Wilde voorjaarsgroenten uit de vrije natuur.

Standaard

Wilde groenten zijn lekkere voorjaarsgroenten en ze kosten niets. Nu zijn ze nog jong, vers en vol met vitamientjes. U vindt ze wel in uw tuin. De meeste van deze soort groenten worden nu als zijnde onkruid bestempeld.  Vroeger lustte men ze graag. Men was blij met deze frisse groenten, na een lange en strenge winter werden ze met een glimlach begroet. En konden de verse vitaminen weer hun werk doen. Men maakte er de meest verfijnde recepten mee. Hier vindt u een leuk artikel over groente uit de vrije natuur.

Brandnetel als vrije natuur groente

brandnetel

De brandnetel prikt niet meer, als ze even één minuutje gekookt zijn

Ja, brandneteltoppen, molsla en melde zijn groenten die u zelf kunt zoeken en bereiden. Lekker, gezond en voor niks. Daslook, kraailook, melde, zuring, molsla en brandnetel. En  de schrik van iedere tuinier ;  zevenblad, is prima eetbaar.  Vroeger aten we deze groenten met smaak, nu bespuiten we ze met zwaar. vergif om ze kwijt te raken.

Vrijwel alle stadsparken staan nu vol met daslook. Een heerlijk plantje, zelfs de wortels zijn lekker. In de krant vonden we een heerlijk lenterecept met molsla

Brandnetel als wilde groente.

Vele  jaren geleden waren we eens op vakantie in Frankrijk. Nog geen kwartier na aankomst stond men tussen de brandnetels, het avondeten bij elkaar te zoeken.   Daar stonden de brandnetels een meter hoog, dus er was eten genoeg.  Ik heb het indertijd met verbazing aangezien. Wel herinner ik me nog de zelfgemaakte soep. Het was pittig en bijzonder van smaak. Wat aten we ? BRANDNETELTOPPEN SOEP.

Mijn man knipt het gewoon uit de tuin en eet het als een soort spinazie. Niet rauw natuurlijk, eerst even 1 minuut de kook erover. Bij brandnetels gebruikt u alleen de toppen.( Daar zitten geen “netels” in.)  Daarmee bedoel ik de bovenste 4 blaadjes en de groeitop.

Daarvan zit het blad nog dicht. Neem een emmertje mee, een schaar en een paar latex handschoenen. U zult zich verbazen hoeveel u moet plukken om een ca 250 gram bij elkaar te verzamelen. Volgens de kruidenleer zijn brandnetel toppen zeer gezond. Het zuivert de maag en werkt slijmoplossend.

Ook werkt het zeer zuiverend bij huiduitslag. Even een bos brandneteltoppen in een minipannetje kokend water leggen voor een minuut. Daarna laten afkoelen en een compress van maken. Bovendien gebruikten onze voorouders brandneteltoppen als medicijn tegen jicht. Want als je veel brandnetel at zuiverde dat het lichaam van urinezuur. Dit is de veroorzaker van jicht.

Om er zelf thee van te zetten kunt u de toppen  eerst een paar dagen drogen en dan verpulveren en thee zetten. Ik doe er zelf wat munt doorheen, want ik vind brandnetel wat te bitter. U kunt het natuurlijk ook kopen bij reformwinkels. Maar zelf plukken is veel spannender. En wat een heerlijk recept  is  :  BRANDNETELTOPPEN STAMPPOT .

Molsla is ook een lekkere groente

molsla

Molsla is een nog niet uitgegroeide paardenbloem

Molsla is het blad van de jonge paardebloem. U zet simpelweg een bloempot met een gat in de bodem over de paardebloemplant, voordat deze begint te bloeien. De molsla is wit tot lichtgroen van kleur, omdat er geen licht bij komt.  Jonge paardenbloem bladeren zijn heerlijk om te eten. Vroeger deed men dat anders ;

Men zocht in de lente in molshopen naar overdekte en dus gebleekte paardenbloem bladeren. Vandaar de naam ‘molsla’. U kunt het zelf heel makkelijk zoeken , ze zijn in de molshopen te vinden. Duw een molshoop omver en daar is je molsla. Er zijn vele soorten paardenbloemen, maar ze zijn allemaal eetbaar. En de meest hardnekkige soort, die tussen de tegels door kruipt of op het grasveld groeit zijn de lekkerste. Eigenlijk is het wel jammer dat we het als groentesoort vergeten zijn.

Vol van vitaminen en gezond en lekker. U moet een molshoop hebben die een paar dagen oud is. Bovendien moet de zon wel even geschenen hebben, vanwege de warmte in de molshoop aarde.  En dat doet u het volgende:  U pakt de HELE PLANT MET WORTELS EN AL uit de grond.

Zoek er een stuk of drie. Dat is genoeg voor een lekker maaltje. Thuis zet u ze in een pot met aarde. Ik heb daar een grote emmer met tuingrond voor, daar gaan later de tomaten weer in. Daar doet u een zwarte plastic vuilniszak overheen en laat het 3 dagen staan.

Op uw balkon, binnen of in een warm hoekje in de tuin. Maakt niet uit waar. En als je na 3 dagen die vuilniszak er af haalt hebt u heel veel lekkere groente MOLSLA SALADE .

Ook erg bijzonder is Molsla uit de Provence  . Verder heb ik op het internet gezien dat u ook in een klein hoekje van uw tuin kunt beplanten met paardenbloemplanten. in het voorjaar zet u er gewoon een aarden bloempot met een gat in de bodem overheen. En elke dag verse groente uit eigen tuin. En het kost niets.

Melde als groente uit de vrije natuur.

De Wikipedia heeft niet veel te melden over Melde. Alleen dat ze erg hoog kunnen worden, wel 1 a 2 meter hoog. De melde heeft vele soorten. De melde soorten zijn afkomstig uit Midden-Azië, en hebben zich over heel Europa verspreid. Wij zien ze vaak als lastig onkruid. Vroeger werd Melde gebruikt als een bijzonder soort spinazie. Maar nu hoort het bij “DE VERGETEN GROENTEN”.

Ik heb een boek in de kast staan met vele soorten en bereidingswijzen van deze vergeten groenten. Sommige zijn echt bijzonder. Zoals schorseneren. Ook in hun bereidingswijze en aanpak. Melde werd veel gegeten. Het is net spinazie en zo bereidt u het ook. Ze groeien razendsnel en bestaan in vele kleuren en variëteiten. Ik lust wel ‘melde’. Hier een bijzonder recept uit eigen keuken : MELDE MET TOMAAT EN GEMBER 

Daslook is overal te vinden.

daslook

Daslook herkent men aan de witte bloemetjes

 

Hier in Groningen noemden we het vroeger ‘sterretjes’. Het is een duidelijk herkenbare plant, u ziet ze veel in de bossen en parken. Hele velden vol met daslook.

Het is een beschermd plantje, dus ik mag er geen recept bij vermelden. Maar één ding wil ik u verklappen, het smaakt heerlijk in een pesto met macaroni. Het recept is op het internet wel te vinden.

De blaadjes lijken een beetje op weegbree, maar ze zijn veel zachter.

Zevenblad, de schrik van de tuinier, maar lekker om te eten.

Als men zevenblad in de tuin heeft, is men daar meestal niet zo blij mee. Het is een van de ergste soorten ‘onkruid’ omdat ze ondergronds door kruipen. En daarna overal bovengronds komen. Er bestaan verschillende volksnamen voor deze plant, die de uitingen weergeven van de ergernis van veel tuinliefhebbers. Namen als ‘tuinmansverdriet’ of ‘grondpest’ . Toch is zevenblad rijk aan vitamine C en bevat het veel mineralen zoals calcium en magnesium.

zevenblad

Zevenblad is de schrik van de tuinier, maar werd vroeger gekweekt vanwege zijn gezonde uitwerking.

De enige manier om ze kwijt te raken is er zoveel mogelijk van te eten, want in de alternatieve keuken is zevenblad zonder meer geliefd om de smaak. Door de bladeren weg te plukken, putten we het wortelstelsel uit. En vormt de plant geen nieuwe uitlopers mee.

Het smaakt een beetje naar peterselie. De jonge blaadjes, soms verschijnen ze al in februari, kunnen rauw gegeten worden. In vroegere tijden was dit een uitkomst ! Ze werden vroeger veel aangeplant, vanwege deze reden. Het blad kan gekookt worden, zoals spinazie. Een stamppotje, samen met brandnetel, smaakt prima.

Wist u dat monniken de plant kweekten in hun kloostertuinen?  Dit was vanwege de geneeskrachtige werking, die er nog steeds aan toe geschreven wordt. Zevenblad  versterkt de werking van de nieren, waardoor ons lichaam zijn afvalstoffen beter kan afvoeren. Maar ook werd ervan gezegd dat het zou helpen tegen jicht of podagra. Dit laatste betekent ‘voetjicht’. Men maakte een kompres van de bladeren en de gekneusde wortels van de plant en legde dit kompres op de pijnlijke plaats. Dit zorgde direct voor verlichting. De naam van zevenblad is ook wel ‘aegopodium’ en dit betekent ‘geitenvoet’. Dit sloeg op de vorm van het blad. En waar de naam ‘zevenblad’ vandaan komt ? Zeven blaadjes is het uiterlijk van dit plantje.

PS : Het lijkt me ons wat overbodig om te zeggen, maar zoek uw groente beter niet in de buurt van druk bezochte ‘honden uitlaat plaatsen’ . Ook is het geen goed idee om te zoeken op plaatsen waar vossen gesignaleerd worden. Vossen uitwerpselen kunnen wormpjes bevatten.

Soms heeft men een goed gesorteerde natuurvoedings winkel ook wel wat van deze soort ‘vergeten groenten’ te koop. Het is echt bijzonder om het eens te kopen en te bereiden. Veel spannend eetplezier gewenst. 🙂

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

 

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.