Hoe verlaag ik mijn triglyceriden en cholesterol gehalte op natuurlijke wijze ?

Standaard

Een paar weken geleden kregen we opeens veel over triglyceriden en de relatie met het cholesterol gehalte in het bloed en natuurlijke remedies hiertegen. De meeste vragen kwamen van onze Belgische lezers. En de vraag was wat men er zelf, met op kortere termijn een goed resultaat, aan zou kunnen doen. Omdat er al erg veel over geschreven was, zijn we op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag. Wij vonden dat het onderstaande artikel precies antwoord geeft op de vragen die ons gesteld werden.  Dit artikel is niet geheel door ons geschreven, maar komt van de site ‘ahealthylife’. Dit artikel gaat in op verschillende manieren om uw triglyceriden gehalte op natuurlijke wijze te verlagen.

Cholesterol en gezond hartTriglyceriden zijn een vetsoort in ons bloed. Nadat u hebt gegeten zet uw lichaam de calorieën die u niet nodig hebt om in triglyceriden en worden opgeslagen in vetcellen om deze later als energie te gebruiken. Hoewel u triglyceriden nodig hebt om uw lichaam te voorzien van energie kan een teveel in uw bloed het risico op hartziekte verhogen (1).

Ongeveer 25 procent van de volwassenen in de VS heeft verhoogde triglyceridenwaarden in hun bloed, wat betekent dat de waarden hoger zijn dan 200 mg/dL (2.26 mmol/L). Obesitas, onbehandelde diabetes, regelmatig alcoholgebruik en een hoge calorie inname dragen allemaal bij aan hoge triglyceridenwaarden in het bloed.

  • Gewichtsverlies

Steeds als u meer calorieën eet dan u nodig hebt zet uw lichaam deze om in triglyceriden om ze als vet op te slaan. Daarom is afvallen een effectieve manier om de triglyceridenwaarden te verlagen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een een kleine 5-10 procent gewichtsverlies uw triglyceriden kan verlagen met 40 mg/dL (0.45 mmol/L) (2). Hoewel het doel is om op de lange termijn op gewicht te blijven hebben onderzoeken aangetoond dat gewichtsverlies een blijvend effect kan hebben op de triglyceridenwaarden, zelfs als u weer wat aan zou komen. Een onderzoek concentreerde zich op deelnemers die gestopt waren met een afvalprogramma. Hoewel het gewicht dat zij negen maanden eerder verloren er weer aan zat bleven hun triglyceridenwaarden 24-26 procent lager (3).

Kortom: Het verliezen van ten minste 5 procent van uw gewicht kan blijvend uw triglyceridenwaarden verlagen.

  • Neem een natuurlijk supplement


Verschillende natuurlijke supplementen kunnen de triglyceridenwaarden verlagen. Hieronder volgt een aantal voorname supplementen die zijn onderzocht:

  • Curcumine en/of kurkuma: Een onderzoek uit 2012 ondervond dat supplementen met een lage dosis curcumine/kurkuma voor een aanzienlijke daling in de triglyceridenwaarden kan zorgen. Zie onderstaand. (50).
  • Visolie: Welbekend om de krachtige effecten op de hartgezondheid. Een onderzoek ondervond dat het nemen van visoliesupplementen de triglyceridenwaarden met 48 procent verlaagde (44).
  • Fenegriek: Hoewel oorspronkelijk gebruikt om de melkproductie te stimuleren, kunnen fenegriekzaden effectief zijn in het verlagen van de triglyceridenwaarden (45).
  • Knoflookextract: Verschillende dieronderzoeken hebben aangetoond dat knoflookextract de triglyceridenwaarden kan verlagen, dankzij de ontstekingsremmende werking (464748).
  • Guggul: Dit kruidensupplement kan de triglyceridenwaarden verlagen bij voedingstherapie voor patiënten met een hoog cholesterol

 

  • Beperk uw suikerinname. 

Toegevoegde suiker is voor mensen een groot onderdeel van het voedingspatroon. Hoewel de Amerikaanse Hartstichting aanbeveelt dagelijks niet meer dan 6-9 theelepels suiker te nemen, nam in 2008 de gemiddelde Amerikaan ongeveer 19 theelepels per dag (4).Verborgen suikers zitten vaak verstopt in snoep, frisdrank en vruchtensap. Extra suikers in het voedingspatroon worden omgezet in triglyceriden, wat kan leiden tot verhoogde triglyceridenwaarden in uw bloed en andere risicofactoren voor hartziekte.

