Tok ! Tok ! Tok ! Alwéér een ei

Standaard

Eigenlijk horen eieren bij superfoods. En er zijn weinig voedingsmiddelen die zulke dalen en pieken hebben mee gemaakt als ons eitje. De ene slogan raadde ‘elk etmaal een ei maal’ aan. En vervolgens mocht je een paar jaren later er maar hooguit twee per week van eten. Eitjes hebben, na vijftig jaren onderzoek, uiteindelijk géén relatie met hart- en vaatziekten (1). Er zijn zelfs recente studies waaruit blijkt dat een iets hoger cholesterol gehalte op oudere leeftijd juist gunstig voor onze gezondheid kan zijn. Wat klopt en nu en wat klopt helemaal niet, na al deze informatie over een ei. Hier vindt u een informatief artikel over ons dagelijkse eitje. 

Een eitje is gezond

Het-kuiken-is-uit-het-ei

Eindelijk vrij,… 

Er zijn weinig voedingsmiddelen die zulke hoge dalen en pieken hebben mee gemaakt als het eitje. Meestal, als we spreken over eieren, wordt daarmee het kippenei bedoeld. Deze eieren bevatten zeer veel goede voedingsstoffen, zoals selenium, choline, Vitamine B12, jodium, Vitamine A en D. Ook heeft het eiwit van een eitje een zeer gezond aminozuren profiel, en past goed bij onze lichamelijke functies. En is het eitje erg voedzaam, omdat het de ogen vitaal houdt. Het onbevruchte kippenei maakte, halverwege de twintigste eeuw, tot de ideale voeding.

Het was goedkoop, makkelijk verteerbaar, caloriearm en had een goede samenstelling van aminozuren. Ook is gebleken dat in eigeel vele antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine aanwezig zijn, die juist tegen hartaanvallen beschermen.

De reclame deed hier ook aan mee, met slogans als : “één maal per etmaal een eimaal” en “een ei hoort erbij”. Ook zou het eitje de nachtelijke liefde tot een genoegen maken, dan moest je het wel ’s morgens eten, met een beetje zout erbij.

Opeens is een eitje ongezond

Tot de jaren zestig kwamen, toen viel het ei ongenadig van zijn voetstuk. Voedingswetenschappers  hadden ontdekt dat er een vettige stof in het ei voorkwam die cholesterol heet. Het cholesterol zag men als een voorspeller van hartaanvallen en beroertes. In de 20e eeuw, tussen 1970 en 1990 was de gehele medische wereld in de ban van cholesterol. Bij vele huisartsen kwamen instrumentjes te staan, waar je als bewust burger, op je cholesterol kon laten prikken.

Het was wel begrijpelijk, want vele hart- en vaatziekten hangen samen met ons eetgedrag. Later kwam er achter dat er bij hart- en vaatziekten méér dingen mee spelen. Ook onze genen, ons gewicht, onze afkomst, beweging en rookgedrag werden tot één onderwerp samen gevat ‘cholesterol’.

Dat cholesterol óók allerlei nuttige functies in ons lichaam heeft, werd vergeten. Cholesterol hoort in ons lichaam thuis, het houdt de vaatwanden dicht en soepel en we gebruiken het voor het transport van vetten. Het is voor ons gehele lichaam onmisbaar. Met een te laag cholesterol gehalte kan men vele verschillende klachten krijgen. Maar al deze nuances sneeuwden onder en werden op één grote hoop gegooid. Er was een cholesterol uitspraak uit 1987 : cholesterol is de nieuwe vijand. Dat we het meeste cholesterol, 78 %,  zelf aanmaken wist men nog niet. En dat er verschillende soorten cholesterol waren wist men ook niet.

En hiervan werd ons eitje de dupe. Een eitje per dag was geen probleem(5), maar dat veranderde snel. Want in één eitje zit ca 200 milligram cholesterol, dat is wel veel als je het vergelijkt met andere cholesterol houdende voedingsmiddelen zoals lever en mosselen. Maar niet veel als je het beziet in de inhoud en gewicht van een eitje. Er zit 70% water in een ei, en 15% eiwitten. Onverzadigde vetten maken cq 10% van het ei uit, de koolhydraten 1%. En het cholesterol gehalte is 0,4%. (6)

Maar zoals dat met deze hetze tegen het ei ging : dat er zó weinig cholesterol in een eitje zit ? Dat maakte niet uit. Het Voedingscentrum vond, indertijd, dagelijks een eitje te veel. Gezonde mensen mochten hooguit 2 a 3 eitjes per week eten.

Na een jaar of 10 werd de cholesterol hype wat minder, maar men zei nog steeds dat 2 a 3 eieren per week in een gezond voedingspatronen past. Maar voedingswetenschappers lopen áchter, want sommige artsen zijn tot de conclusie gekomen dat een gezond voedingspatroon met minder koolhydraten, zoals suiker, snoep, aardappelen, brood en pasta, zouden kunnen helpen tegen beginnende suikerziekte. Een dergelijk dieet is wel makkelijk vol te houden, en kun je er een paar kilo mee kwijtraken.

Gekookt ei of gebakken ei,  wat is het gezondste ? 

Eitjes hebben, na vijftig jaren onderzoek, uiteindelijk géén relatie met hart- en vaatziekten (1). Onder deze link vindt u een zeer uitgebreid onderzoek over de relatie van eieren en hart- en vaatziekten.  Er zijn zelfs recente studies waaruit blijkt dat een iets hoger cholesterol gehalte op oudere leeftijd juist gunstig voor onze gezondheid kan zijn (2). Het bakken van een ei gebeurt op ca 160 grdn, waardoor de cholesterol in de eidooier kan oxideren, wat niet gunstig is voor de gezondheid. Want vooral geoxideerd cholesterol kan schadelijk zijn (3). Het allergezondste ei is een zacht gekookt ei.  Dit is vanwege de lage temperatuur van ca 100 grdn bij het koken in water. Zachtgekookte eieren zijn daarom ook gezonder dan hardgekookte eieren.

