Alles weten over asperges eten ( met 10 bijzondere recepten)

Standaard

Alles weten over asperges eten ?  Het is stil, hier in Groningen. De quarantaine duurt lang. Ik ben er deze week eens mee bezig geweest om een monster artikel over asperges te schrijven. Dat was leuk om te doen. Wij zijn echt gék op asperges, daar kun je ons ’s nachts voor wakker maken. Asperges moet je vers halen, dan zijn ze fris en heerlijk. En als je de asperges tegen elkaar heen wrijft, moeten ze een een piepend geluid maken. Dán zijn ze écht krakend vers !  Het asperge seizoen is weer in volle gang, hier vind je een leuk en zeer uitgebreid artikel over de asperge. Veel leesplezier, maar vooral ook eetplezier gewenst van de verrassend lekkere recepten !

Asperges ? Lekker en gezond

asperges-en-de-lente

Asperges horen bij de lente

De magie van de lente die in de donkere grond ontwaakt. De krachten die zich verzamelen en opgroeien zijn bijzonder om op te merken. Ieder jaar weer is dit zo mooi. En dat zal ook ieder jaar weer de mensen gefascineerd hebben. Gisteren zijn we naar de  “asperge-kwekerij-in-de-buurt” gegaan en we hebben  een heleboel  asperges gekocht.

Met handschoenen aan, anderhalve meter afstand, het is zo als het is. Maar de asperges zien er mooi uit. Helder wit en krakend vers ! Met mijn (ooit eens) prijswinnende saus  Asperges met sinaasappel en koriander

Fijn dat het asperge seizoen weer begonnen is . Al vele jarenlang verzamel ik asperge recepten. Anders dan ham-en-ei, dit recept kent iedereen wel. Asperges ? We hebben er zin in. Mijn man is helemaal “asperge fan”, dus we eten vaak asperges. Ik heb ooit eens een groente-stomer gekocht, dus daar gaan ze meestal in. Grillen en/of pocheren in (witte) wijn is ook bijzonder lekker.

Asperges in de geschiedenis

Asperges waren 5000 jaren geleden al bekend bij de Egyptenaren: in de pyramide van Sakkara zijn afbeeldingen gevonden van de asperge als  offergave. Ook bij de Romeinen werd de asperge als groente zeer gewaardeerd. Maar pas in de 12e eeuw werden de eerste asperges in Oost-Europese landen geteeld. En werden ze via Klein-Azië door de rest van Europa verspreid. De Grieken kenden de asperge eveneens. Die gaven deze groente de naam “Asparagos” , wat zoveel betekende als “De niet gezaaide”.

Asperges werden dus niet geteeld, maar kwamen in het wild voor. In Spanje is dit nog steeds zo, die zoeken ze in het wild. De wilde asperges zijn groen en veel dunner als de bij ons geteelde versie. Bovendien zijn ze vrij bitter van smaak en worden derhalve niet puur gegeten. Meestal werd de asperge verwerkt in omeletten.

Koning Lodewijk de 14e , de Zonnekoning, liet asperges telen in zijn hoftuinen. Hij was gek op deze groente, en zijn tuinlieden zorgden ervoor dat hij ze al vroeg in het jaar kon eten. En in 1875 begon een gepensioneerde Franse politieman in het dorpje Argenteuil, bij Parijs, de groente te telen. Een van de recepten is nog steeds Asperges a L’ Argentueil met half gestolde ei massa, room en boter. Een van de oude Franse aspergerecepten.

In Nederland teelden de eerste liefhebbers van asperges,  deze als  groente in hun moestuin van het landgoed. Beroepsmatige teelt kwam pas veel later op gang. Eigenlijk als eerste op de losse zandgronden achter de duinen in het Westland.(Gegratineerde asperges met oude kaas saus 

Pas daarna in de omgeving van Bergen-op-Zoom en Breda. Maar pas in het begin van de 20e eeuw verschenen de eerste asperge bedden in de buurt van Nijmegen en Noord-Limburg. Pas later werd dit het centrum van de asperge teelt.

