Hoe hoog is het curcumine gehalte in gewone kurkuma poeder ?

Standaard

Vaak hoort men dat je gewoon een klein potje met kurkuma of kerriepoeder bij een supermarkt kunt kopen. Doe een half theelepeltje kurkuma poeder door het eten, en klaar. De goede werking kan beginnen. Maar zo simpel ligt het eigenlijk niet. Daarom zijn er ook zoveel tegenstrijdige berichten te lezen. Het is niet zozeer de kurkuma, maar de curcuminoïden uit de kurkuma wortel, die deze specerij haar werking geeft. En daar zitten er meestal maar minieme hoeveelheden van in. Hoe hoog is dit gehalte bij gewone kurkuma poeder of kerrie poeder ? Hier vindt u een goed artikel met antwoorden op deze vraag. 

Wat is curcumine ? 

Foto-curcumine-poeder en kurkuma-poeder

Als eerste de Curcumine poeder en als tweede de kurkuma poeder. Een groot verschil in kleur en in de werking 

U kunt de curcuminoïden in verse kurkuma zien en herkennen. Snij maar eens een verse kurkuma wortel in kleine stukjes. Na een poosje zie je een ‘plakkerige oranje gele stof’ aan je mesje en op je snijbord geplakt zitten. Dit zijn de curcuminoïden.  Het is die zuivere gele curcuminoïde kleurstof. En het is juist deze gele kleurstof die zo wordt geroemd. De belangrijkste werkzame stof van kurkuma noemen we ‘curcumine’. En daarmee worden de curcuminoïden bedoeld. Deze gele bioactieve stoffen uit de kurkuma werd in 1973 ontdekt.

Deze curcuminoïde plakstof is zeer gevoelig voor licht, water en hitte om goed werkzaam te kunnen zijn. Bovendien is kerriepoeder een samengesteld product van meerdere specerijen. Kurkuma is dáár een onderdeel van. En curcumine is weer een klein deel van kurkuma. Koop je dus een doorzichtig glazen potje met kurkuma, dat in de supermarkt in het licht heeft gestaan, dan is er van het curcumine gehalte weinig tot niets meer terug te vinden.

Hoeveel van deze curcuminoïden zitten er in kurkuma poeder of kerriepoeder ?

Curcumine, afgeleid van de wortelstok kurkuma longa, is de werkzame stof in kurkuma- en kerriepoeders die worden gebruikt als specerijen in het Midden-Oosten en Aziatische landen, met name op het Indiase subcontinent.

Recent hebben laboratorium onderzoeken aangetoond dat deze curcumine verschillende biologische activiteiten vertoont en significant de vorming van tumoren in de dikke darm en de tumorgrootte bij dieren remt. Maar of de hoeveelheid curcumine in deze kurkuma- en kerriepoeders voldoende is om deze effecten van werkzaamheid te helpen is onbekend.

Dus heeft men 28 van deze poeders onderzocht, om de aanwezige hoeveelheden curcumine te bepalen. Om deze hoeveelheden te vergelijken is er in verschillende merken kurkuma- en kerriepoeders, een zeer speciale techniek gebruikt om 28 kruidenproducten te analyseren die beschreven worden als kurkuma- of kerriepoeders. (zie 1)

Hoeveel van deze curcuminoïden zit er in kurkuma poeder ?  

Dit was erg wisselend. In de slechtste soort werd een hoeveelheid van 0,5 % curcuminoïden gemeten. De beste en zuiverste kurkumapoeder had de hoogste curcumine concentratie, gemiddeld 3,14 % per eenheid. Dat is een normale hoeveelheid.

De kerriepoeder monsters, op één uitzondering na, hadden relatief erg kleine hoeveelheden curcumine, en de verschillen per product, in hoeveelheden curcumine gehalte, was groot. Het curcuminegehalte van deze laatste kruidenproducten was uitermate miniem. Soms niet meer dan 0,04 %.

Het verschil is zó groot, er zit in 1 capsule curcumine c3 ‘superieur’ evenveel werkzame curcumine stof, als in 25 capsules kurkuma.

Waaraan kan dit grote verschil liggen ? 

Aan de kennis van de aanbieder en de manier waarop het gepresenteerd is in de winkels. Van een bak met losse kurkuma poeder is haast niet na te gaan hoe lang het er al ligt en of het goed was afgedekt tegen licht. En vocht. Ook moet je erop letten dat het niet ‘versneden’ is. Soms gebeurt dit met meel met een gele kleur. Of een volle geel/oranje kleurstof. Ja, dit komt voor.

Wat je daaraan kunt doen ? Dit is haast niet te controleren. Daar moet je speciale tests voor hebben om te testen wat je in de handen hebt. Die test is er dus alléén voor om te bepalen of het zuivere kurkuma poeder is, en niet gemengd met,..

Het is dus niet om te controleren hoeveel curcumine erin zit. En deze test ? Dat kun je niet doen in een winkel. Ze zien je aankomen met je flesje testvloeistof. En je testbakje.

Wanneer werkt curcumine goed ? 

Curcumine werkt het beste als puur en zuiver natuurlijk product. Met zo weinig mogelijk toevoegingen. Niet alleen de curcumine, maar de hoeveelheid toegevoegde bioperine peper is dus ook van belang. Zonder dit,  is de werkzaamheid aanzienlijk lager.

lange-zwarte-peper

Deze lange zwarte peper gebruikte men vroeger

Klein voorbeeld, er is een plant die Adu Thoda heet. “Adu” betekent ‘geit’ , “Thoda” betekent ‘niet eten’ . Het was een zodanig bitter kruid dat de geiten het niet wilden eten. Het was tegen astma, wormen en meer aandoeningen,  in de oudheid. Zo als puur kruid werkte het niet. Maar als men de bladeren weekte in sterk zwarte peper extract, dan werkte hetzelfde kruid prima. Zo doet men dit al eeuwenlang in de ayurveda.

Peper hoort hier bij sommige natuurgeneesmiddelen, het versterkt de werking van het middel. Daaraan kunt u, onder andere,  ook een geheel natuurlijk middel herkennen. Wát er verder ook op het internet beweerd wordt, peper wordt op deze manier al 6000 jaren gebruikt. Als dat niet goed zou zijn waren ze er eeuwen geleden mee gestopt. Peper hoort bij onze wereld.

Zo is het ook met de curcumine c3 ‘superieur’. Bijvoorbeeld, de curcuminoïden zijn verantwoordelijk voor de gele kleur van kurkuma. Als men het zo ‘puur’ zou nemen, dan maakt onze lever en maag korte metten met de werking. Het is een van de manieren waarop onze lever zich van lichaamsvreemde stoffen ontdoet. Ze maakt ze wateroplosbaar en dirigeert de watergebonden  lichaamsvreemde stof naar de nieren en blaas. Binnen 15 minuten is de stof ‘geëlimineerd’. En de werking is weg.

Maar, als je tegelijk met deze curcumine een béétje bioperine peper zou innemen, dan stopt dit hele biochemische proces. De bioperine peper belemmert de lever om de curcumine het lichaam uit te werken.  En verhoogt de opname tijd zich van 15 minuten naar uren. Dus zie je een enorme verhogings piek van de werkzaamheid. In de curcumine ‘verhoogt’ de werkzaamheid zich enorm, door deze bioperine peper en een beetje vet uit het eten. Daarom zit deze bioperine peper in de curcumine c3 ‘superieur’ verwerkt.

Via deze oeroude en volledig natuurlijke methode heeft men de curcumine, en haar curcuminoïden, uitstekend werkzaam en opneembaar gemaakt. Zonder toevoeging van onduidelijke chemische toevoegingen.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Bron

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17044766

Zoekt u de beste loepzuivere curcumine en/of kurkuma ?  Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al onze kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.