Wat is kurkuma en wat is curcumine ? Alles over curcumine

Standaard

gedroogde kurkuma

Kurkuma is een natuurlijk middel, gemaakt van de wortel van de kurkuma-longa plant.  Kurkuma is in de ayurvedische gezondheidsleer al ca 10.000 jaren in gebruik. Toch zijn er vaak veel vragen over het gebruik van kurkuma en curcumine. Wat is kurkuma en hoe werkt kurkuma ? Waar komt curcumine ‘opeens’ vandaan ? Wat is eigenlijk curcumine?  Wat is eigenlijk precies het verschil tussen kurkuma en curcumine ? Zijn er ook nadelen aan het gebruik van kurkuma en curcumine ? Hier vind je een goed gedocumenteerd informatief artikel over kurkuma longa.  Met antwoorden op de vele vragen omtrent kurkuma. 

Kurkuma is een oud natuurlijk en ayurvedisch middel 

Kurkuma longa is de wortel van een plant. Deze plant groeit het beste in een warme, vochtige omgeving.

hersenblog koperen kurkuma

Kurkuma en curcumine, een wonder van de natuur

De omstandigheden met  optimale  groeicondities, voor een goede werking van deze wortel,  zijn in India het beste. De zuiverste en best werkende kurkuma komt dan ook hiervandaan. Al eeuwenlang weet men met deze plant om te gaan.  Kurkuma behoort tot de geneeskrachtige planten met een lange traditie en een uitstekende ‘staat van dienst’. De oudste geschriften waarin kurkuma longa genoemd worden, zijn 5000 jaren oud. Dit was in de oude Ayurvedische geschriften. Ayur Veda betekent ‘kennis van het leven’.

Kurkuma wordt daar sinds oude tijden gebruikt als natuurlijk, veelzijdig natuurgeneesmiddel. Er bestaan oude geschriften over het slijmoplossende karakter van deze wortel kurkuma, bij ademhalings infecties of problemen. Geschriften over de genezing van wonden, over het verminderen van oedeem, over het verwarmende effect op de gewrichten. Over het versoepelen van de beruchte ochtend stramheid in de gewrichten. En over de uitwerking op ons psychisch welbevinden. Een van de geschriften gaat over dromerige kinderen, die zich niet kunnen concentreren. Kortom, kurkuma werd hoog geacht. Men was blij met dit rijke bezit.

De eerste keer dat kurkuma in het oude Europa beschreven is, is door de Griekse arts Dioskurides.  Toch heeft het lang geduurd, eer men hier ook de grote geneeskracht ontdekte. Heden ten dage bestaan er ongeveer 7000 publicaties in verschillende databanken. Men ontdekt steeds meer medicinale werkingen van de werkzame stof kurkuma longa en curcumine.

Wat is kurkuma longa ? En wat is curcumine ? 

Kurkuma is een geel/oranje gekleurde wortel. Deze gele kleurstof is de werkzame stof. En deze werkzame stof heet curcumine. Net als bij een tomaat. De rode kleurstof in de tomaat is de werkzame stof, het heet lycopeen. En bij de tomatenpuree hebben ze dit ‘ingedikt’. En is de werkzaamheid aanzienlijk verhoogd.

 • De gehele kurkuma wortel heeft een heel breedschalig spectrum aan verfijnde en zeldzame mineralen en vitaminen. En levert derhalve een waardevolle bijdrage aan onze gezondheid.
 • Het is de curcumine die de werkzame kracht bezit.
 • Daarom is de combinatie van kurkuma ‘Plus’ en Curcumine C3 ‘Superieur’ ook uniek. En heeft men van beide het beste.

Heeft kurkuma bijwerkingen ? 

Nee, kurkuma heeft weinig tot geen bijwerkingen. Hooguit moet je er wat vaker van naar de w.c., omdat het ook een darmreinigende functie heeft. Omdat kurkuma óók een weefsel reinigende werking kan hebben, kan het als bijwerkend effect, een ‘schoonmakende’ werking in ons lichaam hebben. En wat er niet in ons lichaam thuishoort ‘opruimen’. Een chemokuur, of een middel als tamoxifen, zijn al dikwijls in de media besproken, omtrent deze opruimende werking. Die gaan niet goed samen.

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine ? En is alle curcumine het zelfde ? 

