maar ook Ierland en Zuid-Europa kennen hun gerechten met zeewier.

Als wij vroeger met onze ouders,  eens naar zee gingen, was dat een hele onderneming. Het was spannend en er waren veel bijzondere dingen te ontdekken als kind. Bijvoorbeeld zeewier. Van die lange groene slierten met ietwat doorzichtig groene bolle vierkantjes ertussen. Het intrigeerde me als kind. Dat je het zou kunnen eten, en dat het lekker en gezond is, kon je je toen niet eens indenken.

 

Zeewier als voedingsmiddel.

Blaaswier

Blaaswier

Toch is het gebruik als zeewier als voedingsmiddel niet nieuw.  In Japan is het een doodgewone groente, en in Nederland zijn een wakame salade en nori-vellen (om sushi mee te maken) ook niet meer iets om je over te verbazen. Bovendien zitten  er vaak zeewier-preparaat

en in doodgewone dingen. Zoals tandpasta, ijs en soep. Het wordt gebruikt als bindmiddel in sausjes, maar ook in de cosmetica.  Vaak zie je daar de E-nummers serie 400-407 tussen staan. Dat is een afgeleide van zeewier.

Zeewier is rijk aan mineralen

Met name calcium, natrium, jodium en ijzer. En ook rijk aan de vitaminen A, C, E en B complex. Maar dat is ook afhankelijk van welk wier het is. En in de droge stof zitten veel hoogwaardige eiwitten.  Er zijn drie soorten zeewier te onderscheiden:  groenwieren,  roodwieren en bruinwieren.

En deze zeegroente is enorm veelzijdig in zijn toepassingen op het culinaire vlak.  En om te conserveren heeft het talrijke mogelijkheden. Je kunt het vers eten, je kunt het roosteren en/of grillen . Je kunt het in zout of zuur inleggen en later gebruiken. Je kunt het drogen.  In de droge stof zit een hoog gehalte aan prima eiwitten. Vers is het uitstekend in de koelkast te bewaren.

Het is bijzonder om te ontdekken dat de smaak van de verschillende wieren enorm kan verschillen.

In Nederland is er een “zeewierboerderij” , in de Oosterschelde. Ze hebben een artikel in het blad “de Betere Wereld’ gehad, en dat gaf mij de aanleiding tot dit artikel. Een leuk en interessant artikel. Het is geen enorme boerderij, eigenlijk zijn het vier drijvers, die achter een ponton hangen. Er zijn meer dan 10.000 soorten zeewier, en velen daarvan zijn prima eetbaar.

Graag zou ik eens op een Japanse markt rondlopen om te kijken welke soorten wieren er daar  verkocht worden. En wat je ermee kunt doen. Ik zelf koop graag Wakame, in de biologische winkel. Even in (lauw) water laten wellen , en in stukjes knippen, en je kunt het eten.  Of verder bereiden.

Zeewier als groente

Er zijn erg veel soorten, de ene is wat zouter als de andere. Bij een biologische winkel, of een reformzaak hebben ze meestal  gedroogde zeegroenten. Je moet er zelf maar eens mee experimenteren. En als je er wat rijstazijn/citroensap, sesamzaad en sesamolie bij doet, heb je al een bijzondere smaak te pakken. Schepje sambal of peper erbij.

Kan niet mislukken. Als je eens aan zee bent, is het niet moeilijk om je zeegroente zelf te zoeken en te bereiden. Je kunt bijna alles eten. Kijk wel even na of er geen zand in zit, met andere woorden: goed wassen.

Als je van mosselen eten houdt, is het heel erg lekker om zeegroente bij het kookproces te gebruiken. Maar let wel op dat je GEEN ALUMINIUM kookgerei gebruikt bij het bereidingsproces. Zo wie zo is aluminium niet erg gezond om in te koken.

 

Dulse is rood van kleur

Dulse moet je vaak even koken, want het wordt meestal in droge vorm verkocht. Vers is het erg lekker. In een salade of bij een  Japans gerecht. Wordt vaak bij schelp- of schaaldier gerechten gebruikt.

