Over de werking van kurkuma tegen hooikoorts.

Standaard

Dit artikel gaat over de werking van kurkuma tegen hooikoorts. Hoe kan het dat kurkuma tegen hooikoorts zou kunnen werken ? Waar de ene mens enthousiast op de fiets springt bij een zonnige dag, zit een ander thuis om zich tegen de pluizen en pollen te wapenen. Ieder voorjaar weer als de bloesems bloeien, lopen vele duizenden tot honderdduizenden Nederlanders enkele weken rond met tranende ogen, een loopneus en flinke niesbuien. Hooikoorts.  Wat is precies hooikoorts, Hoe zit dat nou met die mestcellen en histamine. Wat is een allergie en waar komt het vandaan ? Kun je er wat aan doen ? En wat is het beste om te doen ? Hier vindt u een artikel met alles wat u wilt weten over het mechanisme van hooikoorts, een informatief artikel.

Wat is hooikoorts ?

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus, keel en ogen. Dit wordt veroorzaakt door het contact met pollen van grassen, bomen of soms bloesems. Zodra het bloeiseizoen dan weer voorbij is, zakken de klachten ook weer af. Maar is er misschien soms meer aan de hand dan alleen neus- en oog klachten ? Want er zijn veel mensen die met hun hooikoorts ook andere klachten kunnen hebben. Zoals slecht slapen, zich moeilijk kunnen concentreren en hoofdpijn kunnen erbij horen. En  vermoeidheid en irritatie kunnen ook genoemd worden. Als je nog nooit last van hooikoorts hebt gehad kun je je ook moeilijk voorstellen hoe je je voelt bij deze klachten.

Als je last hebt van hooikoorts, dan kun je ook last krijgen van prikkels die eigenlijk niets met de hooikoorts te maken hebben. Zoals parfum en sigarettenrook. Maar ook sterke temperatuurs wisselingen horen er soms bij. Wat kun je eraan doen?  Meestal wordt er geadviseerd om het contact met de allergenen te vermijden. Ook zijn er allergie onderdrukkers te koop.

Wat is de oorzaak van hooikoorts ?

mestcel-en-histamine

Mestcellen geven histamine vrij, zodra ze in aanraking komen met het allergeen. En de histamine heeft u de allergische reacties. 

Het is een reactie van mestcellen en histamine. Mestcellen zijn cellen die in ons eigen beenmerg aangemaakt worden. En deze ‘mestcellen’ worden zo genoemd omdat ze erg kunnen opzwellen bij een allergische reactie. Want deze ‘mestcellen’ spelen een rol bij het afweren van indringers van buitenaf. Dit kunnen bacteriën of soms andere  giftige stoffen zijn.

Ook kunnen deze mestcellen reageren op allergenen als pollen, grassen of bloesems. In een mestcel zitten een soort korreltjes. Zodra er een ‘ongewenste indringer’ het lichaam binnenkomt scheiden deze mestcellen deze korrelige stof  af. En deze stof heet ‘histamine’.

Deze histamine en andere stofjes (De namen van de andere stofjes zijn ‘prostaglandinen en leukotriëen’) zorgen ervoor dat de bloedvaten, op de plek waar de indringer is binnen gekomen, doorlaatbaar voor andere afweercellen wordt.

Zo krijg je een plaatselijke afweer reactie om de indringer te vernietigen. De huid wordt rood en zwelt soms op. Ook komen deze stoffen, uit de mestcellen, vrij bij ontstekings- en allergische reacties op de indringers. Deze stoffen zijn nodig omdat ze de doorbloeding van het weefsel activeren. En ze activeren de rest van ons afweer systeem ook.

Wat is de functie van de histamine, en is dit een ‘slechte’ stof  ?

Je zou jezelf af kunnen vragen wat eigenlijk het nut is van een stof als histamine. Want voor zover we het nu kennen, lijken we er meer last van te hebben dan voordeel. Er was een onderzoek bij muizen, die geen histamine kunnen aanmaken. De muizen hadden zelfs bij toevoer van histamine nergens last van en leefden vrolijk verder. Men heeft ontdekt dat histamine niet de enige stof is die een rol speelt in ons afweersysteem. Maar als het afweersysteem op hol is geslagen, zorgt de histamine wel voor de meeste narigheid. En dat gebeurt er bij hooikoorts.