Curcumine is de werkzame stof uit de kurkuma. Je kunt het vergelijken met koffie.

 • In koffie zit een werkzame stof, het heet cafeïne. Er zit ca 2 % cafeïne in koffie. In kurkuma is het
  fs-twee-capsules-c3-en-kur-goed1

  Kurkuma en Curcumine

  hetzelfde, in kurkuma zit óók een werkzame stof. het heet curcumine. Eigenlijk zijn er ca 50 verschillende van, ze heten curcuminoïden. Op de foto :  de heldergele curcumine is de werkzame stof uit de donkergele kurkuma

 • Van deze curcuminoïden zijn er ongeveer 3 prima werkzaam. De Demethoxy Curcuminoïde, Bisdemethoxy Curcuminoïde en de Curcumine longa.
 • De Demethoxy-curcuminoïde (DMS) is de enige van de drie die goed de bloed-hersen barriere kan passeren.
 • Curcumine C3 ‘Superieur’ heeft deze DMS in zich. De uitwerking van curcumine in ons lichaam is enorm veelzijdig.
 • Er is een goed wetenschappelijk artikel over deze uitwerking in ons lichaam geschreven. Met de rechtermuisknop kunt u het eenvoudig in het Nederlands vertalen.

Zoals u in het artikel kunt lezen is het de bioperine peper én een beetje vet dat de werking van curcumine tot wel 2000% kan verhogen. Vandaar de bioperine peper toevoeging.

Is alle curcumine hetzelfde ?                                   

Kurkuma-poeder

Nee, alle curcumine is absoluut niet hetzelfde. Het verschil kan enorm zijn. Vaak ligt dit aan ontbrekende kennis of onzorgvuldigheid. Ook speelt de prijs soms een rol.

En de fabriek die het heeft gemaakt, is ook van belang.  Er is van álles op de markt.

Bijvoorbeeld : Synthetische curcumine. Curcumine gemaakt met nanotechnologie. Mixen van kurkuma én curcumine. Goedkope kurkuma met als naam ‘curcumine’ op de verpakking. Kurkuma met synthetische curcumine erin. Is het kurkuma ? Is het curcumine ? Of is het geen van beide ? Enzovoort.

Kunnen je het verschil zien ? Nee, meestal is dit niet te zien. Daar moet je wél een beetje kennis voor hebben om het te kunnen onderscheiden. En weten hoe je dat moet doen.

 Wat doet die peper in kurkuma en curcumine precies ? 

De werkzame stoffen in kurkuma zijn de curcuminoïden.  In de jaren ’70 is dit via diepgaand laboratorium onderzoek pas aangetoond. Ook is ontdekt dat curcumine en peper samen werken op een unieke manier. Peper houdt de zgn ‘glucurondisering’ tegen. Dit betekent dat een lichaamsvreemde stof nu gekoppeld kan worden aan een lichaamseigen stof. Het is een biochemisch proces in ons lichaam.

groene jonge peperkorrels

Jonge peperkorrels aan een tak

Normaal zou curcumine en kurkuma direct door lever en nieren het lichaam uitgewerkt worden. Maar door de peper wordt dit verhinderd. En dit heeft als gevolg dat de curcumine en kurkuma langer in het spijsverterings stelsel blijft.  Ons lichaam heeft nu meer tijd om de werkzame stoffen op te nemen. De verhouding peper en curcumine zijn dus belangrijk en moeten nauwkeurig afgesteld zijn.

Niet alleen de curcumine, maar dus ook de hoeveelheid toegevoegde bioperine peper is van belang. Zonder dit is de werkzaamheid aanzienlijk lager.

Klein voorbeeld, er is een plant die “Adu Thoda” heet. Het is een bijzondere naam, want “Adu” betekent ‘geit’ , “Thoda” betekent ‘niet eten’ . Het was een zodanig bitter kruid dat de geiten het niet wilden eten. Het werd tegen astma gebruikt, in de oudheid. Zo, als puur kruid, werkte het niet. Maar als men de bladeren weekte in een sterk zwarte peper extract, dan werkte hetzelfde kruid prima.