Hoe groeien asperges ? 

De witte asperge groeit vanuit een zaadje in een jaar of drie uit tot een wortelplant. Dit gebeurd vanuit een keurig opgemaakt ‘bed’ . Dit is een schuin opgeploegd dijkje, ca 25 cm hoog, dat bestaat uit zanderige grond. Hieruit groeit de asperge het gemakkelijkst.

Vanaf het 3e jaar kan er geoogst worden. Zodra de zon, meestal eind maart, voldoende kracht heeft om de aarde te kunnen opwarmen tot 11 grdn,  kunnen de plantenknoppen onder de grond gaan uitgroeien. Dat worden de witte asperges met een lengte van ca 20 a 23 centimeter. Als het warm is kunnen ze wel 7 (!) centimeter per dag groeien. (Aspergesoep )

En op 24 juni, de feestdag van St. Jan, als de zon op zijn hoogste punt  staat, is het afgelopen. Want de aspergesteker die NA 24 juni nog probeert een dagje te steken wordt onherroepelijk het volgende jaar hiervoor door de natuur gestraft.  De totale cyclus duurt 10 jaren en dan is de grond “asperge-moe” . En moet men ergens anders overnieuw beginnen. (Asperges met oude Friesche nagelkaas)

Verse asperges “piepen” een beetje als je ze over elkaar heen wrijft. En hebben een witte, ongescheurde huid.  De kleur van de asperge is wit, maar als ze een wat roze top hebben zegt dat NIETS over de smaak. Alleen over het steken. De roze kop heeft geen andere meer/mindere smaak.  Even lekker. Als ze maar vers zijn !. Topklasse is de AAA of AA1 , de witte asperge met een onbeschadigde huid en mooie gesloten top. Groene asperges hebben geen kwaliteits klasse, alleen de versheid is belangrijk.

Asperges kopen, waar moet je op letten ?

Ze moeten vooral sappig zijn, dat kun je aan de onderkant zien. Het snijvlak moet nog wit (of groen) zijn. Na het afsnijden vormt zich een korstje. En als dat korstje zich niet allen op het snijvlak, maar ook op de steel al houtig aanvoelt, dan zijn de asperges al lang geleden gestoken. De schil van de asperge mag in geen geval bruin op houtig zijn. Het kopje moet mooi dicht en blank zijn. Als er een paars of bruinig kopje te zien is, dan is de asperge bitter van smaak. Dit geldt ook voor de groene asperges, als het kopje open is, dan zijn ze te lang dóórgegroeid. En zijn ze niet zo lekker.

Asperges hoe bewaar en schil je ze ? 

Je kunt asperges niet lang bewaren. In de koelkast , in een vochtige doek, is het beste.  Asperges worden zuur , als je ze te lang bewaard. En ze smaken niet meer zo lekker. En ze drogen snel uit. Groene asperges zijn eigenlijk gewoon asperges die “buiten” hun dijkje zijn gaan groeien. Niet onder de grond maar erboven. Groene asperges hoef je eigenlijk niet te schillen. Alleen even het onderkant schuin afsnijden en een paar cm aan de onderkant schillen. (Groene asperges met citroensaus  )

Leg de asperge in een bak koud water met een paar ijsblokjes erin. Pak een grove dunschiller met een ruime wijdte tussen de mesjes.  Je pakt de asperge in de hand en trekt de dunschiller van de top naar de voet. Natuurlijk wél eerst even de houtige onderkant er afsnijden, zodat die mooi wit is.

En al die dure dingen in de winkels zijn niet geschikt. Gewoon zo’n plastic schilmesje is soms het beste. Gooi de schillen nooit weg, want daar kun je heerlijke gerechten mee maken. (Oosterse aspergesoep )

Asperges schillen doe je het gemakkelijkst door ze plat op een plank te leggen. Snij eerst ca 1 cm van de onderkant af. Pak ze dan onder het kopje vast, tussen duim en wijsvinger, en met de andere hand trek je met een dunschiller (van boven naar beneden) de schil eraf. Kijk daarna even of je geen doffe strepen meer ziet, die zijn nog niet geschild.
Groene asperges schil je maar voor ¼ e gedeelte. Vanaf de onderkant. Asperges kook je , afhankelijk van de dikte, tussen de 8 en 19 minuten. Asperges moeten wel een ‘beet’ houden. En gooi het water niet weg, je kunt er heerlijke soep van maken.

