Waarom is boerenkool gezond ? (met 5 gemakkelijke recepten)

Standaard

In Amerika is boerenkool “hot” . Omdat het een van de gezondste groenten is. Je hebt verschillende soorten boerenkool. De gewone krulkool, de soort die de meeste mensen goed kennen. Maar de ‘cavolo nero’ is ook een boerenkoolsoort. Af en toe ziet men de paarse boerenkool, genaamd (redbor) , en de kleine of babyboerenkool. En als laatste de rode Russische boerenkool, met zijn paars/rode stengel. Hier vindt U een leuk artikel over boerenkool met bijzondere recepten.

boerenkool-heeft-een-gekruld-blad

Boerenkool heeft een gekruld blad, en is het lekkerste als één keer de nachtvorst er overheen is gegaan. Dan komen de suikers vrij. 

Een poos geleden ging ik met de trein naar Nijmegen. Er was een interessant gesprek , tussen een stel studenten die op weg waren naar Groningen, en ik heb het met belangstelling aangehoord. Het ging over stamppot boerenkool.

Ze vonden boerenkool stamppot zó vreselijk lekker !  Alleen zo jammer dat je het nergens kon krijgen. En hoe je dat klaar moet maken, dat was ook een groot probleem. Waar koop je zulk lekker spul, ze hadden geen flauw idee. En hoe het er vers uitzag, en zelf koken. Dat leek ze wel wat. Niemand wist het antwoord. “..Dan maar uit een voorbewerkt pakje bij de supermarkt..”.. was de eindconclusie van de heren en dames.

  • Hoe ziet boerenkool eruit ? 

Het grote misverstand is dat men “boerenkool” verwart met “groene kool”. Zelfs op de foto van een boerenkool site staat een foto van Groene kool. Boerenkool heeft een gekruld en ópen blad, en zit niet als een ‘opgerolde kool’  in elkaar, Het groeit, als bladeren, aan een hoge struik. Spitskool, groene kool, chinese kool en witte kool zitten als een ‘kool struik’ in elkaar gerold, Boerenkool heeft dit niet, je koopt eigenlijk de losse bladeren. Deze vorm is écht Nederlands.

  • Boerenkool, super groente met veel gezonde eigenschappen. 

Het meest eenvoudige om te maken is gewoon stamppot. De meest gangbare manier voor een Hollander om zijn boerenkool te bereiden.  Maar pesto’s, ovenschotels, uit de wok, of uit de römertopf. Dat is allemaal even simpel en lekker.

.”…. Boerenkool is één van de meest gezonde groenten van onze planeet. Deze groente  biedt een rijke

verscheidenheid aan gezonde vitamine en mineralen die  in grote hoeveelheden in deze groente voorkomen. Boerenkool is een  populaire groente in de VS, wat vooral komt door zijn  status als superfood, welke is gebaseerd op de enorme hoge voedingswaarde die de wetenschap de laatste tijd bij boerenkool heeft geconstateerd. En  de uiteenlopende mogelijkheden die boerenkool heeft om te bereiden. In de VS wordt boerenkool ‘ kale of borencale’ genoemd. Dat laatste woord komt uiteraard van het Nederlandse boerenkool.

  • Boerenkool eten                                                                                                                                             

Boerenkool wordt ook wel supervoedsel genoemd. Dit komt doordat het zo gezond is. Boerenkool is rijk aan vitamine A, C, B1 en B2, mineralen, ijzer en calcium. Vooral calcium is erg belangrijk in de boerenkool. Vijftig procent ervan wordt namelijk in uw lichaam opgenomen als u de groente eet. Ter vergelijking: bij melk is dit maar dertig procent. Je kunt dus beter boerenkool eten, dan melk drinken.

Als je het vers wilt klaarmaken, moet je eerst de harde stengels verwijderen. Ook bij de cavolo nero. Deze haal ik er tussen uit, het is even werk, maar de smaak is beter.

Boerenkool-smoothie

Een boerenkool smoothie bevat erg veel gezonde stoffen, en is goed voor het hart

Boerenkool is prima rauw te eten. In de slow-juicer, sapcentrifuge of de blender. Als je het in de blender wilt maken, laat dan de stengel er maar aan zitten. Wel voorsnijden. Verder is het ook erg lekker om een scheutje olijfolie, of nog beter, avocado olie, erbij te doen. Dat maakt de bladeren wat zachter. Trouwens, dat doen ‘zuren’ ook. Bijvoorbeeld citroensap. Of wijnazijn.

En wist je dat je boerenkool, net als zuurkool, gewoon kunt fermenteren ?  Met hetzelfde procede als van onze zuurkool. En dit is verrassend anders van smaak. Heel erg bijzonder lekker.

  • Boerenkool bevat veel vezels. 

Daarom bevordert deze groente de vertering en darmtransport. De vezels zorgen er ook voor dat de koolhydraten die je erbij eet trager opgenomen worden, zodat een bloedsuikerpiek vermeden wordt.

Boerenkool is een hulp bij het ontgiften,want het bevat veel vezels en zwavel, wat beiden bijdraagt aan het detox-proces van je lichaam en het gezond houden van Uw lever. Boerenkool is rijk aan ijzer,IJzer is een onmisbaar mineraal voor ons lichaam; het helpt bij de vorming van hemoglobine en enzymen, zorgt voor het transport van zuurstof naar alle delen van het lichaam, bevordert de groei van cellen, helpt de lever beter te werken, enz.