Zo is het ook met de curcumine c3 ‘superieur’. Bijvoorbeeld, de curcuminoïden zijn verantwoordelijk voor de gele kleur van kurkuma. Als men het zo ‘puur’ zou nemen, dan maakt onze lever en maag korte metten met de werking. Het is een van de manieren waarop onze lever zich van lichaamsvreemde stoffen ontdoet. Ze maakt ze wateroplosbaar en dirigeert de watergebonden lichaamsvreemde stof naar de nieren en blaas. Binnen 15 minuten is de stof ‘geëlimineerd’. En de werking is weg.

Maar, als je kurkuma en/of curcumine tegelijk met deze bioperine peper zou innemen, dan stopt dit hele proces. De bioperine peper belemmert de lever om dit proces uit te voeren. Eigenlijk onderdruk je dit . En verhoogt de opname tijd zich van 15 minuten naar uren. En zie je een enorme piek van de verhoogde werkzaamheid. Ook in de curcumine c3 ‘Superieur’ verhoogt de werkzaamheid zich enorm, door deze bioperine peper en een beetje vet uit het eten. Daarom zit deze sterke bioperine peper al in de curcumine c3 ‘superieur’ verwerkt. In de goede verhouding.

Ook mag de curcumine niet verhit worden, daarmee verliest het zijn werking grotendeels. Verder zijn zowel kurkuma en/of curcumine niet oplosbaar in water, wel in vet en in alcohol. Vandaar dat inname bij een maaltijd aangeraden wordt. In de maaltijd is altijd wel wat vet aanwezig. Zo verhoogt peper en vet de werkzaamheid van curcumine.

Waarom zegt men dat kurkuma en/of curcumine heilzaam werkt ?

 • Het ondersteunt de remming van alle soorten ontstekingen in ons lichaam

Kurkuma en Curcumine zijn geheel verschillende producten. Curcumine is 25 x sterker dan kurkuma. 

Dit proces gaat via enzymwerking. Curcumine is in staat om meerdere enzymen, die bij ontstekingen een rol spelen, uit te schakelen. Deze enzymen noemt men  COX-2, LOX, TNF, INTERLEUKIN-1, PROSTAGLANDIN E2 etc. Door deze ‘ontsteking enzymen’ uit te schakelen zijn curcumine en kurkuma een goed werkende mogelijkheid bij het behandelen van alle ziektebeelden die met ontstekingen gepaard gaan. Van artritis tot blaasontsteking.

curcumine c3 foto

Curcumine is een wonder van de natuur

 • Curcumine helpt met de vernietiging van schadelijke bacteriën

Een van de vele krachten van curcumine is dat het anti-bacteriële eigenschappen bezit. Er is een lange lijst op het internet hierover te vinden. Wat mij wel op is gevallen, is het feit dat een Universiteit in Londen, “Queen Mary Universiteit” melding maakt van de werking van curcumine bij de nu gevreesde ziekenhuis bacterie. Daar stond te lezen dat de combinatie van curcumine en de werkzame stof in groene thee (Epigallocatechin gallat) zelfs zo sterk is, dat het de beruchte ziekenhuis bacterie kan verdrijven. Daarom helpt curcuma ook goed bij wondjes. En als wondheling, samen met honing,  een prima natuurlijk middel.

 • Curcumine helpt slijm oplossen en hoest verminderen.

Curcumine werd 5000 jaren geleden al geroemd om zijn sterke slijmoplossende werking in de ademhalings organen. En wordt al eeuwen gebruikt om vastzittende hoest te behandelen. Een poos geleden verscheen er een artikel in “De Volkskrant” , een jongen van 8 jaren oud had de ‘taaislijmziekte’. Normaal een levensbedreigende longziekte. Het geheim van Jaap is “supermoes”. Vier keer per dag eet hij een paar happen supermoes, met daarin alle enzymen die hij zelf niet kan aanmaken. En 2 voedingssupplementen, genistein (een sojaproduct)  en curcumine (een bestanddeel uit kurkuma) . Zijn moeder ontdekte dit, na wat speurwerk op het internet.  Ze  dacht :  “… ik probeer het gewoon…”. Haar zoon functioneert nu normaal.

Dit artikel vind je onder de naam  ” Kan voedsel kanker genezen ? ” De Volkskrant, 25-4-2015. (Geschreven door Ellen de Visser. Het is verbazingwekkend !)

 • Curcumine ondersteunt de remmende vorming van nieuwe bloedvaten bij kanker

Curcumine, naar men schrijft,  remt de groei van tumoren, doordat het de vorming van nieuwe bloedvaatjes verhindert. En zo de ‘levensader van de kanker’ afsnijdt. In medische vaktermen heet dit : De ‘NF-kappa-B ‘ factor wordt onderdrukt. En verhindert de vorming van nieuwe tumoren.

