VADOUVAN ZELF MAKEN.

Standaard

VADOUVAN ZELF MAKEN.

VADOUVAN IS EEN HEERLIJK, GEUREND SPECERIJENMENGSEL. HET IS EEN INDIAAS MENGSEL, VAN OORSPRONG, MAAR DE FRANSE KEUKEN HEEFT ER BEKENDHEID AAN GEGEVEN. HET IS EEN COMBINATIE VAN SJALOTTEN, UIEN EN KNOFLOOK. EN DAARAAN TOEGEVOEGD EEN HELEBOEL SPECERIJEN. HET KOMT VAN DE OOSTKUST VAN INDIA. DEZE STREEK HEET TAMIL NADU. DE OORSPRONKELIJKE NAAM IS “VADAGAM” GEWEEST.  DAT WE DIT MENGSEL NU “VADOUVAN” NOEMEN HEEFT EEN KOLONIALE ACHTERGROND. HIER VINDT U HET ORIGINELE RECEPT. WELISWAAR ZIJN ER VELE VARIANTEN VAN. MAAR DIT IS ABSOLUUT HET LEKKERSTE “OMA RECEPT”.

VADOUVAN IN DE INDIASE KEUKEN.

VADOUVAN VAN VERSE SPECERIJEN.

VADOUVAN VAN VERSE SPECERIJEN.

De afgelopen tijd zijn we weer eens door geheel Nederland gereisd. En omdat we op stap zijn, kan ik niet zelf koken. We hebben  in een zeer goed Indiaas restaurant gegeten. Daar heb ik , onder andere, een bijzonder groentegerecht besteld, waarbij ik het water al  in de mond had staan, door het alleen maar te ruiken. Waanzin lekker. Natuurlijk heb ik gevraagd wat het bijzondere was. “VADOUVAN” was het antwoord van de zeer vriendelijke kok. Daar moest ik meer van weten. Ik maak al jarenlang altijd mijn eigen curry’s , maar dit was echt heel bijzonder. Hij heeft me er een klein, bruin vochtig bolletje van meegegeven.

WAT IS VADOUVAN ? 

Het is een combinatie van sjalotten, knoflook, tamarinde en kerrieblad. Er zit gember in, en mosterdzaad, komijn, koriander, kurkuma, kardemom, kaneel en peper. Maar ook chilipoeder, kruidnagel, nootmuskaat, kokos en rozenblaadjes.  Ik geef het precieze recept onderaan deze BLOG. De kok zei , dat je er kleine balletjes van moest maken. Deze kun je invriezen. In India voegt men olie toe, en laat deze balletjes in de zon drogen. Maar je kunt ze ook fermenteren. Bij sommige toko’s kun je ze in een potje kant-en-klaar kopen.

Op het internet heb ik gezien dat je het ook gedroogd in een busje kunt kopen. Gisteren ben ik eens naar de JUMBO gegaan, en heb mijzelf zo’n gedroogde versie aangeschaft. Maar dat is toch een heel andere geur , als dat beetje wat ik gekregen heb van de Indiase kok. Ja, als je je neus boven dat mengsel houdt, komt er een rijke en bijzondere geur op je af. Dit is pas een echt Indiaas curry-mengsel. Pittig, ietwat zoetig en rokerig van smaak. En echt aards ! .  Het wordt ook wel “FRANSE CURRY” genoemd, maar het heeft  een 100 % zuiver Indiase achtergrond.

Je kunt je er zo een Indiase markt bij bedenken, waar de geuren van vele verse specerijen overheersend zijn. Waar de vrouwen in hun kleurrijke sari’s zorgvuldig hun voedsel bij elkaar

OP DE MARKT IN INDIA,..

OP DE MARKT IN INDIA,..

zoeken. Waar gelachen wordt, en de hete zon allesoverheersend  is. Waar  mysterieuze , bedwelmende geuren hangen, gemengd met uitlaatgassen. Die keren dat we in India zijn, heb ik echt leren bidden door  de taxichauffeurs. Toeteren, en keihard rijden. En alleen maar inhalen, als het eigenlijk niet meer kan. Hallelujah,.. wat een chaos op de wegen. En dan die koeien,..  Die liggen, ook ’s nachts, gewoon midden op de snelweg te slapen. En als de taxi ook geen koplampen meer heeft, is het net Russische roulette ! Nja,.. je voelt dan echt wel hoe sterk je aan het leven hangt.