  • Boerenkool is rijk aan vitaminen.

Boerenkool bevat ook veel vitamine A, en dit  is goed voor de ogen en de   huid.  Bovendien zou het ook helpen bij het voorkomen van o.a.  longkanker en keel- en mondholte kanker.  En Boerenkool is rijk aan vitamine C, en vitamine C is onmisbaar voor jouw immuunsysteem en jouw  metabolisme. Boerenkool bevat veel vitamine K en dit  speelt een rol in de bloedstolling en draagt bij aan gezonde botten. En is een zegen voor het hart.

  • Boerenkool weetjes. 

Je kunt boerenkool heel gemakkelijk al voorgesneden kopen. Let er even op dat er geen gele punten aan de bladeren zitten, dan is deze al over de datum van versheid.  En dan ruikt het vaak een beetje ‘zuur’ in de zak. En het is in de koelkast ook maar maximaal twee a drie dagen houdbaar . Wel even goed wassen, kleine rupsjes lusten ook graag boerenkool. Zeker als het biologisch geteeld is.

boerenkool-stampoot

Stamppot boerenkool met (vega) rookworst, zó enorm lekker !

Als je verse boerenkool koopt, als struik bedoel ik, zit het meeste zand tussen de gekrulde bladeren. Daarom heet het ook wel “krulkool”. Je moet het echt meerdere keren grondig onder de stromende kraan afspoelen, niks zo erg als knarsend zand in de stamppot.  Daarna kun je de bladeren in hele dunne reepjes snijden en in  water koken, gedurende 20 a 25 minuten.

Je kunt het ook heel kort even blancheren (in een pan kokend , gezouten water gooien,  een minuut of 10 ) en dan als salade gebruiken. Gewoon bewerken zoals je het met een gewone salade ook zou doen. Verrassend lekker.

Ook is boerenkool erg lekker als bijgerecht. Gewoon koken, zout en peper erover en opdienen als bijgerecht .

Boerenkool is een van de oudste koolsoorten die we kennen. In de middellandse zee streken was deze groente 2000 jaren geleden al bekend. Ook  in onze tradities kennen we boerenkool als “De Boerenbruiloft”  traditie bij de Carnaval.

Het is echt waar dat boerenkool pas echt lekker is , als er een keer de vorst overheen is gegaan. De vrieskou verandert de bitterstoffen in suikers, en dan krijg je echt die bitterzoete smaak van de boerenkool. En als je het kookt ruik je vaak een intensieve geur. Dit komt van de zwavelverbindingen. Dat is een van de zeer gezonde aspecten van boerenkool, de detox.

Wat willen we nog meer als zulke super gezonde groente eten.

 

Hier vind je een paar heerlijke boerenkool recepten :

1. BOERENKOOL STAMPPOT 

2. BOERENKOOL UIT DE WOK,

3. BOERENKOOL PESTO MET KORIANDER,

4. BOERENKOOL PESTO MET DILLE

5. ITALIAANSE BOERENKOOL SALADE

6. En hier het allerlekkerste boerenkool recept ooit, boerenkool met kurkuma en kaneel 

Eet smakelijk gezond, en een fijn weekend gewenst.

En een schepje kurkuma en kerriepoeder over de boerenkool verhoogt het goede aspect van boerenkool ook nog eens. Omdat kurkuma wat bitter is, en boerenkool basisch gaat dit, qua smaak, prima samen. Wij bevelen de kurkuma specialist aan, omdat deze de zuiverste kwaliteit heeft tegen de laagste prijs. Deze heeft zuivere kurkuma vrij van zware metalen, ayurvedisch geteeld, vrij van genetische manipulatie , en niet ‘opgepimpt’ voor een betere werking. Want Moeder Natuur weet zelf prima wat goed is.

Met een vriendelijke groet van Tieneke,

Zoekt u de beste curcumine en/of kurkuma ? Ik, persoonlijk, beveel u dekurkumaspecialist aan. Een webshop met specialistische kennis en veelzijdige kurkuma producten. Zij zijn de nummer ÉÉN in kurkuma.

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Nog een boerenkool artikel : https://degeneeskrachtigekeuken.nl/2019/11/06/boerenkool-met-kurkuma-en-kaneel-het-allerlekkerste-boerenkool-recept-ooit/

Volgende »

  1. Pingback: Boerenkool met kurkuma en kaneel (het allerlekkerste boerenkool recept ooit !) | degeneeskrachtigekeuken

  2. Leuk eens een onderwerp over boerenkool te lezen. De stamppot kende ik al natuurlijk. Ik ga eens een salade proberen! Dank je wel. Fijn weekend Tieneke xx

  3. Ik wist al dat boerenkool zo super gezond is, maar ik ben erg blij met de recepten die je stuurt. Ik heb al eens boerenkool smoothies gemaakt, maar dat leek toch wel een beetje op pruimtabak want de blender kreeg het niet echt fijn.Ik ga je recepten zeker een keer uitproberen. Dank je wel Tineke

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.