Kurkuma en curcumine, wat is het verschil ?

Standaard

Dat kurkuma een geschenk van de natuur is, wordt ons zo langzamerhand steeds duidelijker.  Toch hoort men er zoveel over wat er wel en wat er niet aan zou werken. Wat is nu geneeskrachtig en wat is onzin ? Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine ? Dit verschil is groot. Waar kunt u deze zuivere curcumine longa c3 kopen. Hier vindt U een artikel met heldere antwoorden op deze vragen. Hoort kurkuma in de keuken of in de medicijnkast ? 

Kurkuma uit de supermarkt.

kurkuma poederMen leest vaak dat u heel eenvoudig kurkuma of geelwortel in de supermarkt kan kopen. En dat deze specerij dan een sterk geneeskrachtige werking zou hebben. Schepje door de curry , over de rijst of de pap,.. en de detox kan beginnen.  Waarom zou je dan goede kurkuma-longa kopen, als het zo gemakkelijk zou zijn ? Dat is te duur en heeft verder geen extra werking ?  Toch is het zo eenvoudig niet, kurkuma in de keuken heeft zeker zijn regels. Als u het in de supermarkt koopt, mag het, bijvoorbeeld, niet te lang in het licht gestaan hebben. Een doorzichtig glazen potje is geen goed idee.

Zeker voordat u het als ‘geneeskrachtig’ zou kunnen bestempelen.  Neem bijvoorbeeld het artikel van Dr. Michal Heger van het AMC. Daar staat een duidelijk verschil te lezen over verschillende soorten kurkuma, maar ook hij stelt dat de geneeskrachtige werking voornamelijk van de curcumine longa. ( gewonnen uit de zuivere kurkuma-longa plant) komt. En dan is de zuivere kurkuma longa uit India en/of Pakistan de allerbeste qua werking.

Kurkuma als mooie sierplant mist iedere vorm van geneeskrachtige werking. Soms hoort men wel van mensen die een plant in de supermarkt kopen, deze in de tuin planten en dan de wortel ervan opeten. Maar er zijn 75 soorten kurkuma planten. Sommige zijn zelfs giftig.

Ook is  zuivere curcumine poeder  nergens LOS te koop.  Echt, dan zou u eerst beter uw hele huis geel kunnen verven, want overal is het knalgele poeder dan terug te vinden, het kruipt overal in. Zelfs in de kleinste kiertjes. De rubberband van je koelkast kleurt zelfs geel, binnen een week. Curcumine kunt u alleen verwerken in een omgeving die daarvoor geschikt is. Geloof me, niemand wil losse curcumine poeder in huis hebben.

Verschillende soorten kurkuma.

Niet alle kurkuma is kurkuma longa. Er zijn ongeveer 75 verschillende soorten, er is zelfs een witte kurkuma wortel. Dan zit  er dus geen gele curcumine in. En is het gehalte ‘curcumine’ praktisch nihil. Kurkuma wordt ook wel als sierplant verkocht, omdat het een prachtige plant is, maar in de kamer, kweekt U geen kurkuma. Daar zijn de omstandigheden niet geschikt voor.

Verder is de naam “GEELWORTEL” ook ietwat misleidend, omdat er  ook een andere plant is die “GEELWORTEL” genoemd wordt. Het is de canadese geelwortel. Dat is een totaal ander soort plant, en heeft niet eens naast de kurkuma-longa gelegen. Het heeft ook een geheel andere werking, echter met kurkuma-longa heeft het niets te maken. Maar omdat we  denken dat alle ‘geelwortel’ automatisch ‘kurkuma-longa’ is, ontstaat er verwarring. Kurkuma wordt ook wel ‘geelwortel’ genoemd, maar NIET iedere geelwortel is daarom ook kurkuma.

Waar komt de beste kurkuma vandaan ?

In INDIA en PAKISTAN heb je de beste en zuiverste omstandigheden om de kurkuma-longa plant te laten groeien. Al vanaf de oudste geschriften in de AYURVEDA, ca 6000 jaren oud, wordt dit ‘geschenk van de natuur’ beschreven en gebruikt. Daar weet men ook het beste hoe met deze geneeskrachtige  specerij plant om te gaan. De kennis over  de kurkuma-longa is daar het hoogst. Zeker bij de Ayurvedische artsen.