De ‘antenne receptoren’ van een mestcel merken een allergene stof op. Zoals graspollen, berken pollen en dergelijk. En reageren met het vrijlaten van de histamine.

Wat heeft deze histamine nou met hooikoorts te maken ? Histamine komt gewoon normaal en van nature in ons lichaam voor. Het is dus een lichaamseigen stof die signalen geeft aan je hersenen en je afweersysteem. En deze histamine stof heeft verschillende belangrijke taken en functies in ons lichaam. Het zorgt, bijvoorbeeld, voor het doorgeven van prikkels in onze hersenen en heeft ook een invloed op ons slaapproces. Maar de belangrijkste functie is toch die van signalering van indringers.

En als je ergens ‘allergisch’ voor bent, dan betekent dat, dat jouw lichaam ‘abnormaal’ reageert op een normale stof. Er zit dus ergens een ‘kink in de kabel’. Deze allergische reactie kan op van alles zijn, op pinda’s , maar ook op kattenharen. En dus ook op graspollen, bloesems of bomen. De ‘indringers’ worden herkend door de mestcel en deze laat de histamine vrij komen. En er komen dan grote hoeveelheden histamine vrij.

Deze vrij gekomen histamine wordt door ons lichaam naar de ‘brandhaard’ gestuurd, en je lichaam reageert erop. Want dit  is de plaats waar de ‘pollen’ binnenkomen en ons lichaam slaat alarm.

Als je het dus zakelijk bekijkt, veroorzaken de pollen niet de loopneus en de andere reacties, maar het is de histamine die dit veroorzaakt. Deze is hier door de mestcel, via ons lichaam, naar de brandhaard toe gestuurd, omdat deze mestcel de pollen als vijandelijke stoffen heeft herkend.

En als je op één plek teveel histamine krijgt, dan komen de lichamelijke reacties. Je krijgt dan :

 • Een loopneus
 • Flinke niesbuien
 • Kriebelhoest
 • De ogen jeuken, worden branderig en gaan tranen
 • Soms worden de ogen rood en opgezwollen
 • Keelpijn en een branderige dikke keel
 • Kortademigheid en benauwdheid

Werkt histamine alleen bij allergische reacties ?

Nee, zoals we boven hebben geschreven is er altijd wel iets van histamine in ons lichaam vrij gekomen. Want histamine heeft meer functies, dan alleen ‘de brand blussen’. Maar signalering van indringers is toch een van de hoofdfuncties. Stel dat je door een mug, wesp of een brandnetel gestoken wordt, dan brengt het lichaam meer histamine naar die plek. En kan het binnenkomende gif bestreden worden. Maar als het lichaam veel te veel histamine stuurt kun je allergische reacties krijgen. Dan is het geen hulp meer, maar hebben we last van onze eigen histamine.

En als je er erg gevoelig voor bent, is het ook wel goed om te weten dat er ook voedingsmiddelen zijn die deze klachten kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld kazen, zuurkool en paddenstoelen zijn voedingsmiddelen die een teveel aan histamine kunnen opwekken. Ook gefermenteerde producten kunnen een teveel uitlokken.

Hoe werkt kurkuma/curcumine in dit gehele hooikoorts proces ?

Kijk eens naar de bovenstaande tekening. Bij het binnendringen van ons lichaam komen er mestcellen op de vijandige stof af. De mestcellen signaleren, door hun gevoelige receptoren, een allergene stof. En laten een flinke hoeveelheid histamine vrij.

Een loopneus, rode ogen niezen, keelpijn en hoesten horen bij hooikoorts.

Het activeren van de mestcellen door de gevoelige receptoren (Dit zijn de “antenne handjes” op de foto) kan een complete uitbraak van histamine voeren. Dit heet een “IgE receptor”.  Dus dit ligt aan de basis van een allergische reactie. Op het moment is het nu ‘normaal’ in de medische kennis om anti histamine medicatie aan iemand te geven. Maar dan heb je de stof al binnen, en het proces is al in gang gezet.  En de bijwerkingen van dergelijke middelen ?