Een onderzoek gedurende vijftien jaar toonde aan dat degenen die ten minste 25 procent van hun calorieën uit suiker haalden twee keer meer risico liepen om te overlijden door hartziekte dan degenen die minder dan 10 procent van de calorieën uit suiker haalden  (5). Een andere studie ondervond dat de consumptie van toegevoegde suiker in verband is gebracht met hogere triglyceridenwaarden bij kinderen (6). Het goede nieuws is dat meerdere onderzoeken aantonen dat diëten met weinig koolhydraten en toegevoegde suiker tot lagere triglyceridenwaarden in het bloed kunnen leiden (789). Zelfs het vervangen van suikerrijke drankjes door water kan de triglyceridenwaarden verlagen met bijna 29 mg/dL (0.33 mmol/L) (10).

Kortom: Het beperken van toegevoegde suiker in frisdrank, sap en zoetigheid kunnen de triglyceridenwaarden in je bloed verlagen.

  • Volg een koolhydraatarm dieet

Net als toegevoegde suiker worden extra koolhydraten in uw dieet omgezet in triglyceriden en opgeslagen in vetcellen. Het is dus geen verrassing dat koolhydraatarme diëten gelinkt zijn aan lagere triglyceridenwaarden. Een onderzoek in 2006 onderzocht hoe verschillende koolhydraatinnames de triglyceriden beïnvloedden. Degenen op een koolhydraatarm dieet waarvan ongeveer 26 procent van de calorieën uit koolhydraten bestond hadden grotere dalingen in de triglyceridenwaarden dan degenen met een koolhydraatrijker dieet waarbij tot 54 procent van de calorieën uit koolhydraten bestond (8).

Een ander onderzoek keek naar de effecten van diëten met veel en weinig koolhydraten gedurende een jaar. Niet alleen verloor de groep met weinig koolhydraten meer gewicht, zij hadden ook hogere dalingen in de triglyceridenwaarden (7). Verder vergeleek een studie uit 2003 vetarme diëten met koolhydraatarme diëten. Na zes maanden waren de triglyceridenwaarden in het bloed verlaagd met 38 mg/dL (0.43 mmol/L) in de koolhydraatarme groep en slechts 7 mg/dL (0.08) mmol/L) in de vetarme groep (9).

Kortom: Het volgen van een koolhydraatarm dieet kan leiden tot een aanzienlijke daling in de triglyceridenwaarden in het bloed, vooral in vergelijking met een vetarm dieet.

  • Eet meer vezels

Vezels komen voor in fruit, groenten en volkoren granen. Andere goede bronnen van vezels zijn noten, granen en peulvruchten. Meer vezels in uw dieet kunnen de opname van vet en suiker in de dunne darm verminderen, om de hoeveelheid triglyceriden in het bloed te verlagen (11). Bij een onderzoek toonden de onderzoekers aan dat supplementen met rijstvezels zorgden voor een verlaging van 7-8 procent van de triglyceridenwaarden bij diabetici (12). Een ander onderzoek keek naar het effect van diëten met veel en weinig vezels op de triglyceridenwaarden. Het vezelarme dieet zorgde voor een verhoging van 45 procent in slechts zes dagen, maar in de fase waarin veel vezels werden geconsumeerd daalde dit weer tot onder de basiswaarden.

Kortom: Het nemen van vezels in de vorm van fruit, groenten en volkoren granen kan de triglyceriden in het bloed doen dalen.

  • Beweeg regelmatig.

Het goede HDL cholesterol heeft een positief effect op de triglyceridenwaarden. Hoge HDL cholesterolwaarden kunnen de triglyceridenwaarden verlagen. Cardio oefeningen kunnen het HDL cholesterol in je bloed verhogen, wat weer de triglyceriden in uw bloed kan verlagen. Onderzoeken hebben aangetoond dat cardio oefeningen erg effectief zijn in het verlagen van de triglyceriden, vooral in combinatie met gewichtsverlies (14).

Voorbeelden van cardio oefeningen zijn wandelen, joggen, fietsen en zwemmen. De Amerikaanse Hartstichting raadt aan om vijf dagen per week 30 minuten te bewegen. De voordelen van beweging op de triglyceridenwaarden zijn het meest voorkomend bij beweging op de lange termijn. Een onderzoek toonde aan dat wekelijks twee uur joggen gedurende vier maanden tot een aanzienlijke daling in de triglyceriden leidde (15). Ander onderzoek ondervond dat kortdurende beweging van hoge intensiteit effectiever is dan langere, maar minder intensieve beweging (16).