Afvallen door eieren ? 

Eieren bevatten niet veel koolhydraten. Daarentegen bevatten eieren wel meer vetten en eiwitten die de eetlust voor langere tijd kunnen remmen. Bovendien bevat een ei ca ongeveer 7 koolhydraten, waardoor dit het tot een snack maakt waardoor je een prima hulp hebt bij het  afvallen (3). Mensen die wilden afvallen en een ontbijt namen met eieren waren in 8 weken tijd 65% méér afgevallen dan de contrôle groep (4). En een zacht gekookt eitje met een beetje kerriepoeder en wat Keltisch zeezout is een lekker tussendoortje.

Men ontdekte bijvoorbeeld dat een suikerpatiënt prima ’s morgens 2 eitjes kon eten. En van eieren krijg je niet snel teveel binnen. Eet maar eens een uitsmijter met 3 eieren op. Die krijg je haast niet naar binnen. Trouwens die zijn er ook niet veel meer. Meestal liggen op een uitsmijter 2 eieren. Een feit is dat een ei flink verzadigend is, eet maar eens 3 eieren op. Je bent vol. Er is een oude film waarin Paul Newman in één uur 50 eieren op eet. Een kunststukje op zich.

Volgens Dr. Atkins en Dr. Frank passen eieren goed in een dieet met als doel koolhydraten te beperken. (7) En internist Dr. F. van Berken, ‘Gezond slank met dokter Frank’ (2010) zegt “.. in tegenstelling tot wat veel mensen denken, krijg je van eieren geen hart- en vaatziekten. Dus 1 of meer eieren per dag kan echt geen kwaad voor je gezondheid. Ja, er zit een beetje cholesterol in een eidooier maar ook allerlei andere stoffen die juist je hart beschermen. En cardioloog R. Atkins schreef ooit ‘..Houdt altijd een half dozijn gekookte eieren bij de hand. Ze zijn de perfecte eiwit snack..’

En tot slot wil ik graag opmerken dat een chocolade ei méér bijdraagt aan het bloed cholesterol dan een écht ei. Zelfs met dat halve procentje cholesterol. Om over het suikergehalte van een chocolade ei nog maar niet eens te spreken.

En wist u dat de choline uit een eitje ons brein goed kan ondersteunen bij de opbouw en onderhoud van onze hersenen ? (8). Dan wensen we u heel veel plezier met ‘de jaarlijkse Paas Puzzel’. Wie er wint ? U, natuurlijk !

Hoe lang zit een kuiken in het ei ?

de-ei-kiem-wordt-het-kuikentje

De ei kiem wordt misschien het kuikentje. 

Vaak denken we dat het eigeel het kuiken wordt. Nee, het kuikentje in het ei gebruikt het eigeel als voedsel. Er vormen zich bloedvaten van het eigeel naar het kuiken daardoorheen gaan de voedingstoffen naar het kuiken toe. In het ei komt pas na ca 7 a 10 dagen een kiem tot ontwikkeling. En daar is een haan voor nodig. Dus de eitjes die we eten zijn geen mini kleine kuikentjes, de eieren zijn meestal nog niet bevrucht.

Veel mensen vragen zich weleens af hoelang een kuiken nou eigenlijk in het ei zit. Net zoals bij de mens verschilt het per kuiken, maar een schatting is uiteraard wel te geven. Een kuiken zit vaak zo’n 20 dagen in het ei voordat hij of zij uitkomt. En het ligt ook een beetje aan welk kuiken het is, het kan dus per kuiken verschillen. Als het kuiken voor het eerst pikt, kan het ook nog best lang duren voordat ze er volledig uit is: tot wel 24 uur! Dus de bovenstaande foto,  met het aantal streepjes van een ontsnapt kuiken,  klopt niet helemaal.

Vocht halen kuikens uit het eiwit, dat vooral uit water bestaat. Zo groeien kuikens in hun ei. Doordat eigeel en eiwit minder worden, is er genoeg ruimte voor de kuiken om te groeien. Er is een luchtkamer in het ei, daar halen de kuikentjes adem.

Mocht je kippen hebben, dan is een goed idee op de achttiende dag de eieren te bevochtigen met een planten spuit. Hierdoor wordt het makkelijker voor de kuikens om uit het ei te komen. Op de twintigste dag hoor u al gepiep. Dit komt doordat de kuiken de luchtzak al kapot heeft gepikt. Als dat is gebeurd ontstaat contact met de moeder en het kuiken. Op de eenentwintigste dag komen de kuiken uit het ei. Zien ?

 

Een hartelijke groet van Tieneke en Hele Fijne, Zonnige en Gezellige Paasdagen. Ondanks de ‘Op hok plicht’ voor ons allemaal. 

 

Last van hooikoorts ? Zoekt u de beste curcumine longa en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma creme met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de nummer één in kurkuma en curcumine. En hebben de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. 

PAAS AANBIEDING : 90 Capsules per verpakking, dus 30 capsules EXTRA als ‘standaard in Nederland’ en nú (Lees : Dit Paasweekend 2020) GRATIS een kleine proefflacon zuivere Kurkuma olie bij een bestelling van bóven de € 50 met uw bestelling méé gezonden. Om in een aroma brandertje te doen, goed voor de lucht in huis 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4632449/
  2. https://bmjopen.bmj.com/content/6/6/e010401
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3315351/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373948
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217054
  6. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2004.10719429
  7. https://www.atkins.com/how-it-works/library/articles/low-carb-egg-recipes
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16848706

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.