Van curcumine c3 ‘superieur’ is bekend dat het deze IgE activering kan blokkeren. Dus de plaats waar de IgE gebonden is aan de IgE ontvanger wordt verstoord. Dus de mestcel ziet de pollen wel als indringers, maar geeft geen activerings signaal af voor het vrij laten van de histamine. En het proces is gestopt.

De curcumine remde de anti-allergische prikkel en kan zo bijdragen aan de anti-allergische werking . Vanwege deze werking zou curcumine c3 een zeer nuttige stof kunnen zijn voor de behandeling van mestcel gerelateerde allergische aandoeningen. Hooikoorts is een vervelende aandoening, en kurkuma/curcumine zouden een stevige rem kunnen zetten op de allergische mestcel signalering. En voorkomen derhalve een histamine uitbraak. Proces gestopt. Op een volkomen natuurlijke manier. En iedereen kan gewoon genieten van de zon en het mooie weer.

Het volledige onderzoeks rapport  :

Achtergrond : Activatie van mestcellen door de hoge affiniteit receptor IgE ten grondslag atopische allergische reacties. Curcumine kan deze activering blokkeren, en het mechanisme en de effecten van curcumine voor IgE gemedieerde allergische reacties zijn bekend.

Doelen : Er is geprobeerd om de anti allergische werking van curcumine te bepalen in vivo en het werkings mechanisme in mestcellen.

Resultaten : Curcumine remde de antigeen bemiddelde activatie van mestcellen en passieve cutane anafylaxie bij muizen. Onderdrukking van degranulatie en uitscheiding van TNF-a en IL-4 was duidelijk bij concentraties van slechts 3 umol/L curcumine geactiveerde mestcellen.

Conclusies : Curcumine remt allergische signalering en kan zo bijdragen aan de anti allergische werking. Daarom kan curcumine nuttig zijn voor de behandeling van mestcel-gerelateerde onmiddelijke en uitgestelde allergische ziekten.

Of deze combinatie van curcumine c3 ‘superieur’ en kurkuma ‘plus’ ook écht tegen hooikoorts werkt ?           

Een ingezonden brief :

kurkuma-tegen-hooikoorts

…”……………”…

..”…Beste Mevrouw Tieneke. Ik heb nog een vraagje. Is het reeds voor gekomen dat mensen met  hooikoorts baat hebben bij het nemen van het combinatie pakket kurkuma ‘plus’ en curcumine c3 ‘superieur’ capsules van jullie ? Gedurende vele jaren en elk jaar opnieuw heb ik in het voorjaar (eind April/Mei/Juni) heel veel last van een graspollen allergie. Zoals ieder jaar, had ik nu ook weer mijn medicijnen (Nasonex en Livostin) in april reeds in huis gehaald. Zodat ik het onmiddellijk kon gebruiken bij de eerste klachten.

In April was ik begonnen met dit Kurkuma ‘plus’ en curcumine c3 ‘superieur’ in te nemen uit dit combinatie pakket. En wat blijkt,.. tot mijn grote verbazing heb ik de neusverstuiver Nasonex en Livostin oogdruppels helemaal niet meer nodig. Zelfs bij het wat drogere weer van de voorbije dagen en het gras dat nu in bloei staat heb ik geen last meer. Dit had ik helemaal niet verwacht en ben er erg blij van. Het is mooi meegenomen. Hebt u enig idee hoe dit kan ?…”…. Met een groet van Mevr. W. Terveel. 

Deze brief van Mevr. Terveel is uit 2018. Ze was in April 2018 met de combi van kurkuma PLUS en curcumine c3 Superieur begonnen. Zou u overwegen om dit ook te proberen, wacht dan niet te lang met innemen. De eerste pollen zijn er al weer.

Met een hartelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

BRONNEN :

Volgende »

 1. Pingback: Eikenprocessierups, kurkuma, jeuk en antihistaminica – Alles Over Kurkuma

 2. Pingback: Eikenprocessie rups, 7 praktische tips tegen de jeuk | degeneeskrachtigekeuken

 3. Pingback: Kurkuma, voeding en hooikoorts. | degeneeskrachtigekeuken

 4. Pingback: Hooikoorts, kurkuma en curcumine . | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.