Kortom: Een leefstijl met regelmatige beweging en beweging van hoge intensiteit kunnen het goede HDL cholesterol verhogen en daarmee de triglyceriden verlagen.

  • Vermijd transvetten.

Kunstmatige transvetten zijn vetsoorten die worden toegevoegd aan bewerkte voeding om de houdbaarheid te verlengen. Transvetten komen vaak voor in gefrituurde voeding en in gebak gemaakt met geharde oliën. Door hun ontstekingsbevorderende werking zijn transvetten gelinkt aan veel gezondheidsproblemen, waaronder een verhoging van het slechte LDL cholesterol en hartziekte (171819).

Het eten van transvet kan ook de triglyceridenwaarden in uw bloed verhogen. Een onderzoek toonde aan dat de triglyceridenwaarden aanzienlijk hoger waren bij deelnemers die een dieet volgden met veel of matige hoeveelheden transvetten, in vergelijking een dieet met veel onverzadigd oliezuur (20). Een ander onderzoek had gelijkende resultaten. Het volgen van een dieet rijk aan transvetten gedurende drie weken leidde tot hogere triglyceridenwaarden dan een dieet met veel onverzadigde vetten (21).

Kortom: Een dieet met veel transvetten kan zowel de triglyceridenwaarden verhogen als het risico op hartziekte. Beperk uw inname van bewerkte, gebakken en gefrituurde voeding om uw inname van transvetten te beperken.

  • Curcumine en de werking op ons triglyceriden gehalte. 

Curcumine extracten van kurkuma worden verondersteld om gezondheidsvoordelen te geven. Tot op heden hebben menselijke studies zich voornamelijk gericht op mensen met bestaande gezondheidsproblemen, gezien hoge doses slecht opgenomen curcumine. Het doel van de huidige studie was om te controleren of bij gezonde mensen een lage dosis curcumine het cholesterol en triglyceriden gehalte zou kunnen veranderen. De curcumine werd gegeven bij lipiden. Lipiden zijn een niet in water oplosbaar vet, zoals cholesterol, triglyceriden etc.

De huidige studie werd uitgevoerd bij gezonde mensen van middelbare leeftijd (40-60 jaar) met een lage dosis curcumine (80 mg/dag) met vet inname,  waarvan wordt verwacht dat deze een goede absorptie heeft. Mensen werden curcumine (N = 19) of placebo (N = 19) gedurende 4 weken gegeven. Bloed- en speekselmonsters werden vóór en na de 4 weken genomen en geanalyseerd op een verscheidenheid aan bloed- en speeksel maatregelen die relevant zijn. Onderstaand zijn de gegevens van de ‘curcumine’- en van de ‘placebo’ groep.

Goede curcumine produceerde de volgende statistisch significante veranderingen:

  • verlaging van plasma-triglyceridenwaarden.
  • verlaging van speekselamylasespiegels.
  • verhoging van de speekselkoraal opruimingscapaciteit.
  • verhoging van plasmakatalase-activiteiten.
  • verlaging van plasma-bèta-amyloïde-eiwitconcentraties.
  • verlaging van plasma sICAM lezingen.
  • verhoogd myeloperoxidaseplasma zonder verhoogde c-reactieve proteïnegehalten.
  • verhoogd plasma-stikstofmonoxide e.
  • verminderde plasma-alanineamino-transferase-activiteiten.

Samengevat tonen deze resultaten aan dat een lage dosis van een curcumine een verscheidenheid aan potentieel gezondheidsbevorderende effecten kan produceren bij gezonde mensen van middelbare leeftijd. (Neem curcumine altijd in met een beetje vet voor een betere werking op het lipiden gehalte).

                        Kortom : Een onderzoek uit 2012 ondervond dat supplementen met een lage dosis curcumine voor  een aanzienlijke daling in de triglyceridenwaarden kan zorgen. 

  • Eet twee keer per week vette vis

Vette vis staat er om bekend dat het een positief effect kan hebben op het hart en het kan de triglyceridenwaarden verlagen. Dit komt vooral door de omega-3 vetzuren, een soort meervoudig onverzadigde vetzuur dat wordt beschouwd als essentieel, wat inhoudt dat u het door middel van voeding binnenkrijgt. Zowel de Amerikaanse Voedingsrichtlijnen en de Amerikaanse Hartstichting raden aan twee keer per week vis te eten. U kunt hierdoor zelfs uw risico op sterven door hartziekte met 36 procent verlagen (22). Een onderzoek uit 2016 toonde aan dat twee keer zalm per week de triglyceridenwaarden aanzienlijk verlaagde (23). Zalm, haring, tonijn en makreel zijn een aantal vissoorten die vooral veel omega-3 vetzuren bevatten.