Asperges koken en bereiden, wat past goed en is lekker bij de asperge ? 

De verfijnde smaak van de asperge komt het beste tot zijn recht in combinatie met roomboter, met room of met ei. En aardse smaken zoals truffel en paddenstoelen passen er perfect bij. De witte asperges zijn erg lekker met de volgende kruiden; basilicum, bieslook, dille, dragon, kervel, peterselie, salie saffraan, waterkers en zeekraal of lamsoren.
Groene asperges zijn wat sterker van smaak en kunnen ook erg lekker met sterkere kruiden, zoals anijs, bosui, gember kappertjes, mosterd, verse peper en zeewier zijn. Neem een beetje room of crème fraîche en doe er één van de bovenstaande kruiden in. Eitje erbij,.. jammie !

En dure spullen uit de winkels kun je vergeten. Erg lekker zijn de asperges vanuit  een gewone groente stomer ! En zo’n pan met een mandje erin is helemaal een ramp. Asperges moeten liggen en stomen. De smaak is dan 100 %. Ik heb een afbeelding bijgevoegd van mijn groente stomer.

 

groente-stomer

Makkelijk voor asperges,..

Asperges uit de stomer. Deze groente stomer heb ik al zeker 10 jaren, ik vind het een super-geweldig apparaat. In de winkels liggen vele soorten en maten. Van 10 €  tot 50 €. Van groot tot klein. Ik stoom de geschilde asperges meestal een minuut of 20. Dan  zijn alle gezonde vitaminen/mineralen behouden gebleven. En zijn ze beetgoed en lekker. Maar als straks het artisjokken seizoen er weer is, gaan de artisjokken er weer in.

 

Wat ook erg lekker is, dan zijn asperges uit de oven. Je schilt de asperge, en snijd deze voorzichtig IN DE LENGTE door. Beetje olijfolie onder in een ovenschaal, doe dan de  (in de lengte) doorgesneden asperges erin. Doe er wat zout over en ca 10 kleine stukjes roomboter. Een borrelglas water onderin de schaal. Dek de schaal af met een deksel of anders eventueel met aluminium folie of bakpapier. En zet het ongeveer 30 minuten a  3 kwartier in een oven van ca 220 graden.

 

Gezonde eigenschappen van de asperge ?

De volgende werkingen worden, sinds oude tijden, aan de asperge toegeschreven :

 • Heeft een sterk waterafdrijvende werking.

  verse-asperges

  Lekker verse asperges

 • Werkt ontzurend.
 • Stimuleert de nierwerking.
 • Versterkt de ogen en goed tegen nachtblindheid.
 • Versterkt de slijmvliezen.
 • Heeft een gunstige invloed op het stressmechanisme.
 • Goed tegen concentratieproblemen.
 • Activeert de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten.
 • Verhoogt de kwaliteit van de huid, het haar en het bindweefsel.
 • Goed bij slaapproblemen.
 • Werkt celverjongend.
 • Stimuleert de bloedvorming en zuurstofverzorging.
 • Versterkt de immuniteit en heeft een antiseptische werking.
 • Goed tegen darmverstopping en trage darmwerking.

Door zijn sterk ontzurende en waterafdrijvende werking helpt asperge bij zwaarlijvigheid, oedeemvorming, hartproblemen, blaas- en nierklachten. (1)

Als je asperges eet, geniet dan niet alleen van deze prachtige groente maar besef ook zijn opvallende genezende werking. Je kunt de reinigende werking van asperges vaak de volgende dag op het toilet goed ruiken (2).  Je lichaam, in dit geval blaas en nieren, worden goed schoongemaakt.

