Zijn kurkuma en honing vriendjes van elkaar ?

Standaard

Zijn kurkuma en honing vriendjes van elkaar ? Eigenlijk lijkt de uitwerking van zowel kurkuma als honing  veel op elkaar. Ze herstellen de huid en vernietigen onaangename bacteriën. Hoe werkt deze samenwerking precies ? Hier vindt u een informatief artikel over de vriendschap tussen kurkuma en honing. 

Kurkuma en honing.

honing-en-kurkuma

Honing en kurkuma hebben een goede uitwerking op de huid. En kunnen helpen tegen vervelende infecties

“Honing is een drank van de goden” werd er al geschreven sinds oude tijden. In verschillende mythen is sprake van een godendrank. Op de Olympus dronken de goden nectar, geschonken door de schenkstergodin Hebe. Met de spijs ambrozijn bezorgde deze drank onsterfelijkheid en eeuwige jeugd. Nectar is een honingdrank; honing was niet alleen geliefd vanwege de zoete smaak, maar ook als gistingsmiddel om alcohol te maken.

Nu, na vele eeuwen blijkt dat honing niet alleen lekker is maar ook zeer gezond. Met name de antibacteriële werking van honing is een feit waar we langzamerhand achter komen. Mensen met diepe (brand)wonden blijken veel sneller te herstellen. Maar wat dacht u dat er zou kunnen gebeuren als men honing zou mengen met kurkuma ? Want ook kurkuma werkt goed op de huid bij wonden.

En hier was de oude ayurvedische geneeskunde al vele eeuwen geleden achter gekomen. De combinatie van honing en kurkuma is een unieke combinatie.

Ooit eens had een vriend van ons een gloeiende ovenschaal, per ongelijk, met blote handen uit de oven gepakt. Het gevolg was verschrikkelijk. Twee open en etterende wonden in de handpalmen. Echter de pasta van honing en kurkuma loste het probleem binnen 2 dagen (!) weer op. Zonder littekens genas de wond weer snel. En de pijn was binnen een paar uren weg. Werkelijk wonderbaarlijk. En ikzelf heb gisteren een flinke wond opgelopen door een scherpe rand van een stellingkast. De rug van mijn hand was stevig geraakt. Even snel een pasta gemaakt in een eierdopje, van honing en kurkuma. Dat heb ik erop gesmeerd. Eerst een schoon washandje erop. Het bloeden stopte binnen één minuut. Toen een grote pleister erover. En de pijn was weg. Vanmorgen was de wond schoon en dicht. Dat was een dikke schrik. Nu moet het nog weer genezen, maar dat gaat met kurkuma ook snel.

Ja, de combinatie van kurkuma en honing wordt al generaties lang gebruikt in India en Zuid-Azië voor de behandeling van ziekte, in het ayurvedische systeem van medicijnen (1), zonder bijwerkingen. Recente onderzoeken hebben ook de wisselwerking van kurkuma en honing aangetoond.

Het zou een vreemde vraag zijn om te stellen, of kurkuma en honing vriendjes zijn of niet . Laten we deze vraag eens vanuit een paar verschillende gezichtspunten bekijken.

Honing verbetert de smaak en de maakt het langer houdbaar.

Honing toevoegen aan kurkuma kan de smaak verbeteren. Het bittere en het zoete pas goed bij elkaar. Sommige mensen vinden de bittere smaak van kurkuma niet aangenaam. Honing maakt het zoeter. Ook kan een pasta met kurkuma, gemengd met honing, veel langer bewaard worden (2).

Honing gaat bederf tegen. En omdat het antimicrobieel(3) van aard is en een hogere suikerconcentratie heeft, kan honing bederf door bacteriën voorkomen. Het werkt dan als een soort conserveringsmiddel voor de kurkumapasta.

Kurkuma met honing kan betere resultaten en gezondheidsvoordelen bieden.

Zowel kurkuma alsook honing hebben vergelijkbare uitwerkingen op ons lichaam. Allebei werken ze ontstekingen remmend(4), antioxiderend(5), pijnstillend(6), antimicrobieel(7), anti-diabetisch(8), anti-aging(9), tegen kanker(10) en heeft wondgenezende eigenschappen.

Kurkuma-en-honing

Kurkuma en honing zijn dikke vriendjes

Dit kan betekenen dat deze beide de werking van elkaar aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit betekent dat ze volledig complementair zijn, en elkaars werking versterken. Voor ons zou dat sneller herstel en betere behandeling kunnen betekenen.

Er is veel onderzoek naar het gebruik van kurkuma en honing gedaan, voor de behandeling van vele ziekten en kwalen. Laten we er eens een paar van bekijken. Een pasta van kurkuma (met curcumine) en honing laten vergelijkbare wondgenezende eigenschappen (11) zien. Allebei zijn ze ontstekingen remmend en antioxiderend.

