Zou curcumine kunnen helpen bij het afvallen ?

Standaard

Zou curcumine kunnen helpen om af te vallen ? Ja, dit zou kunnen, omdat het 3 werkzame mechanismen in ons lichaam tegelijk laat werken én samen laat werken. Ook  bioperine peper heeft in dit proces een belangrijke functie. Hoe werkt dit dan en hoeveel curcumine zou je moeten nemen, zodat het zou kunnen werken ? En is het alleen de curcumine die werkt ? Hoe werkt het afvallen met curcumine ? Is alléén curcumine voldoende om gewicht te verliezen ? Welk mechanisme zit erachter ? Hier vindt u een interessant artikel met antwoorden op deze vragen over curcumine, triphala en afvallen.

Afvallen ? Het beste dieet is géén dieet

afvallen-met-kurkuma

Curcumine en Triphala, een oeroude combinatie voor gewichtsbeheersing

Afvallen, het beste dieet is géén dieet, was de kop van ons vorige artikel (7). Het ging over het afvallen op een natuurlijke manier, zonder dieet en zonder stevig sporten. Niet dat sporten niet goed zou zijn, maar om af te vallen is een andere manier van eten een betere optie om wat gewicht kwijt te raken.

Nog een tip ? Kook zelf en laat alles van de voedingsindustrie in de winkel liggen. Over dit artikel hebben we veel reacties ontvangen, en daarom hebben we besloten om er een extra artikel over curcumine en triphala aan te wijden. Hoe werkt het afvallen met kurkuma ? Is alléén kurkuma voldoende om gewicht te verliezen ? Welk mechanisme zit erachter ? Dit waren een paar van de vragen, die wij mochten ontvangen.

Een jongeman met obesitas

Een paar maanden geleden kregen we een mail van een jongeman. Hij had obesitas en moest afvallen om zijn gezondheid te behouden. Dat lukte hem niet. Hij vroeg ons of het klopte dat je met kurkuma af kunt vallen.

We hebben hem gemaild dat er geen magische truc om af te vallen bestaat, maar dat het zeker het proberen waard is. En dat er een studie is gedaan omtrent curcumine en obesitas (4). Hij heeft bij ons zijn curcumine c3 “superieur” besteld. Dit vanwege de aanwezige bioperine, die ook een rol mee speelt. We hebben hem aangeraden er wat Triphala ‘balans’ bij te nemen.

Na een paar maanden kregen we deze brief van hem :

“.. Beste,

Mag ik u danken voor uw tip? Met uw curcumine c3 ‘superieur’ en de triphala is het me gelukt om, op de weegschaal staand, iedere week mijn gewicht iets te zien dalen. Daar ben ik erg blij mee. Ik voel me er beter bij, en ben nu 18 kilo lichter. Ik ga u niet schrijven hoeveel ik woog, het was veel. Wel beperk ik ook mijn voedselinname, maar met deze combinatie van u lukt me dat sneller. Kunt u me uitleggen waarom dit zo werkt ?

Groetend,  Jacques,..

Hoe kan het dat je met curcumine af kunt vallen. We zijn eens op onderzoek uit gegaan en hebben deze jongeman het volgende antwoord gestuurd ;

Curcumine C3 ‘superieur’ met bioperine peper

Het is niet zozeer de kurkuma die het gewicht laat dalen. In de kurkuma zit maar ca 3 % curcumine, en het is de curcumine wat werkt. Daarnaast speelt de bioperine peper ook een duidelijke rol mee. Dat curcumine gewichtsverlies bevordert is bekend, net als het feit dat het obesitas en obesitas gerelateerde aandoeningen helpt verminderen.  Curcumine c3 ‘superieur’ heeft op een directe manier een uitwerking op het vetweefsel en in de vetcellen. Niet alleen dat het de latent aanwezige ontstekingen helpt remmen, maar het ‘eet ‘ ook de lichaamsvreemde deeltjes op en breekt deze af.

In een onderzoek werd aangetoond dat 44 mensen,  die naast 10% hun verminderde inname van voeding ook 30 dagen lang curcumine namen, een snellere afname van de taille- en heupomvang kregen.

Er werd aangetoond dat de ontstekingen remmende uitwerking van de bioperine peper ook deel van het geheel uit maakt. De combinatie van de peper en de curcumine versnellen samen het verlies van lichaamsvet. Curcumine is het bioactieve bestanddeel  van de kurkuma en bij de peper is dit de bioperine. Zowel het een als ook het andere ondersteunen het gewichtsverlies. Maar samen hebt  u er meer aan.  Peper is een betrouwbare versterker van de opname van curcumine, en als zodanig wordt het al vele eeuwen gebruikt. (1)

De rol van bioperine peper

Bioperine en sterke peper stoppen de aanmaak van nieuwe vetcellen, dus de peper zorgt ook voor een snellere afname van het gewicht. Deze rol is interessant te noemen ; de stof verhindert namelijk de aanmaak van nieuwe vetcellen. Bioperine peper beïnvloedt niet alleen de aanmaak van nieuwe vetcellen, het fijne is dat ze de andere cellen niet schaden. Hiernaast is er nog een punt te noemen, deze zelfde bioperine peper werkt ook in op de genen die de vetstofwisseling reguleren (2).

Hoe werkt dit mechanisme in onze vetcellen ?

Curcumine c3 remt de groei van vetweefsel, de aanmaak van vetcellen en verhoogt de verbranding in de cellen. Deze drie werken goed samen, voor een gewichtsbeheersing  een goede combinatie.  Hier is een studie over gehouden, met ca 40 proefpersonen met overgewicht (3).

Ook is er een ander onderzoek, met muizen, over gedaan.  In dit onderzoek liet men 3 groepen muizen 12 weken lang het volgende dieet volgen :

 • Een dieet met weinig vet
 • Een dieet met veel vet
 • Een dieet met veel vet en kurkuma

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de muizen een halve gram kurkuma per dag kregen, als men dit naar een menselijk gewicht zou omzetten, zou het uitkomen op ca 35 gram kurkuma per dag. Dat is veel te veel, maar in één capsule curcumine c3 zit evenveel werkzame stof, als in ca 25 capsules kurkuma. Dus naar verhouding is dit rechtgetrokken  met de curcumine c3. Na de 12 onderzoeksweken bleek dat de muizen die de kurkuma hadden gekregen het minst waren aangekomen.  De conclusie van dit onderzoek met de verminderde vetweefsel groei is : curcumine met vet versnelt het metabolisme. Hiervoor zijn 3 oorzaken te vinden.

 1. Een hormoon, VEGF geheten, stimuleert onze lichaamcellen om nieuwe bloedvaatjes aan te maken. Een van de redenen om bij kleine kinderen terughoudend de zijn met het geven van curcumine is hierop gebaseerd. Volwassenen hebben hun bloedvatstelsel al gevormd. Kleine kinderen nog niet. Ook bij kanker is het dit hormoon, dat de vorming van nieuwe bloedvaten remt, en kan helpt helpen tegen uitzaaiingen. En het was dit hormoon dat aanzienlijk minder aanwezig was in de gemeten bloedwaarden, bij het curcumine dieet bij de muizen.
 2. Ook werd opgemerkt dat kurkuma de aanmaak van de PPAR –gamma sensor beïnvloedde. Dit is een soort sensor in de vetcellen, waarmee ons lichaam de aanwezigheid van andere vetcellen kan signaleren. Wanneer deze sensor niet goed werkt, door invloed van de curcumine c3, dan kunnen de aanwezige vetcellen minder nieuwe vetcellen in het vetweefsel opnemen. Hierdoor groeit deze vetcel niet, tot aanzienlijk langzamer.  Hetgeen kan resulteren in gewichtsafname.
 3. En het derde wat er gebeurde was de invloed van curcumine op een enzym, wat ook een rol speelt bij het dikker worden. Het enzym heet AMPK, en bevindt zich eveneens in de vetcellen. Dit enzym wordt als een soort ‘meter’ voor energie gebruikt. Hoe meer van deze enzymen, hoe meer energie de vetcellen gebruiken. Als deze cellen meer energie gebruiken, slaat ons lichaam minder vet op. Ook laat dit enzym het metabolisme van de vetcel stijgen, en vallen we langzaam af.

Noot: Bioperine peper kan de opname van curcumine c3 binnen één uur verhogen tot ca 1000 %, zonder enige bijwerking. En als men dit inneemt met een beetje vet, zoals wat olijfolie of boter of vet in het eten (salade), verhoogt het geheel zich nogmaals met 1000%. Dus de combinatie vet en peper laat een zeer goed resultaat van 2000% verhoogde tijdsopname zien.

De rol van Triphala

Triphala werd en wordt in de ayurvedische leer gebruikt om het gehele spijsverterings stelsel te reinigen. En is één van de oeroude manieren van gewichtsbeheersing. “Tri” betekent 3, en “phala” betekent vruchten. U spreekt het uit als “tri falá ” . Het is een oud ayurvedisch natuurlijk middel om de organen, met name de darmen, te reinigen. Deze samenstelling is al duizenden jaren in gebruik. Het bestaat uit :

 • De vrucht “AMALAKI” is de eerste.
amalaki-bibhitaki-haritaki-maken-triphala

“Triphala” bestaat uit 3 vruchten, met oude Sanskriet namen

Dit helpt de darm om zichzelf te herstellen en weer op te knappen. Het heeft een hoog ijzergehalte, dit ondersteunt de zuivering van het bloed en het lichaamsweefsel. Ook staat er van deze vrucht, in de oude geschriften, beschreven dat het de spieren versterkt. Door een verhoging van de eiwitsynthese. Het werkt goed op onze hartspier. Amalaki is dus het deel van de ‘triphala’ dat voor een goede opname van ons voedsel zorgt. Dit komt doordat amalaki de opname van calcium en andere mineralen in ons lichaam verhoogt. Het helpt dus mee om de botten sterk te houden. Ook vermindert ‘amalaki’ het hongergevoel en helpt het cholesterol gehalte reguleren.

 • De vrucht “BIBHITAKI” is de tweede.

Deze vrucht heeft het vermogen om het oude darmslijm te verwijderen, en dus de opname van voedingsstoffen te verbeteren. Dit is het tweede deel van de samenstelling. Deze vrucht staat al eeuwen bekend om de balans van alle lichaams-systemen te reguleren. Het fungeert als interne reiniging, het verwijdert het overtollig vet uit de organen.

‘Bibhitaki’ is een prima middel om de ontlasting zachter te maken. Dus geen laxerend middel, maar een natuurlijk middel om de stoelgang te verbeteren.   En een van de goede werkingen is dat deze vrucht het oude darmslijm verwijdert, en de darmen schoon en gezond houdt. Als de darmen veel slijm in zich hebben, vermindert de opname van voedings stoffen . Terwijl je dus gezond eet, neemt het lichaam de gezonde stoffen slecht op.

 • De vrucht “HARITAKI” is de derde.

Deze helpt om een goede beweging, en voortstuwing in de darm te krijgen. Dit heet de darm peristaltiek. Deze staat erom bekend dat het de 5 smaken in zich heeft. Dit stimuleert de werking van ons spijsverterings systeem. En ook deze vrucht heeft een geheel eigen werking. Het werkt bij een PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) , door zijn regulerende werking.  Haritaki wordt ook al eeuwen verantwoordelijke gehouden voor het reduceren van het lichaamsgewicht.

Dit was de combinatie die voor deze jongeman werkte, de combinatie van Curcumine C3 ‘superieur’ en de Triphala.

Tenslotte ;

Kook-zelf-en-vers

Ook belangrijk : Mediterraans koken en eten helpt ook mee. Kook zelf, eet vers en laat bijna alles van de voedingsindustrie in de winkel liggen. 

Men raadt soms kurkuma aan om af te vallen, maar eigenlijk is het de curcumine die het werkt doet.  Natuurlijk kan kurkuma ook wat helpen hierin. Ook zou het zeker ook mee kunnen spelen hoeveel kurkuma men neemt. Een klein theelepeltje in de thee zal een compleet andere uitwerking hebben dan 2 capsules curcumine c3 ‘superieur’. In één capsule curcumine c3 ‘superieur’ zit evenveel werkzame stof, als in 25 capsules kurkuma. Deze curcumine c3 ‘superieur’ capsules hebben dus een aanzienlijk hoger gehalte van de hoeveelheid werkzame stof. En de rol van de Triphala is ook een belangrijke factor hierbij.

Om  snel af te vallen door louter curcumine c3 ‘superieur’ en triphala te nemen, zonder enige verdere moeite te nemen om gezond te eten, zou ook niet werken. Want dit zou “te mooi om waar te zijn” betekenen. Zwaar sporten hoeft niet, om af te vallen, maar heerlijk eens een flinke wandeling of een eindje fietsen hoort er wel bij. En, zoals al vernoemd, eet géén voorbewerkt voedsel.  Er bestaat geen magische truc om af te vallen met curcumine c3, maar op de lange duur zal het zeker kunnen bijdragen aan een gezonder gewicht.

Contra indicatie’s : 

 • Wees voorzichtig met Triphala als u medicatie voor uw hart moet nemen.
 • Triphala is een natuurlijke bloeddruk verlager, echter als u al bloeddruk verlagers gebruikt, kunt u het gebruik van Triphala beter éérst met uw arts overleggen.
 • Gebruik nooit  Triphala en/of Curcumine tijdens de zwangerschap.
 • Na het gebruik van triphala gedurende ca 3 maanden, wordt u aangeraden een week of 2 te stoppen.
 • Wees voorzichtig met Triphala als u gevoelig bent voor diarree of dunne ontlasting. Neem dan niet meer dan een 1/2  capsule eens per 5 dagen.
 • Neem géén curcumine bij galstenen, het kan een aanval uitlokken. Geen galblaas ? Geen probleem.
 • Stop 10 dagen vóór een operatieve ingreep met curcumine. Dit werkt licht bloedverdunnend.
 • Neem géén tot weinig curcumine bij het gebruik van bloedverdunners.

BRONNEN :

 1. https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-018-0250-6
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22463744
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26592847
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23339049   (curcumine en obesitas)
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113382/
 6. Triphala, detox op natuurlijke wijze
 7. Afvallen ? Het beste dieet is géén dieet

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen

Eén reactie Volgende »

 1. Pingback: Kun je afvallen met heet water ? En hoe werkt dat dan ? | De Geneeskrachtige Keuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.