Dit is een super recept voor alle kurkuma liefhebbers ! Snel klaar, lekker en ondersteunend goed voor de gezondheid. Gefermenteerde kurkuma maak je met kurkuma poeder. Met ui en andere specerijen. Gebruik wel kurkuma poeder, want als je verse kurkuma wortel gaat gebruiken, dan gaat de gisting niet lukken. En lukt het hele recept niet goed. Hier vind je een leuk recept voor het fermenteren met kurkuma.
Kurkuma, een kleine wortel met grootse werking
India, het gebied waar de kurkuma vandaan komt. Vroeger werd drie kwart van de kurkuma oogst uit India verkocht. Eerst aan de aangrenzende gebieden. Later vond deze kleine mooie gele wortel haar weg, met de karavanen, naar onze gebieden.
Het was een zeer zeldzaam importproduct. Dit was omdat het in onze koude streken niet kon groeien. Om deze wortel lange tijd te behouden, was het inzouten (of pekelen) een mogelijkheid om de levensduur te verlengen. Maar fermenteren verlengt ook de houdbaarheid.
Je gaat met dit kurkuma poeder fermenteren door er goede levende yoghurt aan toe te voegen. En specerijen en uien. Kies maar een beetje biologische yoghurt, die is altijd goed. Of vraag dit even bij een natuurvoedings winkel.
Dit gefermenteerde kurkuma recept is ongeveer 5 a 6 weken houdbaar, in de koelkast. En het past overal bij. Je kunt er gemakkelijk mee experimenteren.
Het is een verfijnd lekker recept om door een zuurkoolschotel te doen. Maar door zelfgemaakte saté saus kun je het ook mengen. Door een eiersalade, door een vlees marinade of een visschotel. Succes verzekerd !
Fermenteer je zelf wel vaker ? Doe dan eens een klein schepje van dit recept door je potje zelf gefermenteerde groenten.
Het recept voor gefermenteerde kurkuma
Nodig als ingrediënten :
- 2 theelepels kurkuma poeder (neem géén verse kurkumawortel, want dat doodt de bacteriën in de yoghurt. En dan lukt het niet)
- 2 theelepels korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 2 rode uien
- 5 knoflookteentjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 goed schoongewassen citroen
- 1 schepje sambal (of meer naar smaak) (of een rode peper die je in hele kleine stukjes snijdt. Pas op dat je jezelf dan daarna niet in de ogen wrijft)
- 1 eetlepel geraspte verse gember
- 1 of anderhalve theelepel fijn zeezout
- 3 eetlepels biologische levende yoghurt
Nodig voor het fermenteren :
- Een brandschone pot, iets grotere pot. De 2 gesneden uien moeten er in passen. Een iets grotere augurken pot is wel passend.
- Plus een blender of staafmixer. De blender kan geel kleuren, als deze van kunststof is. Je krijgt dit eventueel weer schoon met CIF schuurmiddel (gele fles). Maar dat is wel een heel gepruts.
Het fermenteren zelf:
- Rooster de korianderzaadjes en de komijnzaadjes even in een droge koekenpan tot ze lekker geuren en laat ze afkoelen (niet zwart blakeren)
- Pel de uitjes en snij ze in kleine stukjes
- Pers de knoflook uit
- Verwarm nu de olie in de koekenpan en fruit de ui en de knoflook zachtjes, tot ze glazig worden. Ze mogen niet bruin zijn. Laat het mengsel afkoelen.
- Rasp het geel (niet het wit, dat is bitter) van de citroen af. en Pureer dit nu met alle andere ingrediënten in een keukenmachine of blender.
- Doe de pasta in een brandschone pot, en doe er een stukje kaasdoek overheen. En sluit deze af met met een elastiekje. De lucht moet kunnen ontsnappen, maar er mogen geen vliegjes in komen.
- Ikzelf gebruik hier een brandschone zakdoek voor, die ik eerst uitgekookt heb.
- Zet de pot nu gewoon op het aanrecht en laat de kurkuma pasta 2 dagen, bij kamertemperatuur, fermenteren.
- Daarna zet je de pot (nu met deksel erop) in de koelkast, dan stop de fermentatie.
PS : Je kunt er ook mosterdzaad of fenegriek doorheen doen. Of gerookte paprikapoeder, of kaneel. Experimenteer er maar mee. Alles is goed en lekker.
Met een gezonde groet van Tieneke.
Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij !
De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten.
.
Lieve lezer,
Wat is biologische levende yoghurt? Kun je mij misschien een merk noemen? Het lijkt mij heerlijk. Ik ga het zeker maken.
Fijne avond,
Els
Verzonden vanuit Mail voor Windows 10
Hallo, dank voor je reactie. Eigenlijk had ik je vraag al beantwoord, maar voor alle anderen, nóg een keertje. Yoghurt komt door een fermentatie proces. Daarbij zijn bacteriën nodig. Soms zitten die nog wél in het verkochte product, maar soms is er ook een beetje mee geknoeid. Dan zijn de bacteriën dood. Ik weet niet 100% zeker wel merk dit wél en welk merk dit niét heeft. Maar bij een natuurvoedings winkel kom je er snel achter. Vraag het dáár maar even. Met een hartelijke groet van Tieneke.