HOE GEBRUIK JE VADOUVAN ?

Eigenlijk niet puur. Als je straks misschien je eigen VADOUVAN mengsel hebt gemaakt, is het voor de darmen iets teveel om het puur te eten. Je doet dat in een olie, of andere vloeistof, en laat het trekken. Ik heb het gisteren in een thee-ei gestopt, en deze bij de groentecurry gedaan. Jammie !

Het beste kun je een eetlepel  met vadouvan in een pannetje doen. Daar doe je dan 1  1/2 deciliter olie bij. En langzaam verwarmen. Laat het dan 5 a 8 minuten op een sudderplaatje ( of laag vuur)  even trekken. En daarna laten afkoelen. Als laatste doe je dit mengsel door een zeef. Doe deze olie in een glazen pot, en laat het dan een dag staan. Dan kunnen de heerlijke, complexe smaken zich verdiepen. Een flesje met een beugelsluiting is daarvoor zeer geschikt. Bijvoorbeeld zo’n grolsch-bierflesje. Ik weet niet of die er nog zijn.

EEN PAAR SIMPELE IDEEËN MET VADOUVAN :

1. Doe 1/2  blikje kokosmelk in een pan, meng daar een theelepel tomatenpuree door. Water toevoegen ( 1 /2 blikje ) . Een eetlepel amandelen en een 1/2  bouillon tabletje. Doe een een theelepel vol vadouvan in een thee-ei. Hang deze in de vloeistof. Dan de groente erbij doen, die in stukjes is gesneden. Niet te kleine stukjes ! Zet maar op het vuur, en kook tot het gaar is. Welke groente ? Bloemkool, broccoli, pastinaak, pompoen, spruitjes, schorseneren, wortelen etc,.. ( Ik verheug me nu al om dit te proberen met een braadzak en verse asperges,.. wow ! )

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs.

2. Maak er een bouillon van, door het thee-ei met vadouvan in heet water te laten trekken. Met dit water kook je dan de rijst, pasta, aardappelen of linzen. Eventueel zou je er ook de

VADOUVAN OLIE IN EEN BEUGELFLES,..

VADOUVAN OLIE IN EEN BEUGELFLES,..

groente in kunnen koken.

 

3. Vadouvan en gekookte aardappelen zijn een gouden smaak combinatie. Dan kun je nu op vele manieren bereiden. Gekookt met zeezout en een paar druppels vadouvan olie, binnenin. Gepofte aardappelen uit de oven, in folie. In het pakje een paar druppels vadouvan-olie. Etc.

4. Als je van zelfgemaakte mayonaise houdt, doe dan eens vadouvanolie, in plaats van zonnebloemolie, erdoor. Dit schijnt een delicatesse te zijn bij schaal-en-schelpdieren.  Als je die eet. Ik ga het eens proberen bij gekruid gebakken tofu.

5. En waar ik me gewoon op kan verheugen, is om de vadouvan over de halloumi te sprenkelen. En daarna te grillen. ( zie mijn artikel over halloumi) . Dat zal vast erg lekker zijn .

6. Soms koop ik wat van de Vegetarische Slager. De namaak kipstuckjes zijn wel lekker. En met vadouvan, vast nog veel lekkerder.

7. Een paar druppels vadouvan in de pan, bij een omelet. Klinkt wel spannend, niet ?

8. Of gewoon door de curry.

9. Eerst groente koken, en daarna bakken met vadouvan olie.

10. Heb je zelf een leuk idee? Ik hou me aanbevolen.

11. Oh,.. in een groente tajine zal het ook goed smaken. Met kikkererwten.

12. Of een frietje met vadouvan-mayo.

13. Vega Groenteballetjes , even bakken in vadouvan-olie,..

14. Of een paar druppels over een pannenkoekje met een groentemengsel,..

 

 HET RECEPT VAN VADOUVAN. 

