Je eigen gezondheid en de invloed van je eigen keuzes

Standaard

Gezond zijn en er zelf de verantwoordelijkheid voor nemen. Kan dat nog wel in onze moderne tijd. Of zijn we te ver weg van onze natuurlijke wortels. Is het noodzakelijk om dan alles vers uit eigen tuin te eten ? Om zelf alles te planten en te laten groeien op een natuurlijke manier ? Of kun je ook gewoon het voedsel van de voedselindustrie eten, en dan flink sporten en mediteren. Heb je de dokter nodig om gezond te zijn ? Of alleen bij ziekte ? Dit zijn vragen die veel mensen zich stellen.  Hier vindt u een artikel over gezondheid en je eigen invloed hierop.

Verantwoording voor je eigen gezondheid nemen.

kies-voor-je-eigen-gezondheid

Kun je invloed op je eigen gezondheid hebben ?

De vorige week heb ik een artikel ‘Koken als Meditatie’ geschreven. Dat was leuk om te doen. Uit enthousiasme heb ik het artikel ook, via een link, op mijn eigen prive facebook site geplaatst. Dat doe ik eigenlijk nooit.

Binnen een uur had ik twee reacties. Men was boos “omdat je tegenwoordig ook niks meer mag eten’. Het trof me. Want ik heb niet gezegd dat men ‘niks meer mocht eten’. Maar ik snapte de reactie volkomen. Vers eten en vers koken is veel werk, en het resultaat is niet zo lekker als voedselproducten uit de schappen van de winkel.

 

Dus eten we liever een diepvriespizza.  Of een magnetronmaaltijd. Snel, lekker en gemakkelijk,… En was ik de boze heks, die zei dat dit niet gezond zou zijn. En niet goed voor hem was.

Natuurlijk mag hij eten wat hij wil. Het is zijn eigen keuze.

 

In de toekomst kijken.

Ik denk dat, als we in de toekomst zouden kunnen kijken, we 3 dingen uit deze tijd als belangrijk zullen gaan zien.

1. De ontdekking van antibiotica,

2. De enorme hoeveelheid medicijnen die men heden ten dage produceert en slikt

3. De impact die een gezonde levensstijl op het voorkomen van (al dan niet chronische) ziekte heeft.

Een hoge bloeddruk versus gezonde voeding ? Wat kun je zelf doen? 

Men ziet nu al de eerste tekenen bij artsen en trendwatchers dan men gaat inzien hoe belangrijk goede voeding is bij het voorkomen van chronische ziekte. Ook verzekeraars zullen dit gaan inzien, dat ‘voorkomen beter is dan genezen achteraf’. De niet te betalen bedragen van de ziektezorg (want gezondheidszorg is het niet) zullen omlaag moeten.

Men zal onze ziektezorg moeten ombuigen in gezondheidszorg. Want, naar mijn persoonlijk mening, begint het met één tabletje van de dokter, maar eindigt men er met vele. Het eerste is een tabletje voor A, maar het nadeel is een paar vervelende bijwerkingen. Dus krijg je er tabletje B bij. Maar door dit tabletje A en B  is het beter om er ook tabletje C bij te nemen. Maar van deze combinatie krijg je pijn in de maag, dus krijg je er ook even tabletje D bij. Dat is gezonder voor je.

En voor je het weet staat de kast vol met doosjes van de apotheek. Is nu je cholesterol niveau permanent gedaald ? Nee, want als je met de tabletten stopt, is het slechte cholesterol niveau niet gezakt. Er is niets veranderd.

Een goed artikel omtrent medicijngebruik vindt u hier :

https://www.ahealthylife.nl/zes-veel-voorgeschreven-medicijnen-die-je-beter-kunt-mijden/

Wat is gezonde voeding ?

Bestaat gezonde voeding wel ? Iedere dag komt er een tsunami van gezondheids adviezen op ons af. En waar de ene RECHTSAF roept, zegt de volgende LINKSAF. Op den duur weet je het zelf ook niet meer. De natuur weet wat het beste voor u is. Ik denk dat onze genen al vele 10.000-den jaren niet veel veranderd zijn. En al die adviezen ?

 • We mochten geen eitjes meer eten, wat blijkt ? eieren zijn goed voor ons.
 • We mochten geen vet meer eten. Wat blijkt ? Vetten zijn er in soorten en maten.
 • We moesten veel melk drinken. Wat blijkt ? Melk is géén witte motor.
 • We moeten gaan sporten om af te vallen. Wat blijkt ? Minder eten is aanzienlijk gezonder en beter werkend.
 • We moeten op dieet om af te vallen. Wat blijkt ? De meeste diëten zijn ongezond.
 • Een glaasje rode wijn per dag was goed voor het hart. Wat blijkt ? Alcohol is schadelijk.
 • Een beetje vlees is goed voor de vitamine B. Wat blijkt ? Vlees eten is slecht voor onze darmen en slecht voor het milieu. Een mens heeft het gebit van een fruiteter.
 • Zo kunnen we nog wel een paar bedenken,..

Mijn idee is dat alles wat vers is, en goed klaar gemaakt een juiste keuze is. Voedingsmiddelen zijn vol levenskracht, vol energie en licht. Voedingsproducten missen dit. Vers is het woord voor gezonde voeding.