Er zijn vele bijzondere bewerkingen met asperges. In Frankrijk bijvoorbeeld worden ze gekookt of gestoomd met witte wijn. Hier een erg simpel een waanzinnig lekkere bewerking. (Asperges marinee au Riesling ). Kan ook met gerookte forel !

Nog even iets extra lekkers ! Vorig jaar heb ik een paar bijzondere asperge recepten zelf bedacht, de Asperge Gazpacho is heel, heel erg lekker en bijzonder. Ik wou gazpacho maken, maar bleek geen komkommers in de koelkast te hebben. Asperges had ik genoeg !

Nog iets zeer bijzonders ?  Asperge Pesto

Alle asperge recepten bij elkaar                                         

 1.  Asperges met sinaasappel en koriander
 2.  Asperges a L’ Argentueilasperge-salade
 3.  Gegratineerde asperges met oude kaas saus
 4. Aspergesoep
 5. Asperges met oude Friesche nagelkaas
 6. Groene asperges met citroensaus
 7. Oosterse aspergesoep
 8. Asperges marinee au Riesling
 9. Asperge Gazpacho
 10. Asperge Pesto
 • Asperge salade

Nodig : (4 personen) 500 gram asperges, 125 gram feta kaas, 100 gram rucola, 100 gram walnoten, 5 a 10 reepjes zongedroogde tomaatjes op olie, 1 eetlepel balsamico azijn, vloeibare honing.
Bereiden : Rooster de walnoten even in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Schil de asperges en snijdt ze in schuine stukken van ca 3 cm. Verhit nu 1 eetlepel olijolie + 1 eetlepel van de olie van de zongedroogde tomaatjes in een wok/pan en bak de asperges is ca 6 minuten beetgaar. Blus ze af met 1 eetlepel balsamico azijn. Kruid de asperges met peper en zout. Roer nu de zongedroogde tomaatjes erdoor en laat alles even afkoelen. Verdeel de rucola over de borden en verdeel ook de asperges stukken hierover. Verkruimel de feta en strooi het erover. Schenk een beetje honing over de salade en garneer het met de geroosterde walnoten. (als je er wat vis bij wilt eten, kies dan garnalen, deze zoetere smaak past er perfect bij).

 • Pure Asperges, in witte wijn gegaard

Nodig : (4 personen) 20 dikke asperges of 28 dunne asperges, ca 80 gram koude stukjes boter, ca 2 dl witte wijn.
Bereiden : Smelt 30 gram boter in een brede koekenpan met deksel, bak er even de asperges in tot ze licht beginnen te verkleuren, blus het af met witte wijn tot ze net onder staan. Breng het geheel nu aan de kook en doe dan het deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat het geheel 15 a 20 minuten garen. Haal dan de asperges uit de pan. En houd ze warm onder een deksel (of aluminium folie of bakpapier)
Kook het resterende vocht uit de pan goed ín, op hoog vuur, tot een bodempje vocht. Roer er 30 tot 50 gram van de stukjes boter door tot er een mooie saus ontstaat en maak het op smaak met peper en zout.
Je kunt de saus nu ook afmaken met 1 eetlepel verse basilicumblaadjes. (Of : Helemaal lekker is ½ eetlepel gehakte dragonblaadjes erover. Of : 2 ragfijn gesneden bosuitjes smaken er perfect bij. Eet smakelijk )

Meer asperge artikelen met heel veel bijzondere recepten ?

Met een hartelijke groet van Tieneke, en een fijne zondag gewenst.

Bronnen :

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5784735/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3002398/
 3. https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/…/…/10.1002/psp4.12264
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22221560
 5. “Groentenbijbel” M. Maris.
 6. “Geneeskrachtige Groenten” T. Dijkman

Zoekt u de beste curcumine c3 ‘superieur’ en/of kurkuma longa ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met brede specialistische kennis en knowhow van veelzijdige hoogwaardige ayurvedische producten. Kurkuma olie, kurkuma zalf met sandelhout ? U vindt het bij dekurkumaspecialist. Zij zijn de NR 1 specialist in kurkuma en curcumine. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. 

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

 

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.