Zie ons artikel “Kurkuma in de ayurveda”  . 

Dat wil niet zeggen, dat er verder in de wereld geen kurkuma longa gekweekt wordt.  Ook in Zuid-Amerika, Peru etc kweekt men deze plant. De werkzaamheid ervan is ook goed, maar de manier waarop met de pas geoogste plant omgegaan wordt mist vaak. En dan kan de het wat van zijn zuivere werking verliezen. De naam is dan ook meestal ‘turmeric’ , turmeric is kurkuma. Maar niet per definitie kurkuma longa.

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine ?

Curcumine is  EEN  onderdeel van kurkuma. U kunt het vergelijken met zuivere cacao en chocolade.  In chocola zit een bestanddeel, genaamd cacao. Zuivere cacao werkt bloeddrukverlagend. Op zich dus een natuurlijk middel, maar dan alleen in zijn zuivere vorm. Het is niet zo dat u door het eten van vele repen chocola uw bloeddruk verlaagt. Met kurkuma is dit ook zo. De kurkuma is de allrounder, waarbij alle waardevolle stoffen, mineralen en vitamines, en vele zeldzame sporenelementen etc behouden zijn gebleven. De ‘chocola’ .

Curcumine is een destillaat, waarbij alleen de éénpuntig gerichte ontstekingremmer is overgebleven. Onder deze link vindt U een ervaring van het enorme verschil. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Curcumine een “uitgekleed” en éénpuntig gericht product is. Alles wat niet met de kern van de zaak te maken heeft, is eruit gedestilleerd op een zorgvuldige oeroude manier. Op Ayurvedische grondslag. En de sterke ontstekingen remmende werking , de ‘ziel’ van de kurkuma ( de Curcuminoïden ) zijn behouden gebleven. Het is een zeer sterk en goed werkend middel, met al zijn werkzame curcuminoïden er in. Je kunt bij de kurkumaspecialist het zo stellen : in één capsule curcumine c3 zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma. Het is een derhalve een goed middel tegen de lichamelijke problemen, zoals beschreven. Eigenlijk dus de pure ‘cacao’.

Omdat het een erg vluchtige stof is, kan het niet goed tegen :

 • Hitte
 • Water
 • Licht

Daarom zijn al onze kurkuma en curcumine producten koel, droog en donker bewaard, verzonden en verpakt.

Zeker, deze curcumine mist dus de ‘all round natuurlijke mineralen en zeldzame sporenelementen en vitamines’ die de kurkuma nog wel bezit. Het brede spectrum. Daarom raden we vaak de combi aan, een combi van de curcumine c3 en de biologische kurkuma. Van beiden het beste. Dit is samen een prima ‘samenwerkende’ combinatie.

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs. Nummer één in kurkuma producten.

kurkuma en curcumine verschil

Het verschil tussen curcumine C3 en kurkuma

De plant kurkuma longa is  niet te analyseren. Een paar weken geleden heeft iemand een bestelling in onze webshop geplaatst, met als voorwaarde dat er een COA bij geleverd zou worden. Net als bij een chemische medicatie.  Echter men een Certificaat Of  Analyse van Kurkuma Longa zou willen schrijven, dan krijg  je een boek van 1000 bladzijden. Het is dus een plant met heel veel waardevolle stoffen. Niet alleen de curcumine longa is waardevol.

Als oude Ayurvedische methoden worden  gebruikt om op de beste manier de curcuminoïden  uit de kurkuma te destilleren, hebt u een zeer zuiver product, gemaakt door mensen die weten hoe daarmee om te gaan.  Dan is de curcumine concentratie zeer hoog. Onze curcumine C3 bevat 3 curcuminoïden. Ze heten * bisdemethoxy en *demethoxy en * curcumine-longa. Dit is op de oude ayurvedische manier gedestilleerd.. Maar,..

Zou je alleen de curcumine-longa nemen, dan heb je wel een heel sterke ontsteking remmende middel, maar eigenlijk heb je de rest van de goede stoffen uit de kurkuma-longa plant weggegooid. Alle mineralen, vitaminen, zuivere sporenelementen etc.. Jammer. Want ook die zijn van groot belang om ons lichaam gezond te laten functioneren.