Kortom: Vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren. Het eten van twee keer vette vis per week kan het risico op hartziekte verlagen en de triglyceridenwaarden verlagen.

  • Verhoog je inname van onverzadigde vetten.


Onderzoeken tonen aan dat enkelvoudig onverzadigde vetten de triglyceridenwaarden kunnen verlagen, vooral als ze worden vervangen door andere vetsoorten. Enkelvoudig onverzadigde vetten zitten in olijfolie, noten en avocado’s. Meervoudig onverzadigde vetten zitten in plantaardige oliën en vette vis. Een onderzoek analyseerde wat 452 volwassenen de laatste 24 uur aten, met de focus op de verschillende soorten verzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. De onderzoekers brachten de inname van verzadigd vet in verband met verhoogde triglyceridenwaarden en de inname van meervoudig onverzadigde vetten met lagere triglyceridenwaarden (24). Bij een ander onderzoek kregen oudere deelnemers dagelijks vier eetlepels extra vergine olijfolie gedurende zes weken. Dit was gedurende het onderzoek de enige bron van vet in hun dieet. Het resulteerde in aanzienlijke dalingen in de triglyceridenwaarden, het totaal cholesterol en het LDL cholesterol, vergeleken met een controlegroep (25). Kies, om dit te bereiken, een gezonde vetsoort zoals olijfolie en gebruik het om andere vetsoorten te vervangen, zoals transvetten of zwaar bewerkte plantaardige oliën (21).

Kortom: Enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten kunnen de triglyceridenwaarden in het bloed verlagen, vooral als ze andere vetten vervangen.

  • Zorg voor een regelmatig voedingspatroon.

Insulineresistentie is een andere factor voor hoge triglyceridenwaarden. Na het eten van een maaltijd sturen de cellen in de alvleesklier een signaal om insuline in het bloed af te geven. Insuline is dan verantwoordelijk voor het vervoeren van glucose naar uw cellen om deze te voorzien van energie. Als u te veel insuline in uw bloed hebt kan uw lichaam er resistent voor raken, waardoor het lastig is insuline effectief te gebruiken. Dit kan leiden tot een ophoping van glucose en triglyceriden in het bloed.

Het volgen van een regelmatig eetpatroon kan insulineresistentie en hoge triglyceridenwaarden helpen voorkomen. Een groeiend onderzoeksgebied toont aan dat onregelmatige eetpatronen kunnen leiden tot een verlaagde insulinegevoeligheid, verhoogde risicofactoren voor hartziekte zoals LDL en totaal cholesterol (2627). De bewijzen zijn echter verdeeld als het gaat om maaltijdfrequentie. Een onderzoek uit 2013 toonde aan dat het eten van drie maaltijden per dag zorgt voor daling in de triglyceridenwaarden, in vergelijking met zes maaltijden op een dag (28). Een ander onderzoek toonde weer aan dat zes maaltijden per dag leidde tot een betere insulinegevoeligheid dan bij het eten van drie maaltijden (29). Ongeacht de hoeveelheid maaltijden die u eet, regelmatig eten kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de triglyceridenwaarden verlagen.

Kortom: Hoewel onderzoek onduidelijk is over hoe de maaltijdfrequentie de triglyceridenwaarden beïnvloedt, tonen studies aan dat het volgen van een regelmatig eetpatroon veel risicofactoren voor hartziekte kan verlagen en insulineresistentie kan voorkomen.

  • Beperk de alcoholinname

Alcohol bevat veel suikers en calorieën. Als deze calorieën ongebruikt blijven kunnen ze worden omgezet in triglyceriden en opgeslagen in vetcellen. Hoewel een variatie aan factoren een rol speelt tonen sommige onderzoeken aan dat matig alcoholgebruik uw triglyceridenwaarden tot 53 procent kan verhogen, zelfs als je triglyceridenwaarden normaal zijn (30). Ander onderzoek heeft licht tot matig alcoholgebruik gelinkt aan een verlaagd risico op hartziekte, terwijl binge drinken leidde tot een verhoogd risico hierop  (313233).

Kortom: Sommige studies tonen aan dat het beperken van de alcoholinname uw triglyceridenwaarden kan helpen verlagen.

  • Neem soja eiwitten.

Soja is rijk aan isoflavonen, een plantenstof met talloze gezondheidsvoordelen. Het kan vooral het LDL cholesterol verlagen (343536). Ook kunnen soja eiwitten de triglyceridenwaarden verlagen. Een onderzoek in 2004 vergeleek hoe soja en dierlijke eiwitten de triglyceridenwaarden beïnvloedden.

