Kurkuma voor kinderen (Deel 2)

Standaard

Omtrent kurkuma gebruik voor kinderen bestaan veel vragen en onzekerheden. Wanneer is kurkuma gebruik veilig voor kinderen . Vanaf welke leeftijd is dit. En is  het wel goed om dit aan kinderen te geven. Hoeveel is goed en wat wordt afgeraden en waarom ? In dit artikel vindt U op veel van deze vragen antwoord. 

 

kurkuma voor kinderen

Er komen bij ons  vaak en veel vragen binnen omtrent het gebruik van kurkuma voor kinderen. Mag men een kind kurkuma geven, en hoeveel blijft dan binnen een veilige grens . Is het eigenlijk wel geschikt voor kleintjes ? En vanaf welke leeftijd ? In een eerder geschreven artikel van ons, “kurkuma voor kinderen , deel 1 “ , hebben we een paar traditionele Ayurvedische remedies besproken. Remedies die gunstig zouden kunnen zijn voor kleine kinderen. Bijvoorbeeld bij valpartijen, wondjes, brandwonden  en gebitsverzorging. In dit artikel zullen we dieper op deze materie ingaan.

 

Natuurgeneesmiddelen en kinderen.

In Europa bestaat , sinds een paar jaren, opeens twijfel over natuurlijke middelen bij gezondheids problemen. Wat vroeger “normaal” was, wordt nu in twijfel getrokken. Door wie ? Dat blijft de vraag. Een van de oude remedies heb ik zelf ervaren, ik was een ‘keelpijn kind’ . Mijn Moeder deed dan een wollen sok om mijn zere keel, en ik moest met vers gezette thee van salie, eerst laten afkoelen en daarna vijf maal per dag ermee gorgelen. Geen arts zou zoiets nu nog voorschrijven, terwijl het prima hielp.

De gemiddelde inwoner van het enorm land India eet ongeveer 1 theelepel verse kurkuma wortel per dag. Trouwens, ik las op een of andere Nederlandse site , waar werd aangeraden om 2 a 3 theelepels per dag te eten. Nou, volg deze raad maar beter niet op. Veel te veel.

En omdat daar, in India, bij bijna alle kinderen ‘gewoon met de pot mee eten’ normaal gevonden wordt, is er verder geen beperking voor hun kinderen . Met de eerste moedermelk krijgen de kleintjes een klein beetje kurkuma binnen, vanaf het eerste begin. Ze eten geen “extra” kurkuma.

In ons vorige artikel hebben we uitgelegd dat er meerdere factoren een rol spelen. Dat een dosis kurkuma ( of andere middelen ) voor kinderen anders tot stand komt, als wat werkzaam zou zijn bij volwassenen. De reden hiervoor is niet dat kinderen jonger en lichter zijn.

Even een extra korte uitleg hierover. De werking van een geneesmiddel betreft altijd verschillende processen in ons lichaam.

 1. Wat gebeurt er na de inname.
 2. Wordt het door de stofwisseling evenwichtig verdeeld.
 3. Hoe komt deze verdeling tot stand.
 4. Hoe raakt het lichaam de stoffen weer kwijt , na de uitwerking ?

 

 • Wat gebeurt er na de inname ?

Jonge kinderen verteren hun voedsel hun voedsel langzamer, in vergelijking met zuigelingen. Een zuigeling heeft een snellere vertering van het gegeven voedsel. Daarom is een dosis bij erg jonge kinderen een preciese zaak. En kunt U deze misschien beter aan een Ayurvedisch arts overlaten. Vanwege de nierwerking, daar komen we later op terug.

 • Wordt het door de stofwisseling evenwichtig verdeeld ?

Dit proces is bij kinderen anders dan bij volwassenen. Jonge kinderen hebben een “eigen” en ander stofwisselings systeem. Want kinderen hebben meer ‘water’ in hun lichaampje en minder ‘eiwitten’ . Dit dus in vergelijking met volwassen .

Dit kan leiden tot een sterkere werking van kurkuma, trouwens niet alleen van deze laatste, maar van ieder middel, en een hogere opname. Maar dit leidt ook tot verhoogde bijwerkingen. Zelfs bij een lagere dosis.