 

                                                                 

 

 

 

Wakame heeft een sterke ‘zeesmaak’

 

Wakame smaakt vrij sterk naar schelpdieren, lekker in soep of in een salade. Je kunt het ook even frituren.

 

 

 

 

Zeeboon of zeespaghetti

Zeeboon , of ook wel zeespaghetti genoemd. Het ziet eruit als een lang draadvormig bruinwier. Het heeft een smaak als vis. En daarom wordt het ook veel bij visgerechten gebruikt, in de soep of samen met schelpdieren. Als je het als garnering bij gerechten of salade gebruikt ziet het er echt bijzonder uit !

 

 

 

Zeekool is echt bijzonder lekker

Zeekool is ook een lekkere en aparte groente. Vaak kun je die zelf zoeken. Het groeit soms gewoon tussen de basaltstenen aan de dijk.  Verwar het niet met de sierplant “zeekool” uit de tuin. Die kun je niet eten.

 

 

 

 

Zeekraal kun éven in boter bakken.

Zeekraal is een zeegroente die je vaak gewoon bij een goede supermarkt vers kunt kopen. Let er wel even op dat de plantjes geen harde vezelkern hebben. Dan zijn ze oud en haast niet te eten. Bijt er even op en je merkt het direct.

 

 

 

 

KelpKELP of KOMBU. Dit is een zeegroente die in de Japanse keuken veel gebruikt wordt. Ook dr. Vogel heeft een spijsaroma, genaamd kelpamare. Het is een zeegroente met een frisse smaak.

 

 

 

 

Recepten met zeewier

Lamsoren  : (klinkt als een nogal eng vleesrecept. Maar het is een soort zeegroente. En hier een lekker vega recept).

zeegroenten wokschotel :  (is een heel verrassend en lekker recept. Je kunt er alle soorten zeegroente voor gebruiken. Maakt niet uit. Met bami of rijst. Even wat gebakken seitan erbij.)

Macaroni met tomaten en zeesla  : (is een ontzettend lekker en simpel gerecht. Als je dit maakt, serveer er dan iets bijzonders bij. Bijvoorbeeld  groenteballetjes  in een beetje sesamolie gebakken. Eerlijkheids halve moet ik zeggen dat deze saus ook heel erg lekker is bij mosselen ! Zelfde saus en dan bij de mosselen in de pan. Of bij kabeljauw. Ook een idee is om wat gerookte makreel door de saus te doen. Past er qua smaak erg goed bij)

Wakame met bleekselderij en ketjap  : (is lekker bij een rijstgerecht)

Zeekraal met ingelegde citroen  :  (Dit is een traktatie, samen met Israelische couscous.)

Ingelegde citroenen  (Voor als je het recept nog niet had)

Kombu soep met ei en koriander.

Zeegroenten ? Waarschijnlijk HET voedsel van de toekomst. Het is spannend en lekker om ermee te experimenteren. Er zijn meerdere kookboeken  met zeewier zoute zee groentenrecepten. En even een leuke clip over de Nederlandse zeewier oogst zien ?

Met een vriendelijke groet van Tieneke

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? Neem capsules ? U vindt het allemaal bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Eén reactie Volgende »

  1. Pingback: Zeebanaan, wat is het en hoe bereid je het ? (met 5 recepten en veel tips) | De Geneeskrachtige Keuken

  2. Beste Tieneke,

    Graag wil ik curcumine bestellen ( heb ik al eens eerder gedaan) maar ik weet niet (meer) wat de naam van uw webshop is.

    Hartelijke groet, Sytske Eringa

  3. Hallo, Lieve Tieneke Scholtens en andere mensen..ik wil Tieneke hartelijk bedanken. Fijn dat ik je heb mogen leren kennen via mijn schoonzus die al fan was van “DE VOEDSELZANDLOPER” en mij daarnaast ook de site van Tieneke heeft doorgestuurd. Zowel mijn man als ik leren nog steeds bij over het lekkere eten wat jij ons allemaal laat zien. Bedankt voor je volle inzet, Tieneke, en voor wat je zoal voor veel mensen doet. Echt geweldig.

    Lieve groetjes van Wilma en Johan

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.