Kurkuma, samen met honing, kan de hydratatie (12) en de elasticiteit (13) van de huid verbeteren en bijdragen aan een goede gezonde huid.
Ook blijkt de combinatie van kurkuma en honing nuttig te zijn bij de behandeling van orale mucositis (14), die kan optreden als een complicatie bij kanker behandeling.

Een onderzoek (15) heeft ook aangetoond, dat een ayurvedisch geneesmiddel, dat kurkuma en honing bevat als twee actieve ingrediënten, de productie en functionaliteit van immuuncellen stimuleerde. Bijvoorbeels bij resistente ziekenhuis bacteriën. En zodoende kon leiden tot een verbeterde weerstand bij ziekte. 

Ook tegen keelpijn is dit een wonderbaarlijk goed werkend middel. Neem een klein eierdopje, maak er een pasta in van kurkuma en wat honing. Goed roeren en met de achterkant van een lepeltje langzaam, met hele kleine beetjes, heel langzaam opeten. Want het combineren van kurkuma en honing elimineert de bacteriën. De kurkuma/honing combinatie treden samen op tegen verschillende bacterie- en schimmelstammen, waarvan bekend is dat ze bij mensen infecties veroorzaken. Dit was goed te zien bij de open brandwonden van onze vriend.

Honing heeft veel gezonde suikers, maar kan wel het suikerniveau verhogen.  

Honing heeft, naast suikers, ook eiwitten en vitamines. Mineralen, enzymen en antioxidanten in zich. Het kan dus goed helpen(16) bij gezondheidsproblemen(17). Hier worden, in verschillende studies, diabetes genoemd. Maar ook huidziekte, bacteriële infecties, wondgenezing, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en obesitas en hartklachten (18) worden genoemd.

Wel moet er gezegd worden dat honing gezonde eigenschappen heeft, maar het heeft wel zodanig veel suiker in zich, dat het de bloedsuiker spiegel kan verhogen. En een hoog suikergehalte in het bloed is niet zo gezond. Neem daarom niet teveel honing.
Als u honing met kurkuma wilt gebruiken, kies dan wel voor een zuiver natuurlijke honing. Veel honing wordt gecombineerd met suikerstroop en melasse. En dit geeft geen resultaat.

De allerbeste resultaten zijn gevonden in de oude combinatie van kurkuma en manuka-honing. Ja, honing en kurkuma zijn dikke en de beste vriendjes van elkaar ! Al vele eeuwen lang. Ze werken goed samen voor u.

Contra indicaties:

1. Als u allergisch bent voor honingbij producten.
2. Bij galstenen, is kurkuma geen product voor u. Zonder galblaas is er geen probleem
3. Honing en kurkuma versterken elkaars werking, hou er met medicijn gebruik wel rekening mee.

Met een vriendelijke groet van Tieneke.

Zoekt u de beste zuivere curcumine c3 en/of kurkuma longa ?  Ik, persoonlijk, beveel u de kurkuma specialist aan. Deze heeft uitstekende kurkuma in huis, van hoge kwaliteit voor een lage prijs. Met goede Know-How, en kennis van het product. Met liefde en zorgvuldige controle voor al hun kurkuma. En met zorg uitgekozen supplementen. Ethyleen Oxide vrij, Niet bestraald, GMO vrij, gecertificeerd halal en kosher, BSE/TSE vrij ! 

De NUMMER 1 in kurkuma en andere ayurvedische producten

Disclaimer : Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Samensteller doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de inhoud van dit artikel nog niets is geëvalueerd door medisch deskundigen. Geen van deze informatie dient te worden opgevat als medisch advies.  Raadpleeg daarom altijd een medisch gespecialiseerd/gekwalificeerd arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van natuurvoeding,voedingsadviezen en/of voeding of natuurlijke supplementen.

Bronnen :
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611628/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21859350
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27003970
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24841279
5. http://www.journalijar.com/uploads/395_IJAR-7293.pdf
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25200875
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24318481
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25742878
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24305429
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4686230/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16286372
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18452435
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21890235
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26182820
15. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jjh1946/…/50_4_901/_pdf
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24328699
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26852154
18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22095907

Volgende »

  1. Pingback: Kurkuma en de invloed op candida, mrsa en andere resistente ziekenhuis bacteriën | degeneeskrachtigekeuken

  2. Pingback: Honing en haar werking op onze gezondheid | degeneeskrachtigekeuken

Leuk om u op mijn blog te ontvangen. Als u wilt, kunt u een reactie voor anderen achterlaten.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.