Daarom bieden wij in onze webshop Dekurkumaspecialist een combi aan. De combi is een mix van curcumine longa en kurkuma longa. Dit werkt prima samen.

Verder is het van belang dat curcumine-longa ALTIJD zoveel mogelijk in het donker is bewaard. Dat is hetzelfde als met olijfolie. Als je olijfolie koopt,  wat niet donker is bewaard, maar gewoon in een glazen fles in de supermarkt heeft gestaan, dan verdwijnt het groene chlorophyl eruit, door de inwerking van licht. Dan  is het wel vet, maar geen zuivere gezonde olijfolie met veel waardevolle ingrediënten meer.

Daarom vind je echt goede olijfolie in blik, of met een donker houdende folie om de glazen fles. Licht doodt de werkzaamheid van de chlorophyl in olijfolie. Een van de belangrijkste onderdelen van goede olijfolie.  Dat zou eigenlijk iedereen moeten weten.

Dit principe geldt ook voor curcumine longa. Het moet in het donker bewaard worden, dan behoudt het zijn geneeskrachtige werking. Een belangrijke zaak.

Waar moet je op letten als je kurkuma in de keuken gebruikt ?

Eigenlijk verlaagt men sterk de geneeskrachtige werking van kurkuma longa door het te verhitten. Dus in curry’s etc is het wel erg lekker, een smaakmaker van grote klasse. Met een exotische smaak, maar de zuivere curcumine is er dan gedeeltelijk uit vervlogen.  En moet u er een boel van eten om toch aan de goede geneeskrachtige dosis te komen. De andere belangrijke bestanddelen van de kurkuma longa blijven meestal wel behouden.

VERSE KURKUMA IS OVERAL TE KOOP.

VERSE KURKUMA IS OVERAL TE KOOP.

In India is het gebruikelijk om 3 x per dag warm te eten. Dus krijgt men daar veel meer verse kurkuma-longa wortel binnen. Het is in India vers op iedere straathoek te koop. De vrouwen weten hoe je ermee om moet gaan. Die kennis mist hier in Nederland.

Soms krijg ik vragen over kurkuma-longa, waarbij men het idee heeft gekregen om het RAUW te eten. NIET DOEN ! Kurkuma kan giftig zijn, als je het rauw eet. En rasp ook geen wortelschil mee. Onder rauw, verstaan we de verse wortel. Zo uit de grond. Zonder enige vorm van bewerking.

Eerst afschillen. Ja, dan krijgt u knalgele vingers, dus kunt u het beste een paar latex keukenhandschoenen dragen. En van de kurkuma als sierplant de wortel rauw eten,.. nee, dat kunt u beter niet doen.

Gebruikt u het graag in een curry of andere gerechten ? Verhit het niet te lang, dus niet meekoken. U kunt dan beter eerst de curry maken, en 15 minuten voor het klaar is de verse kurkuma-longa rasp toevoegen. Ook dan niet te veel gebruiken.

Verder is het ook belangrijk om te weten of de gemalen kurkuma poeder, als u dat graag gebruikt,  zuiver is. Vaak wordt het gemengd, soms met zetmeel, soms met (canadese)  geelwortel. Dan is de prijs ook lager, natuurlijk. En als u losse gemalen kurkuma-longa wilt kopen , dan is  de biologische kurkuma-longa gemalen  absoluut de beste keuze.  Het moet dik, vettig en knaloranje zijn.  En niet gemengd. Eigenlijk kunt u het ook wel zien, als het vermengd is. En voelen.

Waar moet je nog meer op letten als je kurkuma in de keuken wilt gebruiken ?                                                                                                                 

Hiervoor zijn er een paar grondregels.

1.  Is het zuivere kurkuma-longa, of ‘geelwortel’ . Of een mengsel ? Daar zou je even op kunnen  letten.

2. Als je losse gemalen kurkuma-longa wilt gebruiken, wordt deze slecht opgenomen in de darmen. Gebruik er dus wat peper en vet bij. Dat verhoogt de werkzaamheid met 500 % .

3. Echt geneeskrachtig wordt kurkuma-longa pas als je het in een concentraat gebruikt. En dan is de curcumine c3 het diepst werkend bestanddeel, als het om ontstekingen gaat.