 

 • Hoe komt deze verdeling tot stand ?

Deze verdeling kan per kind verschillen. Dit is omdat de verdeling afhankelijk is van de enzym-systemen in de kindermaag.  En dit kan dus bij kinderen erg verschillen, zelfs in dezelfde leeftijdsgroep.

De verdeling kan anders uitwerken met , eventuele, bijwerkingen. Zoals maagklachten. Wat bij het ene kind sneller kan gebeuren, dan bij een ander kind.

 

 • Hoe raakt het lichaam de stoffen weer kwijt , na de uitwerking ?

De stofwisseling van kinderen is veel hoger dan die van volwassenen .  Omdat de uitscheiding van kurkuma afhankelijk is van de nierwerking.  En een kind bereikt pas een volwassen nierwerking op ongeveer ca  3  jarige leeftijd.

Dus kunnen we als conclusie stellen, dat het gebruik van kurkuma bij hele jonge kleutertjes en peutertjes eigenlijk NIET aan te raden is.

 

Wat zegt de wetenschap over veiligheid en werkzaamheid van kurkuma gebruik voor kinderen ?

Al sinds eeuwen wordt kurkuma gebruikt bij ontelbare kwalen. Maar omdat er heden ten dage zeer weinig mensen zijn, die bekend zijn met de verschillende componenten van kurkuma, is hier weinig over te vinden. Er is zo-wie-zo weinig kennis van dit kurkuma product . Er zijn wel veel onderzoeken gedaan  ‘op EEN component’ , en klinische proeven bij volwassenen. Daarmee wordt bedoeld, de uitwerking op een klein onderdeel van een ziekte beeld. Daarover zijn immens veel onderzoeken gedaan. Maar het grote overzicht over het geheel mist.

Echter over het kurkuma gebruik voor kinderen zijn er weinig wetenschappelijke rapporten te vinden.

We zullen dus een algemene ruwe inschatting moeten maken. Ik wil hierbij wel opmerken dat naar deze doses GEEN onderzoek is gedaan. Voor kinderen is het beter om ze  geen capsules en/of tabletten te geven, deze zijn voor volwassenen. Zo is de afgepaste dosis , in een capsule of tablet, ook tot stand gekomen.

Wat losse gemalen poeder , is niet zo sterk . En kan men , qua hoeveelheid, gemakkelijker zelf afpassen.

Wel kunnen we opmerken dat kurkuma voor kinderen, bij inname via de voeding, geen tot weinig kurkuma wortelbijwerkingen heeft.

In de Indiase keuken, is ongeveer  1  a  1 ½  gram per 60 kilo lichaamsgewicht normaal voor volwassenen.

In de regel zou men kunnen stellen, als men aan de veilige kant wil blijven, dat je pas na 3 a 4  jaren leeftijd, een heel klein beetje  kurkuma poeder aan het eten of drinken van een kind zou kunnen toevoegen. Op nog jongere leeftijd wordt dit NIET aangeraden, tenzij de kinderen ‘met de pot mee eten’.

Weliswaar raadt de Ayurvedische gezondheidsleer, onder bepaalde omstandigheden, soms anders aan. Maar wij, als De Kurkumaspecialist, vinden dat zoiets ALLEEN door een deskundig Ayurvedisch arts te beoordelen is. Als U daarin ooit interesse zou hebben, is een adres daarvoor bij ons op te vragen.

Gemeenschappelijke kennis en ervaring,  en oude kennis van vele eeuwen, doen vermoeden dat een beetje kurkuma veilig is voor kinderen. Toch moeten ouders er wel aan denken dat een reactie op dit natuurlijke middel, genaamd kurkuma, per kind kan verschillen.

Ook willen wij, als Dekurkumaspecialist, ook nog gaarne opmerken, dat kinderen gevoeliger zijn in maag  en darmen. Het zou, als ouders, zeer verstandig zijn, om niet teveel kurkuma aan kinderen te geven. En eerst een minimale dosis te proberen.

 

Kurkuma, als traditionele geneeskunde , voor kinderen.