Russische gezondheid

We waren eens in Turkije op vakantie. In een “all inclusive” hotel. Gewoon een weekje voor de fun aan het strand. Met mijn oude moedertje. ’s Morgens waren er veel Russische gezinnen aan het ontbijt. Het ontbijt bestond uit ontbijt heel veel gebakken spek, veel gebakken eieren, stapels wit brood. Bonen met gebakken varkensvlees en minimaal 1 liter bier om de dag mee te beginnen. O, ja,.. en sigaretten. ( het was mooi weer, we zaten buiten). Onder luid gelach worden er borden vol naar binnen gewerkt. (Hun kinderen spelen braaf in de ballenbak, die zijn zo netjes opgevoed. Die hoor je niet ! Schreeuwen niet, spelen samen en maken eigenlijk geen ruzie. En als ze elkaar pesten krijgen ze allemaal een flinke mep.)

De rest van de dag wordt er verder alleen maar bier gedronken, pizza gegeten etc. Tot een ca 16.00 uur. Dan gaat de bier van tafel en gaat men over op wodka.  In de hotelwinkel staan dozen vol met liters flessen wodka. ’s Nachts tegen 3.00 is het afgelopen en vallen ze werkelijk om van de drank. Dat is de volgende morgens niet te merken, hoor . Want tegen 8.00 begint het ontbijt. En gaan ze voor de volgende ronde. Het is niet te geloven

Gezondheid en wat je ermee doet.

Eet en drink wat je wilt,… zei de man. 

We liepen we een eind over het strand, we dronken een kop thee en kwamen in gesprek met een stel Duitsers. Ik vertelde ze over die malle Russen. Over gezondheid,  en dat het toch niet ondenkbaar zou zijn als ze ziek worden van  zo’n levensstijl . Maar tot onze stomme verbazing waren ze het niet met ons eens. Die Duitse mensen vonden dat je plezier in het leven moest maken.

Je kon ook zomaar dood gaan. Want een collega van die vrouw,… en een vriend van die man,… en je hoorde zoveel over,… en 1 op de 3 mensen kreeg zowiezo,… met andere woorden:

Doe wat je wilt, eet wat je lekker vindt, drink wat je voor je neus hebt staan. Bier, jenever ? Geen probleem en neem wat je wilt, want je bent zomaar ineens verdwenen.

Gezondheid heeft geen “stuur”, vond men.
Hijzelf had een hoge bloeddruk, last van zijn hart en suiker. Ze vonden dat dat erbij hoorde als je ouder wordt. En als je dat niet hebt, heb je gewoon geluk !

Ik mankeer nog niets !

Wij dachten een leuk gesprek te beginnen, dus mijn man had als inbreng dat ieder mens ook een stuk zelfverantwoordelijkheid  heeft. De Duitse meneer vond van niet !

We vroegen ons de volgende vragen eens af en wilden een leuke ‘boom opzetten’ over,…

 • Dat gezond zijn en gezondheid niet betekent dat je “nog niets mankeert” ?
 • Dat gezondheid toch geen willekeurig gegeven is, met een kwestie van geluk of pech hebben ?
 • Dat gezondheid wel degelijk een “stuur” heeft ?
 • Dat er veel mensen zijn die toch heftig zware chemicaliën slikken, omdat het “voorgeschreven” is. Zou je ook anders kunnen eten, misschien ?
 • Dat het onzin is om tabletten te slikken, terwijl je alles eet wat slecht voor je is.
 • Dat die tabletten dan toch een stuk makkelijker zijn. Als afvallen, anders eten etc.. ?

En wat zij daar nou van vonden… ?                                                                .

Verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam

Ik heb eens rustig gekeken wat er toen gebeurde. Heel langzaam zag ik “de luikjes” dicht gaan. Ze wilden er niets over horen.  De man stond op om naar de w.c. te gaan ” ..plastabletten,.. háháháháh..” De vrouw moest de was even bij de receptie halen. We hebben ze aan onze tafel niet meer terug gezien. ’s Avonds zaten ze bij andere mensen aan tafel, en klaagde hij over zijn gezondheid.

Gezond zijn is een kostbaar bezit. 

Ja, Er zijn soms mensen, die zo reageren. Gezondheid is eigenlijk voor een groot gedeelte ook een eigen keuze. Niet dat je nooit een pizza mag eten. Maar de keuze, het onderscheid kunnen maken. De reclame legt ons 100 maal op een dag uit dat eten lekker en gemakkelijk moet zijn. Want dat leidt tot geluk. “..kijkt u maar eens naar dit gezin… Die zijn gelukkig met Knaggi omdat ze veel van Knaggi eten. Dat is goed voor jullie. Kijk, ze lachen de hele dag en hebben knappe en gehoorzame kinderen. Koopt dit maar gauw, dan wordt u net als zij…”

Als je het maar vaak genoeg ziet, geloof je het vanzelf een keer. Trouwens de media en reclame bepalen vaak onze keuzes en denken. Men laat ons zien wat we moeten kopen en doen en denken.

Maar : Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven. Dé dag om iets te veranderen, als je dat wilt. En waarom zegt de dokter dit niet ?

Met een hartelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma creme met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn goed ! En hebben de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Hallo Tineke,
  Er is een onderzoek waaruit blijkt dat curcumine tijdens een chemokuur de werking van de chemo kan remmen. Met name bij hormoongevoelige borstkanker.
  Graag aandacht hiervoor.
  Groet, Eveline

 2. Hartelijk dank Tieneke voor je veelvuldige interessante mails! Ik lees ze telkens met veel aandacht en steek er telkens wat van op! Bravo voor al de moeite! Hartelijk dank en beste groeten! Inge

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.