Na zes weken hadden soja eiwitten de triglyceridenwaarden met 12.4 procent meer doen dalen dan dierlijke eiwitten (37). Een analyse van 23 studies ondervond eveneens dat soja eiwitten in verband kunnen worden gebracht met 7.3 procent lagere triglyceridenwaarden. Soja eiwitten zitten in sojabonen, tofu, edamame bonen en sojamelk.

Kortom: Soja bevat stoffen die zijn gelinkt aan verschillende gezondheidsvoordelen. Het eten van soja eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten kan de triglyceridenwaarden verlagen.

  • Eet meer noten.

Noten bevatten een geconcentreerde hoeveelheid vezels, omega 3 vetzuren en onverzadigde vetten, die allemaal samenwerken om de triglyceridenwaarden te verlagen. Een analyse van 61 studies toonde aan dat elke portie noten de triglyceridenwaarden met 2.2 mg/dL (0.02 mmol/L) verlaagde (39). Een andere analyse onder 2,226 deelnemers had gelijkende bevindingen en toonde aan dat het eten van noten in verband is gebracht met een lichte daling van de triglyceridenwaarden (40).                                  Triglyceriden en noten

Dit kan door het eten van de volgende noten:

  • Amandelen
  • Pecannoten
  • Walnoten
  • Cashewnoten
  • Pistachenoten
  • Paranoten
  • Macadamianoten

Onthoud wel dat noten veel calorieën bevatten. Een enkele portie amandelen, of ongeveer 23 amandelen, bevat 163 calorieën, dus eet met mate. Volgens de meeste onderzoeken is de beste hoeveelheid tussen drie en zeven porties per week (414243).

Kortom: Noten bevatten veel gezonde stoffen voor het hart, waaronder vezels, omega-3 vetzuren en onverzadigde vetten. Volgens de onderzoeken kunnen drie tot zeven porties per week de triglyceridenwaarden doen dalen.

Tot slot
Dieet en leefstijlfactoren hebben een grote invloed op de triglyceridenwaarden in je bloed. Het kiezen voor gezonde, onverzadigde vetten in plaats van transvetten, het verlagen van je koolhydraatinname en regelmatige beweging kunnen je triglyceridenwaarden in korte tijd helpen verlagen. Met een aantal simpele aanpassingen binnen uw leefstijl kun u uw triglyceridenwaarden verlagen en eveneens je algehele gezondheid verbeteren.

Met een groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Gedeeltelijke Bron : http://www.ahealthylife.nl (door deze met toestemming vertaald )

J. Zwaan, gepubliceerd op 7-1-2018

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

  1. Goedemorgen….nog enkele maanden moet ik prednison gebruiken , dit gaat niet samen met het gebruik van curcumine c3 , die ik van jullie op voorraad in huis heb , als de ziekte van HORTON (bloedvat ontsteking in de bloedvaten in mijn hoofd) genezen is ga ik weer aan de curcumine .
    Wat mij vorig jaar opviel is dat ik er gewicht mee kwijt raakte !!!!!!…. groetjes van mij.

    • Goedemorgen, dank voor uw vraag en uw vertrouwen. U bent deze maand al de 3e persoon met HS . Ik heb een goed bericht voor u, u kunt Curcumine C3 “superieur” zonder problemen tegelijk gebruiken met uw Prednison. Vanwege de vele vragen heb ik naar een Ayurvedisch arts gebeld. Deze heeft me verzekerd dat Curcumine C3 WEL samen kan met Prednison en Prednisolon. Maar NIET met Diclofenac. De uitleg was als volgt; Prednison werkt via andere kanalen. Diclofenac werkt via het spijsverterings stelsel. Medicatie die inwerkt via het spijsverterings stelsel geven vaak problemen, samen met Curcumine c3 ‘superieur’. Daarna heb ik ook nog naar India gebeld, naar de fabriek. Om het nog eens zeker te weten. Ook daar hebben ze me verzekerd dat het geen probleem is. Met dezelfde uitleg. Ik zal dit binnenkort ook aanpassen in mijn Eboek. Verder kan de kurkuma zalf ook erg goed werk doen bij HS, wist u dat ? Een week of 2 geleden heeft een meneer dit ook besteld, samen met de curcumine c3. De zalf moet heel dun opgebracht worden, en niet meer dan 1 x per dag. Meer vragen ? Mail me gerust op dekurkumaspecialist@gmail.com Met een vriendelijke groet van Tieneke 🙂 .

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.