5000 JAREN OUDE KENNIS,..

De eerste beschrijvingen van de kracht van kurkuma dateren van ca 5000 jaren geleden. Deze beschrijvingen staan in de oude traditionele Ayur Vedische geschriften. Dit de kennis van geneeskunst uit het oude India. Ook hier al werden de gunstige effecten van kurkuma duidelijk beschreven. Zuivere biologische kurkuma heeft een breed scala  aan geneeskrachtige eigenschappen.  In de oude kennis zijn er 19 van deze eigenschappen gedetailleerd beschreven.

Het is erg jammer dat, door middel van marketing campagnes en reclame, er veel kurkuma en curcumine met chemische toevoegingen wordt aangeboden. Vaak gaat dit onder “een betere opname in het lichaam” schuil. Het komt de werking en zuiverheid meestal niet ten goede. Onze natuur weet zelf het beste wat werkt, daar heeft zij onze chemische toevoegingen niet bij nodig.

Een goede opname wordt bepaald door :

 1. De absolute zuiverheid van het product zelf.
 2. De hoeveelheid vet, die samen met de kurkuma/curcumine ingenomen wordt.
 3. De sterkte van de toegevoegde zuivere peper.

Voor kinderen zijn deze , “ opgepimpte” kurkuma/curcumine producten ,  nooit aan te raden.  Trouwens, voor onszelf ook niet. Kurkuma of curcumine KAN men niet oplossen in water.

Want , voor onze kinderen,  is een mespuntje zuivere kurkuma-longa  poeder in wat warme melk met honing is een prima natuurlijk middel. De honing maakt de kurkuma beter verteerbaar. Als men kurkuma of curcumine wil gaan gebruiken, zorg dan voor een zuiver natuurlijk en ongemengd product.

Een paar huishoudelijke en oude natuurgeneeskundige remedies.

Hierna volgend gaan we U een paar oude natuurgeneeskundige tips geven, deze stoelen op de werking van kurkuma-longa.

LET WEL :  Er is in onze ‘moderne tijd’ nog weinig onderzoek gedaan naar de goede werking van kurkuma-longa. Dit is om te controleren of de natuurgeneeskundige remedies van 5000 jaren geleden wel kloppen.

Deze natuurgeneeskundige remedies zijn gestoeld op de oude Ayurvedische kennis, en  zijn bedoeld voor kinderen.  Vanaf ca 5 a 6 tot 16  jaren in leeftijd.