4. Regelmatig gebruik van kurkuma longa werkt het beste. Dus een keer per dag een mespuntje heeft weinig resultaat.

5. Van het curcumine-c3  gehalte blijft, na verhitting, bijna niets meer over. Van de kurkuma longa wel.

6. Als je een goed resultaat qua geneeskracht wilt krijgen, is een capsule met curcumine-c3 een beter idee. Dan heb je een vaste afgepaste hoeveelheid op regelmatige basis.

Kan ik meer informatie over kurkuma longa vinden ?

Ja, dat kunt U zeker. Ik heb een goed gedocumenteerd Eboek geschreven over kurkuma-longa . 35 Bladzijden met achtergrond informatie en praktische toepassingen. Het is te koop in mijn webshop. En U krijgt het GRATIS bij aankoop van 2 flacons kurkuma-longa en/of curcumine-c3.   Maar U kunt het boek ook bestellen via de shop.

Conclusie :

KURKUMA-LONGA.

KURKUMA-LONGA.

Men zou de conclusie van dit artikel als volgt samen kunnen vatten. Curcumine-longa heeft een diep geneeskrachtige werking. Maar de gewone losse gemalen kurkumapoeder mist deze grotendeels, omdat dit vaak te lang in het licht heeft gestaan. Het is gezond om te gebruiken, heeft een prima werking, maar een sterke geneeskracht bezit het niet. Bovendien hebben de capsules geen  losse poeder als inhoud, maar een geconcentreerd extract. Dit extract is nooit verwarmd, dus dubbel goed werkzaam.

Omdat de combi van beide het beste heeft, is dit een goed werkend product. Bijvoorbeeld ; er zijn heel veel vrouwen in mijn klantenbestand van de webshop die dit gebruiken bij een hardnekkig probleem genaamd ‘blaasontsteking’. Ook bij alle andere ontstekingen heeft het een goede uitwerking.

Gewrichts ontstekingen, artrose, artritis of reuma. Er is een arts in Nederland die curcumine longa zonder meer 100 % aanraadt. Ook bij ernstige ziekte kom men erachter dat curcumine longa een goede uitwerking zou kunnen hebben. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan, en dat ziet er veelbelovend uit.

Ook zuigt kurkuma longa al het vet uit zijn omgeving op, dus voor een te hoog cholesterol gehalte een goed alternatief. Evenals de versoepelende werking op onze bloedvaten, zou het  bij een te hoge bloeddruk een goed alternatief kunnen zijn. Kortom : Kurkuma-longa is een geschenk van de natuur. Het houdt je lichaam gezond.

Wij bevelen ‘dekurkumaspecialist’  aan. Want ‘dekurkumaspecialist’ heeft de zuiverste kwaliteit tegen de laagste prijs.

Kurkuma en curcumine, wat is het verschil. 

Meer artikelen over kurkuma ?

1.  Kurkuma en reuma :

2.  Kurkuma en psoriasis  :  

3.  Kurkuma reinigt het lichaam                                                                                                                 

4.  Kurkuma en het gebit    

6.  Kurkuma en huidproblemen   

7.  Kurkuma, een detox  

8.  Kurkuma in de ayurveda.

9.  Curcuma, een krachtige zuivering.

10. Kurkuma en huidallergie, een ayurvedisch gezichtspunt

11. Kurkuma en alzheimer, gezien vanuit de ayurveda

 

Dank U voor het lezen, 🙂

 

 

 

 

 

»

 1. Beste,
  Ik begrijp het verschil wel tussen curcuma en curcumine, maar weet niet meer welk supplement nu het best is om te nemen. Momenteel neem ik curcuflam forte.
  Kan u me helpen ?
  dank !
  Lies

 2. Pingback: KURKUMA EN HET GEBIT. | degeneeskrachtigekeuken

 3. Pingback: Curcumine C3, kurkuma en hun werking | degeneeskrachtigekeuken

 4. Pingback: Kurkuma voor ons gebit | degeneeskrachtigekeuken

 5. Vandaag heb ik mijn bestelling kurkuma-longa “plus” capsules ontvangen. Met bioperine. Nu lees ik dat het beste in curcumine zit.
  Ik heb een lichte vorm van Asma, nu wil ik kijken of ik met kurkuma van het dagelijkse putje af kan komen. Heb ik nu het verkeerde besteld?
  Vr. Groet,
  Marga

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s