Er is een artikel over deze werking geschreven

 • Een beter humeur met curcumine ?
depressief

Een beter humeur met curcumine ?

Curcumine werkt als een enzym remmer , dit heet “Mono Amino Oxidase”. Een enzym dat verschillende ‘hersen- en denkprocessen’ beïnvloedt. Bijvoorbeeld dopamine en serotonine zijn stoffen in onze hersenen die onszelf goed laten voelen. Bij depressieve gevoelens , worden deze stoffen door dit MAO enzym geblokkeerd. En ontstaat een depressief gevoel.

Als je deze blokkade zou kunnen opheffen, door dit enzym te remmen, zou je stemming verbeteren en fleur je weer op.

Vaak wordt deze werking aan een natuurlijk middel, Johanneskruid,  toegeschreven, een natuurlijk middel tegen depressie. Echter curcumine zorgt ook voor een betere signaal overdracht in de hersenen. Nieuwe studies wijzen uit, dat curcumine op gelijkwaardige wijze kan helpen tegen depressie.

 • Curcumine verbetert de galfunctie

Curcumine verbetert de werking van de galblaas. Gal is een wat taaie, slijmachtige vloeistof. Deze vloeistof heeft een duidelijke functie in onze spijsvertering. De galblaas is ca 6 a 8 cm groot, en heeft een opslagfunctie. Via kleine kanaaltjes vloeit, na wat gegeten te hebben, gal in het spijsverterings stelsel. Hier breekt gal vetten uit de voeding af. Is dit slijm te dik, dan kan het ontstoken raken of stenen vormen.

Curcumine maakt de gal vloeistof dunner en vloeibaarder, en leegt de galblaas . Als er meer gal in de darm komt, worden vetten beter afgebroken. Goed voor de lijn, maar ook goed voor de Ph-graad van de darm zelf. De darminhoud wordt meer alkalisch/basisch. Dit beschermt de darmwand, en verhoogt de activiteit van de spijsverteringsenzymen.

NOOT : Echter als men last van galstenen heeft, kan men beter geen curcumine nemen. Want curcumine en/of kurkuma brengt de galstroom op gang, en met galstenen kan dit een aanval uitlokken. Hebt u geen galblaas meer ? Dan is er ook geen probleem.

 • Virussen en Curcumine.

In onze ayurvedische cursussen, wordt veel informatie gegeven over kurkuma en/of curcumine en haar veelzijdige werking. Een arts vertelde ons dat curcumine goed werkt tegen virussen. Virussen hebben geen stofwisseling van zichzelf. Daarom is er nauwelijks een medicament tegen te ontwikkelen.

Bovendien zijn virussen in staat om zich razendsnel aan een veranderende omgeving aan te passen, en zichzelf zo resistent maken.

kurkuma foto snijplank

Kurkuma is een geschenk van de natuur 

Hoe curcumine tegen virussen werkt, is nog niet geheel duidelijk, daarnaar wordt meer onderzoek gedaan.

Maar wel is duidelijk dat curcumine op verschillende manieren tegelijk ingrijpt, op de manier van vermeerdering van virussen.

Bij herpes, griep, hepatitis of andere virussen  zou dit misschien  wel eens prima kunnen werken.

 • Curcumine zou de bloeddruk kunnen verlagen en werkt in op de bloedplaatjes

Curcumine werkt in op de spanning/ontspanning van de bloedvaten. Na het nemen van curcumine, ontspant het lichaam de bloedvaatjes, deze versoepeling geeft meer “ruimte” voor ons bloed. Het haalt als het ware de “druk van de ketel af”. Door dit proces kan de bloeddruk wat zakken.

Ook wordt de klontering van de bloedcellen geremd in ons bloedvat systeem. Een japans onderzoek wees uit dat curcumine een ‘sportieve werking” heeft op hart en bloedvaten. Curcumine en kurkuma zijn extreem bitter. Was het geen oude volkswijsheid die zei …”… bitter in de mond houdt het hart gezond…”… Bij curcumine kan dit zeker het geval zijn, want zowel kurkuma cq curcumine zijn bitter.