 1. Bij verkoudheid. Kook een beetje melk en doe daar een mespuntje kurkuma-longa poeder in . Laat het afkoelen en voeg een theelepeltje honing toe, om het mengsel wat zoeter te maken.
 1. Tegen hoesten. Los een klein beetje ( achterkant van een theelepeltje) kurkuma-longa poeder op in wat ghee ( = geklaarde boter) . Doe er een beetje honing , voor de smaak, bij . Laat Uw kind het “opsnoepen”, met een klein lepeltje.
 1. Tegen insectenbeten. Maak een dikke pasta van water met kurkuma-longa poeder. Smeer het op de getroffen plek en laat het drogen. Tot de ‘plak’ eraf valt.
 1. Tegen gewrichts ontsteking. En/of bij pijn in een gewricht. Maak een dikke pasta van kurkuma-longa poeder en krijt (kalk) . Neem de verhouding ½ om ½ . Smeer dit mengsel op het gewricht en wikkel het in gaas/doek . Laat het een paar uren zitten.
 1. Tegen koorts. Een ¼ theelepel verse geraspte gember , mengen met een flinke snuif zwarte peper. Kook dit in 250 ml water, tot het voor de helft ingekookt is. Laten afkoelen. Zoet het flink met honing en voeg de ¼ theelepel kurkuma-longa poeder toe. Even 10 minuten laten staan. Dit kan Uw kind 3 a 4 keer per dag een flinke eetlepel van innemen.
 1. Tegen jeuk en huidproblemen. Maak een pasta van ½ kurkuma-longa poeder en ½ “neem” poeder. Met water. Smeer het op de getroffen plek. De jeuk is snel weg. En dit kunt U bij huidproblemen gerust regelmatig eens gebruiken.
 1. Tegen wonden. Kurkuma-longa poeder stelpt direct het bloeden bij een open wond. Neem wel biologische kurkuma-long poeder. Deze kurkuma-longa poeder werkt anti-septisch.
 1. Tegen kiespijn. Maak een pasta van ½ om ½ kurkuma-longa poeder en ‘heilige basilicum’-poeder. Meng het met water. Smeer dit op de zere kies, het helpt tegen de pijn. Naar de tandarts moet U zo-wie-zo.
 1. Tegen verstuikingen. Maak een dikke pasta van ½ kurkuma-long poeder en ½ zout. Meng het met water. Smeer deze pasta flink dit op de getroffen plek en verbinden. Een paar uren laten zitten.
 1. Tegen astma . In een schaal of pannetje . Meng 1 eetlepel kurkuma-longa poeder met heet water. Doe er een flinke eetlepel zout bij in. Laat het wat afkoelen. Laat het Uw kind inhaleren met een handdoek over het hoofd. Het water mag NIET te heet zijn. EN ook kan een mespuntje kurkuma-longa poeder met wat warme melk  en honing . Eventueel : Voeg een klein beetje mosterdzaad toe. Ook dit kan helpen tegen benauwdheid.
 1. Tegen diarree. Kook wat karnemelk en laat het afkoelen. Doe bij de warme karnemelk een mespuntje kurkuma-longa poeder. Opdrinken.
 1. Voor ‘cosmetische verbetering”.
 • Een beetje sandelhoutpoeder mengen met een heel klein beetje kurkuma-longa poeder. ( Hoe lichter de huid, hoe minder kurkuma poeder) . Meng het met room of melk en gebruik het als een gezichtsmasker. Kwartiertje laten intrekken en afwassen met water. Voor een prachtige teint.
 • Tegen overtollig haargroei bij erg jonge kinderen . Maak een pasta van kurkuma-longa poeder ( ½ theelepeltje) en een flinke eetlepel kikkererwten meel ( dat heet Besan, bij een natuurvoedings winkel of een Toko) . Meng het met water. Smeer het op de plek. Laat het 10 minuten zitten. Met water afwassen.
 1. Tegen acne. Een goed middel tegen acne, is de volgende anti septische pasta : Maak een mengsel van een theelepel kurkuma-longa poeder en een eetlepel ‘neem-poeder’ . Doe dit in een busje ( zodat er geen licht bij kan) . Neem , af en toe, een theelepel eruit en maak er een pasta van met water (of melk). Smeer het als een ‘slappe creme’ op de huid. Een kwartiertje laten zitten. Afwassen met water.

Kurkuma gebruik voor Kinderen. 

kurkuma kinderenAls afsluitend geheel zijn er nog een paar dingen op te merken. Eigenlijk zijn er nergens significante onderzoeken gedaan die een nauwkeurige dosis van kurkuma-longa voor kinderen geeft. Tincturen, vloeibare extracten, curcumine etc kan men voor de kleintjes beter vermijden. Ook de capsules zijn voor onze kinderen geen goed idee.

 Een beetje kurkuma-longa poeder, met nadruk op EEN BEETJE, kan geen kwaad. Dit is veilig voor kinderen.

Het beste is om een beetje losse kurkuma-longa  poeder in een beker warme melk te doen. Voeg wat honing toe, dit is niet alleen voor de smaak, maar kurkuma-longa  poeder wordt ook beter verteerbaar van honing. Het is een krachtig middel. Ahornsiroop is ook goed.

 • Een ¼  tot een  ½  theelepel tussen de 6   en de  10 jaren leeftijd.
 • Een ½  tot een  ¾  theelepel tussen de 10 en de  16 jaren leeftijd.

Eventuele bijwerkingen

 • Voor kinderen kan kurkuma geen kwaad als het in het eten is verwerkt.
 • Als de dosis te groot is, kunnen kinderen maagproblemen krijgen.
 • Nu hebben weinig kinderen last van hun galblaas, maar mocht dit wel zo zijn, geef Uw kind dan GEEN kurkuma.
 • Kurkuma verlaagt de bloed glucose, dus geef Uw kind geen kurkuma als Uw kind bloedverlagende medicatie moet slikken.
 • Kurkuma verlaagt de bloedstolling, dus in het geval van een operatie moet kurkuma 10 dagen VOOR de operatie vermeden worden. En dit tot 5 dagen NA de operatie.

Conclusie :

Hoewel er geen significante klinische onderzoeken naar zijn gedaan, bevestigt het gebruik van kurkuma-longa poeder bij kinderziekten zijn nut.

Bij spaarzaam gebruik kan, door eeuwenlange ervaringen in traditionele praktijken en eeuwenoude tradities in geneeskunde, suggereren dat kurkuma-longa veilig is voor onze kinderen. Mits spaarzaam gebruikt.

LINK :  Kurkuma gebruik tijdens de zwangerschap is ook een artikel van ons.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Over Tieneke Scholtens

Welkom op "De geneeskrachtige keuken" Foodlog. Dit is een geheel persoonlijke foodlog. Mijn naam is Tieneke Scholtens. Ik heb één hobby. Koken en leren over de uitwerking van voeding en ayurveda. De geneeskrachtige keuken heeft mijn passie, vooral wat de ayurvedische achtergrond betreft. Koken doe ik graag met een gezondheids achtergrond, dit doe ik al 49 jaren lang. Ik kom uit het onderwijs, en heb met enthousiasme eet- en kookles aan de kinderen gegeven. Ook interesseer ik me al ca 33 jaren lang voor de kennis over voeding uit de oude Ayurveda. Met een langdurende liefde voor kurkuma. Hoe prachtig en natuurlijk kunnen dingen zijn.

Volgende »

 1. Pingback: Kurkuma en haar werking bij lichte vakantie klachten (met tips en remedies) | De Geneeskrachtige Keuken

 2. Pingback: Kurkuma, een lichamelijk reinigingsmiddel – Alles Over Kurkuma

 3. Pingback: Kun je kurkuma nemen tijdens de zwangerschap ? – Alles Over Kurkuma

 4. Pingback: KURKUMA VOOR KINDEREN. ( deel 1 ) | degeneeskrachtigekeuken

 5. Pingback: Kurkuma gebruik en zwangerschap | degeneeskrachtigekeuken

 6. Hallo,
  Mijn zoontje van 6 heeft te maken met een hoofdwond die is ontstaan door een schimmel.
  Echter heelt deze plek erg slecht. We zijn inmiddels 5 maanden verder. Nu hoorde ik dat kurkuma hem zou kunnen helpen.
  Kunt u mij adviseren?
  Met vriendelijke groet,
  Linda

  • Goedemorgen, Mevrouw.

   Dank voor Uw vraag en Uw vertrouwen.

   Het was gisteren wel bijzonder dat ik Uw mail tegen kwam. Ik lees een boek over de toepassingen van kurkuma. Er stond een recept in tegen open wonden . En hoe deze snel dicht te krijgen.

   Ik ga U dit recept geven, het is even werk om het te maken.

   * U neemt een theelepel zuiver biologische Kurkuma poeder.
   * U neemt een heel klein beetje Neem poeder.
   * U neemt twee theelepeltjes biologische honing.
   * U neemt een theelepeltje rozenwater.

   Meng dit door elkaar in een eierdopje. U kunt dit mengsel EEN dag goed houden. Dan moet U even nieuwe maken.

   Smeer het voorzichtig op de open wond, 2 x per dag. ’s Morgens en ’s Avonds voor het slapen gaan. Mocht U besluiten de kurkuma poeder bij ons te kopen, dan sturen we U een beetje van de Neem gratis erbij.

   De wond moet nu snel dicht zijn.

   Met veel vriendelijke groeten uit Groningen van Uw contactpersoon Tieneke bij http://dekurkumaspecialist.nl

   PS : Wat U ook kunt doen is het bestellen van een tube kurkuma creme bij ons, daar zit alles al in. Maar dat laat ik aan U over.

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.