Een zeer goede kennis van ons uit India, kwam me te hulp met een recept. Ze woont in het Zuiden van het land, en kan ontzettend lekker koken. En als er IEMAND is, die dit zuivere recept moet hebben is zij het. Lakshmi kan geweldig koken.  Praten trouwens ook ! Want twee uren later had ik toeter-oren. Maar ook een recept van VADOUVAN !

KOMT-TIE :

Neem een middag de tijd. Lakshmi zei dat je er een grote portie van moest maken, want je gaat dat in kleine hoekjes van een boterhamzakjes invriezen. Doe dan een flinke theelepel in de hoek van een boterhamzakje. Leg er een knoop in, en knip de rest af. Al deze zakjes doe je in een diepvriesbakje , en doe dit in de vriezer.

PRINTVERSIE  :         HET RECEPT VAN VADOUVAN.  

 

HET RECEPT VAN VADOUVAN :

SPECERIJEN RUIKEN HEERLIJK.

SPECERIJEN RUIKEN HEERLIJK.

* 1 kilo uien, in stukjes gesnipperd.

* 450 gram sjalotjes, in stukjes gesnipperd.

* 10 teentjes knoflook, gepeld en grof gesnipperd.

*  1 flinke grote duim verse gember, heel fijn gesnipperd.

* 1/4  kopje plantaardige olie.

*  1 theelepel fenegriek zaadjes.

*  1 eetlepel verse , dun gesneden curryblaadjes ( of 2 theelepels gedroogde) .

*  1 eetlepel gemalen komijn.

*  1 theelepel gemalen cardemom.

*  1 theelepel gemalen kurkuma.

DRAGEN DOE JE ZO,..

DRAGEN DOE JE ZO,..

*  1/2 theelepel geraspte nootmuskaat.

*  1/2 theelepel hete rode pepervlokken. ( of iets minder,.. naar smaak).

*  1/4 theelepel gemalen kruidnagel.

*  1/2 theelepel gemalen kaneel.

*   1 eetlepel gedroogde kokos.

*  Zout ( Lakshmi neemt een eetlepel, maar dat lijkt me wel veel) , en 1 theelepel vers gemalen peper.

* Optioneel : een eetlepel gedroogde rozenblaadjes,

EN DAN :

* Verhit de olie in een zware pan. Een braadpannetje is prima. Doe de uien, sjalot, knoflook erin en roer tot ze goudbruin zijn. Dat duurt ca 25 minuten.

* Stamp de fenegriekzaden fijn in de vijzel.

* Meng alle specerijen door elkaar, inclusief zout en peper.

*  Doe dit bij het uien mengsel.

* Laat het op laag vuur sudderen, ca 10 minuten. Blijven roeren.

OP DE BAKPLAAT,..

OP DE BAKPLAAT,..

* Dan pak je een grote bakplaat, leg daarop bakpapier.

* verspreid het mengsel er ZO DUN MOGELIJK EN GELIJKMATIG over.

*  Verwarm de oven op ca 180  C voor. Schuif de bakplaat erin, en laat het ongeveer een uur , (uur en een kwartier)in de oven  warmen. Tot het bruin is en nauwelijks vochtig.

VERVOLGENS :

* Haal je het eruit, laat het mengsel afkoelen.

*  Neem  boterham zakjes, doe ca een eetlepel van dit mengsel in de hoek van het boterhamzakje. Knoop het dicht. Knip de rest van het zakje af. Ik neem kleine beetjes, en grotere hoeveelheden. Ligt eraan hoeveel eters ik krijg. Dan is er wat te kiezen. Neem geen al te grote hoeveelheden, want het is een krachtig mengsel.

* Doe al deze zakjes in een diepvries bak.

KLAAR ! VADOUVAN.

VADOUVAN MAAKT SCHOON,..

VADOUVAN MAAKT SCHOON,..

WAARSCHUWING : ZORG VOOR VOLDOENDE TOILET PAPIER IN HUIS. HET IS EEN DARMREINIGEND MENGSEL. GOED VOOR EEN STEVIGE SCHOONMAAK VAN DE DARMEN. ZEER GEZOND.

FIJN WEEKEND , ALLEMAAL ! En bedankt voor het lezen.

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs.

 

Over Tieneke Scholtens

Welkom op mijn BLOG. "De geneeskrachtige keuken" . Al 26 jaren kook ik vegetarisch, gezond en lekker. De geneeskrachtige Ayurvedische keuken heeft mijn grote belangstelling. Ik ben gespecialiseerd in kurkuma en curcumine, omdat dit een cadeau van de natuur is, met grote en goede uitwerking op het menselijk lichaam. Verder lees ik veel en graag over de relatie tussen voeding en gezondheid, met name "DE VOEDSELZANDLOPER" van Dr. K. Verburgh heeft mijn voorkeur. Welkom op mijn blog, TIENEKE :)

»

  1. Niet iets wat ik zal gaan gebruiken, maar leuk blogje weer neergezet en geestig gif plaatje 😛 Heel leuk 😉 Wens ik je een fijn weekend Tieneke ;-*

  2. Hallo Tieneke, Dank je wel voor al die geweldige tips en recepten. Ik lees ze altijd met veel plezier en aandacht. Vaak inspireert het me om het even net iets anders te doen. Bij deze wilde ik je vragen om eens uit te leggen wat fermenteren eigenlijk is en hoe je dat kunt doen. Ik heb gehoord dat je groenten b.v. nog gezonder maakt en dat het ook erg lekker is. Hopelijk kan je ooit aan mijn verzoek voldoen. De hartelijke groeten, Jenny Moers.

    • Goedenavond, Jen,. Dank voor de vraag. Ikzelf heb er eens lang over nagedacht wat ik je het beste kan antwoorden. Van gefermenteerde groente wist ik niet genoeg. Over de gezondheidsvoordelen etc. helemaal niet. Ik eet zoiets eigenlijk nooit. Dat wil niet zeggen dat het niet gezond zou kunnen zijn.
      Vandaag, (maandag) , heb eens gebeld met het Ayurvedische Centrum GRONINGEN. Die gaven een duidelijk antwoord : …”.. vers is altijd beter..”.. Bewerkte voeding heet “..tamas..” Met andere woorden, het frisse leven is eruit gehaald. Dat is voedsel dat ouder is als 2 uren ( na bewerking) . Dan is er geen fris, vers leven meer in te vinden. Eigenlijk wist ik het wel, want :
      Er bestaat namelijk

      1. ‘tamas’ ( bewerkt voedsel, zonder vers leven)

      2. ‘rajas’ ( prikkelend en tot activiteit aanzettend voedsel )

      3. ‘sattvisch’ voedsel. Ik schrijf het liefst over ‘sattvische voeding’ . Maar af-en-toe vlieg ik ook uit de bocht, bijvoorbeeld met het artikel over ‘VADOUVAN” . Maar af en toe eens een heerlijke curry,.. 🙂 .
      Wat zal ik jou als antwoord geven. Ehmm,.. Ik stuur je een link over geneeskrachtige voeding, over ayurvedische voeding en hun kijk op gefermenteerde voeding.

      Ik hoop jouw vraag naar voldoening te hebben beantwoord,.. hier komt een link met heel veel goede info :

      http://www.dehelianthus-haarlem.nl/ziekten/allergie/allergie_intolerantie_en_ayurveda.html . Daar geeft men een wel heel duidelijk antwoord op je vraag. Dank voor je vraag, ik vind het leuk om op zoek te gaan naar een goed antwoord. Eigenlijk is gezondheid te vinden in vers, fris en biologisch voedsel. En sites met een andere mening respecteer ik ten volle,.. maarreh,.. 🙂 Lfs en GRTJS uit GRONINGEN van TIEN .

Goedendag, leuk om je op mijn site te ontvangen. Als je wilt, kun je een reactie voor anderen achterlaten. Vriendelijke dank.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s