NOOT :  Als men al bloedverdunners (antistollings middelen) moet gebruiken, wees dan voorzichtig met curcumine. Overleg met de arts.

 • Neurodegeneratieve problemen.

In een studie van de Universiteit in Maryland, staat duidelijk en helder het oordeel over curcumine en neurodegenatieve problemen. Er staat dat er aanwijzingen zijn dat curcumine goed zou kunnen helpen tegen Alzheimer, Parkinson, MS en andere hersenen gerelateerde zenuwproblemen. Dit vanwege zijn reinigende werking.

 • Curcuma, een geheim anti aging product.                   

  ouderen rennen

  Jong van geest en fit van lichaam !

Er zijn zoveel wetenschappelijke artikelen hierover. Onder andere, een rapport waarbij aangetoond is dat

kurkuma en curcumine een zogenaamd “Anti Aging” product is. Het vertraagt de veroudering van het lichaam en geest.

Het houdt de geest jong en je gedachten helder. De huid blijft soepel, de gewrichten houden hun spankracht , en je figuur blijft prima, en zo zijn er eigenlijk veel dingen op te noemen die curcumine en kurkuma tot een geschenk van de natuur maken.

Heeft curcumine en kurkuma ook nadelen, kan het gevaarlijk zijn ? 

 1. Als men er veel te veel van neemt is dit niet gezond. Een gestandariseerde veilige dosis is,  voor een volwassene, tussen de 1000 en 1100 mg per dag. Bij een normaal gezond persoon is méér kurkuma en/of curcumine niet nodig.
 2. Gebruik kurkuma/curcumine nooit als men een operatie moet ondergaan. Zeker 10 dagen voor de operatie moet men stoppen, dit vanwege de bloed verdunnende werking. En meld het ook de arts of specialist.
 3. Als men bloedverdunners gebruikt, wees dan voorzichtig met curcumine, overleg met de arts. Curcumine werkt ook bloedverdunnend.
 4. Galstenen ? Beter geen curcumine nemen. Curcumine versterkt de galstroom, en er kunnen bij dit proces galstenen los komen. En een galstenen aanval veroorzaken.
 5. Het zou mogelijk zijn dat curcumine de bloedsuikerspiegel beïnvloedt, dit is belangrijke informatie voor een diabeet.
 6. Curcumine is een “schoonmaker van ons lichaamsweefsel”, dus kan het ook de werking van sommige medicijnen, zoals tamoxifen) beïnvloeden.

Dank jullie wel voor het lezen, en een goed weekend gewenst !

Zoekt u de beste zuivere curcumine en/of kurkuma ?   In biofotonisch glas verpakt ? Trendsetting flacons ? In Miron-glas ? Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Waarom ? Die heeft uitstekende curcumine in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al de  kurkuma. En met zorg uitgekozen ayurvedische supplementen. kurkuma zalf ? Kurkuma capsules ? Curcumine capsules ? Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Ze zijn goed en gevarieerd in heel veel kurkuma producten. Zij hebben ook Voordeel Verpakkingen van 300 capsules voor een zéér  democratische prijs ! De nummer ÉÉN in kurkuma ! 

.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding, voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Volgende »

 1. Goede morgen,Tineke,ik heb n vraag.

  Ik heb dagen dat mijn middelste vingers en daarvan de knokkels veeel pijn doen ze zijn ook uitgegroeid van dunne vingers naar grote mannen handen 😂.ik neem kurkuma en chlorella.

  Heeft u n idee de pijn voelt of ze verbranden.

  Groetjes MarijkeHaring

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 2. Ik snap de volgende alinea niet:

  NOOT : Echter als men geen galblaas meer heeft, kan men beter geen curcumine nemen. Want curcumine en/of kurkuma brengt de galstroom op gang, en met galstenen kan dit een aanval uitlokken. Hebt u geen galblaas meer ? Dan is er ook geen probleem.

  De laatste zin spreekt de eerste toch tegen?

  • Ja, daar heeft u volledig gelijk. Ik heb het even gecorrigeerd. Dit staat er nú, en had er ook moeten staan : NOOT : Echter als men last van galstenen heeft, kan men beter geen curcumine nemen. Want curcumine en/of kurkuma brengt de galstroom op gang, en met galstenen kan dit een aanval uitlokken. Hebt u geen galblaas meer ? Dan is er ook geen probleem.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.