Halloumi is een soort kaas. Het is een traditionele Cypriotische geitenkaas. Maar het wordt tegenwoordig ook van schapen- en koemelk gemaakt. De kenmerkende rubberachtige structuur ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit, zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en wordt vers gegeten. Of in gezouten wei verpakt. Maar de veelzijdige manier waarop je het kunt bereiden is zeker een artikel waard. Lees hier een informatief artikel over halloumi, met 10 heerlijke vegetarische recepten.
Wat is Halloumi ?
Het is al weer een poos geleden dat ik een pak halloumi kaas zag liggen op de markt in Groningen, bij de kaasboer. Na een vakantie op Cyprus wist ik van de zoute smaak, en herkende de kaas. Ik heb een pak meegenomen, geen idee wat ik er zelf mee kon doen. Achteraf is het een zeer veelzijdige kaas, waar je erg lekkere dingen mee kunt bedenken. En een vast onderdeel van de inhoud van onze koelkast.
Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt. Ook bij een beetje uitgebreidere supermarkt kun je tegenwoordig deze halloumi kopen. En bij de Turkse winkel hebben ze het zo-wie-zo wel. Haal eens een pakje, ik geef je hier wat leuke recepten wat je ermee kunt doen.
Waar komt halloumi vandaan ?
“Halloumi” of ” Challoumi (Xalloumi)” , en “Hellim” in het Turks is een half-vaste kaas van koeien-, schapen-, geitenmelk of een mengsel ervan.
De structuur houdt het midden tussen feta en mozzarella. Er zit soms wat munt door, of basilicum. Dit voegt toe aan de smaak maar heeft ook een anti bacterieel effect. Halloumi is een Cypriotische specialiteit die al meer dan 2000 jaar wordt gemaakt. Vermoedelijk ligt de oorsprong bij de Bedouïnen. De kaas is ook in Libanon, Egypte en Libië bekend.
De schrijfwijze “Halloumi” is Brits en stamt uit de Britse Koloniale periode. Via Engeland is de kaas ook naar Australië gereisd, waar hij nu zelfs lokaal gefabriceerd wordt. Het leuke van deze kaas is dat het bij verhitting zijn vorm niet verliest. Deze kaas leent zich dus heel goed tot bakken en grillen.
Een ander leuk punt van Halloumi is, is dat het lang houdbaar is. Je kunt hem ook invriezen. Een standaard gerecht op Cyprus, verkocht in de vele eet tentjes is gebakken halloumi met zelfgemaakte friet. En als je er gebakken eieren bij doet, heb je het standaard ontbijt van de Cyprioten. Ze eten deze ook graag met watermeloen of met een bacon-sandwich.
Kun je geen Halloumi vinden in de supermarkt ? Probeer het dan eens bij een Turkse winkel. Het heet daar “Hellim kaas”. Traditioneel werd de Halloumi door de vrouwen van de herders gemaakt. De melk, van schaap, geit, koe of een mengsel ervan wordt in een pan gedaan. En verhit. Daar gaat vervolgens de wei bij en de pan wordt een uur lang afgedekt. Daarna ‘drijft’ de kaas aan de oppervlakte. Deze wordt er vervolgens afgeschept. En dat laat men in een zeef uitlekken.
Daarna wordt de kaasmassa geperst, in stukken gesneden en per stuk in linnen gewikkeld. En vervolgens worden de kaasjes nog een uur gekookt in het overgebleven ‘melkvocht’ . Als laatste worden de kaasjes in een vorm gedrukt, rond of vierkant. Gekruid met munt of basilicum en zout. Munt is tegen de vorming van bacteriën. Soms worden ze met de hand tot ovaaltjes gevormd, en te drogen gehangen.
Halloumi bereiden
Toen wij ooit eens op vakantie zijn geweest op Cyprus, hebben we deze kaas leren kennen. Het was lekker. Het was veelzijdig en nodigde uit tot experimenteren. Op het internet kun je veel recepten vinden, graag geef ik hier wat van mijn eigen recepten. Ik heb ook een klaprooster voor de grill gekocht, en daar klem ik de in gesneden stukken halloumi tussen. Dan gaat het BBQ-en gemakkelijker. Je kunt ze dan met verschillende specerijenmengsel insmeren en grillen. Maar gewoon in de koekenpan met wat olijfolie kan even goed. Of in de oven, in een ovenschaaltje.
Je kunt het bakken, grillen, frituren. Je kunt het raspen. Het is zo eenvoudig te bereiden. Ikzelf rasp het soms en meng het door een groente gerecht. Onderstaand het recept van de ‘groenten rösti’, erg lekker. Een uitgebreid recept is de halloumi in tortilla, maar de smaak ervan is echt super. Hier komen 10 heerlijke halloumi recepten.
10 Recepten met halloumi :
- Halloumi met gerookt paprika poeder op de BBQ.
- Gebakken halloumi met zelfgemaakte zah’tar .
- Halloumi met zoete aardappelen uit de oven.
- Halloumi in bladerdeeg.
- Gebakken halloumi met watermeloen en druiven.
- Halloumi uit een ovenpannetje met tijm en olijven.
- Groenten rösti met geraspte halloumi
- Gegrillde-halloumi-met-gebakken-druiven
- Gemarineerde-Halloumi-met-gebakken-tomaatjes
- Halloumi-tortilla-met-guacamole
Ik dank jullie voor het lezen. En als je eens een stuk halloumi kaas ziet liggen ? Meenemen zou ik zeggen. Beetje olijfolie erover. Grillen of bakken, een beetje peper erover. Mmmmm, lekker !
Met een hartelijke groet van Tieneke
Pingback: Zoete aardappel rösti (met tips, recepten en veel informatie) | De Geneeskrachtige Keuken
Klinkt heerlijk